από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Το Ισραήλ αυτο-απομονώνεται, η ισραηλινή κοινωνία αξίζει περισσότερα

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

ΤΟ ΒΗΜΑ/ The New York Times

Ανάμεσα στους εννιά νεκρούς τού υπό τουρκική σημαία σκάφους «Μαβί Μαρμαρά» ήταν και ένας 19χρονος αμερικανός πολίτης, ο Φουρκάν Ντογάν. Στην έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ για την επιδρομή των ισραηλινών κομάντος στο σκάφος αφήνεται να εννοηθεί ότι ο Ντογάν - όπως και οι άλλοι οκτώ νεκροί - ήταν άοπλος, και πυροβολήθηκε εξ επαφής στην βάση του κρανίου, δηλαδή με τρόπο που θυμίζει εκτέλεση.

Συνάντησα πέρσι στην Άγκυρα τον πατέρα του Ντογάν, τον Αχμέτ, καθηγητή πανεπιστημίου: το πένθος του ήταν εξίσου βαθύ με την αποστροφή του για την αμερικανική εφεκτικότητα. Είναι δύσκολο να φανταστεί οποιαδήποτε άλλη περίπτωση στην οποία η εξ επαφής δολοφονία ενός αμερικανού πολίτη σε διεθνή ύδατα από στρατιώτες ξένης δύναμης θα αντιμετωπιζόταν από τις ΗΠΑ με τέτοια εκκωφαντική σιωπή.
Τούρκοι αξιωματικοί μου είπαν ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μιλήσει για τη μοίρα του Ντογάν με τον πρόεδρο Ομπάμα. Αλλά βέβαια κανένας αμερικανός πρόεδρος, και οπωσδήποτε κανένας αμερικανός πρόεδρος που θέλει να επανεκλεγεί δεν θα επαναλάμβανε την δήλωση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον: «Η ισραηλινή επίθεση κατά του στόλου στη Γάζα είναι εντελώς απαράδεκτη». Ακόμα κι αν σκοτώθηκε ένας Αμερικανός, το να αγγίξουν τέτοια θέματα γύρω από το Ισραήλ είναι πολιτικά απαγορευμένο. Αυτός είναι ο νόμος όσον αφορά τον γεμάτο ταμπού μονόδρομο της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής έναντι του Ισραήλ.

Η αναφορά της επιτροπής του ΟΗΕ υπό τον σερ Τζέφρι Πάλμερ, που διέρρευσε στους New York Times την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν ένα κείμενο ισορροπιών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σε πρόχειρη δική μου μετάφραση, το συμπέρασμα που συνάγεται από αυτήν είναι το εξής μήνυμα προς το Ισραήλ: Ναι μεν είχατε το δικαίωμα να το κάνετε, όμως αυτό που κάνατε ήταν παρατραβηγμένο και εντελώς ανόητο.

Η έκθεση συμπεραίνει πως ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ είναι νόμιμος και θεμιτός - «ένα νόμιμο μέτρο ασφαλείας» - δεδομένης της επίμονης διαρκούς εξαπόλυσης χιλιάδων ρουκετών της Χαμάς προς το Ισραήλ. Ότι ο «στόλος της ελευθερίας» κινήθηκε απερίσκεπτα όταν προσπάθησε να διασπάσει τον αποκλεισμό. Ότι τα κίνητρα των διοργανωτών της νηοπομπής ήταν αμφισβητήσιμα και έθεταν σοβαρά ερωτήματα. Και τέλος ότι οι Ισραηλινοί καταδρομείς ήρθαν αντιμέτωποι με «οργανωμένη και βίαιη αντίσταση»

Ταυτόχρονα όμως χαρακτήρισε την ισραηλινή επιδρομή - σε απόσταση 72 ναυτικών μιλίων από την ξηρά - ως «υπερβολική και πρόωρη αντίδραση». Ο στολίσκος, καταγράφει η αναφορά, απείχε πολύ από το να αποτελεί στρατιωτική απειλή για το Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί θα έπρεπε να είχαν προειδοποιήσει σαφώς για την πρόθεση επιβίβασης, πράγμα που δεν έκαναν. Η απόφαση για αιφνίδια επιβίβαση των κομάντος ήταν «υπερβολική και παράλογη». Ακόμα, ασκεί κριτική στο Ισραήλ που δεν έδωσε «επαρκείς εξηγήσεις» για τους εννέα θανάτους ή που δεν απάντησε «γιατί ασκήθηκε βία σε τέτοια επίπεδα ώστε να προκληθούν τραυματισμοί τόσο υψηλού βαθμού». Οι ομιλητές έχουν μείνει εμβρόντητοι από την κώλυμα του Ισραήλ να εξηγήσει με στοιχεία τις δολοφονίες. Χαρακτηρίζει την πολιτική του Ισραήλ ως προς την χερσαία πρόσβαση στη Γάζα «μη διατηρήσιμη».

Συνολικά, η επιτροπή Πάλμερ καταλήγει πως το Ισραήλ θα πρέπει να εκδώσει «μια κατάλληλη ανακοίνωση μεταμέλειας» και «να προσφέρει αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών». Ναι, αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει το όλο και περισσότερο απομονωμένο Ισραήλ. Μια συγγνώμη είναι η σωστή, αλλά και η έξυπνη οδός. Ό,τι είναι καλό για την Αίγυπτο - μια συγγνώμη για τις ζωές που χάθηκαν - είναι καλό και για την Τουρκία.

Το Ισραήλ και η Τουρκία συζητούν εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, υφυπουργός του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας, έχει συναντηθεί με αρκετά ισραηλινά στελέχη. Κατά καιρούς είχαν έρθει κοντά σε συμφωνία. Ο Εχούντ Μπαράκ και ο Νταν Μεριντόρ, οι Ισραηλινοί υπουργοί Αμύνης και Πληροφοριών αντίστοιχα, έχουν υποστηρίξει το ενδεχόμενο μιας απολογίας. Όμως ο υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, επικεφαλής των «γερακιών» επέμεινε ότι το Ισραήλ δεν λυγίζει ποτέ. Ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πάει όπου φυσάει ο άνεμος. Στο τέλος, νίκησε ο Λίμπερμαν και η ακροδεξιά, ως συμβαίνει συνήθως με αυτήν την ακραία ισραηλινή κυβέρνηση.

«Πρόκειται για μια τυπική περίπτωση, όπου οι μικροπολιτικές ισορροπίες ενός κυβερνητικού συνασπισμού υπερισχύουν της στρατηγικής σκέψης, και αυτή είναι η τραγωδία», μου είπε ο Σλόμο Αβινέρι, Ισραηλινός πολιτικός επιστήμονας. «Δεδομένου του νέου ανοίγματος του Παλαιστινιακού στον Ο.Η.Ε. και την αλλαγή στις ισορροπίες με τη νέα Αίγυπτο, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε λίγη περισσότερη στρατηγική σωφροσύνη».

Έτσι είναι. Αντ' αυτού όμως, φυλακισμένο μέσα στην νοοτροπία του πολιορκημένου κράτους, ενώ σέρνεται από τη μύτη από τον Λίμπερμαν και τους όμοιους του ανίκανο να συνειδητοποιήσει και να διαχειριστεί την αλλαγή στη Μέση Ανατολή που διενεργείται από την αραβική διεκδίκηση αξιοπρέπειας και ελευθερίας, αδιάλλακτο στο θέμα των εποίκων και αγνοώντας την προτροπή από τις Η.Π.Α. να ζητήσει συγγνώμη για τους νεκρούς το Ισραήλ χάνει έναν από τους καλύτερους φίλους του στο μουσουλμανικό κόσμο, την Τουρκία. Η απέλαση του Ισραηλινού πρέσβη, την περασμένη βδομάδα ήταν μια αναμενόμενη πανωλεθρία.

Η ισραηλινή κοινωνία, όπως το έδειξε και με τις μεγάλες πολιτικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων, αξίζει περισσότερα.

«Δεν υπάρχει λόγος να απολογηθούμε», βροντοφώναξε ο Νετανιάχου την Κυριακή, ενώ επανέλαβε την φράση τρεις φορές. Έχει επιλέξει έναν αχρείαστο δρόμο προς την απομόνωση, που αποδυναμώνει το Ισραήλ και υπονομεύει τα στρατηγικά συμφέροντα του στενότερου σύμμαχού του, των Η.Π.Α. Δεν περιμένω όμως κιόλας να υψώσει παραπάνω τη φωνή του ο Ομπάμα για αυτό, από ότι το έκανε για τον Ντογάν.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ζήτησε συγγνώμη για τα εγκλήματά του ο Σωκράτης; | 15/09/2011 15:44
  Παρακαλώ προσέχετε τα ελληνικά σας - διαβάζουν και μικρά παιδιά και τα στραβώνετε με τα λάθη σας. Η ελληνική λέξη απολογία σημαίνει την κατάθεση του κατηγορουμένου στο τέλος της δίκης του, η οποία δε σημαίνει οπωσδήποτε παραδοχή ενοχής. Η αγγλική λέξη apology σημαίνει συγγνώμη. Όταν γράφετε για το 'ενδεχόμενο μιας απολογίας' χρησιμοποιείτε το αγγλικό περιεχόμενο μιας ελληνικότατης λέξης, σα να έχετε μάθει τα ελληνικά σας στο Anaheim ή το New Jersey, και όχι στην Αθήνα. Τρίζουν τα κόκκαλα του Πλάτωνα...
  Θωμάς
  απάντηση00
   
   
  ΑΦΕΛΗΣ Ή... | 11/09/2011 09:04
  ΕΙΠΕ να ζητήσει συγγνώμη για τους νεκρούς το Ισραήλ χάνει έναν από τους καλύτερους φίλους του στο μουσουλμανικό κόσμο, την Τουρκία. Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΗΝ Α.ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΣΤΟΛΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  panos
  απάντηση30
   
   
  ANAGENNISIS TIS OTHOMANIKIS AYTOKRATORIAS | 10/09/2011 23:41
  Einai faneron oti, akomi kai ean to Israel apologeito gia tous nekrous tou stoliskou, o tourkos P.M tha zitouse akomi kati perissotero p.x tin arsi tou apokleismou tis Gaza, kai katopin kati perissotero.. Oi orexeis tou Islamisti tourkou P.M kai ton omoideaton tou echoun anoixei, i simfonia tis tourkias me to iran kai to fanatismeno islamiko egiptiako koma einai gegonos. To Israel einai mono tou, katadikasmeno apo tin geografiki tou thesi, na einai to propyrgio tis dysis, o kymatothrafstis kontra sto kyma tou fanatismenou islamikou ochlou, kontra sto oneiro tis anagennisis tis othomanikis islamikis autokratorias, aloimono an pesei, an spasei, dioti meta tha elthei i seira tis evropis na kataklisthei. I istoria epanalamvanetai kai didaskei. To israel einai ypochreomeno na metrisi tous filous tou, metriopatheis mousoulmanoi einai meiopsifia stin periochi. Oi evropaioi igetes prepei na doun tin istoria tou 14ou aiona, me tin exaplosi ton othomanon. Pio poly omos prepei na prosexoun oi Ellines igetes, dioti meta to israel echoume seira.
  G.I
  απάντηση40
   
   
  "...εφεκτικότητα..." ?! | 10/09/2011 22:28
  Θα μπορούσατε να μας διευκρινήσετε τι ακριβώς είναι αυτή η "εφεκτικότητα"? Μεταφραστές για γέλια στο ΒΗΜΑ ...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση20
   
   
  BOB | 10/09/2011 19:58
  OI 5 KYPROIOI AMERIKANIKHS YPIKOOTHTAS POU SKOTOTHIKAN APO TOYRKOYS TO 74;
  Ανώνυμος / η
  απάντηση30
   
   
  To Ισραήλ δεν ανησυχεί | 10/09/2011 17:39
  Το Ισραήλ δεν είναι απομονωμένο. Εχει σύμμαχο την στοιβαρή Ελλάδα του Παπανδρέου του Γ'
  Κ.Π.
  απάντηση70
   
   
  ISRAHL | 10/09/2011 14:16
  ENTAKSI MPORH NA MHN EINAI KAI POLY ORTODOKSA AYTA POU KANOUN OI ISRAILINOI ALLA YPARXH OMOS KAI TO GNOSTO ARABIKO POU LEH NA PETAKSOUN STH THALASA TOYS ISRAHLINOUS, OPOTE PIO KRATOS DEN THA ELAMBANE METRA SKLHRA GIA NA PROSTATEYTH? EPITA TH ELLADA THN SYMFERH NA EXH TOYS ISRAILINOUS SYMAXOUS KAI OXI TOUS TOYRKOUS DIOTI AYTH EINAI H PRAGMATIKOTHTA.
  andreas
  απάντηση40
   
   
  Ζόρικα για την Τουρκία και τα μίσθαρνά της | 10/09/2011 10:46
  To ότι η Τουρκία έχει δουλέψει χρόνια για τη δημιουργία ¨λόμπι '' στην Αμερική είναι γνωστό . Τώρα όμως τα πράγματα νομίζω ότι δυσκολεύουν για αυτή γιατί οι Εβραίοι δεν είναι Ψωροκώσταινα
  Φωτόπουλος Λευτέρης
  απάντηση102
   
   
  ο θεος ειναι για ολο το κοσμο | 10/09/2011 09:52
  ρε παιδια κανενας δημοσιογραφος να γραψει και για τα δυο ελληνοκυπριοπουλα τον Ισαακ και τον Σολομων δεν υπαρχει και αυτα τα παιδια τα εκτελεσαν τον ενα με πιστολι και τον αλλο με καδρονια σιδερα ελεος για αυτα τα παιδια που χαθηκαν και αυτους τους γονεις που ταχασαν δεν υπαρχει μονο για τα αμερικανακια????
  r.i.
  απάντηση463
   
   
  Ελλειπής ανάλυση...Εσφαλμένα συμπεράσματα... | 10/09/2011 09:40
  Απο την ανάλυσή σας απουσιάζει,η τουρκική στρατηγική σε σχέση με το ρόλο,που επιδιώκει να παίξει η Τουρκία,στο σύγχρονο διαμορφούμενο σκηνικό των αραβικών χωρών(κι όχι μόνον).Επίσης,σας διαφεύγει(?),ότι κατ' ουσίαν,η Τουρκία έχει συνάψει συμμαχία με το Ιράν κι ότι διεξαγάγουν κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων.Προσθέστε στην "λίστα",τον μεσοπρόθεσμο αμερικανικό στόχο για ίδρυση Παλαιστινιακού και Κουρδικού κράτους κι αυτομάτως,αναιρούνται πολλά απο τα συμπεράσματά σας.Αυτά όσον αφορά την Τουρκία.Με το Ισραήλ όμως τι γίνεται;Οι νέες συνθήκες στις γειτονικές χώρες,ανατρέπουν άρδην την κατάσταση τόσο σε σχέση με το Ιράν όσο και γενικώτερα...Οι απειλές είναι πλέον σε εντελώς διαφορετικό(ποσοτικά και ποιοτικά) επίπεδο...Εκ των πραγμάτων το Ισραήλ καλέιται να επανεκτιμήσει την στρατηγική του και να επανακαθωρίσει φίλους κι εχθρούς...
  Διογένης
  απάντηση201
   
   
  planet's second bully | 10/09/2011 08:30
  I'll say it again: wouldn't the world be so much better off had the US not been Israel's bitch?
  Hung
  απάντηση1523