Ενα μόλις 24ωρο μετά τη συνάντηση στο Παρίσι του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ, η Προεδρία της Δημοκρατίας έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα της επιστολής που έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας προς τον κ. Κ. Παπούλια. Η επιστολή έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο πριν από μέρες και είναι μια επιστολή απαντητική στο ευχετήριο μήνυμα που έστειλε ο κ. Παπούλιας στον γάλλο πρόεδρο για την εκλογή του. Τώρα γιατί καθυστέρησε τόσο να δοθεί στη δημοσιότητα και γιατί δίνονται μόνο αποσπάσματα δεν δόθηκαν εξηγήσεις. Μάλλον η Προεδρία της Δημοκρατίας περίμενε να προηγηθεί η συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Ολάντ.
***
Στην επιστολή αυτή ο γάλλος πρόεδρος, αφού αναφέρεται στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που έχουν οι δύο χώρες και στη στήριξη που παρέχει η μία στην άλλη σε δύσκολες στιγμές, διαβεβαιώνει τον κ. Παπούλια ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει τις ελληνικές προσπάθειες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Ολάντ χαιρετίζει επίσης τη θέληση και το κουράγιο, όπως σημειώνει, που έδειξε ο κ. Παπούλιας στη δύσκολη περίοδο και δηλώνει ότι κατανοεί τις δυσκολίες που περνά ο ελληνικός λαός αλλά και τις αμφιβολίες του για το μέλλον.
***
Ισως οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις για ανασφάλιστους εργάτες να ήσαν αποτελεσματικότεροι αν δεν κόβονταν ξαφνικά τα κονδύλια για μετακινήσεις ελεγκτών προς την περιφέρεια από το υπουργείο Εργασίας. Ναι, δεν διαβάσατε λάθος: δεν υπάρχουν κονδύλια για μετακινήσεις ελεγκτών ώστε να βεβαιωθούν παραβάσεις κυρίως σε νησιά, αλλά βεβαίως αυτό δεν εμποδίζει ορισμένους ελεγκτές να βάζουν από την τσέπη τους χρήματα για τις μετακινήσεις τους. Κάτι που ικανοποίησε τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, ο οποίος την προσεχή εβδομάδα ανακοινώνει το κλείσιμο δύο-τριών ακόμη ξενοδοχειακών μονάδων και δύο επιχειρήσεων επειδή απασχολούσαν ανασφάλιστους υπαλλήλους. Η αρχή έγινε με το κλείσιμο του ξενοδοχείου και της πολυτελούς καφετέριας στην Πάρο. Οι ελλείψεις κονδυλίων για μετακινήσεις λέτε να σταματήσουν τους ελεγκτές;
***
Καθόλου τυχαία δεν ήταν η φωτιά που ξέσπασε στη Ζάκυνθο, γιατί, όπως αποκαλύφθηκε, οι πυροσβεστικές αρχές ανακάλυψαν στον χώρο της φωτιάς όχι εμπρηστικό μηχανισμό αλλά εκρηκτικό. Η εξέλιξη αυτή, για την οποία ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας πρόκειται την προσεχή εβδομάδα να προβεί σε ανακοινώσεις, κρίνεται σοβαρή και την εξετάζουν με πολλή προσοχή οι αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας.
***
Ανέφερα τη Ζάκυνθο, το πανέμορφο αυτό νησί, το οποίο όμως η κομπίνα, η εγκληματικότητα και οι παρανομίες το ανέδειξαν σε πρωταθλητή Ελλάδος σε έκνομες υποθέσεις. Θυμάστε ότι η Ζάκυνθος κατέχει το ρεκόρ στους τυφλούς-μαϊμού, έχει μεγάλο ποσοστό καταπατητών δημόσιας γης και εκεί σημειώθηκε δολοφονία τουρίστα πριν από δύο χρόνια. Τώρα έρχονται νέα στοιχεία παραβατικότητας που σημειώθηκαν σε διάστημα λιγότερο από δύο μήνες, δηλαδή στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Θέλετε μερικά παραδείγματα;
***
Στις 4 Ιουνίου ανευρέθη στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, νεκρός ημεδαπός από πυροβόλο όπλο. Την ίδια ημέρα συνελήφθη ημεδαπός για παράνομη οπλοκατοχή. Λίγες ημέρες νωρίτερα ανακαλύφθηκε στη Ζάκυνθο ολόκληρο… καζίνο, παράνομο βεβαίως, το οποίο λειτουργούσε σε… εστιατόριο. Συνελήφθησαν ο ιδιοκτήτης και πέντε ακόμη ημεδαποί. Εδώ η Αστυνομία υπενθυμίζει ότι η νομοθεσία προβλέπει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών σε όποιον διοργανώνει τυχερά παιχνίδια χωρίς άδεια. Και ο κατάλογος των παρανομιών συνεχίζεται, αφού στις 14 Ιουλίου εξαρθρώθηκαν δύο πολυμελείς οργανώσεις με δράση στη Ζάκυνθο και στην Αθήνα για διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, για εκβίαση, για προστασία νυχτερινών κέντρων και για τοκογλυφία. Στην κατοχή τους βρέθηκαν καμιά δεκαριά πιστόλια διαφόρων διαμετρημάτων, καθώς και ένα πολυτελές ταχύπλοο σκάφος 12 μέτρων με δύο εξωλέμβιους. Τέλος, συνελήφθησαν άλλα τρία άτομα για κλοπές και διαρρήξεις και για οπλοκατοχή. Και όλα αυτά σε ένα από τα ομορφότερα νησιά του Ιονίου.
***
Ενας χρόνος πέρασε από τότε που έφυγε ο Λεωνίδας Κύρκος, που σίγησε η φυσαρμόνικά του, και η οικογένειά του, οι σύντροφοί του και οι φίλοι του θα αφήσουν ένα λουλούδι στον τάφο του την Τετάρτη 29 Αυγούστου, στις 6 μ.μ., στο Α’ Νεκροταφείο.
***
Παραμένει, όπως έμαθα, στη θέση του ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Ι. Τούντας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τη σχετική συζήτηση στη διακομματική επιτροπή, ο κ. Ευ. Βενιζέλος άσκησε μεγάλη πίεση και έθεσε «κόκκινη γραμμή» για την αλλαγή της διοίκησης στον ΕΟΦ.
***
Μετά το κόψιμο των πιστώσεων ως το τέλος του 2012 των κονδυλίων για τις ΜΚΟ και τον επανασχεδιασμό της χρηματοδότησής τους από μηδενικής βάσης για το 2013, μετά την απαγόρευση πρόσληψης συγγενών (και κυρίως συζύγων) ως μετακλητών υπαλλήλων σε γραφεία υπουργών, βουλευτών κτλ., έρχεται η σειρά των (αμαρτωλών) μυστικών κονδυλίων. Οπως μαθαίνω, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκο να επανεξετασθεί ολόκληρη η φιλοσοφία της διακίνησης μυστικών κονδυλίων. Ηδη έχουν ετοιμαστεί δύο σενάρια: το πρώτο που λέει ότι τα μυστικά κονδύλια κόβονται εντελώς (πλην της ΕΥΠ) και το δεύτερο που λέει, όταν χορηγούνται, να απαιτείται και η συνυπογραφή ενός δεύτερου υπουργού (κατά πάσα πιθανότητα, του εκάστοτε υπουργού Επικρατείας, που συνήθως είναι έμπιστος του Πρωθυπουργού). Η έκπληξη κυβερνητικών παραγόντων ήταν ότι, όσο κι αν έψαξαν, δεν βρήκαν ποτέ το ακριβές ποσό που χορηγούνταν τόσα χρόνια με τον κωδικό «Μυστικά κονδύλια». Ούτε βεβαίως κανείς γνωρίζει ποιοι και γιατί εισέπρατταν χρήματα. Τι μυστικά άλλωστε ήταν τα κονδύλια…
***
Και μια και μιλάμε για τις ΜΚΟ, εκείνο που έμαθα είναι ότι τις περισσότερες επιχορηγήσεις προς αυτές φαίνεται ότι τις έδινε το υπουργείο Πολιτισμού. Και ξέρετε τι χρηματοδοτούσε; Αθλητικά σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους, απλά σωματεία, εκκλησίες, ιδρύματα, ουκ έστιν αριθμός.
***
Μετά τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής που έκαναν «πρόβα τζενεράλε» στα επεισόδια της Κορίνθου, οι χρυσαυγίτες θέλησαν να κάνουν και μια πολιτιστική έφοδο. Πολιτισμός όμως σε ποιο πράγμα για ένα εθνικιστικό κόμμα; Στο… this is Sparta! Οπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος (ειδικά εφέτος που το κόμμα τους είναι στη Βουλή), οι χρυσαυγίτες, όπως έγραψαν στο επίσημο site τους, «τιμούν με μια λιτή τελετή τους αθανάτους Ηρωες των Θερμοπυλών». Κάλεσαν μάλιστα όλους τους Ελληνες να βρεθούν μπροστά στο «μνημείο του Βασιλέως Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, στο αιώνιο πεδίο του Ελληνισμού, όπου μέσα σε λίγες ιερές στιγμές πολέμου γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην αιωνιότητα το όνομα Ελλάδα».
***
Με την επιστροφή του από το Παρίσι ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στρέφεται, όπως λένε οι πιο στενοί συνεργάτες του, αποκλειστικά στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Ολοι οι υπουργοί θα κληθούν και θα δώσουν αναφορά τι έχουν πράξει ως σήμερα και με ποιον ρυθμό προχωρούν στην υλοποίηση των αποφάσεων. Θέλει, όπως συμπλήρωναν, αυτά που έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει να τα παρουσιάσει ως πράξη στα επόμενα ευρωπαϊκά ή υπερατλαντικά ταξίδια του. Και αν κανένας υπουργός καθυστερήσει; Τότε, πάντοτε κατά τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να ακολουθούν τους ρυθμούς τους και τον ηθικό κώδικα Σαμαρά, διαφορετικά πάνε σπίτια τους.
***

Ο άνθρωπος είχε θράσος. Ο καταδικασμένος σε τέσσερις φορές ισόβια, δραπέτης σήμερα Μιχάλης Μακρυγιάννης ζήτησε ευθέως από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη να ικανοποιήσει το αίτημά του για… απόλυση υπό όρους από τις φυλακές Λαρίσης, όπου βρισκόταν έγκλειστος ως και πριν από δέκα ημέρες. Η συνάντηση Ρουπακιώτη – Μακρυγιάννη έγινε στις 18 Ιουλίου στη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Δικαιοσύνης στις φυλακές της θεσσαλικής πόλης. Να λοιπόν πώς ο ίδιος ο υπουργός περιγράφει τη σκηνή της συνάντησής του με τον κακοποιό. Ο Μακρυγιάννης, εξιστόρησε ο κ. Ρουπακιώτης σε συνεργάτη μου, παραπονέθηκε πως, παρ’ ότι του έχουν δοθεί 10 άδειες, δεν τον «απολύουν» από τις φυλακές και έχουν απορρίψει έξι σχετικά αιτήματά του. Εκείνη την ώρα παρενέβη ο διευθυντής της φυλακής και υπενθύμισε στον Μακρυγιάννη ότι όταν είχε παραβιάσει το 2006 την άδειά του είχε κάνει ληστεία. Ο υπουργός ανέφερε στον Μακρυγιάννη αλλά και σε άλλους κρατουμένους ότι θα κοιτάξει τα αιτήματά τους για τις άδειες και ότι εν πάση περιπτώσει αρμόδια για να αποφασίσουν είναι το Συμβούλιο Φυλακών και το Δικαστικό Συμβούλιο. Ο Μακρυγιάννης από την πλευρά του, λίγες ημέρες προτού εξαφανισθεί, εμφανίζεται να είχε αναφέρει σε συγγενείς και γνωστούς του ότι ο υπουργός τού είχε πει «κράτησέ με ενήμερο για την υπόθεσή σου». Λόγια του 50χρονου ποινικού ο οποίος μετά παραβίασε και την άδεια και βεβαίως καταζητείται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ