από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Μια κοινωνία σε αποσύνθεση

Μια κοινωνία σε αποσύνθεση
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η αίσθηση της κρίσης γίνεται οξύτερη από τη µια µέρα στην άλλη, σαν την έξαρση µιας εµπύρετης κατάστασης. Η ανασφάλεια αυξάνεται, χωρίς να είναι ορατή µια πορεία ανάσχεσης της ελεύθερης πτώσης στο προσεχές µέλλον. Η ανεργία βάζει στο περιθώριο όλο και ευρύτερα στρώµατα συµπολιτών µας, όχι µόνο στον τοµέα της βιοµηχανίας ή του εµπορίου αλλά και στον χώρο των υπηρεσιών και τωνελεύθερων επαγγελµάτων κάποτε υψηλής κοινωνικής επιφάνειας. Από την άλλη, οι άτολµοι και αναποτελεσµατικοί πολιτικοί µας, µετις δηλώσεις και την αντίληψη του δηµόσιουρόλου τους, δείχνουν πολύ συχνά σαν να ζουν σε άλλη χώρα ή σε άλλη εποχή.

Παράδειγµα: ο κ. Παναγιώτης Ψωµιάδης, περιφερειάρχης σήµερα Κεντρικής Μακεδονίας, καταδικάστηκε πρόσφατα από το Εφετείο για παράβαση καθήκοντος διότι παλαιότερα προχώρησε σε «µείωση»εξακριβωµένου αρµοδίως προστίµου σε βενζινοπώλη της Θεσσαλονίκης για κατ’ επανάληψη νόθευση καυσίµων. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πρέπει να είµαστε ανάλγητοι και ότι το έκανε και θα συνεχίσει να το κάνει (!), να «σβήνει» δηλαδή πρόστιµα σύµφωνα µε την προσωπική του βούλησηασκώντας φαίνεται κάποια ιδιότυπη κοινωνική πολιτική [ο ίδιος δήλωνε λίγα χρόνια πριν ότι καλώς έχτισε εκτός σχεδίου οίκηµα «µόλις 33 τ.µ.» για τον πατέρα του, ρωτώντας µάλιστα τον έκπληκτο τηλεοπτικό δηµοσιογράφο «εσείς δεν αγαπάτε τον πατέρα σας (!)», για να παρανοµείτε, εννοείται, αναλόγως;]. Το πρόβληµα δεν είναι ότι τέτοιες ενέργειες και δηλώσειςδηµοσίων προσώπων, εξ ορισµού φυλάκων του νόµου, δεν γίνονται αντικείµενο άµεσηςκαταδίκης κατ’ αρχάς απόµια εξοργισµένη «κοινωνία των πολιτών» αλλά, αντίθετα, ότι διατυπώνονται µε την ελπίδα (ή µάλλον µε τη βεβαιότητα) πως µπορούν να λειτουργήσουνκαι σαν ένα κλείσιµο του µατιού σε ένα κοινωνικό σώµα εθισµένο στη συναλλαγή και στο προσωπικό χατίρι, που την ώρα της κάλπης θα ανταποδώσει την «εξυπηρέτηση» (έτσι εξηγείται και η τελευταία υποστήριξη του προέδρου του κόµµατός του, της Ν∆δηλαδή, προς τον αναξιοπαθούντα θεσσαλονικιό πολιτικό).Αυτή είναι η ποιότητα σηµαντικού µέρουςτου ελληνικού πολιτικού προσωπικού, είτε µας αρέσει είτε όχι. Υπάρχει όµως ένα ζήτηµα ακόµη πιο σοβαρό. Η επίφαση της ευµάρειας είχε βάλει τα προβλήµατα κάτω από το τραπέζι, κρύβοντας την πραγµατική απουσία κοινωνικήςσυνοχής και την ανυπαρξία συλλογικών ευαισθησιώνκαι αρχών που να καθορίζουν τονρυθµό της κοινωνίας. Είχε συνοδεύσει, η επίδειξη του εικονικού ή και συχνά µαύρου πλούτου, τον όλο και αυξανόµενο ατοµικισµό που συνόδευε τη βαθιά κρίση των θεσµών στην Ελλάδα. Ο καταναλωτικός οργασµός µιας κοινωνίας που πέρασε από την αγροτική συγκρότηση σε µεταβιοµηχανικές µορφές αντίληψης και συµπεριφοράς χωρίς παιδεία, χωρίς εδώ και δύο αιώνες να βιώσει ποτέ πραγµατικά την εµπειρία ουσιαστικά αστικών κοινωνικών δοµών, συµπορευόταν µε τον χλευασµό προς τουςκουτόφραγκους που δεν ξέρουν να ζουν σαν κι εµάς, δηλαδή µε δανεικά στις ανά την επικράτεια φραπεδουπόλεις (τουλάχιστον σήµερα µας έφυγε ο τσαµπουκάς, για να το πούµε λαϊκά, της ηµέτερης αδιαµφισβήτητης ανωτερότητας, το θυµάστε;). Οι Ευρωπαίοι ζούσαν – και ζουν – µέσα στις υποχρεώσεις και στους κανόνες, εµείς είχαµεεφεύρει την κοινωνία του µέλλοντος. Μια κοινωνία ελευθεριάζουσα και αναρχοειδή αλλά όχιδηµοκρατική – η ρητορική της κατακτηµένης δηµοκρατίας καλύπτει την αληθινή πραγµατικότητα µιας ατελούς δηµοκρατικής επίφασης στην οποία ζούµε τουλάχιστονεδώ και 40 χρόνια, µετά την τελευταία µεταπολίτευση.

Η σηµερινή κρίση, η σηµερινή παρακµή, δεν είναι οικονοµική αλλά πρωτίστως κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Οι µάσκες έπεσαν. Η Ελλάδα υπήρξε πάντα χώρα ιδιωτών, αλλά αυτό αποκτά σήµερα µια τραγική διάσταση. Με όλο και µικρότερη συναίνεση και συνοχή, λιγότερη αλληλεγγύη, λιγότερες συλλογικές αντοχές, πιο περιορισµένη αίσθηση των κανόνων κοινωνικής συµβίωσης και συµπεριφοράς, µε σχεδόν εξαγριωµένους συν-πολίτες παντού, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε φάση αποσύνθεσης. Απόδειξη είναι η όλο και µικρότερη αποτελεσµατικότητα των έννοµων θεσµών, η συνεχής και όλο και οξύτερη άσκηση βίας σε όλο και πιο διαφορετικές περιπτώσεις και περιβάλλοντα, η διεκδίκηση του δικαίου και η επιβολή του «νόµου» µέσω της αυτοδικίας και των εξατοµικευµένων κριτηρίων. Κοτζαµπάσηδες, φυλές και «κλαν» ενάντια στο δίκαιο. Η Κερατέα διδάσκει. Φυσικά διδάσκει και η αξιοπιστία του κράτους, αυτά τα δύο πράγµατα πάνε µαζί. Τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο από το να µην αντιλαµβανόµαστε πόσο κρίσιµη είναι αυτή η ιστορική στιγµή για το παρόν µας και για το µέλλον µας, και κυρίως το να βιώνουµε µια διαδικασία αυξανόµενου εθισµού σε κάθε συλλογικό φαινόµενο – του τύπου «δεν πληρώνω» – που τραυµατίζει όλο και πιο βαθιά τις αρχές ενός κοινωνικού συµβολαίου το οποίο ίσως ποτέ δεν υπογράψαµε πραγµατικά.

Ποιοι µπορούν να συµβάλουνστην αντιµετώπιση της κρίσης; Θα µπορούσαν και οι διανοούµενοι, αν ήταν αξιόπιστοι και αν απολάµβαναν στοιχειώδη κοινωνική αναγνώριση, µετά την πολυετή πρακτικήλαϊκισµού και αξιολογικής ισοπέδωσης που εφαρµόστηκε στην Ελλάδα. Θα µπορούσαν καιοι πανεπιστηµιακοί καθηγητές, αν ένα τουλάχιστον κοµµάτι τους δεν χαρακτηριζόταν από φόβο καιδειλία και αν δεν είχαν προσαρµοστεί εν τέλει (πάντα ένα µέρος τους, εννοείται) στη νοοτροπία ενοχικού εθισµού, συλλογικής σχετικοκρατίας, αποδυνάµωσης των κριτηρίων και ανησυχητικής «ελαστικότητας» για ό,τι κατ’ αρχάς συµβαίνει στον δικό τους χώρο, για λίγα ψίχουλα ασήµαντης «εξουσίας». Αλλά αυτό είναι ενδεχοµένως θέµα άλλου σηµειώµατος.

Ο κ. Ανδρέας Γιακουµακάτος είναι αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΙΑΠΩΝΑΣ ΕΚ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ | 30/05/2011 23:01
  Ξ.ΠΕΤΑ ή ξεπέτα ή οπως αλλιώς σε λένε.... Αν εσύ είσαι Έλληνας εξ Αμερικής άλλο τόσο είμαι εγώ Ιάπωνας εκ Ισλανδίας...Δες τα δικά σου χάλια κι άσε ήσυχη την Ελλάδα......
  Μάρκος Αυρήλιος
  απάντηση03
   
   
  ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΑΥΛΟΤΗΤΑΣ No3 | 30/05/2011 21:55
  ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΜΟΝΟ, ΔΙΝΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΔΙΚΙΟ: ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΧΑΜΗΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ. ΑΥΤΟ ΔΥΣΤΥΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ (ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΣΑΣ), ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΑΣ (ΠΑΣΟΚ/ΝΔ): ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ. ΦΩΝΑΞΤΕ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΘΕΙΤΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΟΙ Νο1 ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
  Ξ. ΠΕΤΟΣ, ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΞ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  απάντηση10
   
   
  ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΑΥΛΟΤΗΤΑΣ No2 | 30/05/2011 21:42
  ΘΛΙΒΕΡΟΙ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ, ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΥΤΕ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ , ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΑΣ, ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ, ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ (Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΤΟ ΤΟΥ). ΒΑΛΤΕ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ 4 ΠΡΑΓΜΑΤΑ: 1. Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ 2. Η ΧΩΡΑ ΣΑΣ, ΩΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΛΗΤΗΡΑ, ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ, ΗΤΑΝ Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ.3. Η ΧΩΡΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΉΔΗ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ 1828 ΚΑΙ ΩΣ ΑΦΡΑΓΚΟΙ, ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙ 180 ΧΡΟΝΙΑ ΖΕΙΤΕ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ.4. ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΚΑΠΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΧΩΡΑ
  Ξ. ΠΕΤΟΣ, ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΞ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  απάντηση21
   
   
  ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΑΥΛΟΤΗΤΑΣ | 30/05/2011 21:17
  ΘΛΙΒΕΡΟΙ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ , ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΨΗΦΙZEΤΕ! ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΤΕ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ. ΕΙΤΕ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ, ΕΙΤΕ ΟΧΙ, ΕΙΤΕ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ , ΕΙΤΕ ΟΧΙ, Η ΜΟΙΡΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ: ΘΑ ΨΟΦΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΡΑΓΙΑΔΕΣ, ΔΙΟΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ, ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΚΛΕΒΑΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ‘Η ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ , ‘Η ΠΑΙΡΝΑΤΕ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ Ή ΜΙΣΘΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΑΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΕΤΕ.
  Ξ. ΠΕΤΟΣ, ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΞ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  απάντηση11
   
   
  duo gaidiourgiwv axura | 30/05/2011 03:45
  Giwrgakn dustuxws dev ezses se eva xwrio va sou pei o pateras sou va moiraseis duo gadiourgiwv axura, alla nsouv stas Amerikas pou ta gadiourgia forav grabates. Av nsouv sto xwrio 0a n3eres oti dev mporei va faei to eva giaidouri (troika) kai to allo va ywfnsei apo tnv peiva (laos). Ara ti sto diaolo ema0es stas Amerikas ama dev mporeis va moiraseis duo gaidouriwv axura? Polu to agapas auto to gaidouri tis troikas pou vomizeis oti 0a se parei makria se allous topous gia va kaveis tnv kariera sou, to allo to ellnviko to kanmevo 0a prepei va ta tiva3ei gia va giveis esu proedros mias allns die0vous suvwmosias.
  lenas petros
  απάντηση36
   
   
  ΟΧΙ ΟΛΟΙ 2 | 30/05/2011 01:39
  λοιδωρεί και να μέμφεται όλους τους άλλους.Και το χειρότερο είναι πως όλοι αυτοί οι ανώνυμοι που κατακεραυνώνουν και σαρκάζουν,βγάζουν μία απίστευτη κακία εναντίων όλων των άλλων.Θα πρέπει μέσα από τα άρυρα σας να προωθείται την αντικειμενική κριτική και όχι να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι.Γιατί όπως και να το κάνουμε κ.Γιακουμάτε,δεν έχουν όλοι οι έλληνες το ίδιο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάντια.Ας κοιτάξουν λοιπόν όλες οι όψιμες Κασσάνδρες ,που τώρα κατάλαβαν τι γινόταν τόσα χρόνια στη δύσμοιρη πατρίδα μας, να σκεφτούν και τις δικές τους ευθύνες και να κάνουν πρωτίστως τη δική τους αυτοκριτική ρίχνοντας μια ματιά και στο δικό τους καθρέφτη...
  Μάρκος Αυρήλιος
  απάντηση35
   
   
  ΟΧΙ ΟΛΟΙ | 30/05/2011 01:27
  Κ.Γιακουμάτε, Το άρθρο σας,σωστό σχεδόν σε όσα θίγει,δεν αναφέρει πως στην Ελλάδα δεν διαβιεί μόνο το είδος του Φραπόγαλους-φραπόγαλους,αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που ευσυνείδητα εργάζονται,πληρώνουν φόρους και αγαπάνε με ανιδιοτέλεια την πατρίδα μαςΔυστυχώς ,με αφορμή την οικονομική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας,γινόμαστε μάρτυρες μιας προσάθειας σπίλωσης και ισοπέδωσης οποιουδήποτε φέρει τον τίτλο του έλληνα πολίτη.Διάφοροι περίεργοι τύποι σχολιάζουν σε αυτό το χώρο χλευάζοντας τους πάντες και επιχαίροντας για το κακό που έχει ενσκήψει στη δόλια πατρίδα μας.Αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί είναι άσπιλοι και ανήκουν στη μερίδα των τίμιων εργαζόμενων.Πίσω από την ανωνμία ο καθένας μπορεί να
  Μάρκος Αυρήλιος
  απάντηση44
   
   
  Μια κοινωνία σε αποσύνθεση | 29/05/2011 14:26
  Θερμά συγχαρητήρια. Επιτέλους να μιλήσουμε για την ταμπακιέρα, όλοι εμείς οι συνένοχοι (σε διάφορο βαθμό έκαστος) της ηθικής κύρια διαφθοράς μας. Δειλοί και άβουλοι συνάμα, ελλείψει θάρρους και προπαντός ηγετών σ΄όλα τα πεδία
  γιάννης Θεσ/νίκη
  απάντηση81
   
   
  Εάν ανομίας παρατηρήσης.. | 29/05/2011 13:08
  ὑποκριτά, ἔκβαλε πρῶτον ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ σοῦ τὴν δοκόν, καὶ τότε διαβλέψεις ἐκβαλεῖν τὸ κάρφος ἐκ τοῦ ὀφθαλμοῦ τοῦ ἀδελφοῦ σου
  LeftaYparxoun
  απάντηση53