Ο γνωστός σ’ εμάς και μη εξαιρετέος κ. Μπομπ Τράα και ένας περουβιανός συνάδελφός του εμφανίζονται ως οι πιο «ενεργοί» της τρόικας στην Αθήνα. Κυκλοφορούν, συναντώνται και συνομιλούν σε πολυτελή ξενοδοχεία της Αθήνας (πάντοτε δηλαδή σε προστατευόμενα μέρη) με πολιτικούς, τραπεζίτες, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους, και έχουν γίνει πλέον από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της αθηναϊκής κοινωνίας.
***
Στις κουβέντες δεν περιορίζονται, όπως κανείς θα περίμενε, σε θέματα δημοσιονομικών οικονομικών ή σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της τρόικας. Επεκτείνονται συχνότατα και σε πιο ταπεινά θέματα. Τελευταίως, όπως λένε οι συνομιλητές τους, εκφράζουν τη γνώμη ότι η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank είναι ασύμφορη, ότι δήθεν κοστίζει πολλά και ότι δεν πρόκειται να αποδώσει τα αναμενόμενα…
***
Δεν γνωρίζω πόσο ακριβή είναι αυτά που μου μεταφέρουν. Αν όμως είναι αληθή, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά με τον κ. Τράα και τον φίλο του τον Περουβιανό. Και εκείνοι που φώναζαν ότι η τρόικα κάνει μπίζνες μάλλον δικαίως ήταν εξοργισμένοι. Κάτι με γαργαλούσε μέσα μου μήπως και ενεργοποιείται κανένα σχέδιο. Εψαξα και έμαθα ότι η νομική συγχώνευση Εθνικής και Eurobank πάει πολύ πίσω, πάει για τον Οκτώβριο του 2014, και ότι ο κ. Ν. Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, ενώ ήταν έτοιμος να αποχωρήσει στις αρχές του νέου έτους, τώρα το ξανασκέφτεται.
***
Ωστόσο, επειδή είμαι παλαιός και δύσπιστος, ρώτησα αρμοδίως την Εθνική Τράπεζα και μου είπαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε. Επειδή όμως χωρίς φωτιά δεν υπάρχει καπνός, κάτι μου λέει ότι ο κ. Τράα κάποια πράγματα τα γνωρίζει. Το ζήτημα είναι για ποιον δουλεύει. Για τον κ. Σπ. Λάτση μάλλον όχι. Επειδή απλούστατα γνωρίζω ότι ο κ. Λάτσης έχει ήδη πάρει την οριστική απόφαση να αποχωρήσει από την τράπεζα. Συνεπώς για ποιον δουλεύει ο κ. Τράα; Μάλλον, μου λένε, για διεθνή συμφέροντα ενδιαφέρεται ο Ολλανδός της τρόικας. Λέτε να είναι η Deutsche Bank; Τώρα που το σκέφτομαι, θυμήθηκα ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2001 ο κ. Γιόζεφ Ακερμαν, μέχρι πρότινος επικεφαλής της Deutsche Bank, επισκεπτόταν τακτικά την Αθήνα καθώς η τράπεζά του είχε αγοράσει το 10% της Eurobank.
***
Προβληματισμένος εμφανίζεται (και αυτή την εβδομάδα) ο κ. Γ. Σουφλιάς. Καλά, λέει, είναι όλα αυτά που έγιναν στο Eurogroup, η ατμόσφαιρα βελτιώνεται, αλλά ο σαρακατσάνος πολιτικός θεωρεί ότι είναι προβληματικά αυτά που συμβαίνουν σε επίπεδο διοίκησης. Οι αυθαίρετες επιλογές σε ορισμένους τομείς που κάνει αυτή η κυβέρνηση μοιάζουν όλο και περισσότερο με συμπεριφορές μονοκομματικών κυβερνήσεων, με όλα τα αρνητικά που είχαμε με αυτές στα παρελθόντα έτη. Πρέπει, λέει, να εγκαταλειφθούν. Πώς όμως να εγκαταλειφθούν όταν αυτοί οι «τύποι» έχουν μάθει χρόνια τώρα να κινούνται στον παράδρομο και δεν έχουν μάθει να περπατούν σε ίσιο δρόμο; Πεδικλώνονται και… πέφτουν.
***
Ολο και περισσότερες φωνές υψώνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση –ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ -, να αξιοποιηθεί προς όφελος της χώρας ο πλέον ίσως επιτυχημένος πρόεδρος Οργανισμού που πέρασε από τον ΕΛΓΑ από τη Μεταπολίτευση. Ο κ. Θ. Σαρρής, ο οποίος παρέλαβε έναν χρεοκοπημένο ΕΛΓΑ και τον έκανε σε λίγα χρόνια πλεονασματικό. Του ζητήθηκε να παραιτηθεί και υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Τρίτη. Και ξέρετε ποια συνταγή ακολούθησε για να μετατρέψει τον Οργανισμό σε πλεονασματικό; Απέβαλε από τον ΕΛΓΑ και το ρουσφέτι και τα πολιτικά κόμματα. Ε, λοιπόν, μου λένε ότι επιτυχημένος αυτός οικονομολόγος ακούγεται για τη νευραλγική θέση του γενικού γραμματέα Εσόδων.
***
Τι είχες, Γιάννη, τι ‘χα πάντα… Το ίδιο δούλεμα που έριχναν οι εμίρηδες του Κατάρ σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις συνεχίζουν και σε αυτή την κυβέρνηση. Το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκέφθηκε την Ντόχα η ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων για να διαπιστώσει αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για την έκταση του Ελληνικού.
***
Οι επαφές που είχαν όμως δεν ήταν ικανοποιητικές, επειδή οι Καταρινοί προφασίστηκαν την επίσημη αργία που ακολουθούσε την Τρίτη, για να αποφύγουν συναντήσεις και δεσμεύσεις. Αυτά για το Ελληνικό. Διότι, όπως μαθαίνω, έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης και την παρακείμενη έκταση που κατέχει η Εκκλησία. Με λίγα λόγια, όπου υπάρχει φιλέτο, οι Καταρινοί ορμάνε. Και το Ελληνικό δεν φαίνεται να το θεωρούν τόσο φιλέτο…
***
Χαμογελαστοί και αγαπημένοι υποδέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα τον Πρωθυπουργό στο υπουργείο τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης και ο υφυπουργός κ. Μ. Χαρακόπουλος. Φωτογραφήθηκαν μαζί σαν μια μονοιασμένη ομάδα και το απόγευμα ο κ. Χαρακόπουλος συμμετείχε σε σύσκεψη στα γραφεία της ΝΔ με βουλευτές του κόμματός του. «Θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα αν είχα το πάνω χέρι στο υπουργείο» επανέλαβε στην ομιλία του καμιά δεκαριά φορές. Τόσο αγαπημένοι και μονοιασμένοι…
***
Δεν είχε προλάβει να ανακοινωθεί καν η αντικατάσταση των 165 προϊσταμένων σε εφορίες και ΣΔΟΕ από την κυβέρνηση και φούντωσαν οι φήμες ότι ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γ. Μαυραγάνης τελεί υπό παραίτηση. Τηλεφώνησα στο Μαξίμου για να το διασταυρώσω. «Μη δίνεις σημασία, τέτοιες φήμες κυκλοφορούν για τον Μαυραγάνη κάθε τρεις και λίγο» μου είπε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. «Εχουμε εντοπίσει και ποιος κάνει τις διαρροές, και δυστυχώς είναι κι εκείνος κυβερνητικό στέλεχος» πρόσθεσε. Οπα… Ποιος να είναι άραγε;
***
Δεν ξέρω πόσο θα «ζεσταθεί» η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και πόσο τολμηρή θα είναι αυτή (όποτε προχωρήσει και γίνει…), αλλά βλέπω ότι κάτι κινείται –και μάλιστα παρουσία πολιτικών προσώπων και εκπροσώπων της Δικαιοσύνης. Οργανωμένη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ουσιαστικής συζήτησης για το θέμα καταβάλλει το Κέντρο Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας, το οποίο προ ημερών διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Οργάνωση των εξουσιών και αναθεώρηση του Συντάγματος: 20 σημεία για διάλογο».
***
Ο κατάλογος των ομιλητών περιελάμβανε πρόσωπα όπως οι κκ. Στρ. Στρατήγης (εκπροσωπώντας τη «Διεθνή Διαφάνεια» Ελλάδας), Γ. Παγουλάτος (καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην συνεργάτης του κ. Λ. Παπαδήμου), Π. Βουρλούμης (πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ) κ.ά. Στο ακροατήριο της εκδήλωσης βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι πρώην επικεφαλής του ΚΠΕΕ κκ. Φ. Στράτος και Γ. Λεμπέσης, αλλά και η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος.
***
Αθόρυβα και διακριτικά, ο Τομέας Κοινωνικών Κινημάτων και Εθελοντισμού του ΠαΣοΚ προσπαθεί να επανασυνδέσει το κόμμα με την κοινωνία αλλά και να δώσει τη δική του απάντηση στη Χρυσή Αυγή. Η γραμματέας του τομέα κυρία Αθηνά Δρέττα και οι εθελοντές που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΠαΣοΚ αποφάσισαν να στηρίξουν έμπρακτα τις κοινωνικές υπηρεσίες δήμων που πλήττονται πιο έντονα από την κρίση. Παρέδωσαν έτσι έναν τόνο τρόφιμα στους δήμους Ιλίου και Αγίας Βαρβάρας προκειμένου να τα μοιράσουν οι υπηρεσίες τους σε οικογένειες που κρίνουν ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
***
Για τι καυχιέται νομίζετε –μεταξύ άλλων –το μητσοτακέικο; Για το λάδι και την τσικουδιά παραγωγής του. Αυτό δήλωσε με υπερηφάνεια ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών η πρώην υπουργός κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, συστήνοντάς τους προτού δοκιμάσουν την τσικουδιά της να τη βάλουν στην κατάψυξη. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε αποδομήσει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά, χαρακτηρίζοντάς το «άτολμο», «ημιτελές», «φοροεισπρακτικό» και «μη αναπτυξιακό», πυροδοτώντας διάφορα «γαλάζια» σχόλια του τύπου «η Ντόρα «ξαναχτύπησε»…».
***
Στην πρώτη επαφή που έγινε μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ επί του κ. Γιώργου Παπανδρέου, όταν ξεκίνησαν οι προσπάθειες για προσέλκυση επενδύσεων από το Εμιράτο, οι Αραβες ζήτησαν να αγοράσουν τα τέσσερα Airbus A340 των παλαιών κρατικών Ολυμπιακών Αερογραμμών ως… απόδειξη ότι η χώρα μας μπορεί να κάνει business! Οι Καταρινοί θεωρούσαν τη χώρα μας παντελώς αναξιόπιστη και ζήτησαν το εξής απλό: «Αποδείξτε μας ότι μπορείτε να μας πουλήσετε τα τέσσερα Airbus. Αν το καταφέρετε, θα σας πιστέψουμε».
***
Οι Αραβες φυσικά δεν ενδιαφέρονταν για τα αεροσκάφη, τα οποία ήταν προχωρημένης ηλικίας, και επισήμως έλεγαν ότι τα ήθελαν για να τα χαρίσουν. Στόχος τους, έμαθα, ήταν να εκθέσουν την κυβέρνηση, αφού θεωρούσαν βέβαιο ότι δεν θα ήταν σε θέση να τα πουλήσει. Τα αεροπλάνα, τα οποία αποτιμώντο σε 180 εκατ. ευρώ, πέταξαν για τελευταία φορά στις 29 Σεπτεμβρίου 2009 και πήραν τον δρόμο της εκποίησης, μετά την πώληση της Ολυμπιακής στον όμιλο MIG.
***
Το 2010 ο πρώτος διαγωνισμός ήταν άγονος. Το 2011 στον δεύτερο διαγωνισμό πλειοδότησε η Apollo Aviation Group, προσφέροντας 40,4 εκατ. δολάρια. Οι πρώτες υπογραφές έπεσαν τον Ιανουάριο, όμως η τελική συμφωνία υπεγράφη τον Ιούλιο του 2012. Εκτοτε όμως τα αεροπλάνα παραμένουν στο «Ελ. Βενιζέλος», αφού η Apollo δεν τα παραλαμβάνει, διότι θεωρεί ότι η συντήρηση που έγινε είναι πλημμελής, ενώ το Δημόσιο πιστεύει ότι αρκετά έχει βάλει το χέρι στην τσέπη και δεν χρηματοδοτεί άλλο τη συντήρησή τους. Και οι… Καταρινοί εξακολουθούν να μας θεωρούν ανυπόληπτους. Και μάλλον ξέρουν γιατί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ