Στις 16 Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διακοπές του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος στις 17 του μήνα θα βρίσκεται πίσω στην Αθήνα για να ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με την επικείμενη εμφάνισή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι και οι υπουργοί του, οι οποίοι αυτές τις ημέρες ξεκουράζονται όσο πιο διακριτικά γίνεται στα ανά την Ελλάδα θέρετρα, σχεδιάζουν να βρίσκονται στα πόστα τους στις 17 του μήνα. Ελπίζοντας ότι ο επικεφαλής τους δεν θα τους τη σκάσει παρατείνοντας τον παραθερισμό του για μερικές ακόμα ημέρες…

***

Μια είδηση που θα συγκινήσει βαθύτατα τους φίλους της Εβδομης Τέχνης: στις 13 Οκτωβρίου θα βγει τελικά στους κινηματογράφους η ταινία «Οι Πόντιοι, next generation» του Ομηρου Ευστρατιάδη, στην οποία συμμετέχει, ως ηθοποιός, ο έκπτωτος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Π. Ψωμιάδης.

*

Οπως ο ίδιος διηγείται (με υπερηφάνεια που δεν κρύβεται) κάθε φορά που τον ρωτάνε για τη νέα του ιδιότητα, στο φιλμ ερμηνεύει έναν… σύγχρονο αγωνιστή, έναν πολιτικό ο οποίος προσπαθεί να εξασφαλίσει το χρηματικό ποσό που θα του επιτρέψει να μεταφέρει στον κινηματογράφο ένα βιβλίο για τον υπερήφανο ποντιακό Ελληνισμό. Και όταν προσφάτως ρωτήθηκε πώς πήρε την απόφαση να παίξει στον κινηματογράφο, απάντησε: «Εδώ οι πολιτικοί παίζουν θέατρο 365 ημέρες τον χρόνο, να μην παίξω εγώ για μερικά λεπτά;». Τελικά, δικαίως λένε πως όποιος κολλήσει το μικρόβιο της τέχνης αφιερώνεται ολόψυχα σε αυτήν και ξεχνάει οτιδήποτε άλλο. Ο πρώην πολιτικός και νυν ηθοποιός δεν αποτελεί εξαίρεση. Τότε, θα πείτε, γιατί συνεχίζει τον δικαστικό αγώνα για να αποκατασταθεί πολιτικά; Iσως επειδή, όσο και αν ονειρεύεται μια νέα καριέρα στο σελιλόιντ, γνωρίζει ότι ο… σινεμάς ψωμί δεν έχει. Εχει όμως Ψωμιάδη!

***

«Ενισχυμένος» ο εφετινός εορτασμός της Παναγίας Σουμελά, στον Πόντο, από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, ο οποίος θα συνοδεύσει στο ιερό προσκύνημα τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, καθώς και ο αρχιδιάκονος κ. Παντελεήμων Παπαδόπουλος _ και οι δύο Ελληνες εξ Αμερικής με καταγωγή από τον Πόντο.

*
Αυτά για να μην πιστεύετε διάφορα αναξιόπιστα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία στο πλαίσιο του εορτασμού της Παναγίας Σουμελά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα συναντήσει τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά. Στην πραγματικότητα, οι συντάκτες τους έχουν μπερδέψει τις Παναγίες: ο κ. Σαμαράς θα προσκυνήσει μεν στην Παναγία Σουμελά αλλά σε εκείνη που βρίσκεται στο Βέρμιο και όχι στην Παναγία του Πόντου. (Και λίγες ημέρες αργότερα, στα τέλη Αυγούστου, ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί στα Ιωάννινα, όπου μαζί με τη σύζυγό του Γεωργία θα βαφτίσουν τον πρωτότοκο υιό του του πρώην δημάρχου Ανατολής Ιωαννίνων κ. Γ. Εμμανουηλίδη.)