από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Η αναπόφευκτη κάθαρση

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Θα είναι άραγε η διαδήλωση που ξεχείλισε το ποτήρι; Για τους περισσότερους πολίτες οι συγκρούσεις ροπαλοφόρων και κρανοφόρων διαδηλωτών την Πέµπτη ήταν ένα σοκ – ενδεχοµένως και µια αποκάλυψη. Γιατί βέβαια ήταν ο καθρέφτης της κοινωνίας που γινόµαστε, είτε µας αρέσει είτε όχι.

Εχουµε συνηθίσει να µιλάµε για την οικονοµική κρίση που περνά η χώρα, και έτσι ασφαλώς είναι. Μόνο τυφλοί όµως δεν βλέπουν ότι έχει γίνει προ πολλού και κρίση πολιτική, κρίση κοινωνική και εν τέλει κρίση ηθική. Κι αν κάποια στιγµή δεν την αντιµετωπίσουµε στο σύνολό της, είναι πολύ αµφίβολο αν και πώς θα µπορέσουµε να βγούµε από το σηµερινό αδιέξοδο.

Παραδόξως αυτό µπορεί να υποστηριχθεί και στους αριθµούς. Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή ο κ. Τσίπρας υποστήριξε σωστά ότι η χώρα περνά την τέταρτη χρονιά ύφεσης. Στην ίδια φράση ωστόσο πρόσθεσε και µια ανακρίβεια: ότι αυτό οφείλεται στο µνηµόνιο. Αλλά βέβαια το 2008 και το 2009 µνηµόνιο δεν υπήρχε. Ακόµη χειρότερα, το 2009, σύµφωνα µε τα καινούργια στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η ύφεση έφθασε το 3,2%, την ώρα που το έλλειµµα ξεπερνούσε τα 30 δισ. ευρώ! Οσοι απλοϊκά πιστεύουν ότι µπορούµε να βγούµε από την κρίση ξοδεύοντας θα πρέπει να εξηγήσουν πού θα πρέπει να φθάσει το έλλειµµα για να πετύχουµε την ανάπτυξη.

Στην πραγµατικότητα η πορεία της οικονοµίας επηρεάζεται καθοριστικά από το κλίµα στην κοινωνία. Και αν το 2008 και το 2009 η ύφεση ήταν σε µεγάλο βαθµό εισαγόµενη, σήµερα η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια έχουν αποκτήσει γερές ιθαγενείς ρίζες. Εχουµε µπει συλλογικά ως κοινωνία σε έναν φαύλο κύκλο αµφισβήτησης και απαξίωσης των πάντων – της κυβέρνησης, του πολιτικού συστήµατος, των θεσµών, του δηµόσιου τοµέα, των επιχειρήσεων – από τον οποίο δύσκολα θα βγούµε. Και σε τέτοιες συνθήκες δύσκολα µπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

Ακόµη χειρότερα, µοιάζει να είµαστε απόλυτα διχασµένοι για τον δρόµο που πρέπει να ακολουθήσουµε. Αν δεν µπορούµε να βγούµε ξοδεύοντας από το αδιέξοδο, τότε η µόνη λύση θα ήταν µια δυναµική πολιτική µεταρρυθµίσεων για την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών. Για ποιες µεταρρυθµίσεις µιλάµε όµως; Οι περισσότερες δεν γίνονται και όσες επιχειρούνται προκαλούν θύελλα αντιδράσεων και µάλιστα από τα πιο «ευγενή» επαγγέλµατα, από εκείνους δηλαδή που θα περιµέναµε να δίνουν το παράδειγµα. Αντί να προσπαθούµε ως κοινωνία να βρούµε λύσεις, οδηγούµαστε ολοταχώς σε µια γενικευµένη παράλυση όπου ακόµη και οι στοιχειώδεις λειτουργίες µιας πολιτισµένης κοινωνίας τίθενται υπό αναστολή. Και µάλιστα µε την ενθουσιώδη υποστήριξη κοµµάτων και συνδικάτων. Για να πετύχουµε δε τι; Ο κ. Σαµαράς για να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη – να ακολουθήσει δηλαδή την ίδια πολιτική και να βρεθεί στα ίδια αδιέξοδα λίγους µήνες µετά. Και τα κόµµατα της Αριστεράς για να καρπωθούν τη δυσαρέσκεια µε προτάσεις που αν υιοθετούνταν θα οδηγούσαν σε ακόµη χειρότερη οικονοµική καταστροφή.

Πολλοί πιστεύουν ότι η λύση είναι οι εκλογές – και µπορεί πράγµατι να γίνουν αναπόφευκτες καθώς η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο. Αλλοι πάλι ελπίζουν σε µια θετική συµφωνία µεθαύριο στην Ευρώπη που θα αλλάξει το κλίµα. Μακάρι. Αν και υπάρχουν και εκείνοι που πιστεύουν ότι αν δεν αναµετρηθούµε µε τα προβλήµατά µας, αν δεν υπάρξει αληθινή κάθαρση, από µηχανής θεός δεν θα υπάρξει αυτή τη φορά!

kapsis@dolnet.gr


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (35)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ψίθυροι παραφωνίας | 24/10/2011 16:38
  Όταν το κριτήριο είναι η δημιουργία πανικού. Όταν το κριτήριο είναι ο με κάθε τρόπο μηδενισμός του όπου θετικού της κυβέρνησης και όχι μόνο. Όταν ο τρόπος είναι οι ιαχές, η απώλεια ψυχραιμίας, η παπική συμπεριφορά του κρίνω άπαντες αλλά δεν κρίνομαι και δεν απαντώ γιατί είμαι δημοσιογράφος, οι ύβρεις, η υπερβολή, η καλλιέργεια μυθευμάτων, κλπ Όταν όλα αυτά τα πράττουν εξόφθαλμα, χωρίς ίχνος ευθύνης και καθημερινά οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, πως περιμένεις να εκφραστούν «εκείνοι που πιστεύουν ότι αν δεν αναµετρηθούµε µε τα προβλήµατά µας, αν δεν υπάρξει αληθινή κάθαρση, από µηχανής θεός δεν θα υπάρξει αυτή τη φορά!» όπως έγραψες? Οι πρώτοι είναι τα ΜΜΕ με σημαία τον ΔΟΛ (εφημερίδες και πάνω από όλα η σαπυνόπερα των 8!). Αναφέρομαι στον ΔΟΛ γιατί ίσως να είναι και το πιο ανεύθυνο κίτρινο μέσο, λόγω του ψεύτικου μανδύα της εγκυρότητας που του προσδίδει η ιστορία του. Οι δεύτεροι είναι η τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας, που σε πείσμα πολλών και σε σεβασμό των Ευρωπαίων, έχει δείξει απίστευτη καρτερία και ψυχραιμία, μην έχοντας τρόπο να εκφραστεί και αναμένοντας σχέδιο εξόδου και πλάνο. Αυτή τραβάει το σκινί προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο ΔΟΛ σε απόλυτη σύμπνοια με αυτούς που κατηγορείς στο άρθρο σου, τραβάει προς τη λάθος. Συνεχίζεται λοιπόν να δημοσιεύεται τα άρθρα του Πρετεντέρη και να κρύβεται του Σωμερίτη. Να βάλετε και του Τσίμα και να βγάλετε τα δικά σου. Έχεται μείνει ελάχιστοι ψίθυροι παραφωνίας, και δεν ταιριάζετε στο κλίμα του μέσου.
  dimitris
  απάντηση23776
   
   
   
  Εδώ γελάμε... | 24/10/2011 15:19
  Μια σπουδαία μεταρρύθμιση θα ήταν ας πούμε, η μείωση του μισθού των βολευτών, ευρωβολευτών, προέδρων, αντιπροέδρων, γραμματέων, φαρισαίων κ.λ.π κατά τουλάχιστον 50%, όπως μειώθηκαν και οι δικοί μας. Έτσι, να υπάρχει το αίσθημα του δικαίου. Μια άλλη μεταρρύθμιση θα ήταν να φορολογούνται οι λεβέντες μας από τα 5000€, όπως εμείς οι κοινοί θνητοί. Μια τρίτη πολύ καλή επίσης, θα ήταν να μην έχει ο κάθε βολευτής ένα, δυο, τρία γραφεία και να τα πληρώνουμε εμείς, εκτός αν τα πληρώνει από την τσέπη του. Μια τέταρτη δικαιότατη θα ήταν να βγουν το 30% από αυτούς στην εφεδρεία. Μια πέμπτη θα ήταν.... Λέτε να αντιδράσουν γι' αυτές τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις αυτοί που ασκούν αυτά τα "ευγενή επαγγέλματα", εκείνοι δηλαδή που πρέπει να δίνουν πρώτοι το καλό παράδειγμα, κατά τα γραφόμενά σας; Ιδού ο γρίφος! Η απάντηση ποια λέτε νά' ναι;
  alex
  απάντηση4786
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Δεν κτάλαβα? | 24/10/2011 14:57
  ... Η κυβέρνηση κινδυνευει να χάσει τον έλεγχο?? Δηλ. εσείς πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ασκεί ακόμα τον οποιοδήποτε έλεγχο που κινδυνεύει τωρα να χαθεί?? Χαχαχαχαχαχα...
  tassos
  απάντηση586
   
   
  Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί ... | 24/10/2011 14:29
  Πολύ καλό το άρθρο σας και στηρίζεται στην απλή και ορθή λογική. Θα πρέπει πιστεύω άμεσα να δοθούν πρακτικές λύσεις από τη μία και από την άλλη να γίνουν άμεσα διαρθρωτικές αλλαγές ουσίας. Πιστεύω πλέον ότι θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του από όποιο πόστο βρίσκεται και από όποια θέση κατέχει έχοντας σαν δεδομένο ότι οι ηγεσίες των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν μπορούν (ή δεν θέλουν) να δώσουν λύσεις. Κε Καψή πρέπει από την μεριά σας να δώσετε την ευκαιρία να ακουστούν διαφορετικές απόψεις από ανθρώπους που έχουν καθαρή σκέψη την περίοδο αυτή και να τις προβάλλεται. Αυτή τη στιγμή προβάλλονται μόνο απόψεις καταστροφής και μιζέριας... Όταν οι καταστάσεις αλλάζουν θα πρέπει να αλλάξει και το επίπεδο - τρόπος σκέψης μας. Δεν γίνεται όμως να αφήνουμε το μέλλον μας σε ανθρώπους που δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις αυτού του τόπου , που πάντα αναζητούν τη λύση στα πλαίσια ενός συστήματος που μας έφερε στην κατάσταση που ήμαστε και κυρίως δεν έχει το θάρρος και την αξιοπρέπεια να αναλάβει τις ευθύνες του. Προσωπικά δεν περιμένω καμία βοήθεια από την Κυβέρνηση , Αντιπολίτευση , Τράπεζες ... Θα πρέπει όμως να βρούμε λύσεις και υπάρχει ένα μεγάλο υγειές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που το θέλει και προσπαθεί στην κατεύθυνση αυτή. Δυστυχώς εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα ακολουθούμε τον εύκολο δρόμο .Λύσεις βιτρίνας , χωρίς υποδομή , χωρίς σχέδιο προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις άλλων οικονομιών π.χ. : θέλει να πουλήσει η Γερμανία φωτοβολταικά και τεχνολογία για τον ήλιο θα πρέπει εμείς χωρίς δεύτερη κουβέντα να δώσουμε πωλήσεις στις Γερμανικές – Γαλλικές – Ιταλικές εταιρείες που ασχολούνται με το θέμα χωρίς να σκεφτούμε : 1) Θα δώσει αυτό θέσεις εργασίας ( όχι αν απλά γίνουμε μόνο εγκαταστάτες) 2) Τι ανταλλάγματα θα πρέπει να έχουμε αφού δεσμεύουμε μια έκταση καλλιεργήσιμης γης για πολλά χρόνια. 3) Υπάρχει εγχώρια βιομηχανία – βιοτεχνία – έρευνα που ασχολείται με το θέμα. Μήπως θα πρέπει πρώτα να δώσουμε κίνητρα να αναπτυχθεί και μετά να ξεκινήσουμε την εγκα
  Έλληνας Πολίτης
  απάντηση60
   
   
   
  Γκρεμός | 24/10/2011 09:24
  Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η Ελλάδα προχωράει ολοταχώς στο γκρεμό. Ενα βήμα έμεινε και πηδήξαμε στο κενό. Τα περί στήριξης και διάσωσης είναι όλα παραμύθια, είναι τονοτικές ενέσεις μέχρι το βέβαιο θάνατο. Οι Έλληνες επενδύουν και βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό και οι ξένοι δεν θέλουν ούτε απο κακριά να περάσουν απ΄τη χώρα μας. Επίσης πολύ κόσμος μεταναστεύει. Σε τι πράγμα συμβαίνει κάτι καλό για να αισιοδοξήσουμε?
  Αποστόλης
  απάντηση852
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αυτό που έγινε ήταν η αρχή όχι το τέλος | 24/10/2011 09:08
  Δεν ξερω εαν υπαρχει απο μηχανης θεος, αλλα η κυβερνηση δεν εχει το θεο της. Εάν δεν ξεκινήσει από αύριο η αναδιανομή των βαρών από τους φτωχούς των 5000/χρόνο στους πλούσιους με τις βίλες και τις καταθέσεις στη Ελβετία τα μετρα που πειρε η κυβέρνηση με την ανοχή του ΛΑΟΣ και της ΝΔ θα εχουν βυθισει σε λιγοτερο απο 6 μηνες εκατομυρια νοικοκυρια σε αδιεξοδο και φτωχια. Πρεπει να δωθει πολιτικη λυση τώρα, αλλιώς πολλοί θα εύχονται να είχαν το τέλος του Καντάφι. Που είναι η ΝΔ και το ΛΑΟΣ στις πορείες ; Γιατί έχει μπλοκ μόνο το ΠΑΜΕ και ο ΣΥΝ ; Γιατί ακριβώς στηρίζουν την κυβέρνηση και τα αντιλαικά μέτρα.
  AZ
  απάντηση1033
   
   
  "Μόνο τυφλοί όµως δεν βλέπουν ότι έχει γίνει προ πολλού και κρίση πολιτική, κρίση κοινωνική και εν τέλει κρίση ηθική." | 24/10/2011 00:21
  Kirie Kapsi Isaste enas apo tous ligostous logous pou diavazo akoma efimerides. Bravo apo kapoion pou xrisimopoiei tin ekfrasi Xalifis stin thesi tou Xalifi!!!!!!!! malon idia genia.
  Vasilis
  απάντηση711
   
   
   
  στρίβειν ....... | 23/10/2011 20:40
  Ακούω να γίνεται κουβέντα για εκλογές ,κάποιοι το ζητούν με θράσος ,και άλλοι μουδιασμένα. Αναρωτιέμαι τι προτείνει το κάθε κόμμα ,να γίνει κούρεμα 21%,30%,50%,60% ή 80%.! Δεν έχω απάντηση και μη γνωρίζοντας πως θα αντιμετωπίσουν το κυρίαρχο ελληνικό πρόβλημα.!Δυσκολεύομαι να καταλάβω πως θέλουν να αντικαταστήσουν την σημερινή κυβέρνηση ,με τα "γνωστά",λάθη και αδυναμίες της ,με κάποια άλλη που μάλλον δεν γνωρίζουν πως θα κυβερνήσει ? κανένας πολίτης που σέβεται την ψήφο του δεν θα την ρίξει σ ένα "ραντεβού στα τυφλά". Εν πάση περιπτώση ,η δυναμική του χρέους είναι τεράστια ,ότι και να επιλέξουμε ,είναι μπρος βαθύ και πίσω ρέμα"! Αντί να "ξεθυμαίνουμε" με εκλογολογίες ,καλύτερα να απαιτήσουμε να γίνει άμεσα η ανασυγκρότηση του κράτους ,με δραστικό περιορισμό των δαπανών .! Μ ε ένα καλά οργανωμένο και αποτελεσματικό κράτος τα δεινά που θα ακολουθήσουν το όποιο "κούρεμα", θα κατανεμηθούν δικαιότερα.! Οι "επόπτες" δεν θα υποτιμήσουν τον Λαό ,εαν συνομιλούν , με ένα έντιμο και δίκαιο "κράτος".! Η παρούσα κυβέρνηση, έχει μεγάλες εκκρεμότητες, με όλους του αδύνατους που "αδίκησε ,με οριζόντια μέτρα, που έπληξαν κυρίως αυτούς.! Κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ, νομίζουν ότι ίσως διαφύγουν των ευθυνών τους , με μία συγκυβέρνηση με την Ν.Δ. .! Να μείνουν ,γιά να "καθαρίσουν το πιάτο τους". Να μην τους επιτρέψουμε να "στρίψουν δια του αρραβώνος" !!!
  Ιωνάς
  απάντηση1465
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Για Καθαρση... | 23/10/2011 20:11
  μιλατε και γραφετε αγαπητε κ Καψη και σωστα. Ποτε ομως θα πλησιασουμε τη Νεμεση για αυτους που οδηγησαν τη χωρα στη σημερινη κατασταση; Γιατι αν δεν μιλησουμε για Νεμεση Δημοκρατιας τοτε θα ελθει απο τους κουκουλοφορους και τα αλλα εγκληματικα στοιχεια που δρουν ανενοχλητα σημερα σε βαρος της χωρας και του πολιτη.
  Σισυφος
  απάντηση824
   
   
   
  Ο Γιώργος, τίποτε άλλο!!! | 23/10/2011 19:58
  Θα πρέπει να είστε ο τελευταίος που θα απαρνηθεί το Γιώργο. Ακόμη ελπϊζετε στη σωτηρία του. Αυτό σας πονάει.
  α.κ.
  απάντηση1419
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΑΡΓΥΡΩΝΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ | 23/10/2011 15:34
  Συμφωνούμε απολύτως. Ένα από τα πολλά από τα οποία πρέπει να γίνει κάθαρση είναι και ο αργυρώνητος τύπος.
  Λιτσαρδόπουλος Παντελής
  απάντηση473
   
   
  Aνάταξη της Δημόσιας Διοίκησης | 23/10/2011 15:05
  *ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ «ίτε παίδες Ελλήνων…»για ανασύσταση της Ελληνικής Πατρίδας. από τα κατάλοιπα της κοτσαμπασίδικης νοοτροπίας και οργάνωσης, τις βάσεις της αυθαιρεσίας, της παρανομίας, της ατιμωρησίας, της αναξιοκρατίας, της πελατολογίας, της οικογενειοκρατίας ,της ρουσφετολογίας, της διαπλοκής, στη λογική του «μπάστε σκύλοι αλέστε…και αλεστικά μη πληρώνετε»Η με-ταπολιτευτική πολιτική, συμπλήρωσε στο έπακρο την κατάντια αυτή που βιώνουμε και οδήγησε ως αποτέλεσμα στην πλήρη απαξίωση της πολιτι-κής και των θεσμοθετημένων εξουσιών, Νομοθετική, Εκτελεστική, Δικαστι-κή. Αφού η Βουλή αμφισβητείται και η Δικαιοσύνη διαπλέκεται και η Εκτε-λεστική αγοραπωλείται. Η Πατρίδα, το Ελληνικό Έθνος, βρέθηκε στο τελευ-ταίο σκαλί της στοιχειώδους αξιοπρέπειας, κάτι που δεν μπορούσαν να φαντασθούν, πως μπορούσε να συμβεί και να γίνουν χλεύη των άλλοτε βαρβάρων. Αν όλα τα Εθνικά παθήματα ,δεν δίδαξαν τίποτε ώστε να απο-φασισθεί η αναθεμελείωση και αναδόμηση του Κράτους, στις αρχές και α-ξίες της Δημοκρατίας, τότε δικαιολογείται το εάλω το κράτος το Ελληνικό., από τις κάθε είδους τρόϊκες.
  Π.Ε
  απάντηση132
   
   
  Χαιρετίζω | 23/10/2011 11:01
  χαιρετίζω την στάση που κράτησαν τα στελέχη του ΠΑΜ Ε που μπήκαν μπροστά στους παρακρατικούς και με κίνδυνο ζωής τα έβαλαν με τους δολιοφθορείς που θέλη σαν να διαλύσουν το μέγα πλήθος.Κάποιοι λένε και αυτ οί βολεμένοι είναι μα είναι γνωστόν ότι κάποιοι θέλουν να συκοφαντήσουν τον αγώνα του λαικού κινήματος και με τραμπουκισμούς ,αναρχοφασιστοειδή στοιχεία να πλήξουν το κίνημα και το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ τους ξέρουμε ποιοι είναι .Είμαι φίλος των ριζοσπαστι κών δυνάμεων ,της ρήξης και της ανατροπής....
  Στέλιος36
  απάντηση2519