Δύο (τουλάχιστον…) γυναίκες σημαδεύουν τη ζωή του κ. Αντώνη Σαμαρά. Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η πρώτη μοιάζει να γοητεύτηκε από τον όχι και πολύ νεότερό της έλληνα Πρωθυπουργό· η δεύτερη μοιάζει να είναι εν πολλοίς το μοντέλο διακυβερνήσεως που επέλεξε και εφαρμόζει ο Πρόεδρος της τρικομματικής κυβερνήσεως.

Είναι αληθές ότι η απεργία στο μετρό διέλυσε τη ζωή στην πρωτεύουσα. Ο άδοξος τερματισμός της έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να μιλούν για επανάληψη, τηρουμένων των αναλογιών, των όσων συνέβησαν μερικές δεκαετίες πριν στη Βρετανία. Η συντριβή της απεργίας των ανθρακωρύχων σφράγισε την πολιτική κυριαρχία της Θάτσερ. Ο θατσερισμός έγινε μέθοδος διακυβερνήσεως.
Η απεργία στο μετρό έληξε ηρέμως. Για να ακολουθήσει η απεργία των ναυτεργατών που είχε και αυτή παρόμοιο τέλος. Παρόμοια εξέλιξη φαίνεται ότι θα έχουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών.
Οι θαυμαστές του κ. Σαμαρά πιστώνουν τις εξελίξεις αυτές στο ενεργητικό του έλληνα Πρωθυπουργού, διατυπώνεται όμως η άποψη ότι η κοινωνία είναι ώριμη για βαθιές αλλαγές.
Οι απεργοί του μετρό είναι από τους πιο καλοπληρωμένους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και οι περισσότεροι διορισμένοι από πράσινα ή γαλάζια παράθυρα. Η απεργία των ναυτεργατών ήταν ερυθρά επαναστατική γυμναστική. Η κινητοποίηση των αγροτών εσκιάσθη από την αποκάλυψη για τη ληστεία του κράτους με τις ψευδείς δηλώσεις για τον αγροτικό ΦΠΑ.
Ολα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι η ελληνική κοινωνία έχει βυθισθεί στον λάκκο σκοτεινών συμφερόντων. Αντιθέτως, η αποκάλυψη της πραγματικότητας δείχνει ότι θεραπεία υπάρχει.
Ηδη από το εξωτερικό έρχονται τα πρώτα μηνύματα ότι η Ελλάδα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ξεφεύγει από την κρίση. Ολο και περισσότεροι πιστεύουν ότι (και) η κρίση φούσκα είναι, θα περάσει…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ