Κανείς δεν θα ήθελε να βρισκόταν στη θέση του σερβιτόρου στο Μέγαρο Μαξίμου, που στην προσπάθειά του να δώσει ένα ποτήρι παγωμένο νερό στον Πρωθυπουργό, του γλίστρησε από τα χέρια και έσπασε πάνω στο τραπέζι. Ο σερβιτόρος, είναι αλήθεια, στενοχωρήθηκε, υπήρξε απ’ όλους κάποια στιγμή αμηχανίας, οπότε ανέλαβε… δράση ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης ώστε να σώσει την κατάσταση. Ηταν, βλέπετε, συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο θα έπαιρνε σοβαρές αποφάσεις για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και –πώς να το κάνουμε; –ένα σπασμένο ποτήρι με το νερό χυμένο στο τραπέζι των συνεδριάσεων δεν φαινόταν καθόλου καλός οιωνός:
nnn
«Γούρι, γούρι» ανέκραξε ο πάντα ετοιμόλογος υπουργός Υγείας κάνοντας τον Πρωθυπουργό, αλλά και τον κ. Ευ. Βενιζέλο, να τον κοιτάξουν περίεργα: «Εδώ ήρθαμε για να σπάσουμε αβγά, μ’ ένα σπασμένο ποτήρι τώρα να ασχολούμαστε;» συνέχισε ακάθεκτος ο υπουργός Υγείας, ψελλίζοντας μάλιστα κάτι στα αγγλικά, περίπου μια παράφραση βρετανικής παροιμίας, όπως «never cry over spoiled water». Ο κ. Βενιζέλος εξακολουθούσε να τον κοιτάζει με απορία και σε κάποια στιγμή τού είπε: «Εσύ είσαι που σπας τα αβγά». Δεν ξέρω πώς, αλλά αυτή τη φράση του κ. Βενιζέλου ο Αδωνις την πήρε ως κομπλιμέντο και τη μετέφερε και στους συναδέλφους του.
nnn
Τι είδαν λοιπόν αυγουστιάτικα οι υπουργοί που κλήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μια συνεδρίαση που θα έκρινε την τύχη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα; Στην αρχή πρόσεξαν ότι ουδείς μπορούσε να παρκάρει το αυτοκίνητό του στον περίβολο του Μαξίμου, πλην βεβαίως των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Ορισμένοι μάλιστα εισήλθαν και από την πίσω πόρτα του πρωθυπουργικού μεγάρου.
nnn
Οι υπουργοί πρόσεξαν επίσης μια κατ’ ιδίαν συνομιλία, διάρκειας 10 λεπτών, που είχαν στα όρθια οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Παρατήρησαν επίσης ότι ο Πρωθυπουργός είχε συνεχώς μαζί του τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Μαζί μπήκαν στην αίθουσα, μαζί έφυγαν και μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως ο κ. Σαμαράς έβαλε τον κ. Μητσοτάκη να καθήσει δεξιά του και τον κ. αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών να καθήσει αριστερά του Ο κ. Ι. Στουρνάρας, θα πείτε, που συνήθως σε τέτοιου είδους συσκέψεις προετοιμασίας της άφιξης της τρόικας κάθεται δίπλα στον κ. Σαμαρά, πού κάθησε; Σε μεγάλη απόσταση από τον κ. Βενιζέλο, με τον οποίο δεν αντάλλαξαν ούτε «καλημέρα».
nnn
Πρόσεξαν και άλλα υπουργοί που πήγαν τη Δευτέρα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Διαπίστωσαν, φέρ’ ειπείν, ότι το πρωθυπουργικό γραφείο δεν προσφέρει απολύτως τίποτε για κέρασμα στους επισκέπτες του, παρά μόνο νεράκι και σε κάνα – δυο «τυχερούς» (και όχι σε όλους) χυμό πορτοκάλι. Είδαν, τέλος, ότι μετά τη σύσκεψη ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο (που έχει σοβαρότατα θέματα με την εξαγγελθείσα απεργία των εκπαιδευτικών) να παραμείνει στην αίθουσα. Την ώρα δηλαδή που τελείωνε μια σύσκεψη, άρχιζε μια άλλη με κύριο θέμα στην ατζέντα την Παιδεία και τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών.
Το ΣΔΟΕ και η λίστα

Μετά τις επιχειρήσεις του ΣΔΟΕ στα νυχτερινά κέντρα και στους τραγουδιστές, αρχίζει να παίρνει σειρά η λίστα Λαγκάρντ. Τι αρχίζει δηλαδή, αφού, όπως έμαθα, έχουν ήδη κληθεί 140 άτομα (ανάμεσά τους και εξαδέλφες του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου) για να δώσουν διευκρινίσεις σχετικά με το πού βρήκαν τα λεφτά, γιατί δεν τα δήλωσαν και πολλά άλλα. Και καταφθάνουν στην οδό Πειραιώς όπου έχει την έδρα του το ΣΔΟΕ όλοι όσοι έχουν κληθεί, προσκομίζοντας διάφορα στοιχεία και δικαιολογητικά, ορισμένοι για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στ. Στασινόπουλος έχει το βλέμμα του στραμμένο στη λίστα Λαγκάρντ και θέλει να τελειώνει γρήγορα αυτή η υπόθεση, να αρχίσουν δηλαδή να ασκούνται διώξεις, ώστε να εισρεύσουν κάποια εκατομμύρια στα ταμεία του κράτους.


Η 3η Σεπτέμβρη και ο… Κορυδαλλός

Τελικά ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ (και προσωπικός γιατρός του προέδρου κ. Ευ. Βενιζέλου) κ. Χρ. Δερβένης διαθέτει ο άνθρωπος χιούμορ. Οταν, για παράδειγμα, τον ρώτησαν αν έχει προσκαλέσει και τον… Ακη Τσοχατζόπουλο στην εκδήλωση για τα 39 χρόνια του ΠαΣοΚ, ξέρετε τι απάντησε; «Ναι, θα μας απευθύνει μήνυμα μέσω Skype από τον Κορυδαλλό». Είπε και άλλα χαριτωμένα ο γιατρός, όπως ότι όσοι συμμετάσχουν στην εκδήλωση θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι δεν θα τους προσφερθεί τίποτε, λέγοντας ότι όσα συνέβαιναν στο παρελθόν, με τις ενοικιαζόμενες σουίτες σε ξενοδοχεία, τα γεύματα σε ψαροταβέρνες κτλ., δεν έχουν πλέον θέση στο σημερινό ΠαΣοΚ. Αποκάλυψε όμως και κάτι. Οτι δεν έχει προσκληθεί στην εκδήλωση ο κ. Χρ. Παπουτσής, όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά «επειδή δεν χωρούσαμε όλοι», είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια.


Χορηγός στο Ραμαζάνι

Εντονη δραστηριότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου, όπου ο πρόξενος εμφανίζεται παντού και σκορπά, όπως μου είπαν, και χρήμα. Να σκεφτείτε ότι ήταν ο κυριότερος… χορηγός στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για το τέλος του Ραμαζανιού, τραπεζώνοντας χιλιάδες άτομα (ακόμη και τουρίστες από την Τουρκία) σε ακριβό παραλιακό κέντρο του Νησιού των Ιπποτών. Ηδη, όπως έμαθα, οι κάτοικοι και οι Αρχές της Ρόδου εμφανίζονται ενοχλημένοι από την έντονη δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου.

HeliosPlus