Ποιες τέχνες νομίζετε ότι κατεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας ώστε να γίνει δημοφιλής ανάμεσα σε υπουργούς, βουλευτές και ομολόγους του υπουργούς του Eurogroup; Επικαλείται ότι γνωρίζει τη… Σάρον Στόουν. Οχι μόνο απλώς τη γνωρίζει αλλά ότι είναι και πρώτη εξαδέλφη του. Και για όσους δεν πείθονται αρχίζει να ξετυλίγει την (πραγματική ιστορία) του παππού του Ανάργυρου Στουρνάρα, ο οποίος έφυγε μετανάστης στη Νέα Υόρκη το καλοκαίρι του 1910. Με το που εγκαθίσταται στην αμερικανική μεγαλούπολη ο Ανάργυρος Στουρνάρας αλλάζει το όνομά του, όπως έκαναν τότε οι έλληνες μετανάστες ώστε να μπορούν οι Αμερικανοί να προφέρουν εύκολα το επίθετό τους. Ετσι από Ανάργυρος Στουρνάρας το έκανε… Harris Stone.
nnn
Ο υπουργός Οικονομικών έχει κληρονομήσει (πέραν των άλλων) και την ταυτότητα του παππού του, αυτή με το επίθετο Stone, και την επιδεικνύει με καμάρι στους φίλους του λέγοντας ότι η πασίγνωστη ηθοποιός είναι πρώτη εξαδέλφη του. «Αφού έχουμε το ίδιο επίθετο!» λέει. Στουρνάρας και Στόουν έχουν άλλωστε πάνω-κάτω την ίδια ηλικία. Τώρα το αν τον πιστεύουν δεν γνωρίζω να σας πω. Αλλά μόλις την Πέμπτη, όταν μία φωτογραφία της πανέμορφης και καλλίγραμμης (παρά την ηλικία της) Σάρον Στόουν φιγουράριζε όρθια στην πρώτη σελίδα των «Νέων», ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε τουλάχιστον 20 τηλεφωνήματα από γνωστούς του που του ζήτησαν στα σοβαρά ένα και μόνο πράγμα: «Πες της να έρθει στην Ελλάδα να μας τη γνωρίσεις. Πρόκειται για γυναικάρα».
Το κρασί και η αφιέρωση


Ισως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά σε περίοπτη θέση στο γραφείο του κ. Ι. Μπουτάρη στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης δεσπόζει μια τεράστια ασπρόμαυρη φωτογραφία του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, πρώην πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αφιέρωση μάλιστα: «Στον αγαπητό μου Γιάννη για το… κρασί του». Τέτοια φωτογραφία με ιδιόχειρη αφιέρωση πολλοί πολιτικοί και κυρίως γαλάζιοι θα την ήθελαν. Τώρα, θα πείτε, τι γυρεύει η φωτογραφία του Καραμανλή στο γραφείο ενός κεντροαριστερού δημάρχου; Εχει την ιστορία της. Οταν ο ιδρυτής της παράταξης βρισκόταν ένα καλοκαίρι στην Πρώτη Σερρών, ο κ. Μπουτάρης παίρνει ένα τηλέφωνο από τον γνωστό, πιστό συνεργάτη του προέδρου Θόδωρο. «Ο Καραμανλής θέλει λίγο κρασί από το δικό σου. Μπορείς να το στείλεις στις Σέρρες;». Ο κ. Μπουτάρης του έστειλε την ίδια ημέρα ένα ολόκληρο… βαρέλι. Σε λίγες ημέρες χτυπά και πάλι το τηλέφωνό του. Ηταν ο Καραμανλής: «Πόσα σου χρωστώ για το κρασί, γιατί δεν θέλω να έχω χρέη» του είπε. Ο κ. Μπουτάρης του απάντησε: «Δεν θέλω χρήματα από σένα ούτε για αστείο» και έκλεισε απότομα το τηλέφωνο. Την επομένη του ήρθε η φωτογραφία με την αφιέρωση.
Η κυρία Μέρκελ προτιμά την μπίρα


Η ιστορία που θα σας διηγηθώ αποδεικνύει με ποιον τρόπο διεξάγονταν οι συνομιλίες, διαπραγματεύσεις (πείτε τες όπως θέλετε) με τους Γερμανούς την πιο δύσκολη ίσως περίοδο για τη χώρα, τότε που υπήρχε ο ορατός κίνδυνος για άτακτη χρεοκοπία της χώρας και έξοδο από το ευρώ. Η περιρρέουσα κατάσταση στην Ευρώπη και στο Βερολίνο ήταν τραγική για την Ελλάδα (ήταν Φεβρουάριος του 2010) και ο τότε πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου αποφασίζει να αντιμετωπίσει, όπως έλεγε, το πρόβλημα κατάφατσα επιβιβαζόμενος στο πρωθυπουργικό Gulfstream για να μεταβεί στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθεί με την κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Την ώρα που διάβαιναν την πύλη της Καγκελαρίας τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης το διαισθάνονταν: το κλίμα ήταν βαρύ για την Ελλάδα και για τον έλληνα πρωθυπουργό.
nnn
Η κυρία Μέρκελ υποδέχεται τον κ. Παπανδρέου με το σύνηθες χαμόγελό της για τις ανάγκες της τηλεοράσεως. Και αμέσως μετά τον οδηγεί στο γραφείο της. Κλείνουν οι πόρτες και η καγκελάριος πήρε ένα ποτήρι μισού λίτρου μπίρα που είχε αφήσει σ’ ένα τραπέζι και άρχισε να πίνει. Εκείνη την ώρα υπήρξε μια πληροφόρηση ότι τα spreads έτρεχαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα εις βάρος της χώρα μας, κάτι για το οποίο ενημέρωσε αμέσως τον κ. Παπανδρέου ο κ. Παμπούκης. Για να σπάσει κάπως ο πάγος, η οικοδέσποινα καγκελάριος (και για να μην πίνει μόνη της) ρώτησε τους φιλοξενουμένους της αν θέλουν και αυτοί ένα ποτήρι μπίρα. Αλλωστε είναι γνωστό στη Γερμανία ότι η κυρία Μέρκελ προτιμά την μπίρα από το κρασί. Τότε ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση: «Κανονικά, κυρία καγκελάριε, με τα τόσα γερμανικά προϊόντα που αγοράζουμε στην Ελλάδα δεν πρέπει να μας κερνάτε μπίρα αλλά να μας προσφέρετε ελληνικό κρασί» της είπε. Η κυρία Μέρκελ τον κοίταξε, ήταν αλήθεια, λίγο περίεργα και είπε: «Εντάξει, θα σας κεράσω κρασί, αλλά εγώ θα πιω την μπίρα μου». Ετσι άρχισε μια εξαιρετικά τραγική συνάντηση, όπως τότε χαρακτηρίστηκε.
Γκρίνια και μετά μαχαίρια


Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, προτού ακόμη ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, υποβόσκει, με πληροφορούν, μια υπόγεια γκρίνια. Γκρίνια η οποία δεν βγαίνει προς τα έξω για ευνόητους λόγους και που έχει να κάνει με τις επιδόσεις ορισμένων υποψηφίων στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ηδη πολλές συνιστώσες βρίσκονται σε διάθεση κριτικής για τις επιλογές υποψηφίων σε δήμους αλλά και σε περιφέρειες και, αν το αποτέλεσμα της Κυριακής δεν είναι ικανοποιητικό, θα ζητήσουν εξηγήσεις. Και οι περισσότεροι γνωρίζουν τι ακολουθεί όταν οι συνιστώσες ζητούν εξηγήσεις. Βγαίνουν συνήθως τα μαχαίρια…
Επιχειρήσεις προς πώληση


Αλλά μέσα σε όλη αυτή την αναμπουμπούλα της προεκλογικής περιόδου συντελούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας διάφορα επιχειρηματικά deals τα οποία έχουν το ενδιαφέρον τους. Οπως φέρ’ ειπείν μια γνωστή φαρμακοβιομηχανία μεγάλης οικογένειας που έχει ήδη εισέλθει στη διαδικασία για πώληση.
Το όριο και η υπόσχεση


Μαθαίνω ότι επίκεινται σοβαρές ανακατατάξεις στο κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Και τούτο επειδή σχεδόν το σύνολο των στελεχών περιμένει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και αναλόγως θα θέσει αμέσως θέμα ηγεσίας. Κάτι, όπως μου λένε, που αποδέχθηκε και ο κ. Π. Καμμένος, ο οποίος είπε ότι, αν τελικά το κόμμα λάβει μικρό ποσοστό, τότε θα συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσουν τι έφταιξε και εν συνεχεία θα θέσει θέμα ηγεσίας. Ρώτησα ποιο είναι το πλαφόν με το οποίο το κόμμα θα είναι ευχαριστημένο. Και μου απάντησαν γύρω στο 7%. Ποσοστό που θεωρεί λογικό και ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Π. Χαϊκάλης. Αλλοι όμως λένε ότι, ακόμη κι αν τεθεί θέμα ηγεσίας, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος δεν θα επιδιώξει και πάλι να εκλεγεί πρόεδρος. Εκτός αν θέσει υποψηφιότητα η κυρία Ραχήλ Μακρή. Αλλά ο πρόεδρος μερίμνησε και γι’ αυτό. Της υποσχέθηκε ότι μετά τις ευρωεκλογές θα την τοποθετήσει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.
Ο ήρεμος και ο οργισμένος

Πώς νομίζετε ότι είναι η επόμενη ημέρα των δύο αποτυχόντων γαλάζιων υποψηφίων στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Αττικής; Σας πληροφορώ ότι ο Αρης Σπηλιωτόπουλος εμφανίζεται ήρεμος, αν και τα έχει βάλει με τον κ. Ν. Κακλαμάνη λέγοντας ότι του άρπαξε ψήφους και ότι στέρησε από τη ΝΔ για πρώτη φορά τη δυνατότητα να έχει υποψήφιο στον δεύτερο γύρο.
Λέτε όμως μόνο γι’ αυτόν τον λόγο να εμφανίζεται ο Αρης ήρεμος; Οχι βεβαίως, γιατί με πληροφορούν ότι περιμένει εναγωνίως και αυτός τον δεύτερο γύρο των εκλογών επειδή, όπως λέει, του έχουν υποσχεθεί ότι θα είναι ο επόμενος υπουργός Πολιτισμού. Διαδίδει ότι του έχει τηλεφωνήσει ο Πρωθυπουργός όχι για να τον παρηγορήσει αλλά για να τον… συγχαρεί.
nnn
Εκείνος όμως που εμφανίζεται οργισμένος είναι ο κ. Γ. Κουμουτσάκος. Επειδή, όπως λέει, κανείς δεν τον στήριξε και είπε τα παράπονά του και στον Πρωθυπουργό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ