Τα σύννεφα διαλύονται, τα φαντάσματα εξαφανίζονται, το φως στο βάθος της σήραγγας δεν είναι οφθαλμαπάτη –και λοιπόν;
Τι σημαίνει ανάκαμψη για όλους εμάς τους Ελληνες και τη χώρα μας; Η βελτίωση της οικονομίας που μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας έχει επιτευχθεί μας γεμίζει χαρά· περαιτέρω προσδιορίζει τις προσδοκίες μας μέσα σε μια ούτως ή άλλως αναπτυσσόμενη Ευρώπη.
Ομως η διάσωση της χώρας και η οικονομική της ανάπτυξη δεν εξαρτώνται μόνο από τους αριθμούς που δίνουν εκάστοτε τα οικονομικά κέντρα. Ο κοινός νους αντιλαμβάνεται ότι η οικονομική εξυγίανση της χώρας πρέπει να συνοδεύεται από την επούλωση των τραυμάτων που προξένησε η λαίλαψ της λιτότητας στην Ελλάδα. Και ιδιαίτερα στα τραύματα που προξένησε η λιτότητα στα πιο αδύναμα τμήματα της κοινωνίας που εθίγησαν περισσότερο.
Με άλλους λόγους απαιτείται αλλά δεν αρκεί η αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού.
Δεν θα έλυνε οπωσδήποτε τα βασικά προβλήματα της οικονομίας και κατ’ επέκταση της χώρας ολόκληρης η αποκατάσταση απολυμένων υπαλλήλων που προδήλως ήσαν υπεράριθμοι σε θέσεις άχρηστες. Επίσης, δεν θα έλυνε τα προβλήματα μια επαναφορά των αποδοχών των εργαζομένων στα επίπεδα του έτους 2008, όταν ξέσπασε η κρίση.
Επαναλειτουργία του κράτους με υπεράριθμους υπαλλήλους δεν θα έλυνε τα προβλήματα, όμως θα είχε προφανώς ολέθριες συνέπειες η διανομή χρημάτων με βάση τη λογική «λεφτά υπάρχουν».
Φαντάζεται κανείς τώρα μια αλλαγή από το σήμερα στο χθες;
Αν δεν αλλάξουμε μυαλά και δεν αποκηρύξουμε τη νοοτροπία τρακαδόρου, επαίτη και κακομοίρη κάθε ένα βήμα μπροστά θα συνοδεύεται από δύο πίσω.
Είναι φανερό ότι η χώρα χρειάζεται πολλές μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς οι κομματικοί ανταγωνισμοί αναμειγνυόμενοι με την οικονομική κρίση οδηγούν κάποτε σε κοινωνικό αδιέξοδο.
Τώρα ξεπερνώντας την οικονομική κρίση η Ελλάδα έχει την ανάγκη να αλλάξει όλα αυτά που εξέθρεψαν το τέρας. Εκείνοι που αντιλαμβάνονται πρώτοι ότι κάθε ματιά προς τα πίσω πρέπει να συνοδεύεται από δύο ματιές μπροστά θα είναι και οι νικητές στις πολιτικές αναμετρήσεις.
Τους συντηρητικούς, τους εξτρεμιστές και τους αιθεροβάμονες τους γνωρίζουν όλοι. Η «επανάσταση» μας έχει προσπεράσει. Τώρα χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα. Η χώρα χρειάζεται μια νέα αρχή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ