Εκείνο για το οποίο αναρωτιούνται στο ΠαΣοΚ είναι αν ο κ. Ευ. Βενιζέλος θα τηρήσει την άτυπη δέσμευσή του προς κορυφαία στελέχη του κόμματος και θα συστήσει τη Δευτέρα, αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΠαΣοΚ, «εκλογική επιτροπή» που θα συμβολίζει την «ενότητα». Κάποιοι λένε ότι ο Βαγγέλης βεβαίως και θα δώσει το μήνυμα της ενότητας προκειμένου να διαφοροποιηθεί από τον κ. Γ. Παπανδρέου ο οποίος είχε καθιερώσει το «σύστημα των κηπουρών». Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι ωστόσο που εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος δεν θα θελήσει να δώσει την εικόνα ότι τίθεται υπό επιτροπεία και θα προτιμήσει να κάνει τις εκλογές με τους δικούς του «κηπουρούς».

**

Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου ανέλαβε αμέσως δράση για την ανάνηψη της ανάπτυξης. Μετά τις Βρυξέλλες η νέα και απαστράπτουσα υπουργός Ανάπτυξης ετοιμάζεται να μεταβεί στο Βερολίνο όπου θα συνομιλήσει με μέλη της κυβέρνησης, με τους εκπροσώπους των γερμανών βιομηχάνων ενώ θα εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag (για να μιλήσει στα μέλη της και όχι για να την ανακρίνουν, αν και τίποτα δεν αποκλείει να συμβούν και τα δύο). Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα γίνουν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αφού μέχρι τότε η υπουργός θα παραμείνει στην Ελλάδα για να γιορτάσει την ανάληψη της ηγεσίας του ΠαΣοΚ από τον κ. Ευ. Βενιζέλο.

**

Κι ενώ η πολιτική και η οικονομία παράγουν διαρκώς νέα γεγονότα, η Βουλή δεν θα μπορούσε να σταματήσει την μόνιμη ενασχόλησή της με «σκάνδαλα» (τα οποία ουδέποτε τιμωρούνται) αφού κατά κάποιο τρόπο υπάρχουν δύο Κοινοβούλια μέσα στο Κοινοβούλιο. Στο πρώτο ψηφίζονται νόμοι τους οποίους δύο χρόνια μετά αναλαμβάνει να ερευνήσει ως «σκάνδαλα» το δεύτερο. Ως γνωστόν αυτή την περίοδο Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ασχολείται με την υπόθεση της αλλοίωσης των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ και χθες κατέθεσε ο κ. Γ. Προβόπουλος. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ρωτήθηκε μεταξύ άλλων αν οι δηλώσεις περί Τιτανικού του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έβλαψαν τη χώρα. Δεν ξέρω αν με τέτοιες ερωτήσεις μπορεί να διαλευκανθεί η υπόθεση των στατιστικών στοιχείων. Ο διοικητής απάντησε ότι δεν μπορεί να κρίνει τον αντίκτυπο των δηλώσεων, αλλά από την άλλη πλευρά είναι γεγονός ότι οι αγορές και οι ευρωπαϊκές χώρες γνώριζαν ποια ήταν η πραγματικότητα των οικονομικών δεδομένων.

**

Εντείνεται η προεκλογική αγωνία στο στρατηγείο του ΛΑΟΣ όπου αναζητούνται όλο και περισσότερα «πυροτεχνήματα». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αν. Γιαννίτση να διεξαχθεί η προεκλογική εκστρατεία χωρίς οικονομικές ενισχύσεις στα κόμματα διότι, όπως λέει, η επιχορήγηση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό «σκανδαλίζει τους πολίτες». Επειδή όμως τα κόμματα δεν έχουν βρει τον τρόπο να πολλαπλασιάζουν τους ιχθείς δεν μπορώ να φανταστώ πόσο περισσότερο θα «σκανδαλιστούν οι πολίτες» όταν αναλογιστούν ποια είναι η δεύτερη πηγή οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων μετά από εκείνη του προϋπολογισμού… Μου λένε λοιπόν ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο οι συγκεκριμένες εκκλήσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ δεν πρόκειται να εισακουστούν από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά αν ο κ. Καρατζαφέρης επιμένει μπορεί εκείνος πρώτος να επιστρέψει την κρατική επιχορήγηση.