από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

H κόλαση της δραχμής

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οδεύοντας στις επόμενες εκλογές και μια και το επίκαιρο δίλημμα δείχνει να είναι Ευρώ ή Δραχμή, καλό είναι να σκεφτούμε πως η έξοδος από το Ευρώ οδηγεί σε άμεση χρεοκοπία και σε στάση πληρωμών στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις στο δημόσιο τομέα - και μερικώς στον ιδιωτικό τομέα-, δεν θα λειτουργούν ή θα υπολειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες (όπως Υγεία, Παιδεία) ενώ η ανεργία θα εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη (άνω του 45%). Αρχικά, θα ανακοινωθεί η ισοτιμία του Ευρώ/Δραχμής ως 1 προς 1, αλλά μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα εκτοξευθεί στο 1 προς 1000 και δεν αποκλείω πολύ σύντομα και στο 1 προς 1500.

Αυτό απλά σημαίνει ότι για οποιαδήποτε αγορά προϊόντων και ειδικότερα εισαγόμενων θα πρέπει να πληρώνουμε 3 έως 5 φορές περισσότερες Δραχμές από ό,τι αντιστοιχεί σήμερα. Ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί σε επίπεδα διψήφια και τριψήφια. Ό,τι αγοράζουμε τη μια μέρα, την επόμενη θα χρειαζόμαστε διπλάσιες δραχμές για να το αποκτήσουμε.
Στη συνέχεια οι Τράπεζες θα καταρρεύσουν, τα επιτόκια θα εκτοξευθούν σε τριψήφια νούμερα και όλες οι καταθέσεις θα μετατραπούν σε δραχμές με ισοτιμία 1 προς 1 - άρα, ενώ τα έξοδά μας θα είναι υπερπολλαπλάσια, τα εισοδήματά μας θα είναι υποπολλαπλάσια.

Τι πραγματικά σημαίνει λοιπόν η επιστροφή στη Δραχμή;
Μια επιστροφή στη Δραχμή θα επηρεάσει αρνητικά κατά βάση όλο το φάσμα του Ελληνικού πληθυσμού, με εξαίρεση:

• τους πλούσιους με χρήματα στο εξωτερικό, που θα έχουν αυξημένη αγοραστική αξία στην ελληνική αγορά, πληρώνοντας για να αγοράσουν ό,τι θέλουν στην Ελλάδα στο ένα τρίτο ή ακόμα και στο ένα πέμπτο σε σχέση με σήμερα

• τους εξαγωγείς προϊόντων, που θα αποκτήσουν ανταγωνιστικότητα - αλλά, δυστυχώς, η χώρα μας είναι κατεξοχήν εισαγωγική

• τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες που παράγουν συνάλλαγμα μέσα από τις υπηρεσίες τους και θα έχουν συναλλαγματικά οφέλη.

Η μέση αστική τάξη θα εξαφανιστεί και θα δημιουργηθεί ένα νέο κύμα νεόπτωχων. Οι δε ήδη φτωχοί, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι θα βρεθούν σε ακόμα πιο δεινή θέση, μια και το κράτος θα κηρύξει στάση πληρωμών και δεν θα μπορούν να εισπράξουν τίποτα από τον δημόσιο τομέα ενώ, επειδή όλες οι τιμές των προϊόντων θα εκτοξευθούν, τα προϊόντα θα είναι απλησίαστα. Επειδή το κράτος δεν θα μπορεί να πληρώσει για εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, η παροχή τους καθώς και το ρεύμα θα περικόπτονται για μεγάλες περιόδους από την αγορά. Το όλο περιβάλλον θα δημιουργήσει κατάθλιψη και θα οδηγήσει σε μετανάστευση ή αυτοχειρία μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οι μόνες συναλλαγές που θα είναι δυνατές θα είναι όσες γίνονται με ανταλλαγή προϊόντων.

Η χώρα θα είναι ακυβέρνητη για μεγάλα διαστήματα μια και οι κυβερνήσεις θα αλλάζουν με μεγάλη συχνότητα λόγω των πιέσεων και των αναταραχών από τις διαμαρτυρίες του πληθυσμού. Γεωπολιτικά η χώρα θα βρεθεί σε δυσχερή θέση έναντι κάποιων γειτόνων της και μπορεί να οδηγηθεί σε επώδυνους συμβιβασμούς.

Αν κάποιοι λοιπόν νομίζουν ότι σήμερα έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο και δε διακινδυνεύουν να χάσουν τίποτα, κάνουν τραγικό λάθος, γιατί ένα κυριολεκτικά πτωχευμένο κράτος με ένα νόμισμα που δεν το αναγνωρίζει κανένας παγκοσμίως, χάνει οποιαδήποτε υποστήριξη και το πρόβλημα αφορά πια το σύνολο τού πληθυσμού.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να κρατήσουν από 3 έως 5 χρόνια πριν αρχίσει δειλά ξανά η οικονομία να βγαίνει από την ύφεση και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει αρχίσει να υπάρχει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και μια ευρεία κοινωνική συναίνεση για την κατεύθυνση της χώρας.

Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα αυτή την περίοδο διανύει μια ύφεση που η ένταση της και η διάρκεια της μόνο με αυτήν της Μεγάλης Παγκόσμιας Ύφεσης του 1929 μπορεί να συγκριθεί. Παρ' ολ' αυτά, αν προσθέσουμε και την περίπτωση της εξόδου μας από το ευρώ και τη βέβαιη χρεοκοπία που θα ακολουθήσει, θα περάσουν τουλάχιστον 3-5 χρόνια βαθύτερης ύφεσης από τη τωρινή στην χώρα για να καταφέρει μόνο να επανέλθει στα επίπεδα του 2012!
Μέσα από όλη αυτή την διαδικασία θα βρεθούμε να έχουμε μια εκτιμώμενη πτώση του ΑΕΠ στο 50%, ανεργία άνω του 40% - ενώ στους νέους θα φτάσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα-, το βιοτικό επίπεδο θα κατακρημνιστεί και πάνω από 50% με 60% του πληθυσμού θα καταρρεύσει κάτω από τα επίπεδα φτώχιας.

Πρέπει να είναι ολοφάνερο ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία δεν χτυπάει τόσο τους δανειστές μας όσο όλον τον ελληνικό πληθυσμό και ιδιαίτερα τους πιο φτωχούς και ευάλωτους. Απλά οι δανειστές μας θα το σκεφτούν πολύ καλά για να μας δανείσουν στο μέλλον και βέβαια με απαγορευτικούς-τοκογλυφικούς όρους.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε επίσης, ότι κατά τη διάρκεια τέτοιων χρεοκοπιών αυτό που επίσης δοκιμάζεται είναι η Δημοκρατία και η λειτουργία των θεσμών.

Αξίζει ο λαός μας να περάσει μέσα από μια τέτοια εγκληματική διαδικασία, που η διάρκειά της αλλά ακόμα και το ακριβές καταστροφικό αποτέλεσμα της είναι τελείως ακαθόριστα;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Δημοκρατία ενέχει τη συνέχεια τής διακυβέρνησης τού κράτους. Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να καταγγείλουμε μονομερώς συμβάσεις, και η αξιοπιστία ενός κράτους είναι αυτή που εντέλει αποτιμάται από τη διεθνή κοινότητα, μια κατά πολύ ελαφρύτερη διέξοδος θα μπορούσε να είναι:

• η κατάρτιση με τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαίων εταίρων μας ενός πιο λειτουργικού κοινωνικά μνημονίου που θα μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακή τροχιά και θέσεις εργασίας.

• Κατάργηση - ή, σε μια πιο ρεαλιστική βάση, έστω ευρύς περιορισμός - του πελατειακού κράτους, καθότι αυτό είναι η γενεσιουργός αιτία των πρωτογενών ελλειμμάτων

• Αίτημα για ακόμα μεγαλύτερη επιμήκυνση του υπάρχοντος χρέους προς τους κύριους δανειστές μας (Ευρωπαϊκά Κράτη, Κεντρικές Τράπεζες, ΔΝΤ) προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι στην τρέχουσα συγκυρία το ύψος του χρέους μας δεν είναι βιώσιμο, και αν σε κάτι πρέπει να εστιάσουμε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση είναι στην ελάφρυνση των κοινωνικών αδικιών και μείωση του χρέους σε επίπεδα κοντά στο 100% του ΣΕΠ

• Ταυτόχρονα, άμεση δρομολόγηση διαρθρωτικών αλλαγών, μια και είναι μοναδική ευκαιρία να χτίσουμε μια οικονομία σε πιο σταθερές και ανταγωνιστικές βάσεις.

Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αντιληφθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι πρέπει να συγκυβερνήσουν και να οριοθετήσουν ένα πλάνο δεκαετίας για την χώρα που απαρέγκλιτα θα ακολουθήσουν όλες, προκειμένου να εξασφαλίσουν το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Οποιαδήποτε προσπάθεια για αποσπασματικές πολιτικές περιορισμένων πολιτικών δυνάμεων είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει όχι πολύ μακριά σε επώδυνες αποφάσεις στο μέλλον.

Η κρίση στην Ελλάδα ήταν και παραμένει καθαρά πολιτική. Μπορεί λεφτά να μην υπάρχουν, αλλά οικονομικές λύσεις υπάρχουν.

Ο κ. Γιώργος Κοφινάκος είναι εκπρόσωπος της StormHarbour Αγγλίας και Διευθύνων Σύμβουλος Enolia Premium Λουξεμβούργου


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (44)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Εγω παιδάκιμμμ | 15/04/2013 00:33
  Κυρ Κοφινάκο. μμμ Ηγω, δεν ηξευρω απ αυτ. Αλλα ξερ.. οτι η δραχμούλαμμ μαρεσε. πουλή. Τότες είχα παει στις Βρυξέλςς με τον σχωρεμένο, τώρα ούτε στο μπακάλικο δεν πάω. Εχω και μειλ αν θες να στα ξηγήσω απο κουντα.. (Εξ Αυστραλία Ελλην που αγαπάει την Δραχμούλα μας)
  George Kerabit
  απάντηση02
   
   
  Τα άλλα γιατί δε τα λες; | 18/03/2013 23:43
  Ξέχασες τις ακρίδες που θα κατασπαράξουν τα σπαρτά, τον ήλιο που θα χαθεί, τις θάλασσες που θα φουσκώσουν και θα μας πνίξουν, τον αστεροοιδή που θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα, τον αντίχρηστο που θα κάνει την εμφάνισή του και την πανούκλα, την ευλογιά και τη χωλέρα που θα επανακάμψουν. Μόνο η StormHarbour Αγγλίας και η Enolia Premium Λουξεμβούργου θα μείνουν να μας θυμίζουν ότι κάποτε υπήρξε ζωή σ' αυτόν τον τόπο.
  Δημήτρης
  απάντηση22
   
   
  η άλλη όψη του νομίσματος (της δραχμής) | 27/05/2012 23:40
  Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Είναι όλα όσα θέλει να κάνει η τρόικα, αλλά δεν μπορεί λόγω του ευρώ. Για παράδειγμα να μειώσει τους κρατικούς μισθούς κατά 1/2, ισοδύναμο της απόλυσης του 1/2 στο δημόσιο. Και βεβαίως θα εισηγηθεί την έξοδο από το ευρώ με σκοπό να τα επιτύχει. Παρόλα αυτά δεν έφτασε ακόμη η συντέλεια (ίσως έφτασε για τους ευρω-βολεμένους). Τα νούμερα που παραθέσατε είναι υπερβολικά, ασυνάρτητα, και αντιφατικά. Ή καλύτερα, προπαγανδιστικά. Τι σχέση έχει το 1000 έως 1500 με το 3 έως 5; Η τρόικα με τα μνημόνια, όπως και η δραχμή σαν μέσο επίτευξης των στόχων των μνημονίων, έχει και κάποιους καλούς σκοπούς. Πχ τον περιορισμό του ασήκωτου βάρους που πρέπει να σηκώνει το κράτος (προς όφελος αυτών που σηκώνουν τα βάρη του κράτους). Η μήπως δεν έχει κανένα όφελος η τήρηση των μνημονίων, που είναι προϋπόθεση για την παραμονή στο ευρώ; Μπορείτε να φανταστείτε κανέναν ψυχοπαθή πρωθυπουργό και κεντρικό τραπεζίτη που θα τυπώνει ακατάσχετα δραχμές με μοναδικό σκοπό να αυτοκαταστραφεί, χωρίς κανένα όφελος, αν όχι για τον λαό του, τουλάχιστον για το κράτος του; Κάτι που πρέπει να ξέρετε για τα νομίσματα: έχουν δύο όψεις.
  gef
  απάντηση05
   
   
  Φτάνει πια | 27/05/2012 15:07
  Τα ποσοστά και οι αριθμοί που αναφέρονται στο άρθρο είναι ήδη εδώ γιατί τα πραγματικά ποσοστά είναι πάντα πολύ χειρότερα από τα επίσημα που μας ανακοινώνουν. Κι αυτά τα έφερε το ευρώ. ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ με τα νέα μέτρα που ΟΛΟΙ ΞΕΧΝΟΥΜΕ.
  ανώνυμος
  απάντηση513
   
   
  10 εκατ σκέψεις και ως ζαλισμένοι, και εγώ,... | 27/05/2012 14:19
  Φίλοι μου Έλληνες !!!!! Δεν θέλω να τρομάξω, μεταφέρω μόνον από ΜΜΕ, ότι εμπιστοσύνη έχουμε σ΄αυτά. Επίσης είναι και σκέψεις δικές μου. Και, ως γνωστόν στην χώρα μας έχουμε 10 εκατ σκέψεις και ως ζαλισμένοι, και εγώ, μάλλον μπορεί να υπάρχουν δις σκέψεις και ιδέες αφού είμαστε λαός που νομίζει ότι ο καθένας μας ξέρει καλύτερα από όλους τους άλλους. Υπάρχουν και δημ/φοι που δεν είναι πουλημένοι. Μεταφέρω από την σουηδική ειδησεογραφία: Ο " Dr Doom " της καταστροφής, Roubini, έχει ήδη σενάρια για το μετά το Grekxit ως δεδομένο. Εγώ τον γράφω αυτόν στα..... και κάνω την δική μου αριθμητική 1 1=2. Με αντιπολίτευση τον Τσίμπλα θα καταρρεύσουμε ασφαλώς, διότι με την παραμικρή " επανάσταση " κάθε μορφής, διαδήλωση-κατάληψη κλπ = αναταραχές ( κάτω τα μολύβια ) ) = πάτο και αντίο στα δάνεια και χρηματοδοτήσεις από εκτός = χρεοκοπία. Είμαι ο 70ρης που δεν ψηφίζω, και το καταθέτω με κάθε ευκαιρία στα σχόλιά μου, διότι το μέλλον ανήκει στους νεώτερους. Συνεχίζω, ειδήσεις που εμφανίζονται δειλά/δειλά στον ελληνικό τύπο, παλιά πλέον τον ξένο, αναφέρουν ότι ο Dow Jones, ανέθεσε στον ICAP οργανισμό για την ισοτιμία νομισμάτων, να προσδιορίσει τα δεκαδικά-χιλιοστά, υποδιαστολές κλπ για την Νέα Δραχμή. Εμείς στον κόσμο μας. Το ¨ εκτυπωτήριο ¨ που τυπώνει από λίρες μέχρι δηνάρια, αναφέρει ότι θα χρειαστούν 4 μήνες να εκτυπώσει την Νέα Δραχμή, όπου καπνός και φωτιά λένε οι σοφοί Έλληνες. Γιατί άραγε 4 μήνες, ρωτά εγώ ο πονηρός.... Η Γερμανία έχει αποθέματα από μάρκα, και η Σουηδία για πάν ενδεχόμενο κορώνες. Εμείς πάλι θα την πληρώσουμε ως λαός που ζει μόνον το σήμερα, έχουμε αποθέματα από τις δραχμούλες μας??? Και πάλι δικές μου σκέψεις : Το δηλητηριώδες κοκτέιλ της Ισπανίας, την 4η οικονομική δύναμη, μήπως θέλουν να το αποφύγουν στέλνοντας τα χρήματα σ΄αυτήν αντί για την σωτηρία της Ελλάδος??? Οι πολιτικοί μπορεί να μπλοφάρουν, οι επιχειρηματίες, βιομήχανοι, τραπεζίτες κλπ, διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια για τέτοιες διεργασίες και ρισκάρουν και την αξιοπιστία τους, είναι λοιπόν δυνατόν
  ch ak
  απάντηση51
   
   
  Giati na mhn plyrw8oun oi mis8oi kai oi syntaxeis; | 27/05/2012 12:22
  Mono oi psiloi mis8oi kai oi psiles syntaxeis na mhn plyrw8oun, mas ftanei na kanoume prypologismo! Plafwn 1200 € se mis8ous kai 900 € se syntaxeis, kai ola eina mia xara gia ta epomena 3 xronia. Kai meta ta anebazoume pali. Pou to problyma???
  Dr. GX
  απάντηση66
   
   
  επισημάνσεις | 27/05/2012 03:25
  Έχουμε βαρεθεί το τελευταίο διάστημα να ακούμε από δω και από κει ...πόσο θα υποφέρουμε αν ψηφίσουμε Τσίπρα (δε το λέτε, κύριε Κοφινάκο αλλά το υποδηλώνετε )! Τόσο πολύ αγανάκτηση προκαλεί αυτή η προτροπή που στο τέλος θα τον ψηφίσουν και αυτοί που αρχικά δε σκόπευαν (από αντίδραση). Σχετικά με επιστροφή στη δραχμή: Δεν έχουμε ζήσει κάτι σχετικό πέρα από την υποτίμηση δραχμής επί Σημίτη. Μπορεί όντως έτσι να γίνουν τα πράγματα, όπως λέτε. Το βασικό νόημα δηλ.ποιο είναι? Συνηθίστε τα άσχημα, γιατί υπάρχουν και χειρότερα? Ότι, αν χρεοκοπήσουμε θα φταίει ο Τσίπρας και η αριστερά? Και όχι το ότι βρισκόμαστε 2 χρόνια στο τίποτα με δανεικά λεφτά και μηδενική ανάπτυξη (που όλοι οι πολιτικοί "διακαώς" επιθυμούν στα λόγια αλλά ουδόλως φροντίσουν στις πράξεις)? Πόσο καιρό ακόμα θα ζει μια χώρα με δανεικά λεφτά σε σημείο ν' ανησυχεί ότι δε θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αν δε δοθεί η επόμενη δόση? Είναι λύση αυτό? Αυτό δεν είναι χρεοκοπία? Μας τρομάζουν οι λέξεις και δε μας τρομάζει η πραγματικότητα! Δεν πρέπει όμως ν ' ανησυχείτε γιατί, αν αναλάβει ο Τσίπρας θα απαλλαγείτε απ΄την ευθύνη. Θα χρεοκοπήσει η χώρα επί των ημερών του και θα έχετε να λέτε για 50 χρόνια μετά ότι σας χάλασε τη συνταγή "σωτηρίας" της χώρας που είχατε στο τσεπάκι. Εκτός, αν γίνουν αλλιώς τα πράγματα- και αυτό φοβάστε!-. Ο λαός δεν είναι τόσο ηλίθιος, όσο νομίζουν οι ομοιδεάτες σας. Και βλέπει και καταλαβαίνει και το μόνο που του απομένει πλέον είναι να ελπίζει σε κάτι καλύτερο από αυτό που ζει σήμερα. Εγώ προσωπικά θα ήμουν ευχαριστημένη αν ο Τσίπρας αποκάλυπτε τα σκάνδαλα και τις κλεψιές των υπεράνω υποψίας πολιτικών μας τόσα χρόνια (ο Άκης Τσοχατσόπουλος δεν είναι ο μόνος). Και κλείνοντας να επισημάνω το εξής: οι Έλληνες που ψήφισαν και θα ψηφίσουν Τσίπρα δεν ήταν / είναι αριστεροί. Είναι απλά αηδιασμένοι από τους προγενέστερους κυβερνώντες -αυτούς που "μαγείρεψαν " τα στοιχεία για να μας βάλουν στο ευρώ και τώρα μας απειλούν ότι θα βγούμε, αν δεν τους ξαναψηφίσουμε-.
  ΜΑΡΙΝΑ Κ.
  απάντηση69
   
   
  ΜΗΝ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΤΡΑΓΚΟΚΟΜΜΑΤΑ | 26/05/2012 23:48
  ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΡΑΓΚΑΣ ΚΑΙ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΟΥ ΧΑΛΙΝΑΓΩΓΟΥΝ ΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΩ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ Ο ΓΛΕΖΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ
  tim
  απάντηση103
   
   
  Μισό λεπτό να ξαναδιαβάσω μια παράγραφο... | 26/05/2012 22:36
  ...που μου κάθησε στραβά.. η μάλλον ας την αντιγράψω καλύτερα.. ''Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα αυτή την περίοδο διανύει μια ύφεση που η ένταση της και η διάρκεια της μόνο με αυτήν της Μεγάλης Παγκόσμιας Ύφεσης του 1929 μπορεί να συγκριθεί. Παρ' ολ' αυτά, αν προσθέσουμε και την περίπτωση της εξόδου μας από το ευρώ και τη βέβαιη χρεοκοπία που θα ακολουθήσει, θα περάσουν τουλάχιστον 3-5 χρόνια βαθύτερης ύφεσης από τη τωρινή στην χώρα για να καταφέρει μόνο να επανέλθει στα επίπεδα του 2012!''... μάλιστα, δε διάβασα λάθος, με αυτή τη παράγραφο που οι πολλοί δεν ''θέλουν να δουν'', επιβεβαιώνετε αγαπητέ κύριε πολλούς που και στη χώρα μας και στο εξωτερικό, φωνάζουν καιρό τώρα πως όσο καθυστερούμε την προετοιμασία και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, χάνουμε πολύτιμο χρόνο, και είναι εις βάρος μας..
  αλλαγή εδώ και τώρα.
  απάντηση127
   
   
  ΕΙΚΑΣΙΕΣ | 26/05/2012 22:20
  ΠΡΟΝ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΩΝ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΞ' ΑΡΧΗΣ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΑΣ. ΕΠΕΙΔΗΣ ΟΜΩΣ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΑΝΑΛΕΙΦΘΕΙ, ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΜΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΤΗΣ ΤΩΡΙΝΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΟΥΝ ΕΠΑΡΚΩΣ. ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ ΓΙΑ ΠΤΨΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΠΟΥ ΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΣΕ ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΟΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ. ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦ' ΟΣΟΝ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ, Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΑΡΧΙΚΑ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ "ΟΔΗΓΟΥΝ" ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΗ ΧΡΟΝΟΤΡΙΒΩ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΩΣΗ.
  2012 1929 = ΔΡΑΧΜΗ
  απάντηση14
   
   
  a b | 26/05/2012 19:38
  οποτε ψηφιστε και παλι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να πανε ολα καλα εννοει ο ποιητης .....
  a b
  απάντηση28
   
   
  Η κόλαση της δραχμής η του ευρώ;; | 26/05/2012 17:57
  Μερικά ερωτήματα προς τον Κο Κοφινάκο. 1. Αν η επιστροφή στη δραχμή είναι η κόλαση, η συνέχιση των μέτρων του μνημονίου, άρα και η παραμονή στο ευρώ με κάθε κόστος ,είναι ο παράδεισος;;Αν ο Κος Κοφινάκος το πιστεύει αυτό ας πάει μια βόλτα μέχρι τη Βουλγαρία. 2. Μία υποτιμημένη δραχμή (πχ 1/500) θα δώσει ναι ή όχι μια μεγάλη ανταγωνιστικότητα σε οτιδήποτε ελληνικό.(τουρισμός-υπηρεσίες-προίόντα κτλ);; 3.Μια επιστροφή στη δραχμή θα μειώσει ναι ή όχι ραγδαία τις εισαγωγές και θα δώσει μεγάλη ώθηση στην κατανάλωση ελληνικών προϊοντων , με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.( αύξηση αγροτικής παραγωγής, επαναλειτουργία βιοτεχνιών, επιχειρήσεων κλπ);; 4.Μια επιστροφή στη δραχμή μας δίνει ναι ή όχι μεγαλύτερα περιθώρια στην διαπραγμάτευση του χρέους μας και τους όρους αποπληρωμής του;;(τόκοι, χρονικά περιθώρια κλπ);; 5. Μια επιστροφή στη δραχμή μας δίνει ναι ή όχι τη δυνατότητα να στηρίξουμε με έκδοση νομίσματος μισθούς συντάξεις, επιδόματα και άλλες δαπάνες του κράτους;; 6.Μια επιστροφή στη δραχμή μας δίνει ναι ή όχι τη δυνατότητα να βρούμε άλλες πηγές χρηματοδότησης κάνοντας διακρατικές συμφωνίες και επανατοποθετώντας γεωστρατηγικά τη χώρα στη διεθνή σκακιέρα δεδομένου και του προσδοκούμενου και αναμενόμενου ενεργειακού πλούτου της χώρας;; Ας σταματήσουν λοιπόν οι κήρυκες του χάους και της καταστροφής.Άξιος ο μισθός σας Κε Κοφινάκο,αλλά το παραμύθι δεν έχει πια δράκο. Οι Έλληνες έπαψαν πια να είναι ιθαγενείς και να τρώνε κουτόχορτο. Τέλος εάν πραγματικά πιστεύετε Κε Κοφινάκο στα επιχειρήματά σας , με ενδιαφέρον θα ακούγαμε από σας μια περιγραφή της Ελλάδας και της ελληνικής κοινωνίας πρωτίστως, μετά από 3 έως 5 χρόνια από σήμερα, ακολουθώντας τη συνταγή του μνημονίου και των μέτρων που προβλέπει για τα επόμενα χρόνια.Ίσως τότε καταλάβουμε όλοι τι σημαίνει πραγματική κόλαση.
  ΚΟΥΤΣΙΔΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
  απάντηση410
   
   
  ισως και οχι | 26/05/2012 17:54
  η θεια μου ηταν 30 χρονια παντρεμενη με τον θειο μου, ζουσαν διπλα μας στη Νεα Ερυθραια, ολα αυτα τα χρονια επινε, τη χτυπουσε, ειχε παει με τη μιση Ουκρανια κι αυτη τα ανεχοταν ολα για το καλο των παιδιων της κι επειδη ηταν οικονομικα εξαρτημενη απ αυτον...στα 52 κι αφου σπουδασε τα ξαδερφια μου δεν αντεξε αλλο κι αποφασισε να φυγει, βρηκε δουλεια σ ενα τυροπιταδικο και σπιτι στο Περιστερι, δεν την εχω ξαναδει ποτε τοσο ευτυχισμενη....μετα τιμης
  Ανώνυμος / η
  απάντηση153
   
   
   
  Με ενημερώνετε παρακαλώ; | 26/05/2012 17:41
  Έχω ένα ακίνητο αξίας 200.000€ (160.000$). Αν βγούμε στη δραχμή μια Παρασκευή βράδυ και τη Δευτέρα το πρωί 1€ = 1500δρχ τι είναι αυτό που με υποχρεώνει να το πουλήσω λιγότερο από 200.000€; Αν την Τετάρτη το πρωί δεν υπάρχει € γιατί το ακίνητό μου να αξίζει λιγότερο από 160.000$; Σημείωση1: Μετά από πολλά παρόμοια τρομοκρατικά άρθρα έχω βγάλει απ' την τράπεζα όλες τις οικονομίες μου (καλού - κακού) που μου αρκούν να μεταναστεύσω (αν πέσει πείνα στην Ελλάδα και μέχρι να ισορροπήσει το πράγμα). Εννοείται πως τα 'χω κάνει $ και ήδη κερδίζω από την πτώση του €. Σημείωση2: Ακριβώς επειδή δεν φοβάμαι πλέον (αφού έχω και κέρδη) συνιστώ τα ίδια σε όλους.
  Άντρας έτοιμος για όλα!!
  απάντηση35
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΠΡΟΣΟΧΗ | 26/05/2012 17:04
  Κυριε Κοφινακο.Αυτα που περιγραφετε σαν επιπτωσεις επιστροφης στη δραχμη, μας δειχνουν με σαφηνεια οτι χρειαζεστε επειγοντως αντικαταθλιπτικα.Προσεξτε το
  ion
  απάντηση24
   
   
  Οποίος διαφωνεί ας μας πείσει! | 26/05/2012 17:01
  Διάβασα αρκετά αρνητικά σχόλια για το άρθρο που κατά τη γνώμη περιγράφει καθαρά και απλά τις συνέπειες της επιστροφής μας στη δραχμή. Δε διάβασα όμως ούτε ένα επιχείρημα. Μόνο ανοησίες για τρομοκρατία και ταπείνωση του περήφανου λαου και κουραφέξαλα. Το άρθρο λέει ξεκάθαρα τι μπορούμε να περιμένουμε όταν φύγουμε απο το ευρώ. Δεν έχω ακούσει ΚΑΝΕΝΑΝ να δίνει μία ρεαλιστική εμπεριστατωμένη αντίθετη άποψη. Αν έχει κάνεις κάτι ας το πει λοιπόν να μάθουμε και εμείς.
  ΘΕΜΙΣ
  απάντηση62
   
   
  Propaganda | 26/05/2012 15:04
  Exoun gemisei oles oi edfimerides me propaganda enantion tou Tsipra k min tixon k vgoume apo to Euro. Einai apisteuto. O kathenas koitaei tin tsepi tou, opos k eseis kirie kofinako. Oloi mas lene ti kako tha einai to na vgoume apo to Euro alla kaneis den milaei ti tha ginei an minoume sto euro. Poso xamila prepei na pesei to viotiko epipedo ton ellinon gia na simfonisoume oloi oti xriazomaste alles liseis apo ena DNT na mas leei ti na kanoume?
  C.K
  απάντηση27
   
   
  ευρω | 26/05/2012 14:29
  η κολαση του ευρω μαλλον θα εννοει ο κυριος.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση2450
   
   
   
  η κολαση και της δραχμης | 26/05/2012 12:41
  Οι προτάσεις και οι απόψεις σας με βρίσκουν απόλυτα συμφωνο. Το ζητημα είναι να βρεθεί μια ομάδα ανθρώπων ικανή να διαπραγματεί την αναπροσαρμογή του μνημονίου με πιο ήπια μέτρα.Δεν υπάρχουν ικανοί πολιτικοί αυτοί την στιγμή στην ελλάδα ώστε να αναλάβουν αυτό τον ΄ρόλο και να τον φέρουν εις πέρας με επιτυχία.Υπάρχουν όμως πρόσωπα ικανά του δημοσίου βίου ,καθηγητές πανεπιστημίου και κάποιοι πρώην πολιτικοί ,που θα μπορούσαν να τα καταφέρουν.Είμαι βέβαιος ότι οι μεσογειακές χώρες που ασφυκτιούν από τις οικονομικές πιέσεις θα πρέπει να ακήσουν μία κοινή κατά κάποιον τρόπο πολιτική που θα αναγκάσει τους ηγέτες των υπολοίπων χωρών που κερδοσκοπούν εις βάρος τους να δουν λίγο πιο ρεαλιστικά την όλη κατάσταση.
  αναπ-οδος
  απάντηση417
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων