Τα καλά νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ότι στο πρώτο τετράμηνο του έτους το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού υποχώρησε στα 6,3 δισ. ευρώ από 10,8 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Αν τους επόμενους οκτώ μήνες επικρατήσει η ίδια ένταση προσαρμογής, το 2010 θα κλείσει με άνοιγμα κάτω από 19 δισ. ευρώ, λιγότερο δηλαδή από τον επίσημο στόχο των 20 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να πέσει το έλλειμμα στο 8,1% του ΑΕΠ. Το γεγονός ότι ο στόχος του πρώτου τετραμήνου επετεύχθη πριν από την εφαρμογή του μνημονίου ΔΝΤ- ΕΕ, ενισχύει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες αυτές.

Τα άσχημα νέα είναι οι προβλέψεις για ύφεση ίσως και-4% εφέτος, με ελπίδες μιας αναιμικής ανάπτυξης μόνο από το 2012 και μετά. Η ζήτηση εκτιμάται ότι θα περιοριστεί τόσο που ακόμη και ο πληθωρισμός θα γίνει αρνητικός, με αποτέλεσμα το χρέος να αυξηθεί περαιτέρω ως ποσοστό του ΑΕΠ!

Οπως δείχνει το σενάριο με τις επίσημες προβλέψεις του μνημονίου, το δημόσιο χρέος από 133% του ΑΕΠ εφέτος κινδυνεύει να φθάσει στο 148% το 2013. Σε μια τέτοια περίπτωση οι «αγορές» θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν στις δυσκολίες της ελληνικής οικονομίας, παρά τη δραστική δημοσιονομική συγκράτηση που κάνει σήμερα η χώρα.

Η Ελλάδα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγει αυτόν τον συνδυασμό ύφεσης και αποπληθωρισμού με τις δραματικές συνέπειες που είδαμε να έχει σε άλλες οικονομίες. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις του μνημονίου, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι μπορεί να τα καταφέρει για τους εξής λόγους:

1. Ο πληθωρισμός όχι μόνο δεν μηδενίζεται, αλλά ήδη κινείται στο 4,8% λόγω της αύξησης του ΦΠΑ.

2. Αν η πρόσφατη αναζωπύρωση των ξένων επενδύσεων αρχίσει να υλοποιείται και συνδυαστεί με ένα δραστικό πακέτο αποκρατικοποιήσεων και ξεμπλοκάρισμα των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ, μπορεί σε σημαντικό βαθμό να αποφύγουμε την ύφεση και την επόμενη χρονιά να μπούμε σε ανάκαμψη.

Με τις δύο αυτές υποθέσεις, το εθνικό εισόδημα δεν θα συρρικνωθεί και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί κοντά στα επίπεδα όπου βρίσκεται σήμερα. Αυτή η εξέλιξη είναι η μόνη που μπορεί να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές και γι΄ αυτό το πρόγραμμα ΔΝΤ- ΕΕ πρέπει να προσανατολιστεί πλέον σε αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις χωρίς την πίεση για συνεχώς νέα περιοριστικά μέτρα που απλώς θα κάνουν την ύφεση πιο απειλητική.

Ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης είναι πρώην υπουργός Οικονομίας.