Μάλλον οι άνθρωποι δεν έχουν τον…Θεό τους. Εν μέσω οικονομικής ύφεσης που σαρώνει κοινωνικά κεκτημένα δεκαετιών των ελλήνων πολιτών, σε μια περίοδο κατά την οποία τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων είναι στο «κόκκινο» και τα αποθεματικά τους, που αποκτήθηκαν με τον ιδρώτα και το αίμα των ασφαλισμένων, έχουν εξανεμιστεί από το «άγριο κούρεμα» του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και της παρέας του, ορισμένοι κυβερνητικοί ιθύνοντες εξακολουθούν να μας κοροϊδεύουν πίσω από την πλάτη μας.

Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική συμπεριφορά που υποκρύπτεται σε έγγραφο του Ειδικού Γραμματέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Στέφανου Γκρίτζαλη, με το οποίο ενημερώνει τον διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΕΜ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα του Οργανισμού να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ το έργο «Εκδοση σύνταξης σε μία ημέρα»;

Στη σχετική προκήρυξη μάλιστά διαβάζουμε: «Η Πράξη στοχεύει στην παροχή δυνατότητας άμεσης απονομής κύριας σύνταξης από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και επικουρικής από το ΕΤΕΑΜ (ιδανικά σε 1 (μία) ημέρα). Επιπρόσθετα, μέσω της υλοποίησης της πράξης θα επέλθει σημαντικότατη μείωση του χρόνου απονομής κύριας και επικουρικής σύνταξης με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης λόγω της κατάργησης της χρονοβόρου διαδικασίας χειρόγραφης αλληλογραφίας στα θέματα χρόνων ασφάλισης και ποσών συμμετοχής».

Δηλαδή, τι μας λένε; Οτι μπορεί το ΙΚΑ-ΕΤΕΜ να μην έχει χρήματα να πληρώνει για τις συντάξεις και να καλύπτει στοιχειωδώς τις υποχρεώσεις του, γεγονός που σημαίνει ότι καθυστερεί σημαντικά η έκδοσή τους, αλλά θα σας χορηγούμε σύνταξη σε μία ημέρα. Και όλα αυτά όταν στη σχετική προκήρυξη αναγνωρίζεται ότι περιμένουν ήδη στην ουρά για τη χορήγηση σύνταξης περίπου 200.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση στο ΙΚΑ, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί δραματικά ως το τέλος του έτους.
«Η πράξη», τονίζεται, «στοχεύει επίσης στη μείωση του αποθέματος (stock) των συσσωρευμένων αιτήσεων συνταξιοδότησης (περίπου 200.000 στις αρχές του 2012) και στην προετοιμασία του Ιδρύματος για την αντιμετώπιση των αιτήσεων τα επόμενα χρόνια, που αναμένεται να είναι αυξημένου όγκου». Παρά ταύτα, για την αναμόρφωση του συστήματος απονομής των συντάξεων αναμένεται να δαπανηθούν 8.023.782 ευρώ, τα οποία θα αντληθούν από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.

Οτι είναι επιτακτική η ανάγκη να αυξηθεί η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ δεν αμφισβητείται από κανέναν. Υπάρχει όμως και το τεράστιο ζήτημα της επιλογής των έργων που εντάσσονται σε αυτό, με ποια κριτήρια γίνεται αυτή η επιλογή και κυρίως ποιούς σκοπούς εξυπηρετεί. Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει και με τα έργα που προωθούνται για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, η οποία έχει υψηλό οικονομικό κόστος για τη χώρα, λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη και ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Η απονομή, όμως, των συντάξεων σήμερα δεν καθυστερεί κυρίως ή λόγω της γραφειοκρατίας, μιας υπαρκτής παραμέτρου που θα πρέπει να καταπολεμηθεί αποφασιστικά, αλλά λόγω της οικονομικής δυσπραγίας του Οργανισμού ο οποίος αδυνατεί να εξεύρει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για τη χορήγησή τους.

Με το να λες, λοιπόν, στους πολίτες «δεν έχω λεφτά να σας δώσω σύνταξη, αλλά κάνω έργα, ώστε κάποτε να είμαι σε θέση να σας τη δίνω σε μία ημέρα» είναι σαν να τους κοροϊδεύεις.