από metereologos.gr
Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018
 
 
Πατσάκης Δ. Ν. Οικονομολόγος 

Επιβολή φορολογίας στην ακίνητη περιουσία: Μια πρόταση

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η δημοσιοποίηση του Ν/Σ για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, παρέχει το δικαίωμα –υποθέτω- της κατάθεσης απόψεων για το δίκαιο, το ανεκτό και εν τέλει το ουσιαστικό ηθικό κατά βάση ζήτημα.

Ιδιαίτερα στην τρέχουσα δυσμενέστατη για τους πολλούς συγκυρία, τα όσα εκτίθενται στo κείμενο το Ν/Σ, απέχουν σε αρκετές περιπτώσεις από το πραγματοποιήσιμο του αναμενομένου αποτελέσματος.

Καταρχήν, η διατήρηση των αντικειμενικών αξιών του παρελθόντος χρόνου των «παχέων αγελάδων», συνιστά ένα άνευ προηγουμένου παραλογισμό της Διοίκησης. Αν υπάρχουν έλλογα όντα στο αρμόδιο Υπουργείο, σαφώς και δεν έχουν συμμετάσχει στην σύνταξή του. Σε παλαιότερο σημείωμα είχα διερωτηθεί εάν οι διάφοροι συμβουλοι του Υπ.Οικ. διαθέτουν ιδία στέγη ή αν φιλοξενούνται σε αντίσκηνα ή σκάφη αναψυχής (καλών φίλων, εννοείται…).

Από την στιγμή κατά την οποία συντηρείται η προκλητική -για την πλειοψηφία των φορολογουμένων πολιτών- απαλλαγή του «πόθεν έσχες» για ορισμένο εμβαδόν της α΄κατοικίας, αναλόγως του μεγέθους της οικογένειας, σε συνδυασμό με την συνολική αντικειμενική αξία, η εκλογίκευση της φορολογικής επιβάρυνσης οφείλει να είναι ανάλογη.

Από την άλλη, η κατοχή της 1ης εξοχικής κατοικίας, με όριο το 50% της εκάστοτε απαλλασσόμενης επιφάνειας για την α΄, προφανώς θα πρέπει να μειώνει την όποια επιβάρυνση.

Το στοιχείο της επιβάρυνσης οποιουδήποτε ακινήτου, ανεξάρτητα από το εάν παρέχει –δηλούμενη και άρα φορολογητέα- πρόσοδο, ομοίως οφείλει να λαμβάνεται υπόψη. Η εξίσωση της φορολόγησης π.χ. καλλιεργούμενων, άρα προσοδοφόρων με χέρσα αγροτεμάχια, αποδεικνυόμενα  από τις δηλώσεις καλλιέργειας και την υποβολή αιτήματος επιστροφής Φ.Π.Α, μάλλον αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Η εξομοίωση της φορολόγησης των εγκαταλελειμμένων και ουσιαστικά μη κατοικήσιμων κληρονομικών ή λόγω δωρεάς οικιών, μάλλον θα απασχολήσει πολύ χρόνο στα ακροατήρια φορολογικών διαφορών και διοικητικών πράξεων στο άμεσο μέλλον.

Η «επίθεση» των γραφειοκρατών του φορολογικού μηχανισμού σε ό,τι κινείται ή όχι, χωρίς στοιχειώδεις κανόνες ηθικής και κοινωνικής ανταποδοτικότητας και απόδοσης αποδεικνύει, μεταξύ των άλλων, την ολοκληρωτική αποτυχία του. Ενώ θα μπορούσαν, π.χ. να φορολογήσουν, κατόπιν διαφανούς και οργανωμένου με κανόνες ελέγχου, το αν και κατά πόσο η όποια περιουσία είναι αποτέλεσμα προσωπικού –φορολογημένου ή μη- εισοδήματος, νομίμου η φαιάς προέλευσης και της αιτίας ένεκα της οποίας βρίσκεται στην κατοχή του φορολογουμένου, κτυπούν κυριολεκτικά στο «ψαχνό» όλων όσων τελικά εμφανίζονται στο βεληνεκές τους.

Αντιθέτως, η ευαισθησία τους δεν είναι αντιληπτή στις δεκάδες περιπτώσεις «ξεπλύματος» χρήματος με τις μεθόδους που γνωρίζουν πολύ καλύτερα του υπογράφοντος. Το κακό είναι πως, ό,τι «στραβό» προκύψει, αναφορικά με το ενδεχόμενο της σοβαρής απόκλισης του προϋπολογιζόμενου στόχου εσόδων από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα «φορτωθεί», ως συνήθως στον αρμόδιο Υπουργό.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ωραία τα λέτε αλλά... | 19/12/2013 12:43
  Δυστυχώς δεν υπάρχει ίχνος λογικής και ευαισθησίας. Ακίνητη περιουσίια δεν έπρεπε να φορολογείται. Έχει φορολογηθεί το εισόδημα με το οποίο αποκτήθηκε, η πράξη της αγοράς του, τα δημοτικά τέλη που πληρώνει κάθε μήνα κλπ. Είναι όμως εύκολη λεία γιατί είναι δεμένη με τον τόπο και δεν μπορεί ούτε να κρυφτεί ούτε να μετακινηθεί. Είναι η πιό εύκολη λεία. Αποφεύγουν τα δύσκολα για ευνόητους λόγους. Και έτσι την πληρώνουν όσοι δεν είχαν την πρόνοια να βγάλουν τα λεφτά τους έξω. Κατά κανόνα οι νομοταγείς νοικοκυραίοι που δεν ξεσάλωσαν και νόμισαν ότι επενδύουν. Τέτοια μέτρα όμως καταστρέφουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος και προτρέπουν για άλλου είδους τοποθετήσεις χρημάτων.
  Δ.Α.Κ.
  απάντηση00
   
   
  ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ | 19/12/2013 00:34
  Όλοι με της καραμπίνες στο περίμενε, έχουμε φτάσει στο ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ, η ΤΑΝ η επι ΤΑΣ τελεία και παύλα.
  Σπαρτιάτης
  απάντηση10
   
   
  Κλοπή ιδιοκτησίας | 18/12/2013 11:53
  Νόμιμη φορολόγηση είναι η φορολόγηση εσόδων και η φορολόγηση μεγάλης περιουσίας.Υπερβολικός και διπλός φόρος για τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία δεν είναι τίποτε άλλο από την δήμευση ενός μέρους της. Αν είσαι ιδιοκτήτης ενός μικρού διαμερίσματος κοντά στο κέντρο μιας επαρχιακής πόλης και το ενοικιάζεις πληρώνεις με το χαράτσι και τον φόρο εισοδήματος 40% φόρο από 250 Ευρώ ενοίκιο. Αν μένεις ο ίδιος σε τέτοιο, πληρώνεις 550 Ευρώ χαράτσι - συχνά όταν κερδίζεις μόνο 700 Ευρώ το μήνα. Τουλάχιστον δεν θα έπρεπε το χαράτσι για μικρά σπίτια να υπερβαίνει τα 4 Ευρώ το τετραγωνικό- αυτά ανήκουν σε φτωχούς, όπου και να βρίσκονται- ιδιαίτερα σε πολυκατοικίες του κέντρου, που το χαράτσι είναι 8Ε το τ.μ
  Γιώργος Κ.
  απάντηση10