ΣΕ ΜΙΑ περίοδο κοινωνικής, οικονομικής και ηθικής κρίσης ο πολιτισμός είναι ένα καθοριστικό αντίβαρο. Ενα σημείο αναφοράς, υποκίνησης και κοινωνικής συσπείρωσης. Δεν αρκούν πλέον οι μεγαλόστομες διαπιστώσεις. Χρειάζονται πρωτοβουλίες και δράσεις. Ηδη προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το Μέγαρο.

Δύο είναι οι μεγάλοι στόχοι: άνοιγμα στην πόλη και στον κόσμο. Ανοιγμα στην πόλη δεν είναι μόνο η προσέλκυση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας και κυρίως νέων στο Μegaron Ρlus, μια εστία κριτικής αναζήτησης και ενημέρωσης. Δεν είναι μόνο το άνοιγμα των κήπων του Μεγάρου, όπου πέντε ημέρες πριν ζήσαμε μια υπέροχη εμπειρία, όταν τέσσερις χιλιάδες συμπολίτες μας ήταν εκεί παρακολουθώντας με ευλάβεια και σεβασμό στον χώρο τη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης. Και μπορούσε κανείς να παρατηρήσει στα πρόσωπά τους ευχαρίστηση, παρά τις δυσκολίες που ζούμε, αλλά και ελπίδα. Ανοιγμα στην πόλη θα είναι και η «έξοδος» του Μεγάρου εκτός των τειχών του σε άλλους χώρους της πόλης.

Ανοιγμα στον κόσμο σημαίνει διεθνείς συνεργασίες, όπως η συμφωνία με τη Σκάλα του Μιλάνου. Πάντοτε όμως με στόχο την αμοιβαιότητα με την έννοια της στήριξης των ελλήνων δημιουργών αλλά και την «εξαγωγή» πολιτιστικών μας προϊόντων, γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς χρειάζεται να διευρύνουμε την πολιτιστική μας αξιοπιστία. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να συνδυάσουμε το όποιο όραμα με έργο, την όποια διαπίστωση με πράξη. Γιατί έτσι μόνο μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε και να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι μέσω του πολιτισμού μπορεί να υπάρξει μια άλλη μέρα στον τόπο μας.

Ο κ. Ιωάννης Μάνος είναι πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.