TO BHMA/The New York Times

Μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, με κάλεσε για συνέντευξη ένας έγκυρος γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός. Όλοι, από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως την ίδια την Αλ Κάιντα έλεγαν ότι ο μπιν Λάντεν ήταν νεκρός, αλλά ο δημοσιογράφος συνέχιζε να με πιέζει για «αποδείξεις». Μίλησα για δείγματα DNA, το λόγο του αμερικανού προέδρου, το πλήθος στοιχείων, ήταν όμως εμφανές ότι είχε «χτυπήσει» το γαλλικό συνωμοσιολογικό αντανακλαστικό. Η άποψη ότι ίσως επρόκειτο για αμερικάνικη συνωμοσία η φάρσα είχε παγιωθεί μυστηριωδώς.

Θυμήθηκα ένα δυσάρεστο δείπνο στο Παρίσι, όταν ένας μάνατζερ της France Télécom άρχισε να υποστηρίζει τη θεωρία ότι οι Εβραίοι δεν είχαν πάει για δουλειά στους Δίδυμους Πύργους την 11 Σεπτεμβρίου, επειδή το Ισραήλ και η Μοσάντ βρίσκονταν πίσω από την επίθεση.

Και τώρα έχουμε την υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης του Ντομινίκ Στρος Καν, η οποία σχεδόν στο 60% του γαλλικού λαού φαίνεται σαν μια συνωμοσία ενάντια στον θεωρούμενο προεδρικό υποψήφιο των Σοσιαλιστών – μια επιχείρηση σπίλωσης που με κάποιο τρόπο τοποθέτησε μια δυτικοαφρικανή μετανάστρια καμαριέρα σε μια σουίτα 3.000 δολαρίων την ημέρα, ο αριθμός της οποίας, 2806, αντιστοιχεί στην ημερομηνία της έναρξης των προκριματικών εκλογών του Σοσιαλιστικού Κόμματος (28/06).

Παρακαλώ πολύ!

Ένας σκληρός κανόνας ορίζει ότι όσο πιο ελεύθερη είναι μια κοινωνία τόσο μικρότερη ροπή έχει για θεωρίες συνωμοσίας, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η κουλτούρα εξάρτησής της τόσο περισσότερο θα τείνει κρυφούς δάκτυλους παντού.

Στην υπόθεση DSK έχουν υπογραμμιστεί αμέτρητες πολιτισμικές διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας όσον αφορά το δικαστικό σύστημα, τον Τύπο, την στάση στην ιδιωτική ζωή δημόσιων προσώπων, το σεξ και την βαρύτητα μιας κατηγορίας για βιασμό, αλλά μία πολύ θεμελιώδης διαφορά έγκειται στην σχέση με την εξουσία. Η γαλλική υπακοή στην εξουσία – μαζί με τις συνακόλουθες θεωρίες συνωμοσίας – συνάντησε την σκληρή εφαρμογή του αμερικανικού νόμου ο οποίος εφαρμόζεται εξίσου σε όποιον κατηγορείται για ένα σοβαρό έγκλημα.

Πήρα συνέντευξη από τον DSK πριν από καιρό. Τον βρήκα γοητευτικό και πανέξυπνο και με εντυπωσίασε το γεγονός ότι έμοιαζε αποφασισμένος να εκσυγχρονίσει το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν σχετίζεται με το κατά πόσον αποπειράθηκε να βιάσει μια 32χρονη καμαριέρα. Ούτε και την διακεκριμένη διαχείριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ζήτημα δεν είναι το ταλέντο του 62χρονου DSK.

Κι όμως οι γάλλοι «ακόλουθοί» του – άντρες εξίσου γοητευτικοί και έξυπνοι όπως αυτός – το έχουν κάνει δουλειά τους να υποστηρίζουν κατ’ ουσία ότι δεν θα μπορούσε να έχει διαπράξει αυτά για τα οποία κατηγορείται, επειδή είναι ένας από εμάς. Συνεπώς είναι αθώος λόγω σχέσεως. Σε αυτούς τον υποστηρίζουν συμπεριλαμβάνονται οι Μπερνάρ Ανρί Λεβί, Ζαν Ντανιέλ και Τζακ Λανγκ.

Ίσως η υπεράσπιση του Μπερνάρ Ανρί Λεβί να είναι η πιο ασυνήθιστη, λόγω της περιφρονητικής γλώσσας του για την Αφρικανή καμαριέρα, όταν θύματα από την Αφρική έχουν αποτελέσει κεντρικά πρόσωπα πολλών εκστρατειών του. Γράφει για τον Ντομινίκ Στρος-Καν: «Γοητευτικός, θελκτικός, ναι, βεβαίως. Φίλος των γυναικών και πρωτίστως της δικής του γυναίκα, φυσικά. Αλλά τόσο κτηνώδες και βίαιο άτομο, τόσο αγρίμι, προφανώς και όχι. Είναι παράλογο».

Όπως παρατήρησε ο αμερικανός πολιτικός αναλυτής Ντέιβιντ Ριφ, οι τάσεις τους Στρος Καν ήταν τόσο γνωστές στη Γαλλία που ένας γάλλος κωμικός είχε φτιάξει πριν από χρόνια ένα σκετς, στο οποίο καλούν τον DSK σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό για μια συνέντευξη και όλες οι γυναίκες διατάσσονται να κρυφτούν σε ασφαλές δωμάτιο. Ο Ζαν Κατρεμέρ, της γαλλικής εφημερίδας «Libération» σημείωσε το 2007 ότι «το μόνο πρόβλημα με τον DSK είναι η στάση τους προς τις γυναίκες. Παραείναι επίμονος… Το ΔΝΤ είναι ένας διεθνής θεσμός με αγγλοσαξονική δεοντολογία. Μία ανάρμοστη χειρονομία, ένα ατυχές σχόλιο και ο Τύπος θα σημάνει συναγερμό. ”

Και να’ μαστε. Υπάρχει πλήθος δεδομένων, περιστατικών και παραπόνων – ποτέ δεν ερευνήθηκαν πλήρως από τον γαλλικό Τύπο – τα οποία να υποδεικνύουν ότι οι σοβαρές κατηγορίες εναντίον του DSK δεν είναι «παράλογες» και ότι η φωνή μιας νεαρής Αφρικανής ενάντια στην βίαιη κακομεταχείριση πρέπει να ακουστεί στο δικαστήριο.

Ο Μπιν Λάντεν πέθανε. Οι εβραίοι είχαν πάει να δουλέψουν. Η σουίτα 2806 είναι απλώς ένας αριθμός. Τα γεγονότα παίζουν ρόλο. Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι το καταφύγιο των αποδυναμωμένων.