Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων από την Eurostat ανεβάζει το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ και εκτινάσσει το δημόσιο χρέος του 2009 από το 115,4 % του ΑΕΠ στο 126,8% του ΑΕΠ, δηλαδή αποδεικνύεται υψηλότερο κατά 11,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η αναθεώρηση μεταβάλλει τα δημοσιονομικά στοιχεία τόσο για το 2010, όσο και για το 2011, διαμορφώνοντας νέες απαιτήσεις ακόμη πιο δυναμικής δημοσιονομικής προσαρμογής. Συγκεκριμένα επιδρά στους λογαριασμούς του 2010. Το έλλειμμα στην τρέχουσα χρονιά θα διατηρηθεί υψηλά στο 9,4% και το δημόσιο χρέος θα ανέλθει το 144% του ΑΕΠ, δημιουργώντας πολύ κακές εντυπώσεις στις αγορές και προσφέροντας νέα δυνατότητα στους κερδοσκόπους να ασκήσουν πιέσεις προς επιβεβαίωση της προφητείας τους για ελληνική χρεοκοπία.

Υπό αυτές τις συνθήκες η θέση της ελληνικής κυβέρνησης δυσκολεύει στις διαπραγματεύσεις που άρχισαν από το πρωί με την τρόικα.

Οι ξένοι είναι πιο πιεστικοί, θέλουν περισσότερα μέτρα, αμφισβητούν τις ελληνικές υποθέσεις και ζητούν ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις και στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Εκτιμάται ότι ο προυπολογισμός του 2011 θα εμπλουτισθεί με μέτρα και πολιτικές ώστε να διατηρηθεί η τάση μείωσης των ελλειμμάτων, η μόνη που μπορεί να πείσει τις αγορές ότι το χρέος ακόμη και σε αυτά τα ύψη μπορεί να είναι διαχειρίσιμο.