Ενώ οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες υποδεικνύουν ότι η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται στην ΕΕ και ότι σύντομα θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία εξακολουθεί να πλήττει σημαντικά τους Ευρωπαίους και ιδίως τους νέους. Στη χώρα μας η ανεργία παραμένει μείζον ζήτημα: την ώρα που ο μέσος όρος νεανικής ανεργίας στην Ευρώπη είναι 24%, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ανέρχεται σε 60%. Και αυτή είναι μια κατάσταση την οποία δεν μπορούμε να αποδεχθούμε.
Παράλληλα με τις προσπάθειες για εξυγίανση της οικονομίας, πρέπει όλοι να δράσουμε ενεργά για την επίλυση αυτού του προβλήματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ήδη δέσμη μέτρων για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα ανεργίας των νέων και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Για παράδειγμα, η «Εγγύηση για τη Νεολαία» θα διασφαλίσει ότι σε όλους τους νέους μέχρι 25 ετών θα παρέχεται μια ποιοτική προσφορά εργασίας ή εκπαίδευση ή επαγγελματική μαθητεία ή ακόμη και πρακτική άσκηση σε διάστημα τεσσάρων μηνών από τη στιγμή που θα καθίστανται άνεργοι ή θα ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους.
Πλέον εναπόκειται στα κράτη-μέλη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου, ούτως ώστε αυτές οι προτάσεις να υλοποιηθούν. Στην Ελλάδα εγκρίθηκε εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ με 517 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε 350.000 νέους. Επιπλέον, η υλοποίηση άλλων προγραμμάτων, τα οποία επίσης υποστηρίζει η ΕΕ με κοινοτικά κονδύλια, βρίσκεται σε τελικό στάδιο.
Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη αξιοποίησης των ενεργών πολιτικών της αγοράς εργασίας και μεταρρύθμισης των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης. Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που αναζητούν εργασία είναι εφοδιασμένα με τα κατάλληλα προσόντα που απαιτεί η αγορά, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επικεντρωθούν σε αυτό ακριβώς το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Η λίστα με τις προγραμματισμένες δράσεις που αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στην απασχόληση είναι μεγάλη. Παρ’ όλα αυτά, θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Δεν θέλουμε οι εξαιρετικά καταρτισμένοι νέοι μας να εγκαταλείπουν τη χώρα από αναγκαιότητα. Δεν θέλουμε να παραμένουν στο κοινωνικό περιθώριο και να περιπίπτουν σε ακραίες πολιτικές επιλογές. Δεν μπορούμε λοιπόν –και δεν σκοπεύουμε –να σταματήσουμε την κινητοποίησή μας, μέχρι να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπές μέλλον για τις νεότερες γενιές.
Ο κ. Πάνος Καρβούνης είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ