Ως… ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας αντιμετωπίζει την πολιτική ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας: «Δεν πιάνουν αυτή την ώρα τα ραντάρ μου καριέρα στην πολιτική», είπε στο Mega, όταν ρωτήθηκε για τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Ούτε πιάνουν, όπως είπε, τα ραντάρ του τον ανασχηματισμό, ο οποίος κι αν γίνει, τον αφήνει παντελώς αδιάφορο. Φαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει αναλάβει μία δουλειά (αυτή που κάνει τώρα) και μόλις τελειώσει τη δουλειά του (ή εάν κάποιοι φροντίσουν να τον τελειώσουν γρηγορότερα) θα πάρει το καπελάκι του και θα φύγει. Θα πάει όμως πού; Όπως εξομολογήθηκε, έχει έτοιμη απασχόληση. Θα επιστρέψει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα, κάτι που θέλει ο ίδιος.
***
Εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι ο κ. Στουρνάρας έπιασε στο ραντάρ του ότι για να εξακολουθήσει να είναι υπουργός Οικονομικών πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις του, τόσο με τους αρχηγούς που στηρίζουν την τριτοκομματική κυβέρνηση (κυρίως με τον κ. Ευ. Βενιζέλο), όσο και με τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Όπως είπε, οι σχέσεις του τώρα με τον κ. Βενιζέλο έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πολύ απέχουν από τις σχέσεις που είχε με τον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών. Φροντίζει μάλιστα κάθε λίγο και λιγάκι να λέει ότι διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με τον κ. Κ. Καραμανλή, όσο και με τον κ. Γ. Παπανδρέου. Για να γλιτώνει προφανώς παρεξηγήσεις (και επιθέσεις).
***
Ανέφερα τον κ. Γ. Παπανδρέου και θέλω να σας πληροφορήσω ότι ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζει τις βαλίτσες του για να είναι την Παρασκευή από την Αμερική όπου βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για ένα διεθνές μίτινγκ. Τώρα θα πείτε την Παρασκευή δεν αρχίζει το Συνέδριο του ΠαΣοΚ; Αρχίζει, αλλά ο κ. Παπανδρέου προτίμησε τον κ. Τόνι Μπλερ και τον κ. Σρέντερ, παρά να βρίσκεται στις πρώτες σειρές του Σταδίου Ειρήνης καιΦιλίας όπου οι σύνεδροι θα χειροκροτούν (όπως αναμένεται) τον κ. Βενιζέλο.
***
Μάλιστα οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου μου είπαν εμπιστευτικά ότι το μίτινγκ της Κωνσταντινούπολης έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό και δεν μπορεί να αναβληθεί (υπάρχουν και ρήτρες ακύρωσης ομιλητών, όπως επίσης έμαθα) και ότι ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να μην είναι την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, αλλά θα φροντίσει να είναι (τουλάχιστον) τη δεύτερη.
***
Και όμως υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που πανηγυρίζουν για τα υψηλά εκλογικά ποσοστά που συγκέντρωσε ο κ. Μπερλουσκόνι στις ιταλικές εκλογές. Ποσοστά που πάγωσαν ολόκληρη την Ευρώπη και που προκάλεσαν κατρακύλα στα χρηματιστήρια. Ο ένας είναι ο γνωστός Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μάλιστα μου δήλωσε τις προάλλες πως όχι μόνον είναι φαν του Μπερλουσκόνι, αλλά θέλει και ο ίδιος να γίνει (εννοεί όταν μεγαλώσει)… Μπερλουσκόνι. Χθες εμφανίσθηκε και ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος υποστήριξε από την τηλεόραση ότι με την άνοδο του κ. Μπερλουσκόνι θα συμπιεσθεί το ευρώ και θα γίνει πιο ανταγωνιστικό έναντι του δολαρίου.
***
Ο κ. Σ. Κεδίκογλου θα διαβεί (εκτός απροόπτου) σήμερα τις πύλες του Κρεμλίνου για να συναντηθεί με το «δεξί χέρι» (όπως χαρακτηρίζεται) του Προέδρου Πούτιν, κ. Ουσακόφ. Αν και επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρίσκεται στη Μόσχα για την προώθηση των επενδύσεων, το αντικείμενο όμως της επίσκεψής του είναι η προετοιμασία της επίσκεψης του κ. Αντ. Σαμαρά στη ρωσική πρωτεύουσα, προς το τέλος της προσεχούς Άνοιξης: «Σπασίμπα», έλεγε στους Ρώσους για την υποδοχή που του επεφύλαξαν (στην ηλιόλουστη, αλλά με πλην δύο βαθμούς Μόσχα), « βσίο χαρασόφ;» τον ρωτούσαν οι Ρώσοι, δηλαδή εάν όλα βαίνουν καλώς (προφανώς στην Ελλάδα).
***
Ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, αφού παρομοίασε τον σκληρό της χούντας Ντερτιλή, ως τον… Σωκράτη, αφού στήριξε σε πολλές περιπτώσεις τη Χρυσή Αυγή, τώρα με ανάρτηση στο προσωπικό του μπλογκ, δηλώνει «Α – πολίτικος και Α – κομμάτιστος». Λέει μάλιστα ότι δεν ανήκει στο κόμμα του κ. Ν. Μιχαλολιάκου, αλλά επιτίθεται στον κ. Αλ. Τσίπρα, επειδή είπε ότι θα συμμαχήσει και με τον Διάβολο: «Η δεξιά ιδεολογία, θεωρητικά τουλάχιστον, σέβεται τον Θεό, ενώ η αριστερή ιδεολογία εχθρεύεται τον Θεό», απεφάνθη ο ιεράρχης και υποβάλλει στο ποίμνιο του την ερώτηση: «Προσεγγίζοντας εσείς μεν τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δε του ΣΥΡΙΖΑ τον Διάβολο, σε τίνος χωράφια έχετε προσεγγίσει; Οπωσδήποτε όχι του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού».
***
Πάντως στη Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι ξεχνούν τι συνέβη τις προάλλες με την κάθοδό τους στην Κρήτη με τους κκ. Ηλ. Κασιδιάρη και Χρ. Παππά να εκτοξεύουν απειλές εναντίον των αστυνομικών των ΜΑΤ ότι «θα έχουμε νεκρούς ως το βράδυ» και άλλες ακατονόμαστες ύβρεις και προγραμματίζουν, όπως έμαθα, νέα «κάθοδο» στην Κρήτη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης του εθνικιστικού κόμματος την Κυριακή πραγματοποιείται συγκέντρωση σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου, παρουσία βουλευτών και στελεχών. Όχι, αυτή τη φορά δεν θα είναι, κατά τα φαινόμενα, ούτε ο κ. Κασιδιάρης, ούτε ο (αποκαλούμενος και θεωρητικός) κ. Παππάς, αλλά θα είναι (ανάμεσα σε άλλα στελέχη) ο κ. Ηλ. Παναγιώταρος και ο κ. Ι. Λαγός.
***
Θυμάστε τον κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ; Ε, λοιπόν σας πληροφορώ ότι ακόμα σκέφτεται την Ελλάδα: «Ποτέ μου δεν αμφέβαλα στο ελάχιστο για το ότι η Ελλάδα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και το ευρώ είναι απόκτημα της οικογένειάς μας», γράφει ο κ. Γιούνγκερ απαντώντας σε επιστολή της ευρωβουλευτού του ΛΑΟΣ κυρίας Νίκης Τζαβέλλα. Και προσθέτει: «Είμαι ένας πραγματικός φίλος της πανέμορφης χώρας σας και ακόμα περισσότερο του ελληνικού λαού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μια ένωση του Βορρά. Είναι μια ένωση του Νότου, της Δύσης και της Ανατολής». Ο κ. Γιούνγκερ χαρακτηρίζει τον ελληνικό λαό «γενναίο» υπενθυμίζοντάς του ότι «θα έχει πάντα έναν καλό φίλο στο Λουξεμβούργο».

***
Δεν υπάρχει σωτηρία! Για άλλη μια φορά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετατράπηκε σε «αρένα». Αφορμή μια λέξη που χρησιμοποίησε ο πρόεδρός της κ. Αν. Νεράντζης με αποδέκτες, τουλάχιστον όπως οι ίδιοι το εισέπραξαν, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Έξεστι…», είπε ο κ. Νεράντζης στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη ο οποίος διαμαρτυρήθηκε προς το προεδρείο για την στάση της βουλευτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου. «Έχω τσίπα και δεν δέχομαι να με υβρίζουν», είπε ο κ. Κακλαμάνης, αν και η επίμονη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Δεν σας φαίνεται και παράλληλα χρησιμοποιείτε την ιδιότητά σας για να καταχράστε την διαδικασία και να παίρνετε τον λόγο όποτε θέλετε και να μην σέβεστε κανέναν». Πάντως το «έξεστι» που χρησιμοποίησε ο άριστος νομομαθής κ. Νεράντζης, εξελήφθη ως παραπομπή στο γνωστό «έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν» («είναι φυσικό για τους Κλαζομενίους να ασχημονούν») και ως εκ τούτου προκάλεσε την μήνιν του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Δρίτσα. Ο δε κ. Νεράντζης επέρριψε την αντίδραση αυτή στην αγραμματοσύνη ορισμένων, όπως είπε, εξαγριώνοντας την κυρία Κωνσταντοπούλου που του είπε: «Τα περί αγραμματοσύνης να τα απευθύνετε σε εκείνους που διαλέγεστε στο επίπεδό σας. Το έργο των οδόντων σας ας συγκρατήσει τον λόγο σας».
***
Ως γκάφα ολκής ερμηνεύθηκε η αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα στον επικεφαλής της Deutsche Bank κ. Τζόζεφ Άκερμαν. Κατά την προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, ως παράδειγμα καλλιέργειας αντιεπενδυτικού κλίματος, το γεγονός ότι Deutsche Aeolia, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχει καταθέσει έξι αιτήματα προκειμένου να επενδύσει στην χώρα μας και μάλιστα, όπως είπε, με την στήριξη του προέδρου της Deutsche Bank. Ωστόσο, αμέσως μετά τον διέψευσε από του βήματος ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας ότι ο περί ου ο λόγος δεν είναι ο επικεφαλής του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού αλλά ένας συνεπώνυμός του, «απλός υπάλληλος της Deutsche Bank Λονδίνου». Αργότερα, πάντως, ο διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα, κ. Ν. Παππάς, διευκρίνιζε ότι δεν είναι καθόλου ένας «απλός υπάλληλος» αλλά ο ανιψιός του προέδρου της γερμανικής τράπεζας και υψηλόβαθμος στέλεχός της (managing director) και μάλιστα ότι η Deutsche Bank Λονδίνου συμμετείχε στην διαδικασία του πρώτου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους όταν υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ήταν ο Βενιζέλος. Πάντως η γκάφα είναι γκάφα…