από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Να μην κάνουμε άλμα στο κενό

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Η χώρα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση εδώ και πολλούς μήνες. Την εξέγερση του καλοκαιριού με την πλατεία Συντάγματος κατειλημμένη και τα πλήθη να προσπαθούν να εισβάλουν στη Βουλή ήρθαν να συμπληρώσουν τα όσα έγιναν πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με το θάνατο ενός διαδηλωτή και τα  έκτροπα των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου. Η αμφιβήτησή της κυβέρνησης είναι γενική, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που την στηρίζει, αν υπάρχει, είναι οριακή, ο  κρατικός μηχανισμός έχει παραλύσει. Όλα αυτά σηματοδοτούν πολιτικό αδιέξοδο και είναι λογικό από πολλές πλευρές, ακόμα και από όσους δεν έχουν ιδιοτελή συμφέροντα, να προτείνονται ως λύσεις «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» ή εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ρητά αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού τέτοιας κυβέρνησης. Και αν ακόμα υποθέσαμε ότι θα άλλαζε άποψη, πώς θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με το ΠαΣοΚ αφού έχει απορρίψει όλες τις ως τώρα ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους και έχει καταγγείλει όλες τις συμφωνίες που έχουν γίνει με τους δανειστές μας, ακόμη και την τελευταία; Επομένως, η λύση που απομένει είναι οι εκλογές, εδώ και τώρα, λένε οι υποστηρικτές τους. Και η ψήφιση του προϋπολογισμού και του φορολογικού νομοσχεδίου, πότε  θα γίνει; Θα είναι η χώρα πιο αξιόπιστη απέναντι στους δανειστές της αν δεν εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει; Είναι μικρότερο το ρίσκο που παίρνουμε; Ή είναι προτιμότερο να ψηφιστούν αυτά τα νομοθετήματα και να περιμένουμε υπομονετικά το δημοψήφισμα, που θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή να συζητήσουμε, επιτέλους ψύχραιμα το τι θέλουμε και πού πάμε;

Υπάρχει βεβαίως και η περίπτωση να δεχθεί η ΝΔ να ψηφίσει τον προϋπολογισμό και το φορολογικό και μετά να γίνουν εκλογές. Αυτό πράγματι θα ήταν λύση, θα έδειχνε στην ΕΕ, στο ΔΝΤ και στους διεθνείς τραπεζίτες ότι οι συμφωνίες θα τηρηθούν ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά τον τόπο. Αν ούτε αυτό δέχεται η ΝΔ επειδή δεν μπορεί να αποδεχθεί τα τραγικά σφάλματα που έχει κάνει ως τώρα, γιατί αυτό είναι λιγότερο κομματικά εγωιστικό αυτό από την πρόταση για δημοψήφισμα; Είναι λιγότερο ιδιοτελής αυτή η συμπεριφορά του κ. Σαμαρά από την συμπεριφορά του κ. Παπανδρέου; Γιατί κατακρίνεται ο δεύτερος και όχι ο πρώτος;

Ας ανακοινώσει, λοιπόν, η ΝΔ ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό και το φορολογικό για να αποδείξει ότι οι συμφωνίες που έγιναν δεσμεύουν τη χώρα και όχι την παρούσα κυβέρνηση και ας καταφερθεί μετά εναντίον του δημοψηφίσματος, αν ο κ. Παπανδρέου επιμένει, που δεν θα έχει πλέον δίκιο να επιμένει και θα είναι τότε η δική του άρνηση καταστροφική. Για την ώρα καταστροφικό είναι  το «όχι σε όλα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δείχνει την εξουσιαστική βουλιμία της και δεν την νομιμοποιεί να ζητά εκλογές. Γιατί αποδεικνύει ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να αυξήσει το ποσοστό της και, ει δυνατόν, να κερδίσει την πλειοψηφία. Για την τύχη της χώρας, για τις συνέπειες των άμεσων εκλογών, καθόλου δεν την νοιάζει, όπως δεν νοιάζει και τα υπόλοιπα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Για τούτο άλλωστε είμαστε, εδώ και δύο χρόνια, στην κόψη του ξυραφιού.

Φυσικά, και το ΠαΣοΚ δεν θέλει εκλογές από κομματικό συμφέρον, γιατί ξέρει ότι θα τις χάσει, πιθανόν και να αποδεκατιστεί, αν γίνουν τώρα. Αλλά αυτή τη στιγμή ο φόβος του ΠαΣοΚ και το δικό του κομματικό συμφέρον εξυπηρετεί και το εθνικό συμφέρον που επιβάλει να θεσμοθετηθούν με συνέπεια και ταχύτητα όσα συμφωνήθηκαν με την ΕΕ, το ΔΝΤ, τους τραπεζίτες. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση για μερικούς ακόμα μήνες.

Υποστηρίζεται ότι αυτοί οι  μήνες θα είναι δύσκολοι, θα φέρουν διχόνοια, διαδηλώσεις, απεργίες, αναστάτωση – ως τώρα δηλαδή τι είχαμε; Το ότι δεν έχουμε (ακόμη) θρηνήσει περισσότερους νεκρούς και μεγαλύτερες καταστροφές είναι θαύμα. Κάποιες δυνάμεις, προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση, είναι ικανές να εξωθήσουν   και   σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Αλλά είναι δυνατόν να υποχωρήσουμε στην απειλή «ή τώρα εκλογές ή θα τα διαλύσουμε όλα»; Είναι αυτό περισσότερο δημοκρατικό από το να παραμείνει στην εξουσία κυβέρνηση που φαίνεται ότι έχει χάσει τη λαϊκή πλειοψηφία;

Οι κανόνες που έχουμε συλλογικά θεσπίσει ορίζουν ότι ο έλεγχος για το τι θέλει η λαϊκή πλειοψηφία γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια με καθολική ψηφοφορία και όχι με καθημερινές δημοσκοπήσεις ή με καταμέτρηση των διαδηλώσεων ή των απεργιών. Και αφού αυτός ο κανόνας είναι και  προς το συμφέρον της χώρας αυτή την κρίσιμη στιγμή, που πρέπει η Βουλή να ψηφίσει αυτά που προανέφερα, γιατί να τον παραβούμε; Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση εξαντλεί την τετραετία και ας υπάρχουν ενδείξεις ότι «δεν την θέλει ο λαός»; Θα έλεγα ότι η κοινοβουλευτική ιστορία, και όχι μόνο η ελληνική, διδάσκει ότι οι κυβερνήσεις εξαντλούν την τετραετία ακριβώς όταν γνωρίζουν ότι, αν γίνουν πρόωρες εκλογές, θα τις χάσουν. Γιατί τώρα πρέπει να εξαναγκαστεί σε εκλογές η κυβέρνηση, και να κινδυνεύσουν τα κεκτημένα δεκαετιών της χώρας;

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πλέον ότι αυτή την εποχή διακυβεύεται όχι ποιος θα κυβερνήσει αλλά το αν θα παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη. Κατηγορούνταν όμως ως ανόητοι όσοι σχολιαστές επισήμαιναν από πέρυσι ότι αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα που τίθεται από την αποδοχή ή μη του μνημονίου. Η Μαρία Δαμανάκη κατηγορήθηκε ως «προβοκάτορας» όταν το έθεσε ρητά και επίσημα φέτος τον Μάιο, οι σχετικές προειδοποιήσεις του Κώστα Σημίτη χλευάστηκαν. Και οι διαδηλωτές, οι απεργοί, τα κόμματα της αντιπολίτευσης χωρίς συναίσθηση του κινδύνου, συνέχιζαν με απόλυτο ζεμανφουτισμό τούς καταστροφικούς αγώνες τους για να υπερασπιστούν πολύ μερικότερα συμφέροντα από το γενικό συμφέρον της κοινωνίας μας. Όπως εξίσου ζεμανφουτιστές υπουργοί και βουλευτές του ΠαΣοΚ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην εφαρμοστούν οι συμφωνίες με την τρόικα και οι νόμοι που ψήφιζε η Βουλή.

Τώρα όμως δεν υπάρχουν δικαιολογίες: κάθε απαίτηση για εκλογές εδώ και τώρα, κάθε διαδήλωση, απεργία κατάληψη κατά των μέτρων, όπως και κάθε  καθυστέρηση στην εφαρμογή τους, ανοίγουν τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η τήρηση των συμφωνημένων και  το δημοψήφισμα δίνουν ανάσα για να προχωρήσουμε, να σκεφθούμε τι θέλουμε, ποιο θα είναι το μέλλον μας, ποιο νόμισμα θέλουμε να έχουμε. Η βαρβαρότητα μέσα στην οποία ζούμε, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα μας καταστρέψει γίνουν δεν γίνουν εκλογές, γίνει δεν γίνει δημοψήφισμα.

Επομένως, για να γίνουν τώρα εκλογές θα πρέπει να δεχθεί η ΝΔ να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, το φορολογικό και ό,τι άλλο έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας (όπως έγινε στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία) ώστε να διασφαλιστούν τα μείζονα, να τους πείσει ότι δεν αμφισβητούνται τα συμφωνημένα, και ας γίνουν μετά εκλογές. Αλλιώς, πρέπει να παραμείνει η κυβέρνηση, να τα ψηφίσει  αυτή με την ισχνή πλειοψηφία της, αν την έχει, και ας περιμένουμε το δημοψήφισμα να εγκρίνει ο λαός τη νέα δανειακή συμφωνία – που είναι απολύτως σίγουρο ότι θα την εγκρίνει καίτοι την καταδίκασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εκλογές αυτή τη στιγμή χωρίς δέσμευση της ΝΔ για τήρηση των συμφωνηθέντων, που θα είναι στοιχειώδης δέσμευση ότι το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια ανεξαρτήτως του ποιος κυβερνά, είναι άλμα στο κενό. Καλύτερα να μας κυβερνά το ελλειμματικό ΠαΣοΚ παρά να κάνουμε αυτό το άλμα.

Psychoyos@tovima.grΓνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (13)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Επιβεβλημένη (ορθογραφική) διόρθωση. | 04/11/2011 03:15
  Σε περίπτωση που δημοσιευτεί το σχόλιο, με αφορμή το άρθρο του κ.Ψυχογιού και με τίτλο ' "Ανεπίκαιρη" νηφαλιότητα σε στιγμές αλλοφροσύνης', οφείλω να σπεύσω να διορθώσω ένα ορθογραφικό σφάλμα, το οποίο, αν και φίλος του λόγου/φιλόλογος, δεν μπόρεσα να αποφύγω. Καμία δικαιολογία. Μόνο ως πιθανή αιτιολογία ας πω: από τη μια "η οπτική τοξικότητα της ηλ.οθόνης" -φράση από βιβλίο του... Ευ.Βενιζέλου ("έχει ο καιρός γυρίσματα", δε λέει ο λαός; Φαίνεται πως έχει και αναποδογυρίσματα!)- ή, και για να παραμείνω στο ευτράπελο μπας και αποφύγω την επίκριση, "του πληκτρολογίου τα καμώματα τα βλέπουν η πένα και η λευκή σελίδα και γελούν". "Ηρακλείτεια", λοιπόν, "ρευστότητα" - και όχι "Ηρακλείτια". Αθέλητά μου έγινα (αν)ορθογραφικός "Ηρόστρατος". Ωστόσο, η ρευστότητα παραμένει. Να αναμένουμε κι άλλα άρθρα αυτής της υφής και συγκρότησης, τόσο από τον Δ.Κ.Ψυχογιό, όσο και από άλλους τακτικούς και μη συνεργάτες της εφημερίδας; Σαν αντίδοτο... Τα χρειαζόμαστε.
  Κωνσταντίνος Μεϊντάνης, φιλόλογος.
  απάντηση00
   
   
  "Ανεπίκαιρη" νηφαλιότητα σε στιγμές αλλοφροσύνης. | 04/11/2011 02:34
  Συμφωνώ με την τοποθέτηση, την επιχειρηματολογία και την ανάλυση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί τη στιγμή αυτή. Χαρακτήρισα "ανεπίκαιρη" τη νηφαλιότητα της σκέψης και του λόγου σας, όχι επικριτικά, αλλά -επιτρέψτε μου, μιας και νομίζω πως θα το εκλάβετε ως νεύμα προς κάποιους άλλους "Ανεπίκαιρους"/"Παράκαιρους Στοχασμούς"- "νιτσεϊκά", ήτοι με μια φιλοσοφημένη αλλά εταστική και διεισδυτική ματιά στα δρώμενα και δράματα (όπως ο θάνατος ενός συναθρώπου μας, εξαιτίας, κατά πάσα πιθανότητα της ρίψης συγκεκριμένης "ποιότητας" χημικών, κατά τη διάρκεια εκείνων των διαδηλώσεων. Ο τραμπουκισμός, ένστολος ή μη, πάντοτε ασύστολος, είναι, δυστυχώς, αμφίδρομος...). Ας προσθέσω κάτι ακόμα, με βάση κάποια σημεία του άρθρου σας, ελπίζοντας ότι δεν καταχρώμαι του χώρου και ενδεχομένως του χρόνου σας και όσων τυχόν διαβάσουν τούτο το σχόλιο. Το "όχι σε όλα" φαίνεται πως αποτελεί στοιχείο, ή και στοιχειό, της εκάστοτε μείζονος αντιπολίτευσης, με αντηχήσεις, παρηχήσεις, και άλλες κάθε άλλο μουσικές αντιστοιχήσεις πτυχών της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Δεν ξέρω αν θα διαφωνήσετε, αλλά απ' όσο μπορώ να θυμηθώ, "μια από τα ίδια" έκανε και το νυν κυβερνών κόμμα, ή έστω, μιας και πλέον τα πάντα βρίσκονται σε πρωτοφανή, σχεδόν "Ηρακλείτια" ρευστότητα, ο αρχηγός του και σημερινός Πρωθυπουργός, καθώς και άλλα υψηλόβαθμα, και πολύχρονα, στελέχη. Έχω διαφωνήσει συχνά με τις τοποθετήσεις σας, και με δριμύ τρόπο(η οργή των Καιρών και των Ψυχών...), αλλά το κείμενό σας αυτό είναι πραγματικά σαν ένα παράδειγμα/κάλεσμα σε, νηφαλιότητα σκέψης, με στόχο την αποτελεσματική πράξη. Για τον καθένα μας, και γενικότερα. Οι ιθύνοντες και κατευθύνοντες τις εξελίξεις θ' ακούσουν; Σας ευχαριστώ, για την αφορμή που μάς παράσχατε να "επι-σκεφτούμε" κάποια θέματα μέσω άλλης οπτικής, και επίσης για την πιθανή φιλοξενία του σχολίου αυτού.
  Κωστής Μεϊντάνης, φιλόλογος.
  απάντηση00
   
   
  Θέλουμε να αυτοκτονήσουμε. | 03/11/2011 10:54
  Εχει παρατηρηθεί, ότι αυτόν που έχει αποφασίσει πραγματικά να αυτοκτονήσει , δεν υπάρχει στον κόσμο καμμιά δύναμη να τον αποτρέψει . Θα το κάνει οπωσδήποτε. Αυτό μου θυμίζει σήμερα η πατρίδα μας.
  Κ53
  απάντηση20
   
   
  swpa kahmene | 02/11/2011 15:19
  xreiazontai ekloges,dioti otan kubernas me sthri3h 10-15% tou laou,den mporeis na legesai dhmokraths.mporeis na legesai ntabatzhs oligarxhs omws.amesws meta dhmopshfisma tou laou,gia na doume ti 8eloume telika.kai na pw kai kati akoma???3erw oti 8a peinasoume outws h allws me opoion ki an bgei.alla de me endiaferei na glutwsoun oi trapezes kai oi 3enoi "dunastes" ta lefta tous apo to tzogarisma sthn xreokopia mas.gke gke??? Y.G. Apo th xounta twn kommatwn kai thn oligarxia 5 oikogeneiwn,kalutera stratos,kommounismos h kati allo vre aderfe!
  ntemhs
  απάντηση317
   
   
  Μακάρι τέτοιες σκέψεις να κυριαρχήσουν σε όλους μας | 02/11/2011 14:23
  Συγχαρητήρια! Η πολιτική χρειάζεται τέτοιες αναλύσεις ώστε και οι αποφάσεις του πολίτη να είναι βάσιμες και αξιόπιστες. Επιτέλους πήξαμε στις (κατασκευασμένες ή αυθόρμητες) αρλούμπες
  BM
  απάντηση225
   
   
  :-( | 02/11/2011 14:05
  κάποιοι θέλουν να μας σώσουν .. αλλά δεν μας βλέπω να τους κάνουμε το χατίρι..
  κωστής33..
  απάντηση106
   
   
  Συγχαρητήρια | 02/11/2011 14:01
  Συγχαρητήρια και απο εμενα. Ετσι ακριβως εχουν τα πραγματα. Χρειαζομαστε περισσοτερες τετοιες ΦΩΝΕΣ.
  Σπυρος Μπ.
  απάντηση144
   
   
  Επιτέλους, μια νηφάλια ανάλυση | 02/11/2011 12:28
  Συγχαρητήρια στον κο Ψυχογιό. Πραγματικά είχαμε καιρό να διαβάσουμε μια ανάλυση τόσο νηφάλια, εμπεριστατωμένη και τετράγωνα λογική, που φαντάζει σαν όαση μέσα στην καταστροφολογία και στην εξαλλοσύνη των ημερών.
  νηφάλιος
  απάντηση224
   
   
   
  Κουκια εφαγες, κουκια μαρτυρας | 02/11/2011 11:35
  EΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ, Ο Κ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, ΚΟΥΚΙΑ ΕΦΑΓΕ ΚΟΥΚΙΑ ΜΑΡΤΥΡΑΕΙ (και ο νοων, νοειτω!
  NEMESIS
  απάντηση522
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Πολύ σωστά όλα αυτά... | 02/11/2011 11:25
  ...αλλά το θέμα είναι πως κανένας πλέον δεν διατίθεται να παραμερίσει τα κομματικά συμφέροντα και να δείξει χαρακτήρα για το καλό της χώρας (γιατί πλέον για αυτό μιλάμε). Η ανευθυνότητα έχει χτυπήσει κόκκινο και υπάρχουν και αυτοί που περιμένουν τέτοιες ευκαιρίες για να κάνουν την ζωή μας κόλαση. Για να δούμε...
  Konstantinos D.
  απάντηση201
   
   
  Δεν θα ήταν αλμα εαν δεν ήταν μονόδρομοσ | 02/11/2011 11:24
  συμφωνώ. δεν θα ήταν αλμα στο κενό εαν η συμφωνία ήταν διαπραγματευσιμη και θα υπήρχε περιθώριο μετά τις εκλογες τα κόμματα που θα έλεγαν συγκεκριμενα σημεια που θα επιδιώξουν να επαναδιαπραγματευθούν ηταν ρεαλιστική προοπτική . Δυστυχώς δεν ειναι αφου την επιβαλλον οι δανειστες . Αρα οι εκλογες θα οδηγουσαν στο ίδιο πρακτικό ασποτελεσμα ως προς τη συμφωνία . Απλως θα ειχαν κοροιδεύσει το λαο για μια ακόμη φορά .
  vagelis
  απάντηση181
   
   
  Γιατί όχι; | 02/11/2011 11:05
  Σωστά και λογικά μου φαίνονται όλα αυτά. Πράγματι, ας εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στο ευρώ και μετά ας κάνουμε εκλογές και δημοψηφίσματα κάθε μήνα, να ευχαριστιούνται οι πολιτικοί, να έχουν να γράφουν οι δημοσιογράφοι.
  Πέτρος Μ.
  απάντηση212