από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Η Ευρώπη οφείλει μέσω της Ελλάδας να γεφυρώσει το ηθικό της χάσμα

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΤΟ ΒΗΜΑ - NEW YORK TIMES

Τα οικονομικά στη Γερμανία αποτελούν παρακλάδι της ηθικής φιλοσοφίας. Η ανάπτυξη είναι η ανταμοιβή για την καλή συμπεριφορά. Στις αρετές συγκαταλέγονται η ολιγάρκεια και η αποφυγή χρεών. Περιττό να πούμε ότι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αποτελεί το άκρον άωτον της ανηθικότητας.
Τα οικονομικά στην Ελλάδα, στην οποία ταξίδεψα πρόσφατα, είναι μάλλον διαφορετικά. Αποτελούν παρακλάδι της προσωπικής επινοητικότητας. Για τους Ελληνες η υπακοή στους κανόνες είναι ένα είδος βλακείας. Αν οι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι, ποιος ο λόγος για προσωπική ακεραιότητα; Πολύ καλύτερη η πίστη στο «φακελάκι» και στο «ρουσφέτι».
Στον πυρήνα της κρίσης του ευρώ βρίσκεται η κρίση της ηθικής του βορρά και της ηθικής του νότου.
Στην Ελλάδα, όπως μου είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, το σύστημα λειτουργούσε ως εξής: «Τα κόμματα χρησιμοποιούσαν τα υπουργεία για να ανταμείβουν τον κόσμο. Το μεγάλο παζάρι ήταν μια δουλειά στο δημόσιο με αντάλλαγμα ψήφους. Όμως έπρεπε να μπορείς να χρηματοδοτείς το σύστημα. Όλα καλά όσο το χρήμα έρεε και ο δανεισμός ήταν εύκολος. Σήμερα που δεν είναι, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να γίνεις αποτελεσματικός».  
Μόλις κάποιος διοριζόταν στο δημόσιο γινόταν, όπως λένε οι Ελληνες, «βολεμένος». Αυτό σήμαινε ότι εντασσόταν ισοβίως σε ένα σύστημα που του επέτρεπε να εργάζεται λίγες ώρες, να παίρνει μια καλή σύνταξη νωρίτερα από τους υπόλοιπους, ίσως να λαμβάνει κάνα «φακελάκι» με αντάλλαγμα κάποια διευκόλυνση και να βρίσκει μια ακόμη δουλειά στον άπλετο ελεύθερο χρόνο του για επιπλέον λεφτά.
Αυτό ήταν μια ελαστική αλλά αναποτελεσματική μορφή οργάνωσης. Είναι επίσης ασύμβατη με το ενιαίο νόμισμα Βορρά-Νότου.
Αναλογιστείτε τον Μητσοτάκη σαν τον άνθρωπο που προσπαθεί να γεφυρώσει το ηθικό χάσμα της Ευρώπης. Πρόσφατα ανέλαβε το δυσκολότερο έργο στην Ελλάδα: τη αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα. «Η μεταρρύθμιση είναι δύσκολη και επίπονη», είπε.
Όπως προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, ως τον Σεπτέμβριο πρέπει να ενταχθούν 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι σε ένα «καθεστώς κινητικότητας» (άλλοι 12.500 θα ακολουθήσουν αργότερα). Αυτό πρέπει να γίνει μέσα σε μια οικονομία που συρρικνώνεται. Η οργή στα αριστερά και στα δεξιά (όπου διογκώνεται η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή) είναι οξύτατη. Η θερινή νηνεμία θα δώσει την θέση της σε ένα οργισμένο φθινόπωρο.
Ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι έχει ευρεία υποστήριξη. «Ο ιδιωτικός τομέας απέκτησε 1,3 εκατ. ανέργους από την αρχή της κρίσης ενώ ο δημόσιος τομέας κανέναν. Επειδή αναβαλλόταν η μεταρρύθμιση, ως εναλλακτική λύση φορολογούταν και τιμωρούταν ο ιδιωτικός τομέας. Υπάρχει μια σιωπηρή πλειοψηφία υπέρ αυτής της μεταρρύθμισης. Εχουμε ένα κράτους υπερβολικά μεγάλο _ χωρίς αξιοκρατία, χωρίς πειθαρχικά μέτρα και πολλούς που μπαίνουν από την πίσω πόρτα. Μερικοί λάμβαναν τον μισθό τους ακόμη και στη φυλακή».
Μου έδειξε το έγγραφο για την μετάθεση ενός και μόνο υπαλλήλου από μια επαρχιακή πόλη σε άλλη. Εφερε την υπογραφή του _ μαζί με 15 ακόμη υπογραφές! Τόση γραφειοκρατία είναι εξουθενωτική όπως επίσης και πιθανή πηγή διαφθοράς: όταν απαιτούνται τόσες πολλές υπογραφές, μερικές ίσως έχουν την τιμή τους.
Η Ευρώπη οφείλει να γεφυρώσει το ηθικό της χάσμα. Οι Ελληνες μπορούν να διδαχθούν κάτι από τα οικονομικά ως ηθική φιλοσοφία. Οι Γερμανοί μπορούν να διδαχθούν ότι η λιτότητα ως οικονομικό εργαλείο έχει τα όριά της και ότι η χρήση ενός δημοσιονομικού ελλείμματος για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη δεν αποτελεί αμαρτία.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (8)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Γυναίκα του πρωτομάστορα | 10/08/2013 07:18
  Μέσω της Ελλάδας γεφύρωση; Δηλ. η Ελλάδα πέπρωται να παίξει τον ρόλο της γυναίκας του πρωτομάστορα;
  MIK
  απάντηση21
   
   
   
  ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΗ... | 09/08/2013 22:11
  Στην παραβολή της μνάς ο εβραίος αφέντης αποκαλεί τον δούλο που δεν την ετόκησε κακό, ο γερμανός φτιάχνει μιά μηχανή σε μισή ώρα, (αφού επί δεκαετίες εξώντωσε εκμεταλλευόμενος απάνθρωπα αμέτρητους μεταναστάτες), που την πωλεί στον πτωχό του Νότου δεκάδες χιλιάδες ευρώ, κι αγοράζει πάμφθηνα την γεωργική παραγωγή του έτους. Το άκρον άωτον της ανηθικότητας είναι ο ευτελισμός του αγρότη από τον αλαζονία βιομήχανο. Στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη, αρετή είναι όταν στις συναλλαγές ούτε κερδίζεις ούτε χάνεις. Ο ενάρετος δανείζει χωρίς τόκο. Η Ηθική είναι Ανθρωπιά, όχι κέρδος, όχι ληστεία. Μη κομίζεις γλαύκα ες Αθήνας, ασεβέστατε. Δεν είμαστε όλοι Έλληνες, αλλά το φώς δεν σβήνει, θάρθει η μέρα.
  Φίλαργος
  απάντηση06
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ναι καλά | 09/08/2013 20:45
  Η καρικατούρα κράτους και η αναξιοπρέπεια της ιδρυτικής λογικής του,την οποία εκθέτει τάχα μου αποστασιοποιημένα και ανερυθρίαστα ο γόνος Μητσοτάκη/Ζίμενς ήταν αυτό στο οποίο συνυπηρέτησε ο Μητσοτάκης Πατήρ,η αδελφή,ο ανεψιός.Ξεδιάντροπη συναλλακτικότητα που τότε ηταν κοινωνικός ριζοσπαστισμός ,ισχυρή Ελλάδα,και κολοκύθια. Με την ίδια αναισθησία ελαφρύτητα και σαδιστική ευκολία το κράτος παραδίδεται στην ετυμηγορία των δανειστών που παραδόξως τιμητής τους είναι τα ίδια πρόσωπα, τα ίδια σόγια η ίδια ακαριαία μετάπτωση απ την πελατειακή υποκρισία στην ακριβώς αντίστροφη υποκρισία του έκτακτου ρεαλισμού.. Εξόφθαλμα λαϊκιστές.Αθεράπευτα εξουσιολάγνοι.
  σιγά μην το δημοσιεύσετε.
  απάντηση22
   
   
  Οικονομικό η Ηθικό το πρόβλημα? | 09/08/2013 10:59
  Όταν κάποιος Δεν Ντ ρεπεται , να πληρώνεται για να Καθεται(οπως η πλειοψηφία των Βολεμενων Δημοσίων Υπαλλήλων) και μάλιστα το θεωρεί εξυπνάδα!Τοτε αποδεικνύεται οτι. Τοπρόβλημα (και) της Ελλάδας, δεν ειναι Οικονομικό αλλα Ηθικό!!
  nemesis
  απάντηση201
   
   
  Επείγον Διαβαθμισμένο έγγραφο μόλις διαβαστεί καταστρέφεται.. | 08/08/2013 16:37
  κε Κοεν, επειδή έχω ένα μηχάνημα που τυπώνει χρήματα το οποίο δουλεύει υπερωρίες παράγοντας Ντόλαρς παρακαλώ πολύ εάν γνωρίζετε κάποιον να μου στείλει μερικά κιλά πράσινο χρώμα διότι ξεμείναμε από χρώμα!! Το φαντάζεσθε? έχουμε χαρτί, έχουμε τα φίλμ, έχουμε την τυπογραφική μηχανή κ μας λείπει το πράσινο χρώμα!! Έλεος μά τον Μαμωνά, βιαζόμαστε διότι πρέπει να αγοράσουμε επειγόντως κάποια κοιτάσματα υδρογονανθράκων(πού είναι η Μεσόγειος?) κ οι πελάτες μας βιάζονται.. τολμούν να συζητούν κ με άλλους. Τόσα χρόνια τους ταϊζαμε ώστε να χρεωκοπήσουν και τώρα μας κάνουν τσαλιμάκια, άτιμος λαός αυτοί οι Γκιαούρηδες, παρακαλώ όπως επιληφθείτε αρμοδίως..
  Katsikis
  απάντηση726
   
   
  Πράγματι, είναι θέμα αξιών | 08/08/2013 14:49
  Λιτό, δίκαιο και εύστοχο το άρθρο σας. Συγχαρητήρια!
  Δημήτρης Αρ. Καζης
  απάντηση226