Στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο «προσγειώθηκε» το «Πολυνομοσχέδιο» 191 σελίδων με την παράκληση του αποστολέα να κάνω ένα «γρήγορο» σχόλιο για το δίκαιο ή μη τον όσων καλούνται να ψηφίσουν (ή να απορρίψουν) τα μέλη της Ελληνικής Βουλής.
Η πρώτη σελίδα περιελάμβανε το «δώρο» της Κυβέρνησης ύψους 450 εκ. Ευρώ (το καλούμενο και κοινωνικό μέρισμα) το οποίο (προφανώς) για να μοιρασθεί, θα πρέπει να υπερψηφισθούν οι επόμενες 190 σελίδες του ογκώδους αρχείου. Με αμέτρητη χαρά όμως, το «μάτι» μου «έπεσε» στη σελίδα 5 του αρχείου η οποία κάνει συγκεκριμένο λόγο για Αρχές Οικονομίας/Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά με ιδιαίτερη έμφαση στη Θεωρία του Τόκου, τη Διάρθρωση και τις Συναρτήσεις του Επιτοκίου, τα Ομόλογα χωρίς Κουπόνι, τη Στάθμιση Κινδύνων και Στρατηγικών, τις Κατανομές Ζημιών και το Πρόβλημα της Επανεπένδυσης.
Εαν και εφόσον οι Ελληνες Βουλευτές μπορέσουν να καταννοήσουν τα παραπάνω θέματα τα οποία σίγουρα θέτουν ισχυρή υποθήκη για (α) την αποφυγή (στο μέλλον) εξωφρενικών αποδόσεων (yields) στα ελληνικά ομόλογα και (β) την αποφυγή (στο μέλλον) του εξίσου υποτιμητικού για τη χώρα νέου «κούρεματος» χρέους, τότε χωρίς ενδοιασμό θα περίμενα και τους 300 να υπερψηφίσουν το Πολυνομοσχέδιο.

Επειδή όμως πολλοί μάλλον θα δυσκολευτούν να καταννοήσουν τα παραπάνω, η εναλλακτική λύση συνίσταται στο να θυμηθούν τα λεγόμενα του Δημοσθένη, σύμφωνα με τα οποία «πιο δύσκολο είναι να διατηρήσεις τα αγαθά (βλέπε πρωτογενές πλεόνασμα) παρά να τα αποκτήσεις».

*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool