ΟΤΑΝ το 1934… ο μεγάλος πνευματικός άνθρωπος Φώτος Πολίτης (επί σειρά ετών και επιφυλλιδογράφος του «Ελεύθερου Βήματος») ασχολήθηκε σε ένα ριζοσπαστικό –ακόμη και σήμερα –κείμενο με τον αθλητισμό, είχε γράψει: «Ο νέος, ο γεμάτος νιάτα και ζωή, θα χαρεί κατ’ ανάγκην την ελαστικότητα και την ομορφιά του κορμιού του. Αυτή είναι η αιτία που η άσκηση και οι αγώνες δεν έλειψαν ούτε από τους βάρβαρους λαούς». Κωδικοποίησε –αυτός ο μη ειδικός –την ουσία της άθλησης.
nnn
ΑΦΟΡΜΗ οι πρώτοι εκτός Ελλάδας (Αθήνας) το 1934 Βαλκανικοί Αγώνες. Θεσμός που θεμελιώθηκε το 1929 χάρη στη φαεινή ιδέα, μετά τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι το 1924, των διακεκριμένων φιλάθλων Δημητρού Δάλλα και Παύλου Μανιτάκη και έτυχε της ηθικής και υλικής παρότρυνσης από τον τότε πρωθυπουργό, εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι Αγώνες είχαν γίνει στο Ζάγκρεμπ της Γιουγκοσλαβίας. Και πρόσθετε, μαζί με τον έπαινο για τις νίκες των ελλήνων αθλητών, ότι ο νέος θα δείξει τη ζωτικότητά του για να έρθει στη συνέχεια η συστηματικότερη γύμναση.
nnn
Ο ΚΟΡΜΟΣ του σκεπτικού του Φώτου Πολίτη είχε ως βασικό έρεισμα τους αγώνες στα λημέρια των κλεφτών του 1821 και των κλεφτόπουλων για να κάνουν πράξη αυτή την ενστικτώδη δράση σώματος και ψυχής. Η λαογραφική έρευνα (Ελλήνων και ξένων) μας κληροδότησε πλούτο στοιχείων και πηγή γάργαρη την Πασχαλιά και τη γιορτή του Αϊ-Γιώργη.
nnn
ΗΤΑΝ νομοτελειακό αυτές οι γιορτές που στεφάνωναν και θρησκευτικά την άνοιξη να είναι το επίκεντρο, τουτέστιν η πασχαλινή λεβεντιά. Ο Φώτος Πολίτης επικαλείται «παλληκαρήσια» αθλητικά στοιχεία, γράφοντας ότι τα σκοτεινά χρόνια της μαύρης σκλαβιάς ο κλέφτης παράβγαινε («λαμπρή ημέρα Δήμο μ’» κατά το λαϊκό άσμα) με τους συντρόφους του στο τρέξιμο, το πήδημα και το λιθάρι, καθώς και σε άλλα αγωνίσματα, από το «σημάδι», τη σκοποβολή, στο πάλεμα. Και προσθέτει ότι «ήταν τόση η αγάπη του σκλαβωμένου λαού –ως αντίσταση και στήριξη λέμε –στ’ αγωνίσματα και ο θαυμασμός του για τους παλληκαρήσιους αθλητές ώστε να κυκλοφορούν οι πιο απίθανες φήμες, οι ωραιότερες και ρομαντικότερες ιστορίες για τους πιο ξακουστούς από αυτούς».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ