TO BHMA-THE NEW YORK TIMES

«Κάιρο φινίτο!» αποφαίνεται ένας υποστηρικτής του Μουμπάρακ, καθώς κατευθύνομαι προς την όχθη του Νείλου. Αυτό που έχει τελειώσει δεν είναι αυτή η καταπληκτική πόλη, αλλά η ειρηνική φάση της λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο. Ξεκίνησε η ενορχηστρωμένη απάντηση από τον Μουμπάρακ, ο οποίος επικαλείται τον κίνδυνο του «χάους» και υπόσχεται αλλαγές – ποιος, αυτός που κυβερνάει 30 χρόνια με τον ίδιο τρόπο!

Ωραία προσπάθεια, Χόσνι. Το καθεστώς του αγωνίζεται να τιθασεύσει τα κύματα. Προσέξτε τη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Μουμπάρακ για να εξαγγείλει την αποχώρησή του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο: «Με κάθε ειλικρίνεια σας λέω ότι δεν σκόπευα να προτείνω τον εαυτό μου για μια νέα προεδρική θητεία».

Ετσι, αυτός ο ξεροκέφαλος άνθρωπος σχεδίαζε να παραιτηθεί προτού εξεγερθεί ο λαός του! Αυτός, που κυβερνά με τις έκτακτες εξουσίες του στρατιωτικού νόμου ύστερα από τη δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ το 1981, αυτός που δεν τήρησε τις τόσες υποσχέσεις του για να τον καταργήσει, που αρνήθηκε να κάνει οποιονδήποτε σχεδιασμό για τη διαδοχή του, που επέτρεψε στο περιβάλλον του γιου του Γκαμάλ να συγκεντρώσει πλούτο ανάλογο με αυτό του Φαρούκ!

Βεβαίως εάν ο Μουμπάρακ είχε προσφερθεί να φύγει πριν από 10 μέρες, τα πράγματα ίσως ήταν διαφορετικά. Δεν είναι όμως εύκολο σε 82χρονους τυράννους να δουν πέρα από τον ιστό που οι ίδιοι έχουν υφάνει.

Ο στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι τώρα μια «ήρεμη μεταβίβαση της εξουσίας». Η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μεταβίβαση. «Μια νέα αρχή» ζήτησε ο πρόεδρος Ομπάμα όταν ήρθε στο Κάιρο τον Ιούνιο του 2009. Αυτό είναι αδύνατο να συμβεί με την σημερινή τάξη πραγμάτων. Δεν μπορείς να πελεκήσεις ξύλο που είναι σάπιο. Η αιγυπτιακή εξέγερση είναι η πρώτη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει ο Ομπάμα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και σε ένα πεδίο όπου έχει ουσιαστική δυνατότητα επιρροής (δεν είναι η περίπτωση του Ιράν). Εάν η Αίγυπτος καταφέρει να περάσει σε ένα πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα, αυτή η νίκη θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές του 2012. Εάν παραμείνει το αιγυπτιακό κακέκτυπο της δημοκρατίας, η αποτυχία του προέδρου Ομπάμα θα είναι μεγάλη.

Ηδη ακούμε τις προειδοποιήσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου : μπορεί να έχουμε ένα νέο Ιράν, όπως το 1979, μια επανάσταση για την ελευθερία που θα εγκαταστήσει στην εξουσία τους ισλαμιστές. Δεν εχουμε όμως 1979 και η νεολαία της Αιγύπτου που εχει μάθει στο Facebook δεν τρέχει πίσω από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να προωθούν άλλο τα συμφέροντά τους με διαφορετικά κάθε φορά κριτήρια, που τα αντιλαμβάνεται κάθε σκεπτόμενος Αραβας. Οι δειλές πιέσεις των Αμερικανών για πολιτικά ανοίγματα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Είναι πλέον ξεκάθαρο: Ο χρόνος του Μουμπάρακ έχει τελειώσει. Ο αιγυπτιακός στρατός έχει δείξει τρομερό επαγγελματισμό και μπορεί να γίνει ο εγγυητής για μια ήρεμη μεταβίβαση της εξουσίας. Είναι όμως αδιανόητο να μιλάμε για ελεύθερες εκλογές το Σεπτέμβριο που θα γίνουν από τον Μουμπάρακ. Τις εκλογές πρέπει να τις οργανώσει μια μεταβατική πολιτική εξουσία – και ο Μουμπάρακ μπορεί τώρα να αναπαυθεί στο Σαρμ ελ Σέικ. Εχει απλώς κερδίσει το δικαίωμα να πεθάνει σε αιγυπτιακό έδαφος.