Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα το 2013 υπήρξε έτος βάσης για την Ελλάδα.

Όσο κι αν μεμψιμοιρούν οι περισσότεροι,όσο κι αν εθίγησαν από το πλήθος των μέτρων και των μεγάλων αλλαγών σε μίκρο και μακροοικονομικό επίπεδο,οφείλουν να αποδεχθούν και να αναγνωρίσουν ότι η χώρα απέκτησε – με κόστος μεγάλο,προσωπικό,κοινωνικό και πολιτικό βεβαίως – νέα οικονομική βάση,υγιέστερη της προηγούμενης προβληματικής και μη υπερασπιζόμενης από οπουδήποτε και από οποιονδήποτε.
Κακά τα ψέματα,αυτή την ώρα,με τις θυσίες του ελληνικού λαού,η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση, μπορεί να δηλώνει ότι στέκεται στα πόδια της,ότι μπορεί να ζει χωρίς ιδιαίτερη εξωτερική βοήθεια και ότι είναι πια αρκετά αυτόνομη για να διαπραγματευθεί ουσιαστικά με εταίρους και δανειστές,για το χρέος και τις λοιπές διεθνείς υποχρεώσεις της.
Και είναι επίσης φανερό ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν ελληνική παραμυθία,αλλά συγκροτούν αλήθεια θεμελιωμένη και αναγνωρισμένη από κυβερνήσεις,αρμόδιους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και παγκόσμιας εμβέλειας μέσα ενημέρωσης,που διαθέτουν ισχύ κι ασκούν επιρροή στα κέντρα αποφάσεων του πλανήτη.
Υπό αυτή την έννοια,το 2013, με όλα τα δεινά που το συνόδευσαν,υπήρξε έτος επαναθεμελείωσης της ελληνικής οικονομίας. Και αυτή είναι η μεγάλη παρακαταθήκη του 2013 για το 2014.Οσοι αγνοούν ή περιφρονούν αυτή την βασική αλήθεια δεν θα είναι σε θέση να δούν,ούτε πολύ περισσότερο να διαχειρισθούν αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα στη νέα χρονιά.
Αποτελεί προϋπόθεση για το 2014 η αναγνώριση των επιτευγμάτων του 2013.
Όσοι μένουν μόνο στις συνέπειες και δεν αποδέχονται την επανεθεμελείωση της χώρας κάνουν λάθος στρατηγικό, δεν αναγνωρίζουν αυτό που ο ελληνικός λαός υπέστη και εντέλει, όπως οι περιορισμένες αντιδράσεις του έδειξαν, αποδέχθηκε,είτε ως μοιραίο,είτε ως αναγκαίο και το κυριότερο υποτιμούν ακριβώς την βάσανο και εντέλει το ένστικτο του ελληνικού λαού.
Ο ελληνικός λαός έκανε ήδη με τη στάση του τη μεγάλη επιλογή.Θέλει την Ελλάδα ευρωπαική,εντός της ευρωζώνης,έτοιμη και ικανή να κατακτήσει επί πραγματικών βάσεων το επίπεδο ευημερίας που ονειρεύτηκε,της ταιριάζει και της αξίζει.
Με αυτές τις παραδοχές κι έπ’ αυτής της νέας βάσης ξεκινάει το 2014.
Μόνο που θέλει υπεράσπιση και υποστυλώματα η νέα οικονομική βάση του 2013, για να ακολουθήσουν στη διάρκεια του 2014 οι πρώτες ανεγέρσεις και ανοικοδομήσεις. Μόνο έτσι το 2014 μπορεί να μείνει στην Ιστορία ως έτος έναρξης μιας νέας περιόδου ανοικοδόμησης της Ελλάδας. Αρκεί να το πιστέψουμε όλοι…

ΤΟ ΒΗΜΑ