Το πλήθος πληροφοριών και η εμπειρία των χρόνων του Μνημονίου επιτρέπουν σε όλους όσοι έχουν ανοιχτά μάτια να αντιληφθούν ότι η δημοσιονομική περιπέτεια της Ελλάδας φθάνει, υπό προϋποθέσεις, στο τέλος της. Και αυτές είναι η στροφή του ενδιαφέροντος όλων στην ανάπτυξη και η εγκατάλειψη των εύκολων υποσχέσεων χαλάρωσης και παροχών που δεν εξυπηρετούν ούτε καν τις προεκλογικές ανάγκες. Ολοι πλέον γνωρίζουν ότι τέτοιες πολιτικές υπονομεύουν την προσπάθεια εξόδου από την κρίση και θα επιδεινώσουν τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους, τους οποίους έχουμε ακόμη ανάγκη.
Το στοίχημα στο εξής θα κριθεί μόνο στην αποτελεσματικότητα των διαπραγματευτών να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος ή τουλάχιστον το κόστος εξυπηρέτησής του. Εξίσου σημαντικό όμως είναι να εξασφαλισθούν νέοι πόροι που θα διατεθούν για να επιστρέψει η οικονομία το ταχύτερο σε αναπτυξιακή τροχιά. Και γι’ αυτό υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα.
Η ατζέντα αλλάζει σε όλη την Ευρώπη. Στην πρώτη θέση είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών των πολιτικών λιτότητας. Δηλαδή η υψηλή ανεργία, η επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος και οι επιπτώσεις στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα. Μόνο αντίδοτο είναι η ανάπτυξη. Αυτές οι πληγές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική στάση των ευρωπαίων πολιτών και των Ελλήνων.
Σε αυτό το κλίμα επενδύει η αξιωματική αντιπολίτευση. Και θα συνεχίσει να το πράττει ως την ώρα της κάλπης. Δεν χρειάζονται όμως ακροβασίες που θυμίζουν ημέρες ΠαΣοΚ (όπως το δημοψήφισμα του Γιώργου), που θα δυσκολέψουν όχι την κυβέρνηση αλλά την ίδια τη χώρα.
Η κυβέρνηση, αν και έχει να επιδείξει τα πρώτα αποτελέσματα, έχει πιο δύσκολο έργο. Καλείται να παρουσιάσει σαφές αναπτυξιακό πρόγραμμα, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τις τεχνικές διαχείρισης του χρέους. Σ’ αυτή την προσπάθεια καλείται να χτίσει νέες συμμαχίες στην Ευρώπη, ώστε να αυξηθούν οι αναπτυξιακοί πόροι που κατευθύνονται στον Νότο από τα κοινοτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Αυτή είναι η νέα ατζέντα. Τα προγράμματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και οι κάλπες θα αναδείξουν αυτόν που θα διαχειριστεί την επόμενη ημέρα.
ztsolis@tovima.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ