από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να αποχωρήσει

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Δεν ξέρω ποιος συμβουλεύει τον πρωθυπουργό στη διαχείριση κρίσεων αλλά, όποιος και αν είναι, δεν διαθέτει μεγάλη γκάμα σεναρίων: αυτά που βλέπουμε να διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες θυμίζουν πολύ αυτά που έγιναν το 2007 όταν ο κ. Βενιζέλος διεκδίκησε την ηγεσία του ΠαΣοΚ. Απέναντι στον βιαστικό, ορμητικό, και ορισμένες φορές έξαλλο, αντίπαλό του, ο κ. Παπανδρέου ήταν ήρεμος και μεθοδικός, άφησε τις διαδικασίες να τραβήξουν σε χρόνο, δεν παραιτήθηκε από πρόεδρος για να έχει όλα τα πλεονεκτήματα που του εξασφάλιζε ο θεσμικός του ρόλος, αρνήθηκε τη διαμεσολάβηση τρίτων όπως  ο κ. Σημίτης. Και κέρδισε, ενώ δύο μήνες πριν είχε ηττηθεί, συντριπτικά, για τέταρτη φορά, από τον Κώστα Καραμανλή που είχε αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πυρκαϊές της Πελοποννήσου φωτογραφιζόμενος με αμπέχωνο με φόντο τις φλόγες. Τα ίδια κάνει και τώρα ο πρωθυπουργός απέναντι στον, μονίμως έξαλλο και επιθετικό, Αντώνη Σαμαρά.

Αυτή την φορά την κρίση δημιούργησε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης και προτείνοντας δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου δανείου – και πιστεύω πως είχε δίκιο να τα κάνει αυτά, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση: επί δύο χρόνια η (βραδυπορούσα, αναποφάσιστη και αναποτελεσματική) κυβέρνησή του αντιμετωπίζει την επίθεση αδίστακτης αντιπολίτευσης που έλεγε «όχι σε όλα» και δικαιολογούσε, όταν δεν υποκινούσε η ίδια, όλες σχεδόν τις βίαιες εκδηλώσεις – με τη βοήθεια μάλιστα του «βαθέος ΠαΣοΚ», εκείνου του τμήματος του κόμματος που είχε βοηθήσει τον κ. Παπανδρέου να κατισχύσει του κ. Βενιζέλου. Η Ελλάδα δεν ταπεινώθηκε όταν κλήθηκε ο πρωθυπουργός στις Κάννες, είχε ήδη ταπεινωθεί και εξευτελιστεί από τα greek statistics, τις παλινωδίες της κυβέρνησης, την ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης, τους νεκρούς των διαδηλώσεων, τις εικόνες απερίγραπτης βίας που γίνονταν πρώτο θέμα σε όλα τα μέντια του κόσμου – και όλη αυτή η βία στρεφόταν κατά του μνημονίου και της τρόικας, δηλαδή κατά της συμμετοχής μας στην Ευρωζώνη. Το αν θέλουμε να είμαστε στην Ευρωζώνη έχει τεθεί ως ζήτημα εδώ και ενάμιση χρόνο, δεν εμφανίστηκε τώρα.

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία φυλλορροούσε, έπρεπε να ψηφιστούν προϋπολογισμός, φορολογικό νομοσχέδιο και η νέα δανειακή σύμβαση, να γίνουν αποκρατικοποιήσεις, να εφαρμοστεί η εφεδρεία – κανείς δεν ήταν σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα άντεχε, μετά μάλιστα και τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου. Η ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε, αν την έπαιρνε, εξασφάλιζε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε τουλάχιστον να ψηφίσει τον προϋπολογισμό και το φορολογικό. Στο δημοψήφισμα, η μεν άκρα αριστερά θα ψήφιζε βεβαίως «όχι», αλλά η ΝΔ θα είχε τεράστιο πρόβλημα να προτείνει «όχι» ή και αποχή ή λευκό, αφού το πραγματικό διακύβευμα του αποτελέσματος θα ήταν η συμμετοχή στην Ευρωζώνη. Αυτό εξηγεί και την βίαιη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, τις απειλές για ανένδοτο αγώνα και παραίτηση όλων των βουλευτών: θα βρισκόταν μπροστά στο δίλημμα να καταπιεί όσα λέει δύο χρόνια τώρα ή να αναλάβει την ευθύνη της εξόδου της χώρας από  την Ευρωζώνη. Και μπορούσε κανείς να ελπίζει ότι οι θεσμικές διαδικασίες για το δημοψήφισμα θα μείωναν την ανεξέλεγκτη βία.  

Δεν γνωρίζω αν το επιτελείο του κ. Παπανδρέου στα σενάρια του για τη διαχείριση της κρίσης είχε συνυπολογίσει την αντίδραση των αγορών και των κυβερνήσεων της Ευρώπης στην προκήρυξη δημοψηφίσματος. Ίσως ναι, και να είχαν υποθέσει ότι θα συνέβαινε αυτό  που συνέβη: απειλές και αυστηρή επίπληξη όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση. Ίσως όχι και να ανατράπηκε το σενάριό– πάντως το αποτέλεσμα είναι ότι αναγκάστηκε ο κ. Σαμαράς να αναδιπλωθεί, να ξεχάσει τις δημαγωγικές υποσχέσεις των  Ζαππείων, να αποδεχθεί να υπερψηφίσει το νέο δάνειο και να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα έχει την υποστήριξη των δύο κομμάτων για να διεκπεραιώσει τα δύσκολα θέματα που εκκρεμούν και να οργανώσει μετά τις εκλογές.

Τώρα βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Ο κ. Παπανδρέου αρνείται να παραιτηθεί όπως του ζητά ο κ. Σαμαράς αλλά και στελέχη του ΠαΣοΚ με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο αν δεν έχει συμφωνηθεί πώς θα είναι, τι θα κάνει, πόσο θα διαρκέσει το νέο κυβερνητικό σχήμα, ποιοι  θα συμμετέχουν. Σωστό είναι θεσμικά, εφόσον λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, και επιπλέον εξασφαλίζει στον κ. Παπανδρέου τρομερό πλεονέκτημα: αν δεν συμφωνήσουν τα δύο κόμματα, ο ίδιος θα παραμείνει πρωθυπουργός, αλλά θα τολμήσει ο κ. Σαμαράς να καταψηφίσει τη δανειακή σύμβαση; Στην πραγματικότητα, ο κ. Σαμαράς είναι με την πλάτη στον τοίχο αυτή τη στιγμή. Μπορεί, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, να λέει ό,τι θέλει –  αλλά ποιος θα τον πιστεύει; Αυτός έχει δώσει δείγματα άρνησης και μισαλλοδοξίας ως τώρα, αυτός είναι ο επιθετικός και συναγωνίζεται σε εξαλλοσύνη ακόμα και τον κ. Τσίπρα, ώρες-ώρες. Αυτός θα φωνάζει και ο κ. Παπανδρέου θα είναι πρωθυπουργός.

Και μετά, τι; Μετά τη νέα νικηφόρα διαχείριση της κρίσης θα χαρεί τόσο για τον νέο θρίαμβο του πρόεδρού της η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ που θα συσπειρωθεί γύρω του για μήνες, ώσπου να φθάσουμε στο ξέφωτο που μας υπόσχεται ο κ. Βενιζέλος; Θα είναι δυνατόν να λειτουργήσει η χώρα με τη διαρκή αμφισβήτηση που θα δέχεται η κυβέρνηση – που δεν θα έχει πια τη νομιμοποίηση του δημοψηφίσματος που δεν θα γίνει; Θα μπορέσει να πείσει εταίρους και δανειστές ότι μπορούν να την εμπιστεύονται; Θα γίνουν ξαφνικά όλοι οι υπουργοί πρότυπα δημιουργικότητας και εργατικότητας για να λύσουν τα προβλήματα του τομέα τους;

Τίποτα από αυτά δεν θα γίνει, η κυβέρνηση θα καταρρεύσει μετά από λίγες εβδομάδες ή μήνες. Ανεξέλεγκτα, σαν την χρεοκοπία που μας περιμένει. Μπορεί  ο κ. Παπανδρέου να έχει κερδίσει τον κ. Σαμαρά όπως κέρδισε και τον κ. Βενιζέλο, αλλά πάνω στο πτώμα της χώρας. Και θα έρθει μετά ο κ. Σαμαράς να το αποτεφρώσει.

Άλλωστε, η συνταγή της βραδυπορίας και της θεσμικής ηρεμίας εφαρμόστηκε και το 2009, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνοντας πρωθυπουργός είχε να αντιμετωπίσει την κρίση του χρέους που μόλις εκδηλωνόταν. Το αποτέλεσμα ήταν να φουντώσει πυρκαϊά που μπορούσε ίσως να είχε ελεγχθεί αλλά απειλεί  τώρα με καταστροφές μεγαλύτερες από της Πελοποννήσου το 2007.

Ο κ. Παπανδρέου πράγματι κατάφερε, ως τώρα, να κρατήσει το ναυαγισμένο σκάφος της Ελλάδας σε κάποια απόσταση από τα βράχια που απειλούν να το συντρίψουν – και έχει ανταμειφθεί με χλευασμούς, κινδυνεύει να θεωρηθεί ο υπαίτιος της ελληνικής τραγωδίας, ενώ δεν είναι. Πρόσφερε μια τελευταία υπηρεσία στη χώρα και στο ΠαΣοΚ επιτυγχάνοντας υπερψήφιση του νέου δανείου και ξεσκεπάζοντας τον καιροσκοπισμό του κ. Σαμαρά. Αν θέλει  κάποια ημέρα  να του αναγνωριστούν όλα αυτά πρέπει τώρα να αποχωρήσει. Και πρέπει να το ανακοινώσει σήμερα, για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνησή του, ώστε η διαδικασία συγκρότησης νέας κυβέρνησης να γίνει χωρίς να υποκύψει η χώρα στους εκβιασμούς του κ. Σαμαρά που βιάζεται να γίνουν εκλογές για να τις κερδίσει – και να την αποτεφρώσει. Νομίζω όλοι θα αναγνωρίσουν το τραγικό μεγαλείο της κίνησής του.

 

Psychoyos@tovima.grΓνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (24)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Μετριοπαθεια, μετριοπαθεια, μετριοπαθεια! | 06/11/2011 10:30
  Μια καλη αρχη για επιλυση πολλων προβληματων που μαστιζουν την Ελλαδα θα ηταν ο περιορισμος των εμπαθων και κουτσομπολιστικων σχολιων. Αντι αυτου θα ηταν ευαρεστον και σοφο αν οχι ολα τα περισσοτερα σχολια να χαρακτηριζονται απο μετριοπαθεια. Λεονταρισμοι και αλλαλαγμοι οταν Α) εισαι με το ενα ποδι στον ταφο και Β) δεν εισαι καλεσμενος η εκλεγμενος να λυσης το προβλημα μονο θετικο αποτελεσμα δεν εχουν. Το επιπεδο πολλων σχολιων και αν σκεφθει κανεις οτι προκειται για σχολιαστες με τουλαχιστον Γυμνασιο/Λυκειο ειναι καταθληπτικα χαμηλο. Και ο καυμενος ο Γιωργος, στον λογο του, να μιλαει για την σοφια του ελληνικου λαου, για τις συγκινητικες προσπαθειες και αλλα τοιαυτα πενεματα. Θεος κι αν ειναι!!!!!!
  Ελληνας, εξωτερικου
  απάντηση11
   
   
  Η ΧΑΒΟΥΖΑ ΤΟΝ ΑΘΗΝΩΝ | 05/11/2011 19:57
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΟΙΞΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΟΙ ΧΑΒΟΥΖΑ ΚΑΙ ΛΟΙΓΑ ΤΡΩΚΤΟΙΚΑ ΑΠΟΤΟ 81 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΕΚΟΛΑΨΗ ΤΟΝ ΤΡΩΚΤΙΚΟΝ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΡΧΗΣΕ ΝΑ ΞΕΒΡΑΖΗ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΛΕΟΙΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΗΚΟΥ ΚΟΡΒΑΝΑ ΣΤΟ ΦΟΡΤΕΤΟΥ ΕΑΝ ΑΡΧΙΣΩ ΝΑ ΤΑ ΑΠΑΡΗΘΜΩ ΘΑ ΣΕ ΠΙΑΣΗ ΤΡΕΛΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΑΔΙΑΒΑΖΗΣ ΠΑΡΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΛΗΡΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΗΣΤΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΑΛΥΣΤΕΨΑΝ ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΟΡΘΙΟ ΟΚΑΙΜΕΝΟΣ ΑΛΕΞ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑΤΟΥ ΤΟΣΟΣ ΚΟΠΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΜΕΤΑΘΕΣΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΙΑΛΗΣΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ Δ. Υ. ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΗ ΣΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΣΤΥΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΙΓΑ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΧΡΟΙΣΤΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΗ ΑΛΕΙΘΗΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟ ΚΑΛΙΤΕΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΥΧΟΜΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΑΦΟΥΖΑ ΤΟΥΣ ΝΑΡΙΞΟΥΜΕ ΜΠΕΤΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΕ ΠΑΧΟΣ 50 ΠΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΓΛΗΤΟΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩ
  Ανώνυμος / η
  απάντηση01
   
   
  Εξαιρετικο αρθρο | 05/11/2011 17:58
  Εξαιρετικο αρθρο
  Θεμιστοκλης
  απάντηση10
   
   
  Καθε αντιδραση ηταν μελετημενη. | 04/11/2011 19:14
  Παλι πολυ πετυχημενη αναλυση με μονο 2 συμπληρωματα. Ο ΓΑΠ τις αντιδρασεις τις ειχε μελετησει και μπορει να ηταν και προσυμφωνημενο με Σαρκοζι και Μερκελ. Το προγραμμα δεν βγαινει χωρις συνναινεση. Και γι αυτο εκβιασε καταστασεις για να μην μπορει να κρυφτει κανεις. Το μονο που δεν υπολογισε κατα την αποψη μου ηταν το εσωτερικο ανταρτικο. Το προβλημα ομως αυτη την στιγμη ειναι ενα. Μια κακη κυβερνηση ειναι 100 φορες πιο αποδοτικη απο την ακυβερνησια. Και ετσι οπως συμπεριφερεται ο Σαμαρας και δειχνουν οι δημοσκοπησεις δεν θα υπαρξει αυτοδυναμη κυβερνηση. Σε αυτη την κατασταση που βρισκεται αυτη την στιγμη η Ελλαδα εαν απο τις πρωτες εκλογες δεν εχουμε κυβερνηση, η εξοδος απο το ευρω και Ε.Ε θα ειναι το μικροτερο κακο. Ειναι το σεναριο που αρκετοι ονειρευονται. Χαος.
  Σπυρος Μπ.
  απάντηση651
   
   
  megales alithies | 04/11/2011 17:54
  Se auto to keimenaki sou, uparxoun orismenes protaseis (px. ti einai auto pou pragmatika kseftilizei tin xwra sto ekswteriko) pou periexoun megales alithies.. polu kalh analisi
  dio
  απάντηση431
   
   
  ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ | 04/11/2011 17:16
  Κυριε Ψυχογιε, θα συμφωνησω μαζι σας μονο στο εξης....Οτι τα σεναρια ηταν λιγα, το εξης ενα που περιγραψατε.....Πολλες φορες ομως η αντιμετωπιση των κρισεων δε θελει μονο ηρεμια, αλλα και τσαμπουκα....Και φυσικα ποτε εμμονες, εγωισμους, παλιμπαιδισμους και κωλοτουμπες!!!Αν ολα αυτα τυα συνδυασετε με τη βραδυπορια της κυβερνησης του και του ιδιου που περιγραψατε παραπάνω, φτασαμε σε αυτά τα αποτελέσματα...Οσον αφορα τον κυριο Σαμαρα, που οπως λετε φωναζει και κατα τη γνωμη μου θα αποδειχθει πολυ χειροτερος του κ.Παπανδρεου, καλα κανει και φωναζει.Πες πες κατι θα βγει....Ετσι δεν γινεται παντα στην Ελλαδα;Τελος, οσον αφορα το βαθυ ΠΑΣΟΚ που αντεδρασε λυσσαλεα οπως λετε, ας προσεχε ο "ηρεμος" κ.Παπανδρεου, που ετρεχε στα λιμανια να διωξει τις "διαβολικες" δυναμεις των απογονων του Μαο....Ολα εδω πληρωνονται....
  keysersoze75
  απάντηση759
   
   
  TO ΠΑΣΟΚ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ | 04/11/2011 16:08
  Αχ, Κύριε Καθηγητά: ακόμα και την τελευταία στιγμή, προσπσθείτε να στήσετε χρυσό χαλί στον ΓΑΠ. Μα είναι δυνατό, σοβαροί άνθρωποι (έστω και "σοβαροί") να λέτε τέτοιες μπούρδες (μετά συγχωρήσεως); Για ποιό τραγικό μεγαλείο μιλάτε; Δεν μπορεί να μην έχει πάρει το αυτί σας τους πολλούς/ πάμπολλους που μιλούν για ψυχολογική κρίση του Πρωθυπουργού μας! Δεν καταλαβαίνετε - ούτε τώρα - το τεράστιο μερίδιο ευθύνης που έχέτε όλοι οι κρατούντες στο ΠΑΣΟΚ; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι μας αφήνει παγερά αδιάφορο το μεγαλείο ή όχι της κίνησης ενός μόνον ανθρώπου, μπροστά στο χάλι στο οποίο μας έφερε (όλη τη χώρα και τον καθένα μας ξεχωριστά) με τους παλιμπαιδισμούς του και τις ασυλόγιστες κινήσεις του; Και αυτός και όλοι οι άλλοι "μεγάλοι" της Κυβέρνησης; Και λύστε μου μια απορία: Γιατί μου θυμίζουν όλα αυτά τους Ρωμαίους αυτοκράτορες της παρακμής; Και με τι σας (τους) κρατάει δεμένους αυτός ο άνθρωπος και οι κηπουροί του; Εκτός βέβαια από τα φράγκα με τα οποία σας έδεσε στο άρμα του. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ
  asxetos
  απάντηση10119
   
   
  Σωστά μεν αλλά... | 04/11/2011 15:13
  Σε μερικές ώρες, μάλλον θα δικαιωθείτε. Όλα θα γίνουν έτσι όπως μαντεύετε. Πάντως, είναι μεγάλο λάθος και άδικο αυτή τη στιγμή να θέτουμε τα ζητήματα ως "προσωπικές στρατηγικές επιβίωσης" του ενός ή του άλλου πολιτικού, και κυρίως του Γιώργου. Για τον Γιώργο αυτή τη στιγμή πέρα από τις δημοσιογραφικές κορώνες, (όχι τις δικές σας φυσικά), υπάρχουν ζητήματα πολύ σοβαρότερα από τις "προσωπικές στρατηγικές". Και παρ’ όλες τις ύβρεις, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες που αυτό δεν έχει διαφύγει της προσοχής τους.
  Άγγελος Παν.
  απάντηση2391
   
   
  "Νομίζω όλοι θα αναγνωρίσουν το τραγικό μεγαλείο της κίνησής του." | 04/11/2011 15:09
  Πες μας που είσαι καθηγητής να μη στείλω τα παιδια μου...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση10103
   
   
  Ευστοχία | 04/11/2011 14:39
  Κε καθηγητά πολύ εύστοχη η ανάρτησή σας.
  petrosuk
  απάντηση959
   
   
  ??? | 04/11/2011 13:49
  Ti simvainei simera? Molis 10 sxolia kai 400-500 i like i don'like!!! Toso apegmenoi einai sti Nea Dimokratia? Eh! tous katalavaino. Den mporoun pleon na fonazoun ta anafthina OXI tous. Thliveroi!
  Vi.Ma
  απάντηση6014
   
   
   
  ΠΡΟΔΟΤΗ | 04/11/2011 12:54
  Αρχισαν οι πολιτικες διωξεις απο τον προδοτη ΓΑΠ. Συλλαμβανουν μεγαλοεπιχειρηματιες για απληρωτα 7-8 εκατομμυριακια ΦΠΑ , κλεινουν συμφωνια με Ελβετια για φορολογηση 25-30% στα κλεμενα 10 ετιων , ερευνουν τα εμβασματα αυτων που εστειλαν € στο εξωτερικο 2009-2011 , θα σωσουν τις τραπεζες (λογω κουρεματος ) και θα τολμησουν να παρουν τις μετοχες απο τους αγαπημενους μας μεγαλοτραπεζιτες (και θα μπορουν να ελενξουν τα τερατα που εχουν συμβει μεσα σε αυτες) , σε λιγο θα κλεισουν και τα στηριγματα του λαου Αλτερ @ Κοντρα . Ελληνες στα οπλα . Γρηγορα εναν τραπεζιτη για πρωθυπουργο , καναλαρχες για υπουργους και τηλεπαρουσιαστες για γενικους γραμματεις . Προδοτη ΓΑΠ . Αντι να κοψεις κι αλλο μισθους και συνταξεις τολμας και κοιτας στα ματια τους πεφωτισμενους ολιγαρχες καθοδηγητες του εθνους .
  freeman
  απάντηση15544
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  poso geloios eisai???? | 04/11/2011 12:49
  Dhladh prepei kai na ntrepomaste pou den tou kanoume kai tamata???o tzefri katafere na mas dialusei mesa se 2 xronia me parapoihsh stoixeiwn,egklhmatikes dhlwseis peri titanikou,katastrofh koinwnikou istou kai apoikiopoihsh ths xwras...twra egw o adahs giati ton brizw arage???molis xtes katafere na strepsei olh thn ufhlio enantiwn tou kai protofanes gia ta ellhnika dedomena kai to idio tou to komma!!!an eftasan paparhga,tsipras,karatzaferhs,samaras na sumfwnhsoun oti einai epitaktikh h anagkh na fugei,auto de deixnei kati???o 3enos tupos(px Telegraph)anarwtietai an einai hli8ios h prodoths... Eseis kurie Psuxogie(tou GAP)ti eiste????
  ntemhs
  απάντηση81197
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ποιοί μας απομακρύνουν από την Ευρώπη; | 04/11/2011 12:25
  Bεβαίως να παραιτηθεί! Γιατί να σηκώνει μόνος το βάρος της ευθύνης και το πολιτικό κόστος και τις ύβρεις ενός βαλκανικού πολιτικού φάσματος που τον υπονομεύει από τότε που ανέλαβε; Είναι ικανοί όλοι οι λυσσσμένοι πολιτικάντηδες για εξουσία που παραμυθιάζουν τους πολίτες να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και την Ε.Ε; Το διακύβευμα του αναιρεθέντος δημοψηφίσματος είχε μια παιδαγωγική αξία! Σκεφτήκαμε για λίγο τι είμαστε και τι θέλουμε! Η ζωή των όποιων διαδόχων του ΓΑΠ θα είναι σκληρή: ούτε η εφαρμογή των υποχρώσεων θα είναι εύκολη, ούτε η λαϊκή αντίδραση θα κοπάσει επειδή θα φύγει από την μέση ο ΓΑΠ!
  ΓΙΩΡΓΟΣ Σ.
  απάντηση6513
   
   
  "Νομίζω όλοι θα αναγνωρίσουν το τραγικό μεγαλείο της κίνησής του." | 04/11/2011 11:57
  Ψυχογιός του Παπανδρέου είσαι; Δεν εξηγείται διαφορετικά.
  Ευθύμιος Βασιλειάδης
  απάντηση31107
   
   
  ΦΕΥΓΩ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΩ | 04/11/2011 11:31
  φευγω για να ξαναρθω αφου ξεκουραστώ και να συνεχισω το εργο της σωτηρίας με επαναδιαπραγμάτευση και σοφρωσύνη και κυρα φροσυνη. χθες με βριζα ολο το βράδι
  ΑΝΤΩΝΟΓΙΩΡΓΑΚΗΣ
  απάντηση1335
   
   
  Άξιος ο μισθός σου αρχιδιαπλεκόμενε | 04/11/2011 11:30
  Σιγά μην δεν υποστηρίξεις αυτούς που σε φτιάξανε . Εσύ πράγματι είσαι από αυτούς που μαζί τα φάγατε...
  jc
  απάντηση247142
   
   
  Oxi psifo! | 04/11/2011 11:24
  Μέγα λάθος να δωθεί ψήφος εμπιστοσυνης σε αυτόν τον πρωθυπουργό σήμερα. Ο λόγος είναι εθνικός:ο κ. Παπανδρέου έχει γίνει σύμβολο αναξιοπιστίας και καιροσκοπισμού, αλλά και εθνικής ταπείνωσης ανα την υφήλιο. Ο ελληνικός λαος και το ελληνικό κοινοβούλιο οφείλει έστω και συμβολικά να τον αποκυρήξει δείχνοντας ότι η απονενοημένη κίνησή του για την αμφισβήτηση του Ευρώ, της σύμβασης και της ίδιας του της υπογραφής ΔΕΝ είναι επιλογή του έθνους, αλλά ότι ο πρωθυπουργός είναι μόνος και αποδοκιμάζεται γι' αυτό.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση430232
   
   
  "Το τραγικό μεγαλείο..." | 04/11/2011 11:08
  Στην ξεφτίλα δεν υπάρχει μεγαλείο. Για πολλά από αυτά που ζούμε δεν ευθύνεται άμεσα αυτός αλλά όλο και περισσότερο γίνεται μέρος τους. Και δεν μπορεί (άσχετα τι λέει στους αφελείς) να "απογαντζωθεί" από την καρέκλα γιατί πλέον όλο και πιο πολύ μοιάζει ο ίδιος με καρέκλα -με μόνο περιεχόμενο αφρολέξ κι οι σούστες, με τέσσερα πόδια και χωρίς αρ@@ίδια.
  της καρέκλας το ποδάρι ξεκαρεκλοποδαριάστηκε
  απάντηση594216