Υπάρχει κίνδυνος να γίνει στην Ελλάδα πραξικόπημα; Υστερα από τέσσερις σχεδόν δεκαετίες ομαλού κοινοβουλευτικού βίου, η πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι τόσο ρευστή ώστε μοιάζει επικίνδυνη.
Με λίγα λόγια, υπάρχουν σχεδόν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να στηθεί το σκηνικό της ανωμαλίας. Η οικονομική κρίση επιτείνει την αναταραχή· οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα πολιτικών τείνουν να γίνουν τηλεοπτικό σίριαλ· ο κοινοβουλευτισμός λοιδορείται· η δημοκρατία υπονομεύεται· οι κουκουλοφόροι περιμένουν στη γωνία και φασίστες εισήλθαν, λαϊκή ψήφω!, στη Βουλή των Ελλήνων.

Εν τούτοις και παρά ταύτα η εκδήλωση πραξικοπήματος φαντάζει απίθανη. Οι Ενοπλες Δυνάμεις στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι στράτευμα δημοκρατικό. Και προσθέτως, η κτηθείσα πείρα αποκλείει την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός σύγχρονου Σχεδίου Προμηθεύς, με το οποίο η απριλιανή χούντα ξεγέλασε Λαό και Στρατό και κατέλαβε την εξουσία με διαδικασίες αστυνομικής επιχείρησης.

Δεν υπάρχει, τώρα, ατμόσφαιρα πραξικοπήματος. Φαίνεται όμως ότι συζητήσεις έχουν γίνει αρκετές. «Το Βήμα» σήμερα αποκαλύπτει με ονόματα και στοιχεία ολόκληρη την ιστορία. Το πραξικόπημα που δεν έγινε…

Εχομε μάθει να ζούμε με τη δημοκρατία μας σίγουρη και ευρωπαϊκώς κατοχυρωμένη. Ποιος θα αποτολμήσει επιβολή δικτατορίας σε κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης;, λένε οι μεν. Καλός είναι ο αγιασμός για τα ποντίκια, αλλά πάρτε και μια γάτα, είχε πει ο Γεώργιος Καραϊσκάκης!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ