από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Ο «τρίτος δρόμος» για την ΕΡΤ

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αφού δεν υπάρχουν «δημόσιοι εκδοτικοί οίκοι», «δημόσιες κινηματογραφικές εταιρείες», «δημόσιες εφημερίδες», γιατί να υπάρχει «δημόσια τηλεόραση»; Το ερώτημα δεν τέθηκε στον δημόσιο διάλογο που γίνεται αυτές τις ημέρες με αφορμή τη βίαιη κατάργηση της ΕΡΤ· θεωρείται αυτονόητο πως πρέπει να υπάρχει, αφού όλες οι χώρες του κόσμου έχουν δημόσια τηλεόραση - με μία σημαντική εξαίρεση, τις ΗΠΑ. Οπως αυτονόητο ήταν πριν πολλές (ή και μερικές μόνο) δεκαετίες ότι τα βιβλία έπρεπε να έχουν την άδεια των ηγεμόνων ή των εκκλησιών προτού τυπωθούν, ότι εφημερίδες μπορούν να εκδίδουν μόνο όσοι έπαιρναν σχετική άδεια από τις Αρχές και ότι οι ταινίες έπρεπε να ελέγχονται προτού προβληθούν - η προληπτική λογοκρισία σε ταινίες και τραγούδια καταργήθηκε στη χώρα μας μόλις το 1982.

Η απελευθέρωση του λόγου από την πολιτική εξουσία κατακτήθηκε αργά και βασανιστικά κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ήταν μέρος του συνολικού εκδημοκρατισμού των κοινωνιών που επιτεύχθηκε με τις αστικές επαναστάσεις. Ακόμα και σε χώρες όπως η Αγγλία, όπου η ελευθερία έκδοσης βιβλίων και εφημερίδων κατακτήθηκε λίγο πριν από το 1700, υπήρχαν δρακόντειοι νόμοι περί «περιύβρισης αρχής» και «έσχατης προδοσίας» που χρησιμοποιούνταν εναντίον των εφημερίδων και αντίστοιχοι νόμοι περί «προσβολής της δημοσίας αιδούς» που χρησιμοποιούνταν για την απαγόρευση βιβλίων. Ομως κατά τη δεκαετία του 1920, όταν εμφανίζονται οι πρώτοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, όλοι αυτοί οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου έχουν εκλείψει στην Ευρώπη (εξαιρείται φυσικά η κομμουνιστική Ρωσία), γιατί λοιπόν δημιουργούνται μόνο κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, που αποτέλεσαν τους προγόνους των τηλεοπτικών σταθμών;

Διότι οι καιροί στη μεσοπολεμική Ευρώπη είναι πολύ δύσκολοι: μόλις έχει τελειώσει ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, έχει γίνει επανάσταση στη Ρωσία, ο Μουσολίνι, ο Ντε Ριβέρα και ο Σαλαζάρ εγκαθιδρύουν δικτατορίες στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, τα πραξικοπήματα δίνουν και παίρνουν στα Βαλκάνια, ο Χίτλερ κατακτά την εξουσία. Τα κράτη φοβούνται το ραδιόφωνο, όπως τους προηγούμενους αιώνες φοβόντουσαν τα έντυπα: το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να λάβουν την ίδια στιγμή το ίδιο μήνυμα στους δέκτες τους είναι πρωτοφανές στην ιστορία της ανθρωπότητας, αντιμετωπίζεται ως μέγιστος κίνδυνος από τα δημοκρατικά καθεστώτα, ως μοναδική ευκαιρία προπαγάνδας από τους δημαγωγούς και τους δικτάτορες.

Οι πρώτοι σταθμοί στην Ευρώπη είναι ιδιωτικοί, τους δημιουργούν οι εταιρείες που κατασκευάζουν πομπούς και δέκτες με την άδεια (ή συμμετοχή) των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών γιατί αυτές ελέγχουν το φάσμα συχνοτήτων: η ραδιοφωνία είναι τεχνολογική επέκταση του ασύρματου τηλέγραφου, που είναι επέκταση του ενσύρματου, που είναι επέκταση των ταχυδρομείων. Ακόμα και το BBC το 1922 ως ιδιωτική εταιρεία ιδρύεται, το 1926 με τη λήξη της πρώτης άδειας που είχε δοθεί θα γίνει ο δημόσιος οργανισμός που γνωρίζουμε σήμερα. Η τηλοψία θεωρήθηκε επέκταση της ραδιοφωνίας και κατά τον ίδιο τρόπο (και για τους ίδιους λόγους) παραχωρήθηκε στα υπάρχοντα δημόσια ραδιοφωνικά ιδρύματα.

Στις ΗΠΑ, που δεν είχαν τα πολιτικά προβλήματα της Ευρώπης, οι σταθμοί παρέμειναν ιδιωτικοί. Τα PBS, APN, APT και πολλά άλλα δίκτυα (εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας) που αυτοχαρακτηρίζονται (και είναι) «δημόσια» αποτελούν συνεταιρισμούς εκατοντάδων μικρών τοπικών μη εμπορικών σταθμών που μοιράζονται προγράμματα μεταξύ τους, διατηρώντας όμως απολύτως την αυτονομία τους. Υπάρχει κρατική επιχορήγησή τους που διανέμεται μέσω του CPB (Corporation of Public Broadcasting) η οποία όμως αντιπροσωπεύει μόλις 10%-20% των εσόδων τους. Τα υπόλοιπα, κατά 60% είναι εισφορές των μελών των σωματείων στους οποίους ανήκουν οι σταθμοί και χορηγίες και 20% ενίσχυση από τις Πολιτείες ή τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για εντελώς διαφορετικούς λόγους, δημοκρατίες και αυταρχικά καθεστώτα κρατικοποίησαν στον Μεσοπόλεμο τη ραδιοφωνία και το παράδειγμά τους ακολούθησαν τα κατά κανόνα ελάχιστα δημοκρατικά καθεστώτα που αναδύθηκαν σε όλες τις ηπείρους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ευρώπη, οι δημόσιοι τηλεοπτικοί οργανισμοί είχαν πια γίνει σαν τις τράπεζες: too big to fall. Οταν κατά τη δεκαετία του 1980 άρχισε η μαζική διαδικασία «απορρύθμισης» της ραδιοτηλεόρασης, τα περισσότερα κράτη πούλησαν σε ιδιώτες κάποιους από τους υπάρχοντες δημόσιους σταθμούς, ακριβώς επειδή δεν είχαν την πολιτική δυνατότητα να τους κλείσουν. Οπου δεν συνέβη αυτό, όπως στην Ιταλία, είναι επειδή τα δημόσια μέσα είχαν μοιραστεί στα βασικά κόμματα.

Ητοι, ο άμεσος ή έμμεσος έλεγχος από την πολιτική εξουσία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων δεν είχε να κάνει με λόγους «δημοσίου συμφέροντος» που να αφορούν τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, δηλαδή τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα παρακολουθούμε, αλλά με λόγους πολιτικούς, καθεστωτικούς ή κομματικούς: ενδιέφερε η πολιτική δύναμη του μέσου, κυρίως η τεράστια εμβέλειά του γιατί δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει ραδιόφωνο ή τηλεόραση. Τα λίγα λεπτά την ημέρα που τα δελτία ειδήσεων αφιερώνουν στην εσωτερική πολιτική ήταν ο λόγος δημιουργίας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών ιδρυμάτων και όσων σήμερα συντηρούνται παρά την ελάχιστη ακροαματικότητά τους σε διάφορες χώρες, όπως και στην Ελλάδα.

Η χώρα μας έχει επιπλέον την επαίσχυντη ευρωπαϊκή μοναδικότητα να ορίζει με σαφήνεια στο Σύνταγμά της (άρθρο 15) ότι «Οι προστατευτικές για τον τύπο διατάξεις του προηγούμενου άρθρου δεν εφαρμόζονται στον κινηματογράφο, τη φωνογραφία, τη ραδιοφωνία, την τηλεόραση και κάθε άλλο παρεμφερές μέσο μετάδοσης λόγου ή παράστασης. Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους». Εντάχθηκαν στο Σύνταγμα στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα του 1952 και έκτοτε παραμένουν γιατί οι έλληνες πολιτικοί δεν έχουν συμβιβαστεί με τον πλουραλισμό και την πολυφωνία, θέλουν τα μέσα υποχείριά τους. Για τούτο και οι διατάξεις περί βασικού μετόχου (στο Σύνταγμα ξανά) που δεν εφαρμόζονται λόγω της απειλής κυρώσεων από την ΕΕ, για τούτο επέτρεψαν να ιδρυθούν χιλιάδες ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, για τούτο δεν τους δίνουν άδειες, για τούτο η ΕΡΤ κατάντησε όπως κατάντησε. Τους ενδιαφέρει είτε να ελέγχουν άμεσα τα μέντια (ΕΡΤ ή ΝΕΡΙΤ) είτε να είναι μικρά και αδύναμα οικονομικά - για τούτο και τα φτηνιάρικα προγράμματα, αφού το μοναδικό έσοδο, τα διαφημιστικά κονδύλια, μοιράζονται σε τόσο πολλούς σταθμούς. Εχω επανειλημμένα αρθρογραφήσει για όλα αυτά, δεν θα επεκταθώ, στην ιντερνετική έκδοση του κειμένου θα υπάρχουν παραπομπές για όσους ενδιαφέρονται.

Η χώρα μας δεν χρειάζεται «ΝΕΡΙΤ», ειδικά αυτή την εποχή που παγκοσμίως οι σταθμοί αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα αντίστοιχα με αυτά των εφημερίδων λόγω των νέων διαύλων επικοινωνίας, πρωτίστως του Internet. Χρειαζόμαστε σύστημα ανάλογο με το αμερικανικό, όπου το κράτος θα ενισχύει μη κερδοσκοπικούς σταθμούς και δίκτυα. Αυτά που σχεδιάζονται δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα οδηγήσουν σε νέα ΕΡΤ - στην καλύτερη περίπτωση, οι κομματικές ποσοστώσεις θα είναι δικαιότερες και ίσως μας κοστίζει φθηνότερα. Πολύ μικρό βήμα σε σχέση με τον σάλο που δημιουργήθηκε και τους κινδύνους που αντιμετωπίσαμε. Προφανώς στενοχωριέμαι για τους ανέργους - αλλά είναι λιγότεροι από όσους απολύθηκαν από εφημερίδες και σταθμούς τα τελευταία χρόνια και από όσους θα απολυθούν. Το μεντιακό σύστημα στην Ελλάδα καταρρέει, δεν μπορεί να συντηρηθεί.

Διαβάστε επίσης:ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Π.Καψής:Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν θα γίνει κυβερνητικό παραμάγαζο  
 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  δημόσια ραδιοτηλεόραση στις ΗΠΑ | 14/07/2013 13:36
  Κάνετε λάθος. Οι ΗΠΑ έχουν δημόσια ραδιοτηλεόραση το PBS. Η διαφορά είναι ότι το PBS δεν δεν χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, αλλά από ιδιώτες, οργανισμούς, μεγάλες εταιρίες αλλά και απλούς πολίτες. Το προγραμμά τους είναι αξιόλογο, όχι κουλτουριάρικο. Και χωρίς καμμία διαφήμιση.
  Vasilis
  απάντηση10
   
   
  ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ | 07/07/2013 21:33
  Το άρθρο του κ. Ψυχογιού είναι σοβαρό και τεκμηριωμένο.Η ιστορία της Ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης δεν διαθέτει περγαμηνές ποιότητας, αντικειμενικότητας κλπ.Το πρόβλημα είναι αν μπορεί στο μέλλον να εξορθολογισθεί και η λειτουργία της και η αμεροληψία της.Πάντοτε θα υπάρχουν πολίτες που θα θεωρούν ότι αδικούνται από τον τρόπο που προβάλλονται τα προβλήματά τους.Θα υπάρχουν πολίτες που θα έχουν διαφωνίες ως προς το είδος και την ποιότητα των προγραμμάτων και των δημοσιογράφων.Ποιός μπορεί να τα διασφαλίσει αυτά και εν ονόματι ποίου;Φαίνεται ότι και το πολιτικό σύστημα και οι Ελληνες δημοσιογράφοι δεν δικαιολογούν προς το παρόν τουλάχιστον μεγάλες ελπίδες...
  Κυριάκος Παπαϊωάννου
  απάντηση00
   
   
  PRIVATE SECTOR DIATAZH GAUROI YPAKOUNE | 26/06/2013 18:26
  KYRIE DHMHTRH MHN SYNGRINIS AMERIKI.ME ELLADA.EDO O KOSMOS ELENXEI THN ZOH TOU..TA PANTA ELENXONTE ME EGLOGES [[..WE THE PEOPLE ]] PREPEI NE TO ZHSHS NA TO NOIOSIS.
  chris
  απάντηση00
   
   
  OLA GIA POULIMA.. | 26/06/2013 18:15
  KAI GIATI NA YPARXEI KRATIKI EKKLISIA;;;;;;;;;;;;
  christos
  απάντηση10
   
   
  Το παρόν μέλλον | 26/06/2013 00:18
  Ο σάλος που δημιουργήθηκε, κ. Ψυχογιέ, αντηχεί τους κινδύνους που ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ. Είναι δυνατόν να σας διέφυγε;
  Απόστρατος
  απάντηση30
   
   
   
  Με τι λέτε ; | 25/06/2013 00:37
  Στις ΗΠΑ υπάρχουν τελείως διαφορετικές δομές πολιτειακές και οικονομικές ... Υπάρχει η χορηγία των ιδιωτών και παρά αυτά το κράτος πληρώνει τα μισά! Με τις πολιτείες και λοιπά .. Αυτό που λέτε για την Ελλάδα είναι εντελώς άστοχο ..καταρχήν. Η ΕΡΤ κόστιζε τα μισά η και λιγότερο από τις ευρωπαϊκές τηλεοράσεις και θα είχε και κέρδη αν πωλούσαν σε τιμές αγοράς τις εξωτερικές της παράγωγες. Επρεπε να γίνουν αλλαγές - πχ οι τεράστιοι μισθοί αστέρων και συμβούλων και εξορθολογισμος - εννοείται .....αλλά απλώς ήταν μια πρόβα να κλεισουν ενα δημοσιο οργανισμο για να δουν τι θα γίνει .... Τα υπόλοιπα είναι Τρίχες ...
  Tina
  απάντηση72
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ο τρίτος δρομος? | 25/06/2013 00:20
  Μας τέλειωσαν οι δρόμοι για την ΕΡΤ. Άντε στην ευχή του Θεού και της Παναγίας καλά μου παιδιά, μπας και μας περισσέψει κανά φράγκο, γιατί με εσάς στο μισθολόγιο του Δημοσίου, δεν το βλέπω...
  επόμενη μεταρρύθμιση: οι υπάλληλοι της Βουλής
  απάντηση25