από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Ανοικτή επιστολή προς Γερμανούς

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Παρακολουθώντας διάφορα δημοσιεύματα και σχόλια σχετικά με την Ελλάδα στον γερμανικό Τύπο κατά τα τελευταία 2 χρόνια μένει κανείς με την εντύπωση ότι οι Γερμανοί ανακαλύπτουν ξαφνικά πως στους κόλπους της Ε.Ε. υπάρχει ένας αλλοπρόσαλλος λαός, κάτι σαν το τρελλό χωριό του Αστερίξ, που δεν «κολλάει» καθόλου με τα πρότυπα της Δυτικής Ευρώπης. Είναι αλήθεια ότι κατά τις τελευταίες τρείς δεκαετίες κάναμε τη χώρα μας άνω – κάτω. Πώς άραγε συνέβη αυτό;

Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι η νοοτροπία και οι βασικές αξίες μιας κοινωνίας διατηρούνται διαχρονικά και χρειάζεται να περάσουν πολλές γενεές και να μεσολαβήσουν μεγάλες ανατροπές προκειμένου να μεταβληθούν. Οι Bόρειες κοινωνίες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, όπως και οι Nότιες. Βασικοί προσδιοριστικοί παράγοντες: το κλίμα, η γεωγραφική θέση και η παράδοση. Κάθε λαός έχει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του και ανάλογα με τις περιστάσεις προβάλλει περισσότερο τα μεν ή τα δε. Ο Έλληνας είναι επιβιωτικός, δραστήριος, τολμηρός, φιλότιμος, φιλόξενος, δεμένος με την οικογένειά του και τον τόπο καταγωγής του, γενναιόδωρος και έτοιμος να συγχωρήσει. Είναι όμως και ατομιστής, ασταθής, αποφασίζει με το θυμικό, συχνά δεν δρά με προοπτική, ρέπει στην καλοπέραση, κινείται και κρίνει πιό πολύ με βάση τα λόγια και όχι τα έργα και όχι ο καλύτερος συζητητής λόγω προβολής του «εγώ» του. Οι εκάστοτε ηγεσίες παίζουν εδώ καθοριστικό ρόλο. Έτσι, στην Ελλάδα, από τη 10ετία του ’80 και μετά, οι ηγεσίες της χώρας υπέθαλψαν με το παράδειγμά τους αλλά και με λαϊκίστικες κινήσεις τις όποιες αδυναμίες έχει ο Έλληνας (και όχι μόνο αυτός) στο χαρακτήρα του: την καλοπέραση, τον εύκολο πλουτισμό, την επίδειξη, την εγκατάλειψη της προοπτικής και την προβολή του «εγώ».  Είχαμε δηλαδή πρωτίστως πολιτισμική κρίση. Και ιδού τα αποτελέσματα!...

Είναι όμως πράγματι ο Έλληνας τεμπέλης, διεφθαρμένος, φοροφυγάς, απείθαρχος και αναξιόπιστος, όπως μερικοί του καταλογίζουν; Και αν ναί, γιατί;

Όλες αυτές οι ιδιότητες φαντάζουν ως θανάσιμα αμαρτήματα στους Βορειοευρωπαίους. Δεν φαίνεται όμως να αντιμετωπίζονται από τους Έλληνες με τον ίδιο τρόπο. Και επειδή αυτό φαίνεται αδιανόητο στους Βόρειους θα προσπαθήσω να εξηγήσω τις ρίζες της σύγχρονης ελληνικής νοοτροπίας.

1.      Είναι οι Έλληνες τεμπέληδες;

Για όσους Έλληνες μετανάστευσαν σε ξένες χώρες είναι γνωστό ότι εργάστηκαν σκληρά και πέτυχαν. Όσοι ζούν στην Ελλάδα και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα δουλεύουν περισσότερες ώρες από όλους σχεδόν τους λοιπούς Ευρωπαίους. Η παραγωγικότητά τους όμως εμποδίζεται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η ύπαρξη ενός κράτους και ενός κομματικού συνδικαλισμού που αντιστρατεύονται κάθε υγιή προσπάθεια και αξιοκρατία. Στο κράτος αυτό εργάζονται πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι αλλά και αρκετοί υπεράριθμοι, αδιάφοροι, διορισμένοι από τα πολιτικά κόμματα για λόγους ψηφοθηρίας, που συντηρούν χρονοβόρες διαδικασίες για να δικαιολογούν την παρουσία τους. Αυτοί οι υπεράριθμοι αλλά και κάποιοι άλλοι χαλάνε τη συνολική εικόνα.

Αντίθετα, οι Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό συμμορφώνονται πλήρως στο ισχύον σε κάθε χώρα πλαίσιο και προοδεύουν. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους  Έλληνες υπαλλήλους ξένων εταιρειών στη χώρα μας, όπου όμως η διοίκησή τους επιβάλλει Δυτικά πρότυπα διοίκησης και λειτουργίας.

2.      Είναι οι Έλληνες διεφθαρμένοι;

Οι Έλληνες έζησαν σχεδόν μισή χιλιετία υπό τον Οθωμανικό ζυγό ως αλλόθρησκοι και εξ αυτού ως κατώτερης κοινωνικής στάθμης πολίτες υποκείμενοι σε φορολόγηση. Οι Οθωμανοί τοποτηρητές ήσαν άμισθοι κρατικοί υπάλληλοι και έπρεπε να βρούν τα προς το ζήν χρεώνοντας οι ίδιοι τους υπηκόους της δικαιοδοσίας τους. Έτσι λοιπόν, όταν ένας υποτελής ζητούσε μια άδεια π.χ. για να πουλάει στην αγορά, έπρεπε να πληρώσει τον τοπάρχη για να την πάρει. Άν βιαζότανε έπρεπε να δώσει κάτι παραπάνω. Αυτό δημιούργησε ένα καθεστώς όπου όποιος έδινε τα περισσότερα απολάμβανε περισσότερων προνομίων. Όποιος δεν είχε την οικονομική δυνατότητα απλά δεν έπαιρνε άδεια. Άρα το να δώσεις κάποιο φιλοδώρημα στον υπάλληλο για να κάνεις τη δουλειά σου ήταν κοινός τόπος. Αυτό δυστυχώς έχει σε κάποιο βαθμό διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε όλες τις χώρες της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας για λόγους που εξηγούνται παρακάτω.

3.      Είναι οι Έλληνες φοροφυγάδες;

Επί Οθωμανών, η Υψηλή Πύλη κοινοποιούσε κάθε χρόνο σε κάθε περιφερειάρχη το συνολικό ποσό των φόρων που όφειλε να της αποστείλει. Ο άμισθος περιφερειάρχης προσέθετε στο αρχικό ποσό και όσα χρειάζονταν για τις δικές του ανάγκες. Για τη συλλογή όμως των φόρων χρειαζόταν ένας πολυδάπανος εισπρακτικός μηχανισμός. Προκειμένου αυτό να παρακαμφθεί, ο περιφερειάρχης ανέθετε σε κάποιους Έλληνες προεστούς να συλλέξουν τους φόρους για λογαριασμό του. Αυτοί με τη σειρά τους προσέθεταν κάτι για τις δικές τους ανάγκες και το συνολικό ποσό έπεφτε στις πλάτες του λαού. Δεδομένου ότι οι Οθωμανοί δεν επέστρεφαν μέρος των φόρων στους υπηκόους τους με τη μορφή έργων υποδομής, σχολείων, συσσιτίων, νοσοκομείων κλπ. η φορολογία αντιμετωπίζονταν από το λαό ως απλή αφαίμαξη. Για το λόγο αυτό όλοι προσπαθούσαν φυσικά να την αποφύγουν. Και όποιος το κατόρθωνε θεωρούνταν πιό έξυπνος από τους άλλους.

Εύλογα διερωτάται λοιπόν κανείς: « Καλά. Από τη σύσταση του νέου Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα έχουν περάσει τόσες δεκαετίες. Γιατί δεν αποτινάξατε αυτές τις συνήθειες;»

Η απάντηση είναι απλή:  Οι  ‘Ελληνες προεστοί που συνεργάζονταν με τους Οθωμανούς και συνέλεγαν και τους φόρους έγιναν πολιτικοί μετά την απελευθέρωση και συνέχισαν να ασκούν τις ίδιες πρακτικές επί ενός λαού αρχικά αμόρφωτου και συνηθισμένου να τις θεωρεί ως φυσιολογικές. Η προσπάθεια του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ι. Καποδίστρια να αλλάξει αυτές τις συνήθειες οδήγησε στη δολοφονία του (1831). Η ελληνική κοινωνία ήταν αποκομμένη από την Ευρώπη, δεν βίωσε το Διαφωτισμό και γι αυτό δεν μπόρεσε να κατανοήσει τα ξένα πρότυπα που της επιβλήθηκαν. Και παρά το γεγονός ότι στη σημερινή Ελλάδα η αναλογία των πτυχιούχων πανεπιστημίου στο σύνολο του πληθυσμού είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, το πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον της χώρας τούς επιβάλλει να συμμορφώνονται στις παληές πρακτικές. Για παράδειγμα, όταν θέλει κανείς να διοριστεί στο Δημόσιο, να πάρει μετάθεση ή προαγωγή κλπ. βοηθάει πολύ η παρέμβαση πολιτικών παραγόντων. Επί πλέον, άν και ονομαστικά υπάρχουν όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, στην πράξη τα φορολογικά έσοδα μισθοδοτούν υπεράριθμους υπαλλήλους και σπαταλούνται από κακοδιοίκηση. Άρα οι προσφερόμενες κοινωνικές υπηρεσίες δεν είναι ικανοποιητικές και αυτό δίνει άλλοθι σε όσους φοροδιαφεύγουν. Αυτά όμως θάπρεπε να τα έχουμε αλλάξει.

4.      Είναι οι Έλληνες απείθαρχοι και αναξιόπιστοι;

Ιδιότητες που προσιδιάζουν ιδιαίτερα σε μεσογειακούς λαούς, ίσως λόγω και του κλίματος. Σε ένα ασταθές περιβάλλον όπως αυτό που περιγράφηκε, όπου οι κανόνες αλλάζουν συνεχώς και χωρίς αξιόλογη κρατική πρόνοια, η ανάγκη επιβίωσης των ατόμων αναπτύσσει ιδιαίτερα την ευελιξία, τη φαντασία και την προσαρμοστικότητα δηλαδή την ικανότητα επιβίωσης. Όταν αυτές οι ικανότητες ασκούνται σε ένα πιό ορθολογικό περιβάλλον προσδίδουν στο άτομο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν είναι επομένως  τυχαίο ότι ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος στον κόσμο είναι στα χέρια Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι (πέρα από τη ναυτική μας παράδοση) λειτουργούν σε διεθνές περιβάλλον και πέρα από τις «δαγκάνες» του Ελληνικού κράτους. Όμως, η συχνή αλλαγή των κανόνων, η διαπλοκή και η υπέρμετρη ευελιξία καθιστούν τους εκάστοτε νόμους μη υπολήψιμους και οδηγούν συχνά σε συμπεριφορές απειθαρχίας και αναξιοπιστίας.

Αυτά λοιπόν που κρατούν πίσω τη σύγχρονη Ελλάδα είναι μια παρωχημένη νοοτροπία που συνεχίζεται εξ αιτίας φαύλων πολιτικών, ενός εκλογικού σώματος που τους ανέχθηκε τόσα χρόνια με αδιαφορία ή με κοντόφθαλμη ιδιοτέλεια και ενός κράτους που δεν αποσκοπεί τόσο στην εξυπηρέτηση του πολίτη όσο στην φεουδαρχικού τύπου εκμετάλλευσή του. Η παρούσα οικονομική κρίση δημιουργεί επιθυμία και προϋποθέσεις για να μπεί μια καλύτερη τάξη στα πράγματα και δεν θα πρέπει να ξενίζει η προσωρινή άνοδος της ακροδεξιάς αφού αυτή επαγγέλλεται μια τάξη σε τομείς όπου σήμερα βασιλεύει το χάος.

5.      Αντιπαθούν οι Έλληνες τους Γερμανούς ;

Τα τελευταία 2,5 χρόνια οι περισσότεροι Έλληνες είδαν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από φόρους, περικοπές και υψηλή ανεργία χωρίς να διαβλέπουν προοπτική και παρά τις απίστευτες θυσίες που υπομένουν. Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου όχι μόνο δεν εξήγησε στο λαό την αλήθεια για την αναγκαιότητα των αλλαγών αλλά αντίθετα απέδιδε στην «κακή» Τρόϊκα την ευθύνη ακόμη και για μέτρα που η ίδια εισηγούνταν, χωρίς παράλληλα να διορθώνει τα κακώς κείμενα. Έτσι η οργή του λαού κατευθύνθηκε προς τα Μνημόνια και ιδιαίτερα προς τη Γερμανία που είχε τις κύριες πρωτοβουλίες και ξύπνησε και παληές κακές μνήμες. Βέβαια αυτό δεν δίνει άλλοθι στη στάση της παρούσας Γερμανικής Κυβέρνησης έναντι της Ελλάδος που είχε εν πολλοίς τιμωρητικό χαρακτήρα και αγνόησε την επισήμανση των Αμερικανών ότι η κρίση αφορά ολόκληρη την Ευρωζώνη. Oύτε δικαιολογεί μερίδα του γερμανικού Τύπου που απέδιδε με απαξιωτικά σχόλια όλα τα δεινά της Ευρωζώνης στην ανυπότακτη και σπάταλη μικρή Ελλάδα, την οποία διαπομπεύει απρεπώς σε καθημερινή βάση για να αποσπάσει την προσοχή των αναγνωστών του από τις εσφαλμένες επιλογές των δανειστών και τα σκληρότατα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και σκότωσαν την οικονομία της. Και αυτό γίνεται εκ του ασφαλούς διότι δεν έκαναν φυσικά κάτι ανάλογο το 2008 απέναντι στις ΗΠΑ όταν οι γερμανικές τράπεζες έχασαν πολλά χρήματα εξ  αιτίας της κατάρρευσης της Lehman Brothers και όσων επακολούθησαν. Η επέκταση της κρίσης δείχνει ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος αφού τα κύρια αίτια αποδίδονται τώρα στις δομικές αδυναμίες του Ευρώ, στις επιθέσεις που δέχεται το Ευρώ από τις «αγορές» των ΗΠΑ και στην προσπάθεια Γερμανικών τραπεζών να αποσβέσουν τις τοξικές ζημιές τους αντλώντας κεφάλαια από τον αδύνατο Νότο. 

Ένας διορατικός ηγέτης αναδέχεται και τις υποχρεώσεις του και είναι έτοιμος να αντιληφθεί τις αστοχίες του και να αλλάξει πορεία.  Η Γερμανία πρέπει επί τέλους να συνειδητοποιήσει ότι το δικό της μοντέλο ανάπτυξης δεν ταιριάζει σε όλους και να δεί τα πράγματα με ευρύτερο πνεύμα. Πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί μια Ευρωπαϊκή Γερμανία “primum inter pares” ή μια Γερμανική Ευρώπη (όση θα απομείνει). Οφείλει τέλος να αναγνωρίσει το λανθασμένο τρόπο, με τον οποίο χειρίστηκε την ελληνική κρίση χρέους και να δείξει περισσότερη κατανόηση απέναντι σ’ένα λαό που ποτέ δεν πείραξε τη Γερμανία και που παρασύρθηκε προσωρινά και πληρώνει τραγικά δυσανάλογα το παράπτωμά  του έχοντας μετατραπεί σε πειραματόζωο της κρίσης. Τότε η  προδιάθεση των Ελλήνων να συγχωρούν είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει και πάλι. Αλλά και οι Έλληνες θα πρέπει να μη ξεχνούν ότι Γερμανοί συνέβαλαν στα ελληνικά πράγματα είτε δια του Όθωνα (πρίγκιπα της Βαυαρίας) είτε με την εις βάθος ανάλυση της ελληνικής ιστορίας, φιλοσοφίας, γλώσσας και αρχαιολογίας καθώς και με αρκετά διάσημα νεοκλασσικά κτήρια.

Τέσσερεις χιλιάδες χρόνια ιστορικής συνέχειας επιβεβαιώνουν το κύριο γνώρισμα της κοινωνίας των Ελλήνων: την ικανότητα επιβίωσης, που επιτυγχάνεται με την προσαρμογή και την αφομοίωση. Η Ελλάδα αφομοίωσε εισβολείς και μετανάστες ανά τους αιώνες προσαρμοζόμενη εκάστοτε στις νέες συνθήκες, διατηρώντας όμως παράλληλα τα βασικά ατομικά και κοινωνικά της γνωρίσματα. Άλλοτε παρήγαγε σκέψη, γνώση και επιχειρηματικότητα, άλλοτε τα μετέφερε στο εξωτερικό για να τα διατηρήσει και τα επανεισήγαγε όταν οι περιστάσεις το επέτρεψαν.

Κατά την εκτίμησή μου, δύο ήσαν οι μεγάλες καταστροφές του νεώτερου Ελληνισμού: (1) Το 1922 όταν ξεριζώθηκαν από τους Τούρκους οι προαιώνιοι  ελληνικοί πληθυσμοί της Μ. Ασίας και (2) η προοδευτική αλλοτρίωση των προτύπων της ελληνικής κοινωνίας από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα, με την άκριτη υιοθέτηση Αμερικανικής προελεύσεως προτύπων με βάση την υπέρμετρη κατανάλωση αγαθών και πολιτισμικών στοιχείων ξένων προς τις ελληνικές παραδόσεις. Αυτά απεικονίζονται εύγλωττα στην παρακμή της ποίησης, της μουσικής και του κινηματογράφου. Ίσως η παρούσα κρίση επιφέρει την εκ νέου ανάδειξη των παραδοσιακά θετικών στοιχείων της ελληνικής κοινωνίας και την επιλεκτική προσαρμογή και αφομοίωση συμβατών δυτικοευρωπαϊκών προτύπων που θα οδηγήσουν σε μια Ελλάδα με περισσότερη αυτάρκεια και αυτοσεβασμό.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (73)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Τολμώ κάποιες σκέψεις | 11/08/2013 07:14
  Θεωρώ την ανάλυση του κυρίου Καζή όχι μόνο ουσιαστική, αλλά και εποικοδομητική, διότι προωθεί σκέψεις πιθανής άμεσης εθνικής δράσης, την οποία αναμφίβολα χρειαζόμαστε. Σοβαρές προτάσεις για ένα εθνικό σχέδιο σωτηρίας υπάρχουν ήδη προ ετών από πολύ αξιόλογους Έλληνες. Το θέμα που απασχολεί εμένα προσωπικά είναι ΤΟ ΠΩΣ δύναται να σπάσει το πολιτικό status quo χωρίς και άλλες δολοφονίες, η ακόμη και αιματοχυσίες, στηριζόμενες στην πόλωση που σκοπίμως έχει ήδη προωθηθεί, διότι το εγκατεστημένο πολιτικό καθεστώς ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ. Σε αυτό το πλαίσιο, ερωτούμαι εάν η λεγόμενη Δημοκρατία - που προφανώς εμείς ανακαλύψαμε - είναι πάντα και η καλλίτερη μορφή διακυβέρνησης ενός λαού. Πιστεύω ότι μάλλον όχι, τουλάχιστον όχι σε μια (απαραίτητη) μεταβατική περίοδο - χωρίς να απαξιώνω με αυτό τον θεσμό της Δημοκρατίας μακρόχρονα. Συνιστώ για τους λόγους αυτούς να δοθεί μια (δεύτερη) - χρονικά περιορισμένη- ευκαιρία σε έναν (δεύτερο) Καποδίστρια, αφού πρώτα ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΟΥΜΕ κατά του status quo. Το επιχείρημα δεν είναι καθόλου αδύνατο, Καποδίστριας έχουμε και σήμερα ακόμη. Αυτό που θα χρειαστεί όμως, είναι ΜΕΓΙΣΤΗ ΣΥΝΟΧΗ για να αποφευχθεί το δυνατόν μια αιματοχυσία. Την έχουμε? Εάν όχι, πρέπει να την αποκτήσουμε, έστω και την ύστατη στιγμή.
  ML
  απάντηση113
   
   
   
  ΗΗΗ | 11/08/2013 02:17
  Ενας λόγος για να μην έχουμε σχέσεις με Κέλτες και Τεύτονες, που είναι εξω από τον ζωτικό μας χώρο...
  DEK
  απάντηση19
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Αντί να βρίζετε τους πολιτικούς σας, | 10/08/2013 18:54
  τούς παλιούς και τους τωρινούς που σας έφεραν σε αυτό το χάλι βρίζετε τους Γερμανούς! Η βοήθεια που έχει πάρει η Ελλάδα από το 1981 από την ΕΕ ξεπερνά τα 250 δις €, το τμήμα της Γερμανίας περνά τα 50 δις €! Τα περίπου 400 δις € χρέος είναι εξτρα! Ποια δεύτερη χώρα στη γη έχει πάρει αναλογικά τέτοια βοήθεια; Και τολμάτε ακόμη να μιλάτε για νέο σχέδιο Μαρσαλ και παρακαλάτε γιά επενδύσεις! Ποιο κράτος να εμπιστευτεί ένας σοβαρός επενδυτής; Ποιο ξένο ασφαλιστικό ταμείο να επενδύσει σε ομόλογα όταν αυτά κουρεύονται; Εσείς που μιλάτε για συμπαράσταση από τη ΕΕ, χωρίς την ΕΕ μπορεί να ήσασταν σήμερα Συρία! Ποιούς συμπαραστάθηκε η Ελλάδα; Που ήσασταν το 1974 να συμπαρασταθήτε την Κύπρο;
  Γερμανός
  απάντηση107
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Κοινωνιολογικές κενότητες.... | 10/08/2013 09:24
  Όλη αυτή η ανάλυση για να μας πει ο κ. Κάζης ότι για όλα τα δεινά μας φταίνε οι Τούρκοι και η πολύχρονη σκλαβιά μας... Μα, αγαπητέ κ. Κάζη, τα ίδια μου έλεγε και η γιαγιά μου πριν από 40 χρόνια, για να μη πω ότι μάλιστα ότι ήταν πιο πειστική και πιο γλαφυρή... Αλλά, δυστυχώς, η γιαγιά μου ήταν αγράμματη και απλά μετέφερε αμάσητη και ανεπεξέργαστη τη πληροφορία από τη δικιά της (την επίσης αμόρφωτη) γιαγιά. Από εσάς, απλά, περίμενα λίγο περισσότερα...
  ΜΑΡΙΟΣ
  απάντηση2215
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  1 | 10/08/2013 06:39
  ενταξει καταλαβα γιατ το οτι στο δημοσιο εχουνε μπει ενα εκατομμυριο λαμογια και η ελλαδα ειναι οαση ανομιας και λαμογιας δεν φταιει η αριστεροψευτοκουλτουριαρικη νοοτροπια αλλα οι..τουρκοι και στο τελος απο οτι γραφετε οι αμερικανοι.μα καλα γιατι ξεχασατε τους εβραιους?ολ ταιμ κλασικ.στην τουρκια η εφορια ειναι πολυ αυστηρη,πολυ δυσκολο να μην πληρωσει ενας τουρκος τους φορους που πρεπει
  γιωργος
  απάντηση916
   
   
   
  Προς τους σχολιαστες με τα ειρωνικα και προσβλητικα τους σχολια | 10/08/2013 04:01
  Χασατε απο τη ζωη σας 15 λεπτα για να διαβασετε το αρθρο και να σχολιασετε. Που ειναι οι δημιουργικες σας προτασεις; Που ειναι η διαθεση σας για συζητηση; Με το να ορθωνετε απαξιωτικα και ειρωνικα ντουβαρια τριγυρω σας, δεν βλεπετε πως κλεινεστε μεσα τους; Ποτε θα αποκτησουμε την ικανοτητα να συνομιλουμε; (εκτος αν ειμαστε δυο και οι δυο μας ειμαστε Ολυμπιακοι;) ‘‘Μπλα μπλα και μπουρου μπουρου;‘‘, ‘‘Ποιος ειναι ο κ Καζης;‘‘, ‘‘μπουρδες‘‘. Να ενα τεραστιο ελατωμα μας, πολυ επιζημιο για το συνολο. Στην πλειοψηφια μας ανικανοι να κατσουμε να ακουσουμε τα επιχειρηματα καποιου και να απαντησουμε στο καθενα με τα δικα μας επιχειρηματα. Η γνωμη του καθενος μας μπετον αρμε, αλλα χωρις σουρωμα η ζυγι. Σας αφιερωνω τα δικα μου 15 λεπτα.
  Enas metanastis
  απάντηση287
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Εξαιρετικό και τεκμηριωμένο! | 09/08/2013 23:02
  Εξαιρετικό άρθρο. Το αντιγράφω, σεβόμενος τα δικαιώματα του συντάκτη, κυρίου Κάζη, προς διάδοση και χρήση. Ελπίζω να μεταφρασθεί, εάν όχι θα το κάνω εγώ, τουλάχιστον στα αγγλικά και γαλλικά.
  Μάξιμος Πλανούδης
  απάντηση208
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Τελικα δεν υπαρχει ελπιδα.. | 09/08/2013 18:52
  Οταν διαβαζω οτι για το χαλι της Ελλαδας ευθυνεται η οθωμανικη αυτοκρατορια, και μαλιστα απο εναν ανθρωπο που ελπιζω οτι πηγε σε ενα πανεπιστημιο και δεν μπηκε με βισμα στο ΒΗΜΑ (κανει και ριμα) συνηδειτοποιω οτι αυτη η χωρα δεν προκειται να ορθοποδησει ποτε. Και αυτο γιατι η λεξη ΕΥΘΥΝΗ μαλλον ειναι αγνωστη σε ενα συντριπτικο ποσοστο του Γιουνανισταν. Και αφου σαν λαος δεν εχουμε ευθυνη, ή μας ψεκαζουν ή οι Τουρκοι πηγαν με πολλες δικες μας εκεινο τον καιρο και δυστυχως φερουμε το τουρκικο γονιδιο...
  Παραμυθι χωρις ονομα
  απάντηση919
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΑΠΟΡΙΑ | 09/08/2013 11:09
  Καλή η ανάλυση δε λέω. Μόνο που (ενώ άργησε) δεν μας λέει κάτι καινούριο. Απορώ όμως με το εξής: γιατί τώρα (όπως και άλλοι συνάδελφοί σας σε άλλα μέσα) τα προβάλλετε όλα αυτά; Πού είσασταν τόσο καιρό (εσείς και οι άλλοι) να τα αναδείξετε με την πένα σας, εφ' όσον όλες οι παθογένειες ξεκινούν από τόσο παλιά; Νομίζω ότι η απάντηση σε αυτό καθώς και στο γιατί έπεσε όλη η (εγχώρια και ξένη) διαπόμπευση των ελλήνων πολιτών με τόση φόρα πάνω στο κεφάλι μας είναι μάλλον... πιο απλή: το ενεργιακό, το (απότομα δημιουργημένο) φτηνό (αλλά καταρτισμένο) εργατικό δυναμικό, και ό,τι άλλο ....! Δεν θα μπορούσαν διαφορετικά να βάλουν πιο άνετα χέρι σε όλα αυτά..
  Έφη
  απάντηση188
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μάζα | 09/08/2013 09:36
  Λίγα λόγια: 1. σε σύγκριση με τους βορειοευρωπαίους δεν είμαστε καθόλου εγωκεντρικοί. Όποιος έχει δουλέψει μαζί τους (όχι κάτω απο αυτούς) με καταλαβαίνει. 2. Σε επίπεδο πληθυσμών, οι συνθήκες καθορίζουν την κινητική της μάζας.
  Τάσος Κωστής
  απάντηση157
   
   
  λιγο απ'ολα! κυριε Καζη. | 09/08/2013 08:41
  το σχολιο σας θα μπορουσε να παρουσιαστη σαν παραδειγμα ιδεολογικης κρισης ατομων της κοινωνιας μας και που η πλειοψηφια τους στελεχωνει την Χ.Α. δεν καταφερομαι εναντιον σας μπορει να συμβη σε ολους μας αυτο.ομως αγαπητε ο ελληνας δεν ειναι ουτε τοσο ιδανεικος,ουτε τοσο ημημαθης και κακος οπως τον παρουσιαζετε αλλα ενας πολιτης μιας χωρας που αρχηγοι της φροντισαν και φροντιζουν να διατηρουν την κοινωνικη και οικονομικη φεουδαρχεια ατοφια.Ειμαστε σαν χωρα το Γαλατικο χωριο του Αστεριξ στην ευρωπη,γιατι που αλλου ο παπας ειναι αξιωματικος του στρατου και ο δεσποτης στρατηγος?
  αρισταρχος ο ζερμπισευς
  απάντηση1723
   
   
   
  Μπλα, μπλα,μπλα.... | 09/08/2013 00:39
  Επειδή βαρέθηκα να διαβάζω παπαριές: δεν ξέρω ποια ακριβώς γνώμη έχουν οι Γερμανοί για τους ´Ελληνας (καλή ή κακή), ούτε και με ενδιαφέρει. Αυτό που εγώ γνωρίζω είναι ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος των συνελλήνων που είναι εργατικοί, τίμιοι, ηθικοί, αγαπόυν την πατρίδα τους ΚΑΙ ΕΝΑ εξισου μεγάλο μέρος που είναι ΠΙΘΗΚΟΙ (λαμόγια, ανίκανοι, διεφθαρμένοι, άχρηστοι, ανίκανοι και για τις απλούστερες των εργασιών, ακοινώνητοι, απάτριδες) ΚΑΙ ΒΑΡΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ. Και οι πίθηκοι αυτοί διαμαρτύρονται γιατί τους κόπηκαν οι δωρεάν μπανάνες (τα παπέλια ήθελα να γράψω). Αυτοί (οι πιθηκοι)δεν θα γίνουν ποτέ άνθρωποι (πιο πιθανό είναι να φέρει ο σαββίδης τον ροναλντίνιο). Καλό βράδυ.
  Αχιλλέας
  απάντηση7515
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μπούρδες..... | 08/08/2013 23:44
  Μπλά μπλά καί μπούρου μπούρου.......μπούρδες! ΥΓ:Υποθέτω ότι θέλετε να είστε σοβαρή εφημερίδα....Λίγο περισσότερο σεβασμός στή νοημοσύνη τών αναγνωστών σας δέ βλάπτει....
  Παναγιώτης
  απάντηση1347
   
   
   
  perifereia xoris ketro | 08/08/2013 22:06
  SYMPLIROMA..prosopika pisteuo oti kathe kratos exei ton dikotou pirina. pou epireazh kai elenxei thn shmperifora ths perifereias...to kako me thn ellada einai oti o pyrinas mas einai ektos ellados...kai os gnoston perifereia xoris kentro.ginete auto pou egeine shmera sthn patridamas...akoma kai to episimo kratos den gnorizh th tha exoun apofasisi gia auto.gia ton epomeno xrono..o ellinas politis auth thn stigmh einai HROAS.to paleuei monostou...kai tha dikaiothei.
  chris
  απάντηση33
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Γράμμα στους Γερμανούς; | 08/08/2013 20:45
  Μα τι λέτε; Αφού διαβάζετε το Γερμανικό τύπο; Αυτά που γράφετε για τους Έλληνες λένε. Υπάρχει βέβαια και η Bild που βάζει χοντρούς τίτλους αλλά τα αναλυτικά κείμενα είναι σοβαρά όπως και των άλλων. Δεν είναι δυνατόν να θυμόμαστε την Οθωμανική αυτοκρατορία για να δικαιολογήσουμε τις σημερινές λαμογιές. Πόσοι Κποδίστριες πρέπει να θυσιαστούν για να γίνουμε κράτος; Δεν μπορώ πια!
  Αρίστος
  απάντηση6313
   
   
  «Κοπανατζήδες» το 70% των υπαλλήλων σε ΕΟΤ και ΕΤΕΑ | 08/08/2013 19:30
  «Κοπανατζήδες» το 70% των υπαλλήλων σε ΕΟΤ και ΕΤΕΑ This is from VIMA today. Lets stop blaming the Persians,the Mongols,the Romans,the Ottomans,the Germans,the Americans the Russians,the Chinese for our decline today. All we need is a mirror and a lot of determination to go thru todays suffering so the next generation can find a better Greece.The greece we all dream about.
  Apodimos stin Ameriki
  απάντηση508
   
   
   
  Οι Οθωμανοί φταίνε γι αυτό, ... | 08/08/2013 17:00
  ... οι Οθωμανοί φταίνε για το άλλο. Πολύ βολικό, έτσι; Σας διαφεύγει όμως μια σημαντική λεπτομέρεια: έχουν περάσει 200 χρονια από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Επίσης γράφετε: "Ο Έλληνας είναι επιβιωτικός, δραστήριος, τολμηρός, φιλότιμος, φιλόξενος, δεμένος με την οικογένειά του και τον τόπο καταγωγής του, γενναιόδωρος και έτοιμος να συγχωρήσει." Μου ήρθε αναγούλα από την πολύ γλύκα και παρα λίγο να κάνω εμετό πάνω στο πληκτρολόγιο. Πείτε την αλήθεια, αυτό το αντιγράψατε από την Έκθεση της κορούλας σας. Εγώ μάλλον σε άλλη Ελλάδα ζω, όπου οι Έλληνες είναι ανάγωγοι, εγωιστές, εγωκεντρικοί, ψευτόμαγκες και πάντα πρόθυμοι να σε πιάσουν κορόιδο.
  KP
  απάντηση11725
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ποιος είναι ο κ. Κάζης; | 08/08/2013 16:40
  Μπορεί να είναι πολύ σπουδαίος κύριος, αλλά δεν τον γνωρίζω. Δημοσιογράφος, συγγραφέας, ποια η προέλευση και η πορεία του; Δεν θα έπρεπε να γνωρίζουμε με ποια ιδιότητα αρθρογραφεί στο Βήμα ομιλώντας ως (αμπελο-)φιλόσοφος του Ελληνισμού; Αναζητεί στέγη σε πολιτικό φορέα, θέση σε δημόσιο οργανισμό, είναι κάποιος ρομαντικός ή παραγνωρισμένος διανοούμενος;...
  χοπ
  απάντηση4541
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  οΓιώρογος | 08/08/2013 15:51
  Σε μεγάλην αντίθεσιν προς τον Πατέρα του,και αλλους πρωτίτερα , ο Γιώργος Παπανδρεου ηταν ο πιό μορφωμένος πρωθυπουργός της χώρας. Διστυχώς δεν ειχε την παραμικρή ιδέα ποσους πανούργους,δόλιους και κατεργαρέους είχε μεσα στο κόμμα του και γενικώτερα ανάμεσα στούς δήθεν οπαδόυς του. Οι αγορεύσεις του πρεπει να ειναι ενα ορόσημο για όλους τούς νέους πού θέλουν μετά απο 20 χρόνια να πολιτευτούν. Τοτε ισως οι Ελληνες να ειναι εις θεσιν να αποδεχθούν μιαν θεμελιώδη αλλαγήν αυτήν την αλλαγήν πού προτεινε ο Γ.Παπανδρεου και οικτρά απέτυχε.
  ενας αποδημος 80ρης
  απάντηση5550
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων