από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 
Νταλάρα Αννα Βουλευτής του ΠαΣοκ στη Β΄Αθηνών 

Κεντροαριστερά: επιστροφή στο παρελθόν ή ραντεβού με το μέλλον

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Φαίνεται πλέον καθαρά ότι η χρεοκοπία δεν έχει χτυπήσει μόνο την οικονομία της χώρας, αλλά και το ίδιο το πολιτικό της σύστημα. Τα εκλογικά αποτελέσματα της 6ης Μαΐου επισφράγισαν το τέλος του μεταπολιτευτικού μοντέλου. Επιβεβαίωσαν τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ρήγματα που έχουν προκληθεί στο ΠαΣοΚ και στη ΝΔ, στέλνοντας τον δικομματισμό στα τάρταρα. Ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερο κόμμα και απέκτησαν πολιτική υπόσταση νεότευκτα σχήματα που κινούνται στο δεξιό και αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος.
 

Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο πολιτικό σύστημα είναι δομικές, δημιουργούν νέα δεδομένα, προκαλούν αμηχανία σε όλες τις κομματικές ηγεσίες, ανατρέπουν πολιτικά ταμπού, πυροδοτούν μια ευρύτερη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του πολιτικού συστήματος, αλλά και των ίδιων των κομμάτων.

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς, τον οποίο μετά την μεταπολίτευση εξέφραζε με τον καλύτερο τρόπο το ΠαΣοΚ, έχει βυθιστεί στην δίνη μιας πρωτοφανούς πολιτικής κρίσης.

Το πολυσυλλεκτικό, ανθεκτικό και πολυδύναμο ΠαΣοΚ αποτελεί πλέον παρελθόν. Η κοινωνική και πολιτική του καταβαράθρωση είναι γεγονός. Η διάρρηξη των σχέσεών του με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις φαίνεται να είναι μη αντιστρέψιμη.

Το ΠαΣοΚ σήμερα έχει γίνει πολιτική σκιά του παλιού εαυτού του. Είναι ένα πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο αξιωματούχων που έχει αποξενωθεί από τους πολίτες, αδυνατώντας να εκφράσει τις πραγματικές ανάγκες και απαιτήσεις τους. Αυτό το ΠαΣοΚ δεν έχει καμία τύχη, κανένα μέλλον. Αν κατέβει ξανά στις εκλογές, το μόνο που θα πετύχει θα είναι η περαιτέρω συρρίκνωσή του. Το μόνο που του απομένει να κάνει είναι η αυτοκατάλυση ενός αποστεωμένου κομματικού μηχανισμού που στηρίχθηκε και στηρίζεται σε έναν κύκλο παραγόντων.

Το ΠαΣοΚ ήταν το πρώτο και μεγάλο θύμα των πολιτικών του μνημονίου, αλλά και των ανερμάτιστων επιλογών της διακυβέρνησης Παπανδρέου. Όπως έδειξαν οι κάλπες, αυτό το ΠαΣοΚ όχι μόνο δεν αρέσει, για να θυμηθούμε και τη γνωστή φράση της Μελίνας Μερκούρη, αλλά ούτε πείθει. Αυτό το ΠαΣοΚ δεν το θέλουν οι πολίτες, αυτό είναι το ηχηρό μήνυμα που εξέπεμψαν με την ψήφο τους. Το απωθούν, το προσπερνούν, αναζητώντας νέες πολιτικές εκφράσεις.

Η ρευστοποίηση της κοινωνικής και πολιτικής του βάσης δείχνει ότι ο ιστορικός του κύκλος έχει κλείσει. Ό,τι μπορούσε να προσφέρει το προσέφερε στη χώρα, στην κοινωνία, στους πολίτες. Τη συνδρομή του στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας, στην ενίσχυση ενός υποτυπώδους κράτους πρόνοιας δεν πρέπει να την υποτιμάμε. Ούτε πρέπει να ξεχνάμε τη σημαντική του συμβολή στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κεκτημένο του ευρώ πιστώνεται αντικειμενικά στο θετικό έργο του ΠαΣοΚ.

Όμως μια χώρα και μια κοινωνία που βιώνουν τη χρεοκοπία, είναι φυσικό όχι απλά να τιμωρούν, αλλά και να διαγράφουν από τον ορίζοντά τους το κόμμα εκείνο το οποίο θεωρούν υπεύθυνο για αυτή.

Ως εκ τούτου, τα περιθώρια ανάκαμψης και ενίσχυσης αν δεν είναι ανύπαρκτα, είναι μηδαμινά. Γι’ αυτό και είναι ζωτική ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες μεγάλου βεληνεκούς.

Η προοδευτική παράταξη της Κεντροαριστεράς χρειάζεται μια νέα θεμελίωση, χρειάζεται ένα νέο πολιτικό σχήμα, στο οποίο θα συναντηθούν δυνάμεις που πιστεύουν στην σοσιαλδημοκρατία, στην Ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά, στο κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό κέντρο, στην πολιτική οικολογία. Οι συνιστώσες αυτές είναι υπαρκτές, αναζητούν πολιτική έκφραση, αναμένουν πρωτοβουλίες που θα υπερβαίνουν τα υπάρχοντα κομματικά σχήματα του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Το εγχείρημα της επανίδρυσης μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης της Κεντροαριστεράς οφείλει να στηριχθεί σε ένα εντελώς νέο πολιτικό υπόδειγμα, εγκαταλείποντας τις ιδεολογικές μονομέρειες, τις αυταρέσκειες του παρελθόντος και τους κομματικούς πατριωτισμούς σχημάτων που έχουν εκπνεύσει.

Τόσο το ΠαΣοΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ καλούνται να οριοθετήσουν την πολιτική τους παρουσία στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, αναζητώντας την ταυτότητα μιας νέας μεταρρυθμιστικής, ριζοσπαστικής και ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. Οι οριοθετήσεις αυτές οφείλουν να υπερβαίνουν τις παλιές και παραδοσιακές πολιτικές διαιρέσεις. Άλλωστε, για να θυμηθούμε και τον γνωστό τραγουδοποιό, «παράδοση είναι να δημιουργείς εκ του μηδενός».

Η νέα ηγεσία του ΠαΣοΚ έχει μια επιλογή: να κάνει πράξη την μεγάλη τομή στο χώρο της Κεντροαριστεράς, υπερβαίνοντας φόβους, αναστολές και ταλαντεύσεις. Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα, προκειμένου να είμαστε χρήσιμοι στην χώρα και στην κοινωνία. Ο κανόνας της χρησιμότητας είναι θεμελιώδης στον χώρο της πολιτικής. Αυτόν τον κανόνα καλούνται να υπηρετήσουν και οι ηγεσίες και τα στελέχη και οι πολίτες που θέλουν και προσδοκούν μια ζώσα ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά.

Η ενίσχυση των δεσμών μας με την Ευρώπη, η παραμονή μας στην ευρωζώνη, η υπέρβαση του μνημονίου χωρίς πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς, η ανάταξη της οικονομίας, η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής δεν θα επιτευχθούν από τους πολιτικούς τουρίστες μιας αναχρονιστικής Αριστεράς που θέλει να γίνει ΠαΣοΚ στη θέση του ΠαΣοΚ.

Ας το αντιληφθούμε όλοι: η Αριστερά αυτή που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της, που παίζει με τη δραχμή, που παραπαίει στο λαϊκισμό και στις ετερόκλητες συμμαχίες, το μόνο που μπορεί να μας υποσχεθεί είναι το ραντεβού με το παρελθόν.

*Η κυρία Αννα Νταλάρα είναι πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β’ ΑθήναςΓνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (7)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Σύσταση απλά | 20/05/2012 01:27
  Αννούλα,αν και δεν έχεις γράψει αυτό το κακό άρθρο εσύ, τολμώ να σου πω, να αποσυρθείς τεχνηέντως από την πολιτική και να ασχοληθείς εκ νέου και εκ του ασφαλλούς με πράγματα τα οποία γνώρισες στον προηγούμενο βίο σου.Ο Γιώργος εξάλου θα μπορεσει να σε βοηθήσει καλλίτερα.Αρκετά τον βασάνισες και δεν του πρέπει!
  Τσε
  απάντηση30
   
   
  Καμιά ιδέα έχετε; | 19/05/2012 21:06
  Δεν λέτε τίποτε δημιουργικό! Καμιά ιδέα, καμιά πρόταση! Το απόλυτο τίποτε! Είστε μέρος του πασόκ που "σάπισε"! Ο δημοκρατικός προοδευτικός χώρος όμως θα επιζήσει γιατί τα "νέα δεδομένα", το δίπολο Δεξιά- Αριστερά είναι ένα αναποτελεσματικό μείγμα που ωθεί σε αδιέξοδα και τραγωδίες! Ας διδαχθούμε από την Ιστορία!
  γιώργος σ.
  απάντηση70
   
   
  Ποιά άκρα; | 19/05/2012 13:39
  " ...απέκτησαν πολιτική υπόσταση νεότευκτα σχήματα που κινούνται στο δεξιό και αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος." Ποιά είναι τα νεότευκτα αυτά σχήματα στο αριστερό άκρο, κα Νταλάρα; Ο ΣΥΡΙΖΑ και η "Δημοκρατική Αριστερά"; Τα μόνα νεότευκτα σχήματα που βλέπω είναι οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" και η "Χρυσή Αυγή" και αυτά είναι στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος.
  ΜΚΕ
  απάντηση103
   
   
  Δηλαδή είναι το ΠΑΣΟΚ κεντροαριστερά? | 19/05/2012 13:38
  Προτιμώ το ραντεβού με το παρελθόν από μια "κεντροαριστερά" που είναι στην πραγματικότητα ξεκάθαρος νεο-φιλελευθερισμός!!!
  Χρύσα
  απάντηση85
   
   
  Den sas theloun allo! | 19/05/2012 13:22
  Kiria Ntalara, pote epitelous tha katalavete oti i polites den sas theloun allo? Oute na sas vlepoun, oute na sas akoun, oute na sas diavazoun! Giati prepi na ypomenoume tin parousia ke tin thea politikon pou den echoun pia kamia nomimopoiisi ke sympathia tou ellinikou laou? Os edo pia!
  Kritikos politis
  απάντηση144
   
   
  Τον πάπα, δεν τον πιάνουν από τα γένια | 19/05/2012 11:39
  Και μέχρι τα βαθιά της γεράματα, θα είναι μια πρώην βουλευτής Β Αθηνών του ΠΑΣΟΚ. Βαρεθήκαμε την υποχωρητικότητά σας, το ξεπούλημα της χώρας και την εξαθλίωση των πολιτών. Όλοι οι έγκριτοι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν την προβληματικότητα της ευρωπαϊκής ένωσης σε πολιτειακό επίπεδο, με όρους ισονομίας και δικαίου για όλες τις χώρες που συμμετέχουν. Η ΕΕ ως έχει οδηγεί τις χώρες της περιφέρειας σε συμμετοχή στην ΕΕ με όρους αποικιοκρατίας. Εσείς, η -και καλά- κεντροαριστερά, ούτε αυτό δεν βλέπετε. Παίζετε απροκάλυπτα το παιχνίδι των γερμανικών πολυεθνικών σαν τζιράκια, σε βάρος των λαών της Ευρώπης. Τι χρηματοδότηση σας έταξαν αυτήν την φορά; Σα δε ντρεπόμαστε να υπογράφει και βουλευτής Β Αθηνών, ούτε το πάθημα δεν της έγινε μάθημα.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση114
   
   
  Η ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΗ ΚΥΡΙΑ | 19/05/2012 11:16
  Kαι θα παραμείνει πρώην βουλευτής η κ. Νταλάρα, που έχει το θράσος να μας λέει ότι το λα'ι'κιστικό και τυχοδιωκτικό ΠΑΣΟΚ εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο την κεντροαριστερά και μας μιλάει για τΙς ανερμάτιστες πολιτικές της διακυκυβέρνησης Παπανδρέου, λες και δεν τις στήριξε επανειλημμένως με την ψήφο της τόσο ως υπουργός ως και ως βουλευτής.
  ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ
  απάντηση182