Κοντεύουν σχεδόν δυό μήνες από τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο.

Ενας πρόχειρος απολογισμός φανερώνει ότι επήλθε σχετική ηρεμία στην κοινωνία.

Οι πολλές αντιδράσεις κόπασαν ή καλύτερα ανεστάλησαν.

Και μαζί, η υπόθεση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας μπήκε σε ένα δρόμο.

Το επίπεδο κατανόησης και συνειδητοποίησης της κρίσης είναι υψηλότερο και μπορεί να πει κανείς ότι οι πολίτες τρέφουν έστω μια μικρή ελπίδα ότι η κατάσταση, έστω με βαρύ κόστος, μπορεί να ελεγχθεί.

Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας δεν λύθηκαν βεβαίως, όπως δεν έλειψαν και οι κυβερνητικές δυσλειτουργίες του βαρέως, κατά γενική ομολογία, σχήματος.

Ωστόσο, σήμερα, μπορεί να πει κανείς ότι η ρύθμιση των χρεών μας βαίνει καλώς, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες πια ότι η νέα δανειακή σύμβαση μπορεί να συναφθεί και ότι εντέλει η χώρα είναι σε θέση να καταρτίσει και να αποδεχθεί ένα οικονομικό πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ακόμη, φαίνεται ότι η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τα συνεργαζόμενα κόμματα γίνεται ολοένα και καλύτερη και ότι το υπουργικό συμβούλιο, παρά τις διαφορές και τις πολλές διαφωνίες, απέκτησε επιτέλους κανονική λειτουργία.

Αλλά και με τα μη συμμετέχοντα στην κυβέρνηση κόμματα έχει αποκαταστήσει επαφή. Όποτε χρειάσθηκε υπήρξε αναλυτικός και λεπτομερής στις ενημερώσεις και των άλλων πολιτικών αρχηγών.

Επίσης είναι σκόπιμο να αναγνωρίσει κανείς ότι ο πρωθυπουργός εργάζεται νυχθημερόν, συστηματικά και οργανωμένα, χωρίς να φείδεται κόπων και προσπαθειών, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν και στο επόμενο διάστημα κατά τον σχεδιασμό και προγραμματισμό του, τότε όλοι μπορούν να ελπίζουν ότι η χώρα θα τα καταφέρει να ξανασταθεί στα πόδια της και να ξαναβρεί τη χαμένη αισιοδοξία της.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ο κ. Παπαδήμος είναι ένας αλλιώτικος πρωθυπουργός. Παρά τις εύκολες κατηγορίες που πολλοί του προσάπτουν, παραδίδει μαθήματα ήθους και ηγεσίας. Και κυρίως προσφοράς, την οποία οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν, επειδή απλούστατα δεν την διαλαλεί, ούτε βεβαίως την προπαγανδίζει κανείς.