από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 
Μασσαλάς Χρήστος Β. Καθηγητής, π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 

ΕΡΤ: η πρόκληση…

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η χώρα μπήκε ξανά στον αστερισμό των καταιγίδων. Η αιτία επικεντρώνεται στην  ασυμφωνία των μέσων για την επίτευξη ενός κοινά αποδεκτού σκοπού.

Από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος εκφράζεται η επιθυμία εξυγίανσης των κρατικών δομών με δύο τάσεις: η μια θεωρεί ότι η κρίση πρέπει να ενεργοποιήσει σύντομες και αποτελεσματικές διαδικασίες και η άλλη ενισχύει αργόσυρτες πρακτικές, γιατί βλέπει την κρίση ως μια ευκαιρία να αναστηθούν τα όνειρα μιας άλλης κοινωνίας σε μια άλλη Ευρώπη. Οι πρώτοι επιστρατεύουν το επιχείρημα της αποτελεσματικότητας και οι δεύτεροι το επιχείρημα των (ατέρμονων) δημοκρατικών διαδικασιών. Με τους δεύτερους δεν θα ήταν δύσκολο να συμφωνήσει κανείς αν ο διάλογος στη δημοκρατία μας είχε κύρος. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια οι συντεχνίες ακυρώνουν το μεγαλύτερο όπλο της δημοκρατίας, το διάλογο.

Οι πράξεις μας, και κυρίως των πολιτικών μας, είναι η έκφραση αυτού που είμαστε, των σκέψεών μας, της ευαισθησίας μας, της ιστορίας μας.

Θα δεχτούμε ότι η επιθυμία όλων μας είναι μια ευημερούσα πατρίδα. Αλλά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα εξωτερικά εμπόδια πραγμάτωσής της είναι πολλά. Το σημαντικό δεν είναι να ξέρουμε πώς να αλλάξουμε εμείς, αλλά πώς να αλλάξουμε το περιβάλλον μας, ώστε να μπορέσει η φύση μας να εκφραστεί μέσα σ’ αυτό. Ίσως πρέπει να βρούμε ένα νέο περιβάλλον που να ταιριάζει στη φύση μας ή να αλλάξουμε το ήδη υπάρχον.

Η πραγματική ελευθερία στο να δρούμε προϋποθέτει τη γνώση της αναγκαιότητας, είτε αυτή είναι εσωτερική-η επιθυμία μας-είτε εξωτερική-οι περιορισμοί του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Είμαστε ελεύθεροι όταν ενεργούμε εν γνώσει και σκλάβοι όταν ενεργούμε εν αγνοία.

Η λύση στο πρόβλημα της ΕΡΤ, και σε κάθε πρόβλημα, δεν είναι μονοσήμαντη. Για το λόγο αυτό η αναζήτηση και η έκφραση υπευθυνότητας έχουν περιθώριο να εκφραστούν. Άλλωστε, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα με μόνη τη διαφορά ότι οι εκλογές δεν είναι στις παρούσες συνθήκες λύση.

Το μόνο που πρέπει να κυριαρχεί σε κάθε δυνατή λύση είναι το γενικό καλό, η σωτηρία της χώρας.

Η απαίτηση των πολιτών αυτής της χώρας είναι, να σιγάσουν οι πολιτικοί μας και να ενεργοποιήσουν το μυαλό τους και τη γνώση των ειδικών, σχετικά με την ιστορία των κρίσεων, και να οδηγηθούν σε λύση που να δίνει περιθώριο στην ελπίδα. Οι συνεχείς διαφωνίες έκλεισαν το δρόμο της  και τη θέση της ξαναπαίρνει η αβεβαιότητα.

Το ερώτημα είναι: θέλουμε μια αδύναμη εξουσία ή μια περιορισμένη και ουσιαστική εξουσία; Την απάντηση μας την δίνει ο Πάντοα-Σκιόπα: « Η αδύναμη εξουσία είναι εκείνη που της λείπουν τα αναγκαία εργαλεία για να δράσει στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της. Η περιορισμένη εξουσία είναι εκείνη που το πεδίο των αρμοδιοτήτων της είναι στενό. Η εξουσία πρέπει να είναι περιορισμένη, αλλά όχι αδύναμη».

Στις παρούσες συνθήκες θέλουμε μια αποτελεσματική εξουσία που να εμπνέει και να μπορεί να διαχειρίζεται τη διαφωνία…

 

* Ο κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι πρώην ΠρύτανηςΓνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΝΔ - ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ: Το γυαλί ράγισε, το χάσμα μεγάλωσε 
ΔΗΜΑΡ: Αμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ από μηδενική βάση 
 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Δεν καταλαβαίνω | 18/06/2013 16:01
  τι προτείνετε τέλος πάντων κύριε; Υπήρξατε πρύτανις στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα περίμενε κάποιος ο λόγος σας να έχει αρχή, μέση και τέλος, το κείμενό σας να είναι αναλυτικό και να καταλήγει σε ένα συμπέρασμα-πρόταση. Δεν είστε μαθητής λυκείου για να γράφετε εκθέσεις ιδεών. Δεν χρειαζόμαστε άλλη μια περιγραφή της κατάστασης. Τα ευχολόγιό σας είναι αδικαιολόγητο. Πάρτε επιτέλους μια ξεκάθαρη θέση.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση52
   
   
  θέλουμε ισότητα | 18/06/2013 13:44
  Η ισότητα των Πολιτών στις ευκαιρίες και στις ανεργίες είναι η πολυπόθητη ουσιαστική Δημοκρατία.Όταν έχουμε χωρίσει τους Έλληνες σε προνομιούχους ,βολεμένους με τσιφλίκι τους το ίδιο το εχθρικό Δημόσιο και οπο τη άλλη τις στρατιές εξαθλιωμένων ανέργων δεν υπάρχει ουσιαστική Δημοκρατία για όλους.Τώρα υπάρχει ένα είδος κατάληψης του δημοσίου απο τους διορισμένους υπαλλήλους σε συνεχή προστασία.Οι υπόλοιποι Πολίτες σχεδόν δεν υπάρχουν και αν υπάρχουν είναι για να πληρώνουν φόρους ...Όταν όμως σταματήσουν να πληρώνουν τους φόρους ,τότε το καταραμένο Δημόσιο θα γίνει πολύ φιλικό -εκ των πραγμάτων-προς όλους τους συμπολίτες ...πολίτες αυτού του ευλογημένου τόπου.Η λογική σπάει τα πάντα ....
  panagiotis kumas
  απάντηση70
   
   
  Με άλλα λόγια | 18/06/2013 10:59
  θέλουμε ένα μικρό αλλά ισχυρό Κράτος. Δηλαδή το αντίθετο από αυτό που έχουμε...
  Μελάνιππος
  απάντηση140
   
   
   
  Συγχαρητήρια για ότι σου τάξανε. | 18/06/2013 10:33
  Η λαϊκή εντολή για μεταρρυθμίσεις είναι πολύ δυνατή και αυτό κρατάει την χώρα από το να εκραγεί αυτή την στιγμή. Το παρών πρόβλημα δημιουργήθηκε μόνο από την απόφαση του Σαμαρά να κινηθεί έξω από τα δημοκρατικά όρια, φαίνεται όμως ότι ο κύριος πρύτανης μπερδεύει την μεταρρύθμιση με αυτό που έγινε. Φαίνεται ότι ο κύριος πρύτανης δεν αντιλαμβάνετε ότι η μόνη μορφή εξουσίας που μπορεί να μεταρρυθμίσει είναι μία πολυκομματική κυβέρνηση που θα εκφράζει όσο το δυνατόν περισσότερους και ότι ένας φασίστας πριν από λίγες μέρες έβγαλε την μάσκα του και τορπίλισε αυτή την κυβέρνηση Eπί ένα χρόνο δεν είχε κάνει καμία μεταρρύθμιση, σε αντίθεση ξεκίνησαν πάλι τα ρουσφέτια,προσλήψεις υψηλόμισθων ΕΡΤ3 κλπ
  Χρήστος, Αθήνα
  απάντηση211
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  καπου κανεις λαθος... | 18/06/2013 10:18
  δεν θελουμε μια εξουσια που να εμπνεει και να διαχειριζεται την διαφωνια...θελουμε μια εξουσια που θα βαλει τελος στην κακοδιαχειριση και κατασπαταληση τον δημοσιων πορων.Απο αριστερς αρλουμπες περι ισοτητα και αδελφοσυνη χορτασαμε.Τα αιτια που δημιουργησαν αυτην την κριση ειναι οικονομικα και οχι ρητορικα.Οποτε και οι λυσεις να αναζητηθουν στις οικονομικες θεωριες και οχι στο πονεμα του καθε αριστερου του δημοσιου.
  burgos
  απάντηση81