Μέσα σε λίγες εβδομάδες θα αλλάξουν τα πάντα για την Ελληνική Οικονομία. Η κυβέρνηση προβλέπει εκταμίευση της δόσης των 11,8 δις Ευρώ, επιτυχή έξοδο στις αγορές και σημαντική απόφαση για την επίτευξη βιωσιμότητας του χρέους. Υπάρχει πιθανότητα όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα μέσα σε 60 ημέρες που υπόσχεται η κυβέρνηση; Πολλοί θα έλεγαν ότι θα μπορούσε να είναι μέρος ενός προεκλογικού παιχνιδιού που στήνει η κυβέρνηση για να κερδίσει ένα χαμένο κομμάτι των ψηφοφόρων και να φέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις εκλογές.
Όμως, η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση. Ναι μεν οι εκλογές αποτελούν ένα καταλυτικό στοιχείο που η τυχόν κατάρρευση των δύο κομμάτων θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην υπόσταση της κυβέρνησης, από την άλλη οι εξελίξεις με την αλλαγή στάση της τρόικα, την σιωπή του Σόιμπλε, την επίσκεψη της κ. Μέρκελ που θα σηματοδοτήσει το τέλος της Ελληνικής κρίσης και την χειραφέτηση της χώρας ως προς την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ασφαλιστικό και την έξοδο στις αγορές, δείχνει ακράδαντα ότι οι Ευρωπαίοι πήραν το μήνυμα και αφήνουν τη χώρα μας στην ησυχία της να πάρει το δρόμο της μετά από 4 χρόνια ταλαιπωρίας, κόπων και βασάνων.
Από εδώ και πέρα είναι στα χέρια της κυβέρνησης να χειριστεί τα δεδομένα προς την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών σε όλες τις πτυχές και κυρίως την μείωση της φορολογίας και τον εισφορών στα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας. Μέσα από αυτή την αλλαγή θα επέλθει ξανά η εμπιστοσύνη και θα αποδειχθεί ότι ο δρόμος που διάλεξαν τα δύο κόμματα ήταν ο σωστός.
Η ζημιά που υπέστη η χώρα είναι μεγάλη. Από τις ενδείξεις φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Ευρωπαίοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την πορεία της Ελλάδας, όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι υπήρξε πολιτική βούληση για να βοηθηθεί η Ελλάδα. Άλλωστε θα ήταν πολιτικά απαράδεκτο οι πολιτικοί εταίροι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών να αφήσουν στην τύχη τους τα κόμματα που συμμετέχουν στους Ευρωπαϊκούς συνασπισμούς τους.
Η ανάκαμψη της χώρας είναι δυνατό να έρθει και μάλιστα, γρήγορα. Αυτό που χρειάζεται είναι να λειτουργήσει αρμονικά το τραπεζικό σύστημα, να ελαφρυνθούν οι πολίτες και να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία. Αν πάρει μπρος η οικονομία και αρχίζει να αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε ούτε το χρέος, ούτε τα ελλείμματα, ούτε περαιτέρω εφαρμογή σκληρών πολιτικών στην κοινωνία και την οικονομία.
Δεν είναι ώρα για πανηγύρια, αλλά ούτε και για απαισιοδοξία. Ο Ελληνικός λαός περνάει ακόμη δύσκολες στιγμές, και θα συνεχίσει μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Στη μετά την κρίση εποχή είναι βέβαιο ότι το δίλημμα Μνημόνιο – Αντιμνημόνιο εξαφανίζεται, όπως και οι λεγόμενες αντιμνημονιακές ιδεολογίες. Η συζήτηση ανοίγει για το τι κάνουμε την επόμενη μέρα και πως θα σταθεί η χώρα. Προφανώς, είναι και ο λόγος που ο κ. Αντώνης Σαμαράς θέλει να ονομάσει το νέο κόμμα «Νέα Ελλάδα». Σε μια εποχή που μαζί με τη σκόνη που απέμεινε από την οικονομική κρίση, ο αέρας θα πάρει και κάθε ιδεολογία. Οι ιδεολογίες πέθαναν και πλέον έρχονται άλλα ερωτήματα να απαντηθούν…