Αυτή τη φορά ο κ. Ι. Στουρνάρας θέλησε να φανεί γαλαντόμος απέναντι στους τροϊκανούς. Σου λέει, τόση ώρα θα καθήσουν στο γραφείο μου, ας τους κεράσω φρούτα, τα οποία θεωρούνται άλλωστε τα καλύτερα της Ευρώπης, παρά ένα σκέτο καφέ, όπως έως τώρα συνήθιζε να τους κερνά. Εδωσε λοιπόν εντολή να φέρουν στη συνάντηση που είχαν χθες μία τεράστια πιατέλα από φρούτα, ήτοι ακτινίδια, αχλάδια, μήλα, μπανάνες και ρόδια. Με το άκουσμα των φρούτων οι τροϊκανοί άλλαξαν διάθεση, άρχισαν να χαμογελούν, γιατί έως εκείνη την ώρα έδιναν την εντύπωση ότι… βαριούνται.
***
Σε λίγα λεπτά, μία από τις δίμετρες συνεργάτιδες («αμαζόνες» τις αποκαλούν) του κ. Στουρνάρα εισέρχεται στο γραφείο, κρατώντας μία μεγάλη πιατέλα γεμάτη με φρούτα και ένα μικρό πιάτο επίσης με φρούτα. Η πιατέλα πήγε αμέσως στους τροϊκανούς. Το πιάτο πήγε στον υπουργό. Οι τροϊκανοί λιμπίζονταν τα φρούτα, πλην όμως ουδείς τολμούσε να τα αγγίξει. Αντιθέτως ο κ. Στουρνάρας τα απολάμβανε από το δικό του πιάτο. Σε κάποια στιγμή τους ρωτά: «Δεν σας αρέσουν τα φρούτα; Γιατί δεν παίρνετε; Είναι εξαίρετα».
***
Ο κ. Πόουλ Τόμσεν (του ΔΝΤ) τη μία κοιτούσε την πιατέλα και την άλλη το πιάτο του υπουργού, χωρίς όμως να ομιλεί. Οπότε σε κάποια στιγμή δεν άντεξε και είπε στον κ. Στουρνάρα: «Είναι ασφαλές να φάμε από αυτή την πιατέλα; Γιατί παρατηρώ ότι σε εσάς, υπουργέ, προσφέρθηκαν φρούτα σε διαφορετικό πιάτο». Τι φοβήθηκαν, μήπως ότι θα δηλητηριαστούν; είπαν στα ελληνικά γελώντας συνεργάτες του κ. Στουρνάρα. Κάτι τέτοιο ίσως θα σκέφτηκε και ο υπουργός και παράτησε τα φρούτα από το δικό του πιάτο και πήρε ένα ακτινίδιο από την πιατέλα των τροϊκανών. Εκανε δηλαδή τον… δοκιμαστή. Σε λίγα λεπτά ο κ. Τόμσεν και η παρέα του τα… τσάκισαν.
***
Για την ιστορία σας αναφέρω ότι στη σύσκεψη αυτή ήταν επίσης παρόντες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός κ. Αθ. Σκορδάς καθώς και οι κκ. Βαρτζόπουλος, Παπασταύρου, Στεργίου και η κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Οι τροϊκανοί που συνοδεύονταν από 13 συνεργάτες τους (εκ των οποίων και τρεις γυναίκες) εισήλθαν με διάθεση, όπως μου είπαν, να μη ληφθεί καμία απόφαση: «Ηταν σαν να έκαναν αγγαρεία» έλεγε ένας που συμμετείχε στη σύσκεψη. Και να σκεφτείτε ότι η σύσκεψη είχε ένα και αποκλειστικό θέμα: τους πλειστηριασμούς. Ο κ. Τόμσεν και η παρέα του απέρριπταν αμέσως κάθε πρόταση που γινόταν από το ελληνικό επιτελείο. Ακόμη και όταν τους ειπώθηκε ότι δεν μπορεί τα εισοδηματικά κριτήρια να είναι τα μοναδικά για τις εξαιρέσεις των πλειστηριασμών, καθ’ ότι δεν είναι αξιόπιστα, οι τροϊκανοί είπαν ξερά-κοφτά «όχι».
***
Ισως αναρωτηθείτε μετά από τέτοιες δύσκολες συναντήσεις με τους τροϊκανούς τι λένε οι δικοί μας, μόλις η παρέα του κ. Τόμσεν φεύγει. Ε, λοιπόν, θα σας αποκαλύψω τι ειπώθηκε στο λεγόμενο «meeting after», αποφεύγοντας όμως να σας πω ονόματα. Εις εκ των μελών της κυβέρνησης παρατήρησε ότι η τρόικα δεν θέλει συμφωνία με τη συμπεριφορά που δείχνει. Και δεν θέλει συμφωνία σε κανένα από το σύνολο των θεμάτων. Ο εν λόγω κύριος εξήγησε και το γιατί. Επειδή, είπε, θέλουν να καθυστερήσουν την καταβολή του συνόλου των δόσεων που οφείλουν. Δεν προσέρχονται, όπως αποδείχθηκε, για να βρουν λύση: «Προβάλλουν συνεχώς διαφωνία για τη διαφωνία και τίποτα άλλο». Η άποψη αυτή του μέλους της κυβέρνησης απλώς ελήφθη υπόψη.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει πελάτες


Ας πάμε τώρα σε μία επιχειρηματική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη βρετανική πρεσβεία όπου ειπώθηκαν σημαντικά πράγματα. Η εκδήλωση ήταν για το European Business Awards και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι πάνω από 100 ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και ο υφυπουργός κ. Αθ. Σκορδάς. Ο οποίος και έκανε τη διαφορά. Και ξέρετε γιατί; Επειδή είπε ότι δεν είναι πρόβλημα ούτε το χρέος ούτε η χρηματοδότηση. Και εξήγησε γιατί: «Χρέος έχουν και άλλες χώρες και το εξυπηρετούν, ενώ εμείς όχι, επειδή η χώρα μας δεν έχει… πελάτες. Είμαστε μία οικονομία χωρίς πελάτες, δεν παράγουμε τίποτα». Και εκεί χειροκροτήθηκε.
***
Συνέχισε όμως ο κ. Σκορδάς λέγοντας ότι η Ελλάδα είχε ανέκαθεν, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οικονομική βοήθεια, πότε υπό τη μορφή σχεδίου Μάρσαλ, πότε με τα πακέτα Ντελόρ, πότε με το Μεσογειακά Προγράμματα. Αλλά όλα αυτά τα χρήματα δεν πήγαν στην παραγωγή (ώστε να παράγουμε και να αποκτήσουμε ως χώρα πελάτες), αλλά στην κατανάλωση.
Αποδοκιμασίες στο Μάντσεστερ


Δεν έπεφτε καρφίτσα στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στην ομιλία του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με θέμα την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και τον ρόλο των προοδευτικών πολιτικών για την επίλυσή της. Ηταν τόσο μεγάλος ο αριθμός των φοιτητών που ζήτησαν να την παρακολουθήσουν που αιφνιδίασε τους διοργανωτές. Οταν όμως τελείωσε την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός, ακούστηκαν… γιουχαΐσματα. Οχι πολλά, αρκετά όμως για να ταράξουν τη συνήθως ήρεμη ατμόσφαιρα των αγγλικών πανεπιστημίων.
Η ασφάλεια της Ζωής


Για άλλη μία φορά η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στη δική της «περιπέτεια» με τους αστυνομικούς έξω από την ΕΡΤ: Η ασφάλειά της, είπε, κινδυνεύει περισσότερο από αστυνομικούς και αυτό έχει αποδειχθεί ιατρικά!

HeliosPlus