«Βούλιαξε» το τελευταίο διάστημα η Συγγρού από τα βιογραφικά σημειώματα αποτυχόντων βουλευτών, παλαιών βουλευτών, στελεχών και φίλων της ΝΔ για μια διορισμένη αναβαθμισμένη θέση στο δημόσιο. Πρώτη σε προτιμήσεις η διοίκηση του ΟΠΑΠ, ακολουθεί η διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και εν συνεχεία η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σε δεύτερη μοίρα πέρασαν οι διοικήσεις: μίας κρατικής τράπεζας, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, οργανισμών, οι γενικοί ή ειδικοί γραμματείς υπουργείων, και τέλος οι γραμματείς των υπουργών. Εκεί που γίνεται το έλα να δεις από βιογραφικά είναι στους συμβούλους των υπουργών, αφού ο κανονισμός δεν άλλαξε και κάθε υπουργός δικαιούται να προσλαμβάνει και συμβούλους.

***
Το γνωστό «φύγε εσύ έλα εσύ» γίνεται σιγά- σιγά πράξη, προτού ακόμα ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του. Μαθαίνω μάλιστα ότι λειτουργεί στη Συγγρού ένα ιδιότυπο… open.gov για τις τοποθετήσεις (διάβαζε διορισμούς) ανάλογα με ποιος έχει τον πρώτο λόγο στις τοποθετήσεις. Καμιά φορά ωστόσο προκαλεί και εσωκομματική ένταση. Τα βιογραφικά πάντως υποψηφίων πέρασαν και στα βουλευτικά γραφεία. Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, είπε σε συνεργάτη μου, ότι το πολιτικό του γραφείο γέμισε από βιογραφικά για θέσεις διοικητών νοσοκομείων, γραμματέων κτλ.

***
Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα πρέπει να περιμένουμε, όπως είπε ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, μίας μικρής έκτασης αποκρατικοποίηση και εντός του καλοκαιριού μίας μεγάλης, εάν βεβαίως όλα θα πάνε καλά. Για τη μικρή δεν έμαθα ακόμα, αλλά για τη μεγάλη θα είναι ο ΟΣΕ. Σας ενημερώνω ότι πέραν των Γάλλων που δείχνουν διαχρονικά ενδιαφέρον, εμφανίστηκαν τελευταίως και οι Ρώσοι με αξιόπιστες, όπως μου είπαν, προτάσεις. Το ταξίδι που έκανε, τον χειμώνα ο κ. Αντ. Σαμαράς στη Μόσχα, φαίνεται πως είχε αποτέλεσμα.

***
Την ώρα που στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιείτο η σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Δ. Αβραμόπουλου για την εκπροσώπηση της χώρας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη συμμετοχή των κκ. Κ. Χατζηδάκη, Γ. Ζαννιά και Χρ. Σταϊκούρα κτύπησε το τηλέφωνο του ιδιαίτερου γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Στην άλλη γραμμή ήταν το Μέγαρο Μαξίμου και πληροφορούσε την Προεδρία της Δημοκρατίας για μία «νομική γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Τι έλεγε; Ότι στις Συνόδους Κορυφής μία χώρα- μέλος εκπροσωπείται μόνον από τον αρχηγό του κράτους ή τον αρχηγό της κυβέρνησης. Συνεπώς δεν ετίθετο θέμα ποιος θα εκπροσωπήσει την χώρα μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οποίος απάντησε αμέσως «βεβαίως θα πάω».

**
Το θέμα που προκύπτει είναι ότι αυτή τη νομική γνωμάτευση δεν την γνώριζε κανείς στην κυβέρνηση; Και όμως έπρεπε να την γνώριζαν αφού είχε ξανασυμβεί και εκπροσώπησε την χώρα μας (όταν ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ασθενής) ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Χρ. Σαρτζετάκης. Δεν τον γνώριζαν και περίμεναν τρία 24ωρα να το μάθουν και στο μεταξύ ετοίμαζε τις βαλίτσες του για τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών;

***
Στο ΠαΣοΚ, τα πράγματα είναι οριακά, τόσο που δεν ερωτά πλέον κανέναν ο κ. Ευ. Βενιζέλος για το παραμικρό, αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τα στελέχη. Ούτε καν δίνουν σημασία, μου λένε, τι σκέφτεται ο αρχηγός. Οι περισσότεροι παραπέμπουν πια όσους αναζητούν απαντήσεις και σχέδια για το μέλλον του ΠαΣοΚ, στον Πρόεδρό του.

***
Ο κ. Θ. Πάγκαλος επανήλθε με δύο προσφιλή του θέματα. Τον κ. Ευ. Βενιζέλο και τον… ΣΥΡΙΖΑ. Για τον μεν κ. Βενιζέλο, του επιτίθεται για την απόφασή του να μην μετέχουν έμπειρα στελέχη του ΠαΣοΚ στο Υπουργικό Συμβούλιο: «μου είναι αδύνατον να κατανοήσω τη θέση του προέδρου του ΠαΣοΚ, η οποία οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα», είπε. Την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτηρίζει ανεύθυνη και ότι προωθεί την ανατροπή για την ανατροπή. Α, να μην το ξεχάσω, επιτίθεται- κατά την προσφιλή του συνήθεια_ και εναντίον του ΚΚΕ: «είναι γραφικό κατάλοιπο του μαρξισμού- λενισμού. Χρόνια τώρα η παρουσία στην ελληνική Βουλή αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Πιστεύω ότι η εξαφάνισή του είναι νομοτελειακή», είπε, αλλά αυτή τη φορά το ΚΚΕ δεν του απάντησε.

***
Είναι κυβερνητικό στέλεχος και μάλιστα σε νευραλγική θέση, αλλά έχει μία ιδιομορφία. Τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με ξηρούς καρπούς (με προτίμηση στα καρύδια) και σοκολάτες υγείας. Οι φίλοι του βουλευτές (όταν ήταν στην αντιπολίτευση) τον έχασαν πλέον από τα στέκια τους. Θα σας έλεγα ποιος είναι, αλλά ίσως του χαλάσω τη διατροφή.

***
Μετά τον Τσάβες ο κ. Αλ. Τσίπρας στηρίζει και τον Φερνάντο Λούγο Πρόεδρο της Παραγουάης, ο οποίος έγινε, όπως λέει, στόχος σε επιχειρούμενο «θεσμικό» πραξικόπημα. Έγραψε μάλιστα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ανοιχτή επιστολή, με την ιδιότητά του αντιπροέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με την οποία ενώνει « τη φωνή του μαζί μ΄ αυτές όλων των προέδρων της Αργεντινής, Βολιβίας, Ισημερινού, Βραζιλίας, Βενεζουέλας που καταδικάζουν το διήμερο πραξικόπημα» στη Βουλή της Παραγουάης, με το οποίο αφαιρέθηκαν νόμιμα δικαιώματα από τον Πρόεδρο Λούγο.