Η κρίση χρέους απειλεί να καταβροχθίσει την ίδια την Αμερική. Η υπερδύναμη βυθίζεται μέσα σε ένα απίστευτο χρέος που υπερβαίνει τα 10 τρισ. δολάρια. Καθώς οι τράπεζες και οι επενδυτές έχουν χάσει κάθε όρεξη για επενδύσεις, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας (Fed) κ. Μπεν Μπερνάνκι αποφάσισε να «κόψει χρήμα» για τρίτη φορά την τελευταία τριετία. Μιλάμε για 40 δισ. δολάρια τον μήνα «για την ενίσχυση της απασχόλησης».

Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό δραστικό μέτρο που έλαβαν οι Αμερικανοί για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες στην οικονομία από την πρωτοφανή υπερχρέωση. Η άλλη πρωτοβουλία είναι ακόμη πιο δυναμική. Κάλεσαν στις ΗΠΑ τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, διεθνής αυθεντία σε προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα διδάξει τις βέλτιστες πρακτικές σε σεμινάρια στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών του Χάρβαρντ.
***
Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως έγινε γνωστό, το Χάρβαρντ ήδη «έκλεισε» και τον κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ, όπως επεσήμανα την περασμένη εβδομάδα, εντείνονται τα αμερικανικά παρακάλια προς την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου (θέλουν να «μεταρρυθμίσουν» και την Παιδεία τους). Το σχόλιο είναι αναπόφευκτο. ΙΕΚ Χάρβαρντ: Και ο Γιώργος Παπανδρέου. Και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Και η Αννα Διαμαντοπούλου. Και η Εύα Καϊλή. Κατόπιν όλων των παραπάνω, ας συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι έφτασε το τέλος του δυτικού κόσμου.
***
Υπάρχει το wife swapping, η πρακτική ανταλλαγής συζύγων μεταξύ πιστών φίλων ή κουμπάρων. Υπάρχει και το αντίστοιχο στο επίπεδο των κομμάτων. Ως γνωστόν, η ΔΗΜΑΡ αρχίζει και αντιλαμβάνεται ότι για να διασώσει τη χώρα ψηφίζοντας τα μέτρα θα πρέπει να αυτοκτονήσει πολιτικά. Η έννοια της θυσίας ωστόσο δεν είναι τόσο ισχυρή στη συνείδηση ορισμένων βουλευτών της, οι οποίοι έχουν αρχίσει να χάνουν την ψυχραιμία τους, όπως είναι οι κκ. Οδ. Βουδούρης και Ι. Μιχελογιαννάκης, οι οποίοι σκέφτονται να αυτομολήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τη λύση την έδωσε βετεράνος του πασοκικού ρεαλπολιτίκ σε συζήτηση με παράγοντα της ΔΗΜΑΡ στο καφενείο της Βουλής. «Δώστε τους δύο βουλευτές στον ΣΥΡΙΖΑ και ζητήστε ως αντάλλαγμα τον Σταθάκη». Θυμίζω ότι ο κ. Γ. Σταθάκης θεωρείται από πολλούς «σχεδόν ΠαΣοΚ» επειδή δεν έχει μιλήσει για Βραζιλία, Αργεντινή και Νικαράγουα όπως ο οραματιστής αρχηγός του.
***
Οι επιτελείς του κ. Ν. Δένδια προσπαθούν να μαντέψουν ποιο θα είναι το επόμενο happening που θα οργανώσει η Χρυσή Αυγή μετά τις λαϊκές αγορές. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι στελέχη του κόμματος του κ. Ν. Μιχαλολιάκου δεν βρίσκονται μακριά ακόμη και από την απόφαση να κάψουν βιβλία στο κέντρο της Αθήνας. Δεν θα εκπλαγώ αν αυτό συμβεί με την πρώτη ευκαιρία. Αλλωστε τους πρόλαβε ο κ. Π. Ψωμιάδης όταν ως βουλευτής Θεσσαλονίκης προ δεκαετίας έκαψε αντίτυπα βιβλίου του κ. Μίμη Ανδρουλάκη.
***
Διαπρεπείς επιχειρηματίες αντικαθιστούν τα μέλη του EFG Group που αποχώρησαν από το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank. Πρόκειται για τον κ. Γιώργο Δαυΐδ, πρόεδρο της εταιρείας 3Ε, τον κ. Νίκο Στασινόπουλο, πρόεδρο του ομίλου Βιοχάλκο, και την κυρία Αγγελική Φράγκου, πρόεδρο της ναυτιλιακής εταιρείας Navios Maritime Holdings.
***
«Για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο του μυθιστορήματος του Προυστ, ας αναζητήσουμε τον χαμένο χρόνο». Ετσι απάντησε ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος σε ερώτηση ισραηλινού δημοσιογράφου – στο πλαίσιο ραδιοφωνικής συνέντευξης που μεταδόθηκε στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή – σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση που σημείωσε η Ελλάδα για να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Λάθος απάντηση. Η σωστή είναι ότι η Ελλάδα όφειλε να τιμωρήσει το Ισραήλ αφού, ως γνωστόν, «οι Εβραίοι σταύρωσαν τον Χριστό».

Ο υπουργός Αμυνας παίρνει ρίσκα με το Ισραήλ διακινδυνεύοντας να δυσαρεστήσει την εθνικοπατριωτική βάση της ΝΔ (όση τέλος πάντων έχει απομείνει στη ΝΔ…), η οποία του έχει αδυναμία. Προκειμένου λοιπόν να ισορροπήσει, θα συναντήσει αύριο τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ του Πατριαρχείου Μόσχας κ. Ιλαρίωνα Αλφέγεφ. Πρόκειται για «παιδί-θαύμα», 45άρη, εξ απορρήτων του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλου και μουσικοσυνθέτη. Αύριο το βράδυ είναι προγραμματισμένη συναυλία στο Ηρώδειο με το «Αξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη και τα έργα «Stabat Mater» και «Song of Ascent» – «Ωδή των Αναβαθμών» του Αλφέγεφ. Και επειδή κανένας δεν είναι τέλειος, θα πρέπει να πούμε ότι ο κ. Αλφέγεφ είναι και έμπιστος του κ. Βλαντίμιρ Πούτιν. Δεν θα απορήσω λοιπόν αν υπενθυμίσει στον Πάνο ότι η Μόσχα θα ήθελε ευχαρίστως μια βάση στο Αιγαίο…
***
Πολλές επιθέσεις έχει δεχθεί τα τελευταία τρία χρόνια ο κ. Γ. Προβόπουλος καθώς η κρίση τον ανάγκασε να αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος την ίδια ώρα που πολλοί θα ήθελαν την πλήρη εξαφάνιση των τραπεζών για να επιστρέψουμε στην εποχή της ανταλλακτικής οικονομίας. Ωστόσο, υπάρχει ένα πεδίο θετικής δράσης για το οποίο ελάχιστοι έχουν μιλήσει και ο ίδιος φροντίζει να υποβαθμίζει.

Στελέχη διαφορετικών τραπεζών βεβαιώνουν ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος φρόντισε ώστε οι Γάλλοι της Credit Agricole να βάλουν βαθιά το χέρι στα γαλλικά θησαυροφυλάκια για να εξυγιάνουν την Εμπορική προτού η ΤτΕ τούς επιτρέψει να την «ξεφορτωθούν». Κατά συνέπεια, η Εμπορική είναι υγιέστερη των περισσοτέρων άλλων ελληνικών τραπεζών, γι’ αυτό όλες σήμερα θέλουν οπωσδήποτε να την «παντρευτούν» για να διασωθούν.
***
Ποιοι είναι οι «32 βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα» που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να αποδείξουν ότι η πολιτική είναι επάγγελμα επικερδές; Μου λένε ότι ένα από αυτά τα πολιτικά πρόσωπα είχε συσχετιστεί με την υπόθεση των ΗΛΠΑΠ και τη συμφωνία με τη γερμανική MAN. Οπως με πληροφορούν, ενώ η υπόθεση «έσκασε» πριν από τρία χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2009, το αίτημα για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του εν λόγω πολιτικού προσώπου έφτασε στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών… πριν από τρεις ημέρες, την Παρασκευή το μεσημέρι.
***
Ποιοι ελέγχουν τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις; Ο Πρωθυπουργός; Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας; Το φάντασμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη; Οχι. Ο κ. Ρικάρντο Εκολι και η κυρία Ιβα Πέτροβα. Ποιοι είναι αυτοί; Δεν είναι ούτε καν εκπρόσωποι ξένων επιχειρήσεων αμυντικών εξοπλισμών. Πρόκειται απλώς για δύο εμπειρογνώμονες της τρόικας που «κοσκινίζουν» τον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας και ζητούν – υπό την πίεση του Τόμσεν και της παρέας του – όλο και μεγαλύτερες περικοπές. Μπροστά στα δύο αυτά στελέχη βρέθηκαν συχνά τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο συναντήσεων στο Γενικό Λογιστήριο, οι αρχηγοί των τριών όπλων και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Εχουμε, λοιπόν, μια στρατιωτική ηγεσία που αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να υπερασπιστεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και να συναινέσει στις απαιτήσεις δύο τυχαίων χαμηλόβαθμων ξένων οικονομολόγων, οι οποίοι – οφείλω να προσθέσω – εκ της θέσεώς τους έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες και απόρρητες πληροφορίες. Πώς αισθάνεται ένας έλληνας πολίτης όταν μαθαίνει για όλα αυτά; Η απάντηση είναι αυτονόητη: Εντελώς ηλίθιος.
***
«ΗΧρονιά της Ερήμου» του Πέδρο Μαϊράλ (εκδόσεις Πόλις) είναι το βιβλίο που έχει συνεπάρει τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. «Θα πάθεις» ακούστηκε να λέει ο εκσυγχρονιστής πολιτικός σε φίλο του δημοσιογράφο προσπαθώντας να τον πείσει να διαβάσει το μυθιστόρημα που περιγράφει με τρόπο δημοσιογραφικό την αντιστροφή του χρόνου σε μια χώρα και μια πόλη. Εκεί που είχες υπολογιστή, έχεις γραφομηχανή, εκεί που είχες ηλεκτρικό ρεύμα, αρχίζουν τα μπλακάουτ και εκεί που είχες δουλειά ως γραμματέας, χάνεις τη δουλειά σου και στο τέλος απασχολείσαι στον πολλά υποσχόμενο τομέα της… πορνείας.

Ο συγγραφέας είναι Αργεντινός και η αλληγορία εκφράζει την περιπέτεια της Αργεντινής, την οποία υποτίθεται ότι πρέπει να αποφύγουμε μέσω γενναίας ύφεσης και «λυτρωτικών» περικοπών, που ούτως ή άλλως οδηγούν στην άνθηση τομέων όπως η πορνεία. Θυμίζω ότι η πορνεία ήταν τομέας που ήδη συνέβαλε πολύ στο ελληνικό ΑΕΠ, όπως είχε ανακαλύψει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης στο πλαίσιο της αναθεώρησης του 2007. Θυμίζω επίσης κάτι που θα αρέσει στον κ. Αλ. Τσίπρα, γιατί και ο ίδιος το υποστηρίζει στις ιδιωτικές συζητήσεις του: ότι τα γεγονότα του 2001 στα οποία αναφέρεται ο Μαϊράλ ήταν ο επίλογος της κατάρρευσης της Αργεντινής, η οποία είχε ξεκινήσει μετά την επέμβαση του ΔΝΤ τη δεκαετία του ’90, και δεν ήταν η αφετηρία, όπως πολλοί νομίζουν στην Ελλάδα…
***
«Ο Τόμσεν είναι το πρόβλημα» είπε σε συνεργάτη μου κορυφαίος υπουργός. Ο Δανός του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν προκάλεσε τα περισσότερα προβλήματα στη διαπραγμάτευση. Μπορεί οι Ευρωπαίοι να έχουν θεσμικά το «πάνω χέρι» και να είναι πιο αυστηροί από το ΔΝΤ, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι κκ. Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς (ΕΕ) είναι σχεδόν διακοσμητικοί. Ακόμα και οι Ευρωπαίοι, δηλαδή οι κκ. Ολι Ρεν και κατ’ επέκταση το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών (το πραγματικό «αφεντικό» της τρόικας από κοινού με το ΔΝΤ) συνομιλεί και εκφράζεται στην Αθήνα από τον Τόμσεν. Αυτός είναι ο άνθρωπός τους, αυτός εφάρμοσε τη «συνταγή» η οποία αρέσει στους Γερμανούς σε όποια χώρα της Ευρώπης πάτησε το πόδι του τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Τόμσεν λοιπόν «μπλόκαρε» τη συμφωνία και κατά τη συνήθη πρακτική του «πήρε την τρόικα και έφυγε για 10 μέρες» επειδή επέμενε στις οριζόντιες περικοπές. «Θέλουμε κάτι χειροπιαστό» λέγεται ότι είπε στον κ. Ι. Στουρνάρα. «Εχουμε κουραστεί με τα ισοδύναμα μέτρα και τις δήθεν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποδίδουν θεωρητικό αριθμό εκατομμυρίων ευρώ σε εξοικονομήσεις, οι οποίες ποτέ στην πράξη δεν πραγματοποιούνται». Τώρα αντιλαμβάνεται τα δύσκολα ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και ο απίστευτος κ. Ι. Βρούτσης, ο οποίος, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του, τον Ιούλιο νόμιζε ότι θα γίνει ακόμα και πρωθυπουργός ως «κολλητός της τρόικας», αλλά τώρα συνειδητοποιεί ότι ο «Κύκλωπας με τα τρία μάτια» θα τον φάει πρώτο. Περιττό να πω ότι οι καχύποπτοι δεν πείθονται ότι η τρόικα υπαναχώρησε στις απολύσεις. Κατά τη συνήθη πρακτική της η τρόικα απέσυρε το «χαρτί των απολύσεων» για να τον επαναφέρει στον «τελικό εκβιασμό», όπως γίνεται κάθε φορά. Κάθε δόση εξελίσσεται σε θρίλερ και είναι αδύνατον η μεγαλύτερη δόση, αυτή των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ, να εξελιχθεί σε ρομαντική κομεντί με τον Τόμσεν να τα πίνει στη Βανδή αγκαλιά με τον Βρούτση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ