από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Διορθώσεις ή νέος Νόμος για τα ΑΕΙ;

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ο νέος υπουργός Παιδείας δεν είχε άλλη επιλογή, αν θέλει να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα πανεπιστήμια, από το να προχωρήσει σε αλλαγές τού Νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Οσοι είναι υπέρ τού νόμου 4009/20011 θα τού χρωστάνε χάρη, γιατί χωρίς τις αλλαγές που έγιναν δεν θα μπορούσε ποτέ να εφαρμοστεί ένας νόμος με τόσα αστοχήματα. Το δε επιχείρημα ότι δεν αλλάζει ένας νόμος που ψηφίστηκε από μεγάλο αριθμό βουλευτών τής προηγούμενης Βουλής (από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία) αποτελεί μάλλον νομικό αλλά και πολιτικό «παράδοξο», αν ληφθούν υπ' όψιν: α) ότι όλη η νομοθεσία υπόκειται σε μεταβολές, αναθεωρήσεις και βελτιώσεις, όταν εμφανίζει προφανείς δυσλειτουργίες, β) ότι πρόκειται για έναν νόμο που στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ από όλα ανεξαιρέτως τα Πανεπιστήμια (και τα 24!) και από την πλειονότητα των ΤΕΙ (9 από τα 16 ΤΕΙ), γ) ότι δεν υπήρξε διάλογος για καίρια σημεία δομής και λειτουργίας των ΑΕΙ με τις εκλεγμένες ηγεσίες των πανεπιστημίων που γνωρίζουν από μέσα και εις βάθος τα πανεπιστήμια και τις πανεπιστημιακές σπουδές, δ) ότι υπήρξε υπερβολική σπουδή στην εφαρμογή ενός νόμου που φέρνει ξαφνικά τα πάνω κάτω στα πανεπιστήμια ως χώρους έρευνας και διδασκαλίας με την επιδίωξη να συντελεσθεί μέσα στα όρια τού πολιτικού χρόνου (που για τους υπουργούς δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια), μολονότι προορίζεται να ρυθμίσει τα των ΑΕΙ για δεκάδες χρόνια, ε) ότι οι βουλευτές ψήφισαν προ ενός έτους (πάλι τον Αύγουστο) βιαστικά, με ελλιπή έως ανύπαρκτη ενημέρωση για το τι πρόκειται να ισχύσει στα πανεπιστήμια (έγινε σημαία ότι καταργούνται το πανεπιστημιακό άσυλο και η ψήφος των φοιτητών, χωρίς να συνειδητοποιήσουν οι ψηφίσαντες ότι όλες λ.χ. οι πανεπιστημιακές αρχές εκτός από το Συμβούλιο Διοίκησης έχουν απλώς εισηγητικό ρόλο ή -για όσους ξέρουν τα πανεπιστημιακά- ότι καταργούνται στην πράξη τα τμήματα και οι τομείς των πανεπιστημίων ή ότι για κάθε εκλογή πανεπιστημιακού καθηγητή θα κουβαλάμε και θα πληρώνουμε ως κριτή κι έναν πανεπιστημιακό από το εξωτερικό!).
Κι ωστόσο υπάρχουν στον Νόμο σημαντικά θετικά στοιχεία -τα έχω αναφέρει αναλυτικά στο παρελθόν από την ίδια αυτή στήλη τού «Βήματος»- που θα βοηθήσουν στην άρση δυσλειτουργιών και αδυναμιών στα ΑΕΙ, με κορυφαία στοιχεία λ.χ. την αξιολόγηση, μια μεγαλύτερη ευελιξία στη διοίκηση των πανεπιστημίων και μια εξωστρέφεια που σήμερα δεν υπάρχει. Αν είχε διεξαχθεί ένας καλόπιστος και ουσιαστικός διάλογος με τους εκπροσώπους των ΑΕΙ, έστω και μετά την ψήφιση τού Νόμου, και αν είχαν γίνει ορισμένες οφθαλμοφανώς αναγκαίες αλλαγές και, κυρίως, αν δεν είχαν καταργηθεί εν μια νυκτί οι εκλεγμένες αρχές των πανεπιστημίων και αν είχε ανατεθεί σε αυτές υπό όρους η εφαρμογή των διαδικασιών (πράγμα που γίνεται τώρα με όριο την 25η Οκτωβρίου), θα είχε προχωρήσει η εφαρμογή τού νόμου χωρίς προβλήματα. Δεν μπορείς να ρυθμίσεις εκβιαστικά -με απειλές διακοπής τής χρηματοδότησης- τη λειτουργία των ανωτάτων ιδρυμάτων τής χώρας με 200.000 φοιτητές, παιδιά τής ελληνικής οικογένειας, και με εκατοντάδες πανεπιστημιακών καθηγητών, τους οποίους θυμάται και επιστρατεύει κάθε ελληνική κυβέρνηση μόνο όταν έχει να αντιμετωπίσει δύσκολα προβλήματα σε όλους τους τομείς. Διαλέγεσαι, ακούς, «συλλογάσαι», διορθώνεις, βελτιώνεις και προχωρείς μαζί για τις όποιες μεγάλες αλλαγές.
Κι όταν βρεθεί κάποιος πανεπιστημιακός δάσκαλος (όπως συνέβη με τον γράφοντα), που προσπαθεί να αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και να ξεκινήσει τον διάλογο που έλειψε με τα πανεπιστήμια, κάνοντας ανώδυνες έως αυτονόητες κινήσεις (προσωρινή χρηματοδότηση των ΑΕΙ για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, σύσταση Ομάδας Εργασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων), δεν τον πυροβολείς, δεν ενθαρρύνεις κραυγές και υπερβολές που βάζουν όλους σε σκέψεις για τα πραγματικά κίνητρά τους. Τον στηρίζετε και τον βοηθάτε, κύριοι τέως και εν ενεργεία υπουργοί και βουλευτές και κάποιοι δημοσιογράφοι, για να μπορέσει ένας χωρίς πολιτικές φιλοδοξίες πανεπιστημιακός να προετοιμάσει την επίλυση ενός προβλήματος που σέρνεται και δηλητηριάζει χιλιάδες επιστήμονες και νέους ανθρώπους. Τι θα πείτε όλοι εσείς τώρα, όταν όχι δύο αλλά τρία κόμματα που βρίσκονται στην Κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και τα δύο που ψήφισαν τον Νόμο, όταν 163 βουλευτές κινήθηκαν προς την ίδια -σωστή- κατεύθυνση, ψηφίζοντας μάλιστα πολύ περισσότερες και ουσιώδεις αλλαγές τού Νόμου;
Οι διορθωτικές παρεμβάσεις που ψηφίστηκαν είναι σωστές και απαραίτητες και μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στο να αρθούν έκδηλες δυσλειτουργίες που προκαλεί ο νέος Νόμος, ανοίγοντας τον δρόμο για όσα θετικά περιλαμβάνει. Ορθώς η Πολιτεία, όπως είχε νομική, ηθική και πολιτική υποχρέωση, ανέλαβε την πρωτοβουλία επίλυσης των προβλημάτων εφαρμογής τού Νόμου. Οπως και οι πανεπιστημιακοί, με τη σειρά τους, οφείλουν τώρα να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Κι ένα τελευταίο. Το επιχείρημα που ακούστηκε «άσε πρώτα να λειτουργήσει ο νόμος ακόμη και στα θέματα στα οποία πάσχει και μετά τον διορθώνουμε» είναι παραπλανητικό: αν κοπεί η χρηματοδότηση των ΑΕΙ (όπως ορίζει ο νόμος) και δεν έχουν χρήματα για στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες, αν την 31η Αυγούστου δεν υπάρχει καμία πανεπιστημιακή αρχή (όπως ορίζει ο νόμος) και μείνουν ακυβέρνητα τα πανεπιστήμια, αν διαλυθούν τα Τμήματα και γίνουν απλά προγράμματα (όπως ορίζει ο νόμος) κ.λπ., τότε με διαλυμένα και ξεσηκωμένα τα πανεπιστήμια δεν θα μιλάμε για διορθωτικές παρεμβάσεις όπως αυτές που ψηφίστηκαν, αλλά για την ανάγκη σύνταξης ενός νέου νόμου.

Ο κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης είναι καθηγητής Γλωσσολογίας, τέως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΠΛΑΣΤΕΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΕΣ | 11/06/2013 17:20
    Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ, με πλαστές προϋπηρεσίες έγιναν παράνομα υπάλληλοι αορίστου χρόνου εργολάβοι στα 60 τους; Γνωρίζετε ότι, σε ΑΕΙ, απασχολούν σε διοικητικά δημοσιογράφους πτυχιούχους, την ώρα που έμπειρους δημοσιογράφους τους απολύουν από την ΕΡΤ κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, αυτοί είναι ομάδες της οικογενειοκρατίας και εμπροσθοφυλακή της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι, το Υπουργείο έχει κάνει απογραφή, αλλά αυτά δεν τα βλέπει; Τα θεωρεί φυσιολογικά; Γνωρίζετε ότι, αυτοί και οι επίορκοι καλύπτονται από την οικογενειοκρατία, την συνδικαλιστική αλητεία, τις διοικήσεις που τους προσέλαβαν παράνομα, την διαπλοκή, το κράτος της διαφθοράς; Γνωρίζετε ότι, τους έντιμους και ικανούς υπαλλήλους, που δεν έχουν πλάτες και στηρίξεις, τους έχουν στο «ψυγείο», τους κακομεταχειρίζονται, σκηνοθετούν κατηγορίες, τους χαρακτηρίζουν δήθεν ακατάλληλους κ.λπ., με σκοπό να τους απολύσουν με άθλια τεχνάσματα, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, την διαπλοκή κ.λπ.; Γνωρίζετε ότι, γι’αυτό τα μαγειρεύουν οι επίορκες διοικήσεις με την ανοχή του τριτοκοσμικού διεφθαρμένου κράτους; Φυσικά και τα γνωρίζετε, αλλά δεν βγάζετε άκρη με την διαπλοκή που μας κατέστρεψε. Ο ίδιος ο κλέφτης ποτέ δεν θα βρει τον κλέφτη. Θα την πληρώσουν οι έντιμοι που χαλούν την πιάτσα της διαπλοκής, διότι γι’αυτούς είναι επικίνδυνοι! Έχουν αντιστρέψει την πυραμίδα της ηθικής και της λογικής. Το θέμα είναι απλό: Να απολύσουν τους αορίστου χρόνου που προσλήφθηκαν παράνομα τα 13 τελευταία χρόνια, με πλαστές προϋπηρεσίες, τους επίορκους αρμόδιους που τους προσέλαβαν, την οικογενειοκρατία!! Ας αφήσουν επιτέλους τα μαγειρέματα ετών και την εκδούλευση! Τώρα επινόησαν να φύγουν οι πάνω από 50 ετών. Χαρακτηρίζοντάς τους «γερασμένους», ανθρώπους νέους, πτυχιούχους, με εμπειρία και μετά από επιτυχία τους σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Εμετικές επινοήσεις, ώστε να σώσουν τους παράνομα προσληφθέντες τα τελευταία 13 χρόνια, με πλαστές προϋπηρεσίες αορίστου χρόνου, την οικογενειοκ
    ΓΡΗΓΟΡΗΣ
    απάντηση00
     
     
    ΤΟΣΗ ΕΥΦΥΪΑ, ΤΟΣΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΤΟΣΗ ΟΜΟΡΦΙΑ | 02/10/2012 21:22
    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ, ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ. Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ Ε Λ Ι Τ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ. ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΓΑΛΕΙΟ. ΣΤΟ ΚΑΛΟ ,ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ .
    XAPOSTOLOSX
    απάντηση00
     
     
     
    Akouson Akouson!!! | 12/08/2012 19:51
    tha "kouvalame kai tha plnrwnoume panepistimiakous ap'to e3wteriko!" Ma auto einai suvnthestatn praktikn pantou. An kapoios einai a3izei den exei kanena fobo na krithei apo panepistimiakous tou "e3wterikou!" Polu kalntera apo to na "krithei" apo ta suvythn kentra politikns anomias kai alisiveriou pou nemontai tis sxoles twra. Me ollo to sevasmo, kyrie kathigita kanete megalo lathos edw.
    Thanassis
    απάντηση96
    Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
     
     
     
    Λυπάμαι!! | 12/08/2012 16:08
    Ο σημερινός Υπουργός ήταν από τα βασικά στελέχη που έστεισαν αυτό το νόμο. Ποιοί έγραωαν το νόμο; ήταν άσχετοι; δεν ήταν ένα μεγάλο μέρος μέλη ΑΕΙ; Το τελεσίγραφο της κας Διαμαντοπούλου έγινε μετά απο ατελεσφορες προσπάθειες να ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής, η ποία ματαιωνόταν πάντα από τους τραμπούκους φοιτητες και τους υποκεινούντας ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ. Μη παριστάνετε τώρα τις παρθένες.
    Αρίστος
    απάντηση104
    Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων