Ο γάμος του εφοπλιστή κ. Απ. Βεντούρη και η δεξίωση που παρέθεσε στο Island, έφερε στο ίδιο τραπέζι τους κκ. Μάκη Βορίδη, Α. Γεωργιάδη και τον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Π. Καμμένο. Επί δύο ώρες οι τρεις πολιτικοί, οι οποίοι, σημειώνω, ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχαν ανταλλάξει (δηλαδή ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Καμμένος) κατηγορίες για ανευθυνότητα, συζητούσαν φιλικά, χαμηλοφώνως τις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως το μέλλον της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Συνεργάτης μου πάντως που βρισκόταν στο ίδιο τραπέζι άκουσε τον κ. Καμμένο να κάνει λόγο για μία ενιαία παράταξη, χωρίς όμως τους παλαιούς πολιτικούς. Οι δύο βουλευτές της ΝΔ πάντως άκουγαν προσεκτικά τι έλεγε ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

***
Η συζήτηση διεκόπη όταν ο κ. Γεωργιάδης, πήρε ένα μήνυμα στο κινητό του που έλεγε «είναι τσεκαρισμένο, ο Κουβέλης δεν έθεσε βέτο στην υπουργοποίησή σας». Το έδειξε αμέσως στον κ. Βορίδη, ο οποίος απάντησε «ήμουν βέβαιος». Συνεπώς εάν ο κ. Κουβέλης (που μετέχει στην τριτοκομματική) δεν έθεσε βέτο για να γίνουν οι κκ. Βορίδης και Γεωργιάδης υπουργοί, ποιος το έκανε; Ιδού η απορία.

***
Την ώρα που οι κάμερες στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου, στράφηκαν προς τις εξέδρες για να δείξουν τους πανηγυρισμούς των Ισπανών στο τρίτο γκολ του Τόρες, εντόπισα έναν έλληνα βουλευτή ανάμεσα στους φιλάλθους των Φούριας Ρόχας. Δεν μπορεί, θα του μοιάζει, σκέφτηκα. Συνεργάτης μου όμως επέμενε ότι ήταν ο κ. Γ. Καλαντζής, πρώην υπουργός Μακεδονίας Θράκης. Του τηλεφώνησε τη Δευτέρα το απόγευμα και ο κ. Καλαντζής του είπε «μόλις επέστρεψα από το Κίεβο».

***
Γάμος («υπερπαραγωγή», όπως λένε) έγινε και στη Ρόδο και ήταν προσκεκλημένος και ο υφυπουργός Εργασίας κ. Ν. Νικολόπουλος. Χόρεψε για αρκετή ώρα και όταν ρωτήθηκε τι συνέβη, απάντησε «στους γάμους όλοι χορεύουν». Μία τοπική εφημερίδα πάντως έγραψε ότι ο υφυπουργός Εργασίας πήγε σε γάμο σε ξενοδοχείο που έχει τους υπαλλήλους του… απλήρωτους.

***
Το «σεμνά και αποτελεσματικά», που ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τους υπουργούς του, δεν φαίνεται να έχει έως τώρα αποτελεσματικότητα. Τους ζήτησε, στο πρώτο και μοναδικό Υπουργικό Συμβούλιο που προήδρευσε να αποφεύγουν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις, τις συνεντεύξεις κτλ. Πολλοί υπουργοί, στο διάστημα που ο κ. Αντ. Σαμαράς μένει στο σπίτι του στην Κηφισιά, λόγω της περιπέτειας με το μάτι του, έσπευσαν να δώσουν συνεντεύξεις, ορισμένοι έχουν πάρει μόνιμο στασίδι στα τηλεοπτικά πρωινάδικα και να σκεφτείτε ότι ούτε οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έχουν ψηφισθεί ακόμα.

***
Έτρεξαν ορισμένοι νεοεκλεγέντες βουλευτές να πάνε στην Τράπεζα που λειτουργεί στη Βουλή για να παραλάβουν τον μισθό τους, όπως τους είχαν υποσχεθεί, πλην όμως δεν βρήκαν τίποτα. Ρώτησαν βεβαίως τι συνέβη και η απάντηση που τους δόθηκε ήταν ότι δεν είχαν συμπληρώσει όλοι τα χαρτιά της μισθοδοσίας τους και δεν μπορεί η Βουλή να πληρώνει έναν – έναν. Απάντηση που ουδόλως καθησύχασε τους βουλευτές, όταν αφενός πληροφορήθηκαν κάποια προβλήματα στη μισθοδοσία των υπαλλήλων της Βουλής και την απόφαση που υλοποιήθηκε της περικοπής 30% του μισθού των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών.

***
Στη 1.15 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη περπατούσε μαζί με την αδελφή της στον πεζόδρομο της οδού Βαλαωρίτου. Προηγουμένως πέρασαν από το κοσμηματοπωλείο του κ. Πενθερουδάκη.

***

Λεφτά υπάρχουν και για τη νέα κυβέρνηση. Την ώρα που οι πληροφορίες ανέφεραν ότι τα ταμειακά αποθέματα φτάνουν δεν φτάνουν έως το τέλος Ιουλίου η νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ενέκρινε δαπάνη 62.726,88 ευρώ για την παράταση της σύμβασης που αφορά την παροχή υπηρεσιών φύλαξης του κεντρικού κτιρίου του υπουργείου στην οδό Αμαλιάδος 17. Η φύλαξη και των άλλων κτιρίων του ΥΠΕΚΑ πόσο αλήθεια θα στοιχίσει;

***
Επίθεση στους αστράτευτους βουλευτές εξαπέλυσε ο υπεύθυνος τύπου της Χρυσής Αυγής κ. Ηλ. Κασιδιάρης με την αφορμή την μη ψήφιση στη θέση του Ζ΄ αντιπροέδρου της Βουλής του αξιωματικού εά. κ. Πολ. Ζησιμόπουλου. Η Χρυσή Αυγή ανοίγει το πρώτο της θέμα στη Βουλή των Ελλήνων κατηγορώντας όσους βουλευτές δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν κάνει μόνον λίγους μήνες θητεία. Ο κ. Κασιδιάρης ήθελε, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «να προεδρεύει στη Βουλή ένας Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, που υπηρέτησε ευδοκίμως στις Ειδικές Δυνάμεις, ένας καταδρομέας και αλεξιπτωτιστής που δεν έκανε καριέρα σε προθαλάμους κομματικών γραφείων».

***
Δυστυχώς, αυτή τη φορά η μεγάλη συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί. Σε λίγες μέρες ξεκινά στο Καράκας η σύνοδος του αριστερού Φόρουμ του Σάο Πάολο (4 έως τις 7 Ιουλίου). Εκεί επρόκειτο να μεταβεί ο κ. Τσίπρας και πιθανότατα να συναντηθεί με τον κ. Ούγκο Τσάβες. Ομως αυτό δεν θα συμβεί. Η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα, δεν θα παρευρεθεί, καθώς προέχουν οι υποχρεώσεις του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις προγραμματικές δηλώσεις αυτή την εβδομάδα. Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει η κυρία Ρένα Δούρου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνη για την Ευρωπαϊκή πολιτική και βουλευτής και ο κ. Κ. Ησυχος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και άμυνα. Δεν γνωρίζω αν ο κ. Τσάβες έχει ζητήσει συνάντηση και ενημέρωση, με την κυρία Δούρου.

***
Αυτή η ιστορία με τις λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγραφεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς προς την τρόικα για περισσότερο χρόνο στην εφαρμογή του προγράμματος δημιουργεί ενίοτε συγχύσεις. Τυπικό παράδειγμα αποτελεί η φράση του κ. Σ. Κεδίκογλου σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο οποίος μίλησε για την…«παράταση της επιμήκυνσης». Ελπίζω και εύχομαι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απλώς επηρεάστηκε από το πρωινό της ώρας και δεν μπέρδεψε τα ελληνικά του ή δεν βλέπει οράματα, διότι δεν έχουμε καν λάβει την επιμήκυνση για να ζητήσουμε την παράτασή της…

***

Δύο ονόματα ακούγονται για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεως: του κ. Παν. Βουρλμούμη, πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ και του πρώην υφυπουργού κ. Π. Δούκα, το όνομα του οποίου ξαναβγήκε στην επιφάνεια και ακούγεται και σε άλλες θέσεις. Συνεργάτης μου πάντως τον αναζήτησε την Δευτέρα το μεσημέρι και τον βρήκε στη… Μύκονο, όπου το Σαββατοκύριακο βρέθηκαν εκεί πολλοί Αραβες. Επενδυτές; Ποιος ξέρει…

***
Σε περίοδο…«αγρανάπαυσης» (κατά τον χαρακτηρισμό που έδωσε η ίδια) εισέρχεται η κυρία Ιωάννα Κοντούλη επικεφαλής της εκλογικής διαδικασίας των Οικολόγων. Οι εκλογές τελείωσαν και μαζί μ΄ αυτές τελείωσε και η αποστολή της. Παραμένει όμως στο κόμμα, το οποίο προετοιμάζεται για το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Οικολόγων, στα τέλη Νοεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Προηγουμένως όμως, τον Οκτώβριο θα γίνει η Συνδιάσκεψη του κόμματος που θα εκλέξει τη νέα ηγεσία. Μαθαίνω ότι ο ευρωβουλευτής κ. Ν. Χρυσόγελος βγαίνει και πάλι στο προσκήνιο. Μαζί με την κυρία Κοντούλη αποχωρούν από τη θέση τους και οι δύο εκπρόσωποι τύπου, η κυρία Ελεάνα Ιωαννίδου και ο κ. Αν. Κρομμύδας που αντικαταστάθηκαν προσωρινώς από την κυρία Ζωή Βροντίση και τον κ. Ν. Παπακωνσταντίνου.