Ουδείς αριστερός έχει προτείνει κάτι τόσο ανατρεπτικό όσο ο Πέτρος Δούκας. Ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας έστειλε υπόμνημα στον Αντώνη Σαμαρά με μια σειρά από προτάσεις. Το έχει συνήθειο από τότε που έφυγε από την ενεργό πολιτική. Παρεμβαίνει και παρουσιάζει δημόσια τις ιδέες του. Τελευταία φορά έκανε φασαρία με την ιδέα της δωρεάν απασχόλησης των ανέργων, κάτι που καλοβλέπει τώρα η κυβέρνηση_ όσοι εισπράττουν το επίδομα να προσφέρουν υπηρεσίες σε εταιρείες που δεν θα δεσμεύονται απέναντί τους.
Μια από τις καινούργιες προτάσεις αφορά τις αποκρατικοποιήσεις. Λέει λοιπόν ο Δούκας να διατεθεί στο λαό η κρατική περιουσία. Αμεσα και δίκαια. Κάθε πολίτης να πάρει μετοχές.
Γράφει στο υπόμνημα ο πολιτευτής του υπολοίπου Αττικής: «Αντί να συζητάμε ποια είναι η αξία κάθε ΔΕΚΟ και πως θα υλοποιηθεί με απόλυτη διαφάνεια ένα πρόγραμμα αποκρατικοποίησης, προτείνω να μοιρασθεί όλη η κρατική στους πολίτες. Πως; Προτείνω: α. να μετοχοποιηθούν όλοι οι δημόσιοι φορείς που έχουν εμπορικό αντικείμενο β. να εισαχθούν οι μετοχές τους με συνοπτικές διαδικασίες στο ΧΑΑ γ. να μοιρασθούν οι μετοχές τους στα 11 εκατομμύρια ελλήνων που θα μπορούν ελεύθερα να τις διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο».
Τι εννοεί ο ποιητής λέγοντας «δημόσια περιουσία»; Εννοεί τα Τουριστικά Ακίνητα, τα Ολυμπιακά Ακίνητα, την περιουσία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια γενικώς τα πάντα. Εννοεί επίσης τις εισηγμένες επιχειρήσεις του Δημοσίου. Προτείνει: «να μοιρασθεί στα 11 εκατομμύρια και κάθε Έλληνας, Ελληνίδα και Ελληνόπουλο να πάρει από μία μετοχή. Τυχόν μεγαλοεπενδυτές που θα ενδιαφερόντουσαν να επενδύσουν και να αποκτήσουν τον καταστατικό έλεγχο οποιασδήποτε από τις παραπάνω εταιρείες, θα απευθύνονταν απευθείας στους πολίτες μέσω του Χρηματιστηρίου και όχι στους υπουργούς».
Ποια θα είναι τα αποτελέσματα από μια τέτοια ανατρεπτική πολιτική; Ο Πέτρος Δούκας διατείνεται ότι «οι πολίτες θα δείξουν άμεσο ενδιαφέρον για τη σωστή αξιοποίηση όλης αυτής της περιουσίας ενώ το κράτος είναι παντελώς αδιάφορος και ανίκανος ιδιοκτήτης και μάνατζερ». Επιπλέον θα τονωθεί το χρηματιστήριο και θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, αφού «θα ενεργοποιηθούν όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία».
Το κερασάκι της πρότασης: «Οταν κάποιος πολίτης πουλήσει κάποιες από τις μετοχές του –που θα έχει παραλάβει δωρεάν- μέσω του Χρηματιστηρίου, το 30% από αυτά που θα εισπράξει να φορολογούνται αυτοτελώς για να έχει και κάποιο σημαντικό όφελος το Δημόσιο και με αυτά τα χρήματα να επαναγοράσει όσο χρέος μπορεί. Το υπόλοιπο 70% να μένει –αφορολόγητο πλέον- στη τσέπη των συμπολιτών μας».
Αυτή η πρόταση του Πέτρου Δούκα είναι μια από τις 57 που στέλνει στον πρωθυπουργό. Οι υπόλοιπες διαθέτουν την ίδια πρωτοτυπία. Να πούμε κάτι; Εχει σημασία η πρωτοτυπία σήμερα. Η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη που οδηγεί στην ύφεση και τη μιζέρια. Σε αυτό το πλαίσιο είναι καλό να υπάρχουν ιδέες κι ας έχουν εν πρώτοις μια χροιά παλαβομάρας.