ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ στη σύνοδο των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο Μπουένος Αϊρες δίνουν το μέτρο αφενός για τις προοπτικές της στην προολυμπιακή περίοδο ως το Ρίο Ντε Τζανέιρο του 2016 αλλά και ακόμη πιο πέρα και αφετέρου για τη γενικότερη νοοτροπία, ακόμη και γεωπολιτική, που έχει διαμορφωθεί στις πράξεις και στις αντιλήψεις του κορυφαίου αθλητικού οργανισμού σε χαρακτηριστικά τρία σημεία: τόσο στην εκλογή του Τόκιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 όσο και σε άλλα δύο θέματα, δηλαδή την εκλογή του νέου προέδρου της και την απόκρουση μιας καλά οργανωμένης εκστρατείας για τον εξοστρακισμό από τη ΔΟΕ ενός κλασικού αθλήματος.
nnn
Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ παραμονή της πάλης στον ολυμπιακό νυμφώνα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για τρεις διοργανώσεις ως το 2024, αποφασίστηκε για την εξισορρόπηση μεταξύ των πολλών και σθεναρών υποστηρικτών του αθλήματος και της προσπάθειας εξοστρακισμού της από κράτη και συναφή συμφέροντα και βέβαια και λόγω της τηλεόρασης για ευνόητους λόγους (θέασης και εισπράξεων). Οι αντίπαλοι της πάλης ήταν το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ (κοινή υποψηφιότητα) και το σκουός. Πράξη σαφώς «υψηλής διπλωματίας». Η πάλη είχε ισχυρούς εχθρούς. Οι αριθμοί της ψηφοφορίας μιλούν: πάλη 49, μπέιζμπολ/σόφτμπολ 24, σκουός 22. Την πάλη υποστήριξε το 50% και κάτι των μελών της ΔΟΕ. Σαφέστατο.
nnn
Η ΕΠΙΛΟΓΗ του Τόκιο της Ιαπωνίας ως ολυμπιακής πόλης (έπειτα από μισό αιώνα από την τεχνολογικά λίαν προχωρημένη διοργάνωση του 1964) ευνοήθηκε από τις σημερινές συγκυρίες εις βάρος της Κωνσταντινούπολης και της Μαδρίτης. Το σήμερα βάρυνε αποφασιστικά στη νίκη της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Η οικονομική κατάσταση της Ισπανίας και η κοινωνική αναταραχή της Τουρκίας έχασαν το παιχνίδι, παρά την ύπαρξη του πυρηνικού φάουλ της Ιαπωνίας που δεν σφυρίχθηκε από τους ημιαθάνατους της ΔΟΕ ως πέναλτι.
nnn
Η ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ στο Τόκιο φάνηκε καθαρά από τον πρώτο γύρο: Τόκιο 42, Κωνσταντινούπολη και Μαδρίτη από 26 ψήφους! Η Μαδρίτη βγήκε από το παιχνίδι με την πρόκριση της Κωνσταντινούπολης με διαφορά τεσσάρων ψήφων (49-45). Στην τελική φάση το Τόκιο συγκέντρωσε 60 ψήφους (63%) έναντι 36. Η τουρκική αποστολή υπολόγιζε μεγάλο ποσοστό από τη μερίδα της Μαδρίτης. Φρούδες ελπίδες. Το Τόκιο έριξε στο σακούλι του 18 νέες ψήφους και η Κωνσταντινούπολη 10. Οι Τούρκοι απέτυχαν να προσηλυτίσουν επαρκείς ψήφους για τη νίκη. Μάστορες της μυστικής διπλωματίας «βρήκαν τοίχο» καθώς δεν ήσαν λίγα τα μέλη της ΔΟΕ που δεν εκτίμησαν μόνο τη σημερινή κοινωνική αναταραχή –βασικά οι παλιότεροι και όχι μόνο αυτοί –αλλά και δύο άλλες παραμέτρους. Βαθύτερο ψάξιμο κάτι θα βγάλει. Δηλαδή, τη χαίνουσα πληγή του Κουρδικού και την πιθανότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες να ήταν καλή ευκαιρία για την προβολή του πολιτισμικού Ισλάμ. Ισως υπόθεση. Πάντως δυσμενή επίδραση είχε και η γκάφα του κ. Ερντογάν όταν μίλησε για μια νέα αφετηρία της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας από το βουνό Ολυμπος της Μικράς Ασίας! Κάτι τέτοιες ιδέες ενοχλούν τη βαθιά ριζωμένη ιστορική παράδοση λίγο-πολύ σε όλα τα μέλη της ΔΟΕ.
nnn
Η ΕΚΛΟΓΗ του Τόμας Μπαχ, παλιού διακεκριμένου ξιφομάχου, με δωδεκαετή θητεία στη ΔΟΕ, είχε ευρύτερη αποδοχή, αν και πρέπει να σημειωθούν και οι τελικές ψήφοι (29) του Πορτορικανού Ρ. Κάριον έναντι 49 του Μπαχ. Ο Σεργκέι Μπούμπκα είδε να μειώνεται η πενιχρή σοδειά (8) του αρχικού γύρου σε 4 στον τελικό (υπέρ η αθλητική προσωπικότητα του ουκρανού άλτη του επί κοντώ αλλά όχι και η νεαρή ηλικία του). Ακόμη υπάρχει ερωτηματικό για τη στάση της Ρωσίας. Οπως δείχνουν οι αριθμοί, ο Πορτορικανός Ρ. Κάριον είχε τη στήριξη της αμερικανικής ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Οσον αφορά τους υπολοίπους, 6-7 ψήφοι. Οι υποψηφιότητες του Μιάνγκ (Σιγκαπούρη) και του Τσινγκ Κούο Βου απέδειξαν αδυναμία και έλλειψη συντονισμού της ασιατικής συμμετοχής. Στην τελική φάση ο Μπαχ προσέθεσε στο ενεργητικό του έξι ψήφους (49) και ο Κάριον άλλες τόσες (29). Ο Μπούμπκα μειώθηκε στις 4. Το σύνθημα του Τόμας Μπαχ είναι «Ενότητα στην πολυμορφία ή διαφορετικότητα». Τόνισε προς τα μέλη της ΔΟΕ: «Είμαι ανοιχτός σε όλους. Η πόρτα μου, τα αφτιά μου και η καρδιά μου είναι πάντα ανοιχτά για όλους».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ