Λένε ότι ο «κόσμος σήμερα έγινε χωριό», μίκρυνε πολύ. Πράγματι, στο δράμα των Παλαιστινίων γίναμε όλοι κοινωνοί. Πάμπολλοι κατέβηκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Αρκεί όμως αυτή η αντίδραση, αφού μάλλον η διεθνής κοινή γνώμη σε καμιά βδομάδα θα έχει ξεπεράσει το θέμα και οι σκοτωμοί θα συνεχίζονται σαν να μη συμβαίνει τίποτε;

Οι διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής των Ισραηλινών δεν εκδηλώθηκαν μόνο από τους απλούς πολίτες των διαφόρων χωρών, αλλά επιστρατεύθηκαν και διάφοροι πολιτικοί, που τρέχουν στο θέατρο των επιχειρήσεων για να συμβάλουν στη σίγηση των όπλων. Πρώτος και καλύτερος ο Γάλλος Σαρκοζί και η επιτροπή της ΕΕ με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών της φιλοαμερικανικής Τσεχίας, στην οποία πέρασε ήδη η προεδρία της Ενωσης. Ολοι αυτοί θα συζητήσουν με τους Ισραηλινούς, με τον πρόεδρο Αμπάς των Παλαιστινίων, που για τη Χαμάς και τους κατοίκους της Γάζας είναι προδότης, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μουμπάρακ και ενδεχομένως με κάποιον εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Χαμάς. Αφού τα πουν θα επιστρέψουν οίκαδε, άσχετα αν έχει επιτευχθεί ή όχι κατάπαυση του πυρός. Και αν ακόμη σιγήσουν τα όπλα, αυτό θα είναι για μικρό χρονικό διάστημα, αφού το πρόβλημα της ειρηνικής συνύπαρξης δεν θα έχει επιτευχθεί και θα έχουμε ξανά τα ίδια.

Για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει κατά τη γνώμη μας μια διεθνής προσωπικότητα, με κύρος, να αναλάβει την πρωτοβουλία να πείσει και να κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις του αραβικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των Ιρανών, να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος. Αυτοί μπορεί να έχουν στενά και ιδιοτελή συμφέροντα στο να καλλιεργούν τις διενέξεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά δεν έχασαν ούτε το μυαλό ούτε τη λογική τους. Το επιχείρημα του διαμεσολαβητή θα είναι ουσιαστικά ένα και μοναδικό: ό,τι και να κάνουν οι Αραβες δεν μπορούν να νικήσουν και να διαγράψουν το Ισραήλ, το οποίο διαθέτει πλέον των 200 ατομικών βομβών και πυραύλους με βεληνεκές ως 7.000 χιλιομέτρων αλλά και τρία πυρηνικά υποβρύχια, που περιπολούν μόνιμα στη Μεσόγειο και στον Ινδικό Ωκεανό. Αν αυτό το επιχείρημα γίνει κατανοητό, τότε οι αραβικές κυβερνήσεις με την απειλή ότι θα σταματήσουν να εξοπλίζουν και να στηρίζουν οικονομικά τους Παλαιστινίους θα επιβάλουν τους όρους τους προς την πλευρά της ειρήνης. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σίγουρο ότι και οι Αμερικανοί θα πιέσουν τους Ισραηλινούς για τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, για να επέλθει οριστικά η ειρήνη στην Παλαιστίνη. Σε αντίθετη περίπτωση ο παραλογισμός Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα συνεχίζεται εσαεί και η διεθνής κοινή γνώμη θα χύνει κάθε φορά για καμιά βδομάδα «κροκοδείλια δάκρυα».

Η διεθνής προσωπικότητα, που αυτή τη στιγμή διαθέτει το ανάλογο κύρος για την επιτυχία αυτού του στόχου, είναι ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου. Ιδωμεν.

Ο κ. Λ. Γρηγοράκος είναι βουλευτής Λακωνίας του ΠαΣοΚ, ιατρός εντατικολόγος-πνευμονολόγος και αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.