Ο Δημήτρης Κοντομηνάς κρατείται φρουρούμενος σε κλινική.Το ένταλμα σύλληψης τού προκάλεσε αναπνευστικά προβλήματα, μια κάποια ασφυξία. Έτσι θα έχειλίγο χρόνο να σκεφτεί την στρατηγική του. Οχι, όχι, δεν αναφερόμαστε στην υπερασπιστική του γραμμή. Αυτά τα αναλαμβάνουν οι δικηγόροι. Εκείνοι θα βρούν απαντήσεις στο κατηγορητήριο για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο Δημήτρης Κοντομηνάς θα ασχοληθεί με τονAlpha, κανάλι ιδιοκτησίας του. Το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί εκτάκτως.
Ο Κοντομηνάς μπορεί κάλλιστα να επιλέξει ένα σκάνδαλο και να το προβάλλει νυχθημερόν. Ενα σκάνδαλο που να ακουμπά τον Σαμαρά. Μπορεί να είναι η πώληση του «Αστέρα», μικρή υπόθεση οικονομικά αλλά με το λέγε-λέγε της τηλεόρασης θα γίνει πρώτο θέμα. Ένα σκάνδαλο που να αφορά τα σεξουαλικά των δικαστών. Να τους μειώσει ως προσωπικότητες, να τους απαξιώσει. Χωρίς ονόματα ώστε ακόμη κι αν δεν υπάρχουν στοιχεία, να σπιλώνονται όλοι. Ξέρει εκείνος. Όταν το κράτος τον καταδιώκει, εκείνος απαντά μέσωAlpha. Ποιος έστησε το Βατοπέδι, ποιος το έκανε μείζον ζήτημα της πολιτικής ζωής, ποιος έκοψε τα ποδάρια του Ρουσόπουλου; Αχ, τι ικανοποίηση… Τι καλά που έκανε και πρόσθεσε ένα κανάλι στις επιχειρήσεις του.
Οποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς, θα βρει από κάτω τον Δημήτρη Κοντομηνά. Πετυχημένος, αυτοδημιούργητος_ να τα λέμε κι αυτά. Εχτισε ολόκληρηInteramericanκι από εκεί επεκτάθηκε: τράπεζες, κλινικές, πετούμενα, σινεμάδες, ποδοσφαιρική ομάδα. Και τιμές, μεγάλες τιμές, τοΠατριαρχείο τον ανακήρυξε ΑρχονταΜεγάλο Πρωτέκδικο του Οικουμενικού Θρόνου.Βεβαίως όταν κάποιος καταπιάνεται με πολλά, αυξάνει το ρίσκο, κινδυνεύει να κάνει λάθη. Μερικά λαθάκια τα έκανε στη σταδιοδρομία του ο Κοντομηνάς και σύρθηκε στα δικαστήρια από τους αντιπάλους του.
Ας θυμηθούμε κάποιες ιστορίες του βιογραφικού του.
Πρώτη ιστορία, η μήνυση Τσοτσορού. Ο Κοντομηνάς κάπου τα χάλασε στη μοιρασιά με τον πρώην πρόεδρο του Αlpha, Στάθη Τσοτσορό. Υποβλήθηκε μήνυση το καλοκαίρι του 2008.Αφορούσε ζημιά που υπέστη η εταιρεία από «παράνομες οικονομικές ενέργειες» τουΚοντομηνά. Κατηγορήθηκε ότι πήρε δάνειο 68 εκατ. ευρώ και τα εμφάνισε ως προερχόμενα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Για τούτη την ενέργεια το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ στο κανάλι για παράβαση του νόμου περί Βασικού Μετόχου. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν προέκυψε ζημιά της εταιρείας. Ο Κοντομηνάς αθωώθηκε ομόφωνα τον Φεβρουάριο του 2011.
Δεύτερη ιστορία, η υπόθεση Νοτίου Αφρικής. Ο Κοντομηνάς κατηγορήθηκε για πλαστογραφία και υπεξαίρεση σε βάρος ομογενών της μαύρης ηπείρου και της Γερμανίας. Οι καταγγελίες αφορούσαν επενδυτικά συμβόλαια που δεν τηρήθηκαν. Η υπόθεση έφθασε στην Δικαιοσύνη το 2005 αλλά οι διώξεις ασκήθηκαν τρία χρόνια αργότερα και η απόφαση εκδόθηκε το 2010. Η ετυμηγορία: εγγύηση 300.000 ευρώ και απαγόρευση της εξόδου του από τη χώρα.
Τρίτη ιστορία, «υπέρ το άρτιον». Παράλληλα με τις δικαστικές υποθέσεις υπήρχε μια φορολογική αντιγνωμία για τονAlpha. Αδρομερώς: ο Κοντομηνάς έβαλε στην εταιρεία 40 εκατομμύρια από την τσέπη του για να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο. Το ερώτημα που τέθηκε από την εφορία ήταν εάν η αύξηση κεφαλαίου από έναν μέτοχο θεωρείται «δωρεά» οπότε φορολογείται με 40%. Η αύξηση του κεφαλαίου έγινε το 2005 και η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2013. Δεν κρίνεται ως δωρεά, δεν χρειαζόταν να πληρώσει παραπάνω φόρους.
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς όταν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και πρόστιμο για την υπόθεση Νοτίου Αφρικής εξέδωσε ανακοίνωση. Μπέρδεψε λιγάκι και τα πολιτικά. Είπε ότι οι επιθέσεις εναντίον του ξεκίνησαν το 2008 επειδή απεκάλυψε το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Μάλλον τα πράγματα είναι αντίστροφα. Ο ίδιος ήταν ζορισμένος, αντιμετώπιζε δέκα διώξεις για κακουργήματα, είχε εκκρεμότητες με την εφορία. Οι διώξεις προηγήθηκαν της ανάδειξης του σκανδάλου. Το κανάλι απάντησε στο κράτος, στην κυβέρνηση που τον καταδίωκε.
Μια μικρή λεπτομέρεια, πολύ ενδεικτική. Μάρτυρας στην υπόθεση του Βατοπεδίου ήταν ο οδηγός του Εφραίμ, ηγούμενου της Μονής. Την ώρα λοιπόν που ο οδηγός κατέθετε στην Εξεταστική Επιτροπή, ο πρόεδρος τον τσάκωσε με σκονάκι. Τα διάβαζε αυτά που έλεγε. Τα διάβαζε από ένα φαξ. Ο αριθμός από τον οποίο στάλθηκε το φαξ ήταν τουAlpha. Το σχέδιο λοιπόν ήταν πλήρες. Γι αυτό και αναμένουμε τη νέα στρατηγική του πολυμήχανου επιχειρηματία. Θέλουμε να δούμε τι θα σκαρφιστεί εκεί ξάπλα στην κλινική.