O «Μεγάλος Αδελφός» του Όργουελ, μοιάζει με παιδικό παραμύθι με αυτά που αποκαλύπτονται στις μέρες μας, για τα τεράστια δίκτυα παρακολουθήσεων, που καταγράφουν κάθε πτυχή της δραστηριότητας ανώνυμων ή επώνυμων πολιτών αλλά ακόμα και αρχηγών κρατών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας δίνει δυστυχώς πλέον τη δυνατότητα σε μυστικές υπηρεσίες, κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς, κάτω από το πρόσχημα της ασφάλειας, να ελέγχουν κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ένα παράλληλο, ανεξέλεγκτο εν πολλοίς σύμπαν, λειτουργεί ερήμην των πολιτικών θεσμών χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση, ελέγχοντας τη ζωή όλων μας. Με την αγαστή συνεργασία πολυεθνικών κολοσσών του διαδικτύου, αλλά και της τηλεφωνίας, κινητής και σταθερής, εισβάλλει οποιαδήποτε στιγμή θέλει στην ιδιωτική αλλά και τη δημόσια ζωή , υπονομεύοντας τη δημοκρατία εν ονόματι της προστασίας της.

Η κορυφή του παγόβουνου, είναι βέβαια τα αμερικάνικα δίκτυα παρακολούθησης, που η δράση τους έρχεται καθημερινά στο φως, χάρις στην ευαισθησία και την αυτοθυσία ενός νέου ανθρώπου του Έντουαρντ Σνόουντεν, που με κίνδυνο της ζωής του ξεκίνησε το μίτο των συγκλονιστικών αποκαλύψεων. Αλλά προφανώς οι αμερικανοί υπερκατάσκοποι δεν είναι οι μόνοι.

Λίγο πολύ και ανάλογα με τις δυνατότητες τους όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις ακολουθούν ανάλογες πρακτικές. Ένα παράλληλο και ανεξέλεγκτο κράτος μέσα στο κράτος, κρυπτόμενο πίσω από γνωστά ή άγνωστα ακρωνύμια μυστικών υπηρεσιών, αποφασίζει ποιους θεωρεί ύποπτους, ποιους στοχοποιεί καθημερινά βάζοντας τους στο στόχαστρο των ωτακουστών. Τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων, καταγράφονται καθημερινά χωρίς κανένα έλεγχο και αξιοποιούνται κατά βούληση, από ανθρώπους που δεν δίνουν λογαριασμό σε κανένα, εκτός από τα εκάστοτε αφεντικά τους.

Είναι καιρός να αντιληφθούν οι πολιτικές ηγεσίες που τα δημιούργησαν, ότι το τέρας δεν ορρωδεί προ ουδενός. Το διαπίστωσαν άλλωστε οι ευρωπαίοι ηγέτες που είδαν ότι ούτε αυτοί μπορούν να κρυφτούν από τους μηχανισμούς που εξέθρεψαν. Όσο αναγκαία και επωφελής μπορεί να είναι η τεχνολογική πρόοδος για τη ζωή μας, άλλο τόσο επικίνδυνη μπορεί να καταστεί, όταν μένει εκτός ελέγχου.

Δεν μπορεί τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες αιώνων, να διασφαλίζονται στα χαρτιά από συντάγματα και νόμους και να καταστρατηγούνται στην πράξη από τα παράθυρα που αφήνει η πολιτική εξουσία. Η δημοκρατία έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αμυνθεί απέναντι σε αυτούς που την υπονομεύουν καθημερινά. Καί είναι ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών,να εξοντώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα τέρατα που δημιούργησαν.