Tελικώς ο κ. Αλ. Τσίπρας δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που δείχνει. Ένας άνθρωπος που στα εφηβικά του χρόνια – δηλαδή όταν έπεφτε το τείχος του Βερολίνου, βάδιζε προς την λάθος κατεύθυνση – δηλαδή προς την ΚΝΕ, και που η τύχη το έφερε να γίνει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου σε εκλογική απήχηση πολιτικού σχηματισμού στην ιστορία της ελληνικής παραδοσιακής Αριστεράς.

Ο,τι δεν κατάφεραν ο Μπεναρόγια, ο Γληνός, ο Ζαχαριάδης, ο Παρτσαλίδης, ο Ηλιού, ο Κύρκος, ο Φλωράκης κ.α. το κατάφερε ο κ. Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα χωρίς να υποστεί έστω και κατ’ ελάχιστον αυτά που υπέστησαν οι ηγέτες της Αριστεράς στην Ελλάδα.

«Αν, όπως λέγεται, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν έχουν Ιστορία, τότε καλά θα κάνουν να μη μας τη διηγηθούν» έλεγε ένα γαλλικό ποίημα του 19ου αιώνα, που στην περίπτωση του κ. Αλ. Τσίπρα μάλλον τα λέει σωστά. Ουδείς γνωρίζει πώς ανδρώθηκε πολιτικά στην ΚΝΕ, ποιες από τις αρχές της συμμερίζεται σήμερα και ποιες όχι, τι γνώμη έχει για τον Στάλιν και τον Γκορμπατσόφ κ.ο.κ.

Ο λαλίστατος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτιμά της ιστορίες του σήμερα, κυρίως δε όταν αυτές είναι δικές του. Όπως για παράδειγμα αυτές που διηγήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη ΝΕΤ, όπου λίγο πολύ είπε τα εξής. H τρόικα, είτε επειδή είναι βαλτή, είτε επειδή είναι ηλίθια, εφαρμόζει στην Ελλάδα ένα μνημόνιο που δεν βγαίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έλθει στα πράγματα θα το καταργήσει, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ λόγω υπερβολικού κόστους για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Στη συνέχεια θα διαπραγματευτεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ με παράλληλο χάρισμα χρεών, όπως συνέβη μεταπολεμικά στην περίπτωση της Γερμανίας.

Ας πάρουμε όμως τα ζητήματα με τη σειρά:

– Είναι η τρόικα βαλτή;
Βαλτή από ποιόν; Από την τότε κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, για να διαλυθεί το ΠαΣοΚ; Από τον κ. Γ Παπανδρέου, που ήθελε να γίνει διεθνής κομφερασιέ; Από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, που με κάθε ευκαιρία έδειχναν πως δεν ήθελαν να δανείσουν την Ελλάδα;

– Είναι η τρόικα ηλίθια;
Παρά τις όποιες αστοχίες τους τα κείμενα που εκπόνησαν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας για την ελληνική οικονομία είναι σε γενικές γραμμές εξαιρετικά υψηλού επιπέδου. Και αυτό διότι δούλεψαν πολλές δεκάδες διεθνείς εμπειρογνώμονες και αναλυτές τους οποίους η Ελλάδα μόνη της δεν θα μπορούσε ποτέ να κινητοποιήσει. Οι περισσότεροι εξ αυτών πιθανότατα δεν έχουν εντρυφήσει στον Μαρξισμό – Λενινισμό όσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν τους καθιστά όμως υποχρεωτικά ηλίθιους.

– Δεν θα μας διώξουν ποτέ από το ευρώ λόγω κόστους.
Το επιχείρημα έχει κάποια λογική υπό την έννοια ότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και η διάσωσή της δεν κοστίζει ακριβά. Είθισται ωστόσο στην ευρωζώνη όταν λαμβάνεται απόφαση για μια χώρα να ισχύει και για τις άλλες χώρες. Αν υιοθετηθούν αποφάσεις υπέρ της Ελλάδας που στη συνέχεια θα πρέπει να ισχύσουν για την Ιταλία και την Ισπανία το κόστος αναβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη και ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα πράξουν οι ισχυρές χώρες της ευρωζώνης. Πλην και εάν ο κ. Τσίπρας τους πείσει λέγοντας: «Προσέξτε εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και όχι με αριθμούς!».

– Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει νέο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, θα πάρει πίσω και το κατοχικό δάνειο.
Ως προς το κατοχικό δάνειο είναι ομολογουμένως απίστευτος ο αριθμός των Ελλήνων που πιστεύουν ότι 70 χρόνια μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο υφίσταται ανοιχτό ζήτημα αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα. Δεν φταίνε φυσικά αυτοί, αλλά όσοι εντελώς ξεδιάντροπα εδώ και πολλά χρόνια τους κοροϊδεύουν. Ως προς το νέο Σχέδιο Μάρσαλ ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να ζητήσει από τον Μ. Γλέζο να του εξηγήσει γιατί το παλαιό είχε ως αποτέλεσμα την απόλυτη υπαγωγή των χωρών που το δέχτηκαν στη ζώνη επιρροής των ΗΠΑ, την τοποθέτηση αμερικανών πρακτόρων σε όλα τα υπουργεία κ.ο.κ. Εκτός και αν πιστεύει ότι όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν και ότι σήμερα οι οικονομικές ενισχύσεις στα κράτη δίδονται με ηθικά κριτήρια.