Σε μια πτήση που διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ο κ. Αντ. Σαμαράς βρήκε την ευκαιρία ώσπου να προσγειωθεί στη Βαλέτα να συζητήσει με τους υπουργούς που τον συνόδευαν σχεδόν τα πάντα. Ακόμη και για τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την τρόικα για τη λήψη νέων μέτρων και πώς με διάφορες απαιτήσεις οι Τροϊκανοί επιχειρούν να απαξιώσουν το πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να μη μοιραστούν χρήματα προς τις ευπαθείς ομάδες. Σε κάποια στιγμή ο Πρωθυπουργός είπε εν κατακλείδι στους κκ. Ν. Δένδια, Μιλτ. Βαρβιτσιώτη που τον συνόδευαν: «Δεχόμαστε πιέσεις από την τρόικα αλλά αντέχουμε και θα αντέξουμε…».
nnn
Η έκπληξη ωστόσο του Πρωθυπουργού αλλά και των υπουργών είναι ότι φθάνοντας στο γραφείο του πρωθυπουργού της Μάλτας το πρώτο πράγμα για το οποίο ήθελε ο κ. Τζόζεφ Μουσκάτ να ενημερωθεί δεν είναι ούτε τι μέτρα για τη λαθρομετανάστευση θα λάβει η Ελλάδα ούτε πώς τα καταφέρνει με την τρόικα αλλά για τη μικρή Μαρία που έπεσε στα χέρια των Ρομά. «Είναι πρώτο θέμα και στη Μάλτα» του είπε ο μαλτέζος πρωθυπουργός και ζήτησε λεπτομέρειες για το πώς βρέθηκε στα χέρια των Ρομά, ποιοι είναι οι φυσικοί γονείς της και κυρίως πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ένα τέτοιο θέμα.
nnn
Πάντως η λιτότητα χτύπησε για τα καλά το πρωθυπουργικό Gulfstream. Κόπηκαν τώρα από τους επιβάτες του και τα σαντουιτσάκια και το ψωμοτύρι και τα αναψυκτικά. Μόνο νεράκι (και αυτό μόνο αν το ζητήσει ο επιβάτης) και τίποτε άλλο. Κάτι ακόμα: ο κ. Δένδιας βρήκε (τυχαίως) στη Μάλτα έναν ολλανδό αξιωματούχο ο οποίος ασχολείται για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη λαθρομετανάστευση και είχε αρκετή ώρα συνομιλία μαζί του.


Προκλήσεις χρυσαυγιτών

Αρχισαν πάλι οι χρυσαυγίτες τα SMS και τα e-mail για όσους νομίζουν ότι τους έμειναν πιστοί και ονειρεύονται συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία τους στην οδό Δεληγιάννη για να διαμαρτυρηθούν το Σάββατο για τη φυλάκιση του «αρχηγού» τους. Την ευθύνη για την αποστολή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων έχει αποκλειστικά ο σύντροφος της Ουρανίας Μιχαλολιάκου κ. Αρτ. Ματθαιόπουλος, αλλά και ο υπεύθυνος των κινητοποιήσεων κ. Ηλιόπουλος (υπαρχηγός του Κασιδιάρη, η ασυλία του οποίου έχει ήδη αρθεί). Η ημερομηνία που επέλεξαν δεν είναι τυχαία, αφού είναι παραμονές της εθνικής επετείου και κυρίως επειδή οι δύο ανακρίτριες μαζί με τον εισαγγελέα κ. Ισίδωρο Ντογιάκιο αποφασίζουν για την ποινική μεταχείριση των βουλευτών. Το θέμα είναι πόσοι θα συγκεντρωθούν το Σάββατο έξω από τα γραφεία της οργάνωσης, γιατί και την προηγούμενη φορά που εκλήθησαν οι οπαδοί μέσω SMS για να διαμαρτυρηθούν έξω από τη ΓΑΔΑ ελάχιστοι έκαναν την εμφάνισή τους.
nnn
Θα αναρωτηθείτε: Ολα αυτά γίνονται εν αγνοία του έγκλειστου αρχηγού; Οχι βεβαίως. Ο κ. Ν. Μιχαλολιάκος μαθαίνω ότι περνά όλη την ημέρα στο κελί του μιλώντας στα… καρτοτηλέφωνα, πότε δίνοντας συνεντεύξεις ή απευθύνοντας… διαγγέλματα και πότε οδηγίες προς τους βουλευτές του. Βαυκαλίζεται λέγοντας συχνά ότι η Χρυσή Αυγή δεν πέφτει στις δημοσκοπήσεις. Ενδιαφέρον έχει επίσης το πώς περνά τον καιρό του ο λεγόμενος και «θεωρητικός» της οργάνωσης κ. Χρ. Παππάς, που είναι προφυλακισμένος στο ίδιο κελί με τον κ. Μιχαλολιάκο. Καταθέτει συνεχώς εγγράφως διάφορα αιτήματα, όπως να τοποθετήσουν ελληνική σημαία στο κελί του, θέλει τώρα να του φέρουν και ένα… φαξ, θέλει κινητό τηλέφωνο, θέλει ηλεκτρονικό υπολογιστή (με κάμερα) και θέλει να εκκλησιάζεται δύο φορές την εβδομάδα. Επειδή όμως η εκκλησία βρίσκεται στις ανδρικές φυλακές (και πρέπει να διασχίσει τον δρόμο και να έρθει και σε επαφή με άλλους κρατουμένους, πράγμα που κρίνεται επικίνδυνο), η διεύθυνση των φυλακών ενέκρινε να εκκλησιάζεται μία φορά την εβδομάδα αλλά στις γυναικείες φυλακές μόνος του με έναν παπά. Ζητεί επίσης επιμόνως να εξομολογηθεί.


Νέοι ακριοδεξιοί

Την ώρα που ορισμένοι χρυσαυγίτες ετοιμάζονται για συγκέντρωση, δεκάδες μέλη τοπικών οργανώσεων έχουν ήδη αποχωρήσει από την οργάνωση αναζητώντας άλλη στέγη. Η Τοπική της Κορίνθου, π.χ., έχει κλείσει, της Νίκαιας υπολειτουργεί, ενώ ένας αριθμός μελών της Χρυσής Αυγής προσχώρησαν ομαδικά στο Εθνικό Μέτωπο (που θεωρείται επίσης ακροδεξιά οργάνωση με χουντικές καταβολές), υπό την καθοδήγηση ενός άλλου «αρχηγού» ονόματι Κώνστα. Ηδη, σας πληροφορώ, το Εθνικό Μέτωπο νοίκιασε καινούργια γραφεία 300 τ.μ. στη λεωφόρο Συγγρού, έβαλε ταμπέλα με τον… μαίανδρο και δέχεται εγγραφές μελών της Χρυσής Αυγής.


Το γκάτζετ του Αδωνη

Eπειδή το Υπουργικό Συμβούλιο δεν συνεδριάζει τακτικά και ούτε λειτουργεί Κυβερνητική Επιτροπή, σας πληροφορώ ότι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης τείνει να γίνει ένα μίνι Υπουργικό όπου λαμβάνονται σημαντικές κυβερνητικές αποφάσεις, όπως π.χ. αυτή για την κινητικότητα των υπαλλήλων. Το λέει άλλωστε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι στη διάρκεια των συνεδριάσεων του Συμβουλίου συμβαίνουν και ορισμένα αξιοπερίεργα πράγματα. Ποια; Ο κ. Ι. Βρούτσης όποια πρόταση φέρνει προς συζήτηση της δίνει βαρύγδουπο τίτλο «Σχέδιο τάδε» ή «Σχέδιο δείνα». Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης επιμένει για να ξεχωρίζει να εμφανίζεται με ένα γκάτζετ του iPhone του σε μπλε ελεκτρίκ χρώμα (σε σχήμα παλαιού ακουστικού, σχεδόν διπλάσιο από το κινητό του) και τηλεφωνεί απ’ αυτό. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης σε μια συνεδρίαση τον ρώτησε αν βγαίνει και σε πράσινο χρώμα για να το προμηθευτούν και οι πασόκοι υπουργοί.

HeliosPlus