Τώρα που όλοι έχουν γίνει οικονοµολόγοι και προσπαθούν µέσα σ’ αυτό το απίστευτο πολιτικό reality να εξηγήσουν τα ανεξήγητα – γι’ αυτούς – χάλια στα οποία έφεραν οι ίδιοι την οικονοµία µας, ίσως είναι χρήσιµο να καταφύγουµε στους αριθµούς, που είναι αποκαλυπτικοί. Φθάσαµε λοιπόν στον ∆εκέµβριο: τα Ταµεία αναζητούν εναγωνίως χρήµατα για να πληρώσουν τις συντάξεις κι από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονοµικών – του taxis – διαπιστώνουµε ότι ακόµα δεν έχουν εκκαθαριστεί 600.000 φορολογικές δηλώσεις (!) µε αποτέλεσµα το ∆ηµόσιο να µην έχει εισπράξει τους φόρους που αναλογούν.

Παρά ταύτα, τα στοιχεία δείχνουν ότι το εισόδηµα (του 2010)

που δήλωσαν εφέτος 5,5 εκατ. Ελληνες φορολογούµενοι θα υπερβεί τα 105 δισ. ευρώ. ∆ηλαδή, παρά την ύφεση, τις περικοπές µισθών και συντάξεων και τις απολύσεις, το δηλωθέν εισόδηµα (για το 2010) ήταν αυξηµένο κατά 8 δισ. ευρώ σε σχέση µε το 2009 (!) και κατά 12 δισ. ευρώ σε σχέση µε τα εισοδήµατα του 2008.

Η πρώτη ανάγνωση µάς οδηγεί στο συµπέρασµα ότι ένα µέρος κρυφών εισοδηµάτων της παραοικονοµίας εµφανίστηκε στις φορολογικές δηλώσεις. Ισως γιατί πολλοί αναγκάστηκαν να δηλώσουν εισοδήµατα για να δικαιολογήσουν τα τεκµήρια. Μια δεύτερη σκέψη είναι ότι όλοι έσπευσαν να συγκεντρώσουν αποδείξεις για να εκµεταλλευτούν το κί νητρο της επιστροφής φόρου, αλλά για να το επιτύχουν έπρεπε να έχουν και ανάλογο εισόδηµα. Και µια τρίτη εξήγηση είναι το «φιλότιµο», που οδήγησε πολλούς να είναι συνεπείς µήπως και βγούµε από το αδιέξοδο.

Οµως αυτό που έχει σηµασία είναι το αποτέλεσµα…

Παρά το ρεκόρ των δηλωθέντων εισοδηµάτων, τα έσοδα από την άµεση φορολογία µειώθηκαν. Ηταν εφέτος λιγότερα από πέρυσι κατά 3 δισ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε στην επιβολή των έκτακτων µέτρων του Αυγούστου.

Και αναρωτιέται κάποιος… Ηταν µόνον η βλακεία του µέτρου της επιστροφής φόρου µέσω των αποδείξεων που οδήγησε στην κατάρρευση των εσόδων ή ήταν συνδυασµός και της αύξησης του αφορολογήτου για τους επαγγελµατίες στα 12.000 ευρώ που οδήγησε πολλούς να δηλώνουν εισοδήµατα εκ του ασφαλούς, αφού δεν θα πλήρωναν φόρο.

Είναι προφανές ότι την ώρα που η οικονοµία καιγόταν, οι αποφάσεις µέχρι και τον περασµένο Ιούνιο λειτουργούσαν σαν κάποιος να ρίχνει πετρέλαιο αντί για νερό στη φωτιά.

Αυτό όµως που προβληµατίζει τους ειδικούς οι οποίοι έχουν τώρα την ευθύνη για την οικονοµική πολιτική είναι το εξής:

– Καλά, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν καταλάβαινε. Η τρόικα τι έκανε για να προλάβει, πριν οδηγηθούµε στη χρεοκοπία;

ztsolis@dolnet.gr