Δίκιο βουνό έχει ο γάλλος φιλόσοφος Ραφαέλ Αντοβάν, πρώην σύζυγος και πατέρας του εξάχρονου μοναχογιού της καλλονής Κάρλα Μπρούνι, ο οποίος ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης να προστατεύσουν το παιδί του, να μη δημοσιεύουν φωτογραφίες ή βίντεο με το πρόσωπό του.

Δεν χρειάζεται… φιλοσοφία για να αντιληφθεί κανείς ότι ο ψυχισμός ενός παιδιού μπορεί να κλονιστεί με τη χυδαία χρησιμοποίησή του στην επιχείρηση του Νικολά Σαρκοζί «είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που σπάει το ταμπού της ιδιωτικής του ζωής».

Αλλιώς όμως τα υπολόγιζε το ζεύγος Σαρκό- Κάρλα και αλλιώς τους προέκυψε. Είδατε πώς αντέδρασε ο μικρός στην αφρισμένη ανθρωποθάλασσα των φωτορεπόρτερ και των τηλεοπτικών συνεργείων στην Πέτρα της Ιορδανίας, όταν ο νέος φίλος της μαμάς τον ανέβασε στους ώμους του; Καθόλου δεν χαμογέλασε ευτυχισμένος, όπως επεδίωκαν. Εκλεισε κατατρομαγμένος τα ματάκια του με τα χέρια του!

Τι δεν ήθελε να δει; Αυτό που διαισθανόταν αλλά λόγω ηλικίας δεν εννοούσε. Το ψέμα μιας με το ζόρι «ευτυχισμένης οικογένειας», η οποία ενδεχομένως στο μέλλον να σχηματιστεί αλλά προς το παρόν είναι ανύπαρκτη. Την αδίστακτη πολιτική εκμετάλλευση προσωπικών στιγμών, μπας και ξανανέβει η δημοτικότητα του Σαρκό, η οποία κατρακυλάει (ήταν 67% τον περασμένο Ιούλιο, είναι 48% σήμερα). Το χοντρό παιχνίδι των μεγάλων, πολύ πιο σκληρό από τα παιχνίδια με τους λιλιπούτειους φίλους του.

Καμία επιχείρηση για το χτίσιμο της δημόσιας εικόνας ενός ηγέτη δεν δικαιολογεί την εκμετάλλευση της εικόνας ενός παιδιού. Το αγοράκι δεν έπρεπε να ανεβεί στους προεδρικούς ώμους τόσο πρώιμα, τόσο υπολογιστικά. Τουλάχιστον στην παρούσα φάση του κεραυνοβόλου έρωτα, των πανάκριβων δαχτυλιδιών, των φλας και των πολιτικών σκοπιμοτήτων, έπρεπε να μείνει κάτω, δίπλα, στην άκρη, μακριά.

Δεν ηθικολογούμε. Ασφαλώς η προσωπική ζωή του καθενός είναι δική του υπόθεση. Αλλά με τον πρόεδρο της Γαλλίας σημειώνεται αυτή την εποχή ένας ανήκουστος κανιβαλισμός από την ανάποδη: ο ίδιος ο «επώνυμος» επιζητεί διακαώς να γίνει δήθεν βορά των ΜΜΕ, για να επιβάλει την εικόνα του γόη μιας «γυναικάρας»- κατά συνειρμόν, και του γητευτή ενός ολόκληρου λαού.

Εχει ήδη αρχίσει να του γυρίζει μπούμερανγκ. Διότι ο Σαρκοζί έχει υποτιμήσει αφενός τον βαθύ συντηρητισμό της γαλλικής κοινωνίας (ο οποίος τον ανέδειξε πρόεδρο) και αφετέρου το ότι άλλα είναι τα σοβαρά προβλήματα για τον μέσο Γάλλο: η οικονομία, το Ασφαλιστικό, η Παιδεία, η Υγεία, η ασφάλεια. Εντάξει, όλους ο έρωτας μας έχει κάνει ευτυχισμένους βλάκες κάποιες στιγμές της ζωής μας. Οταν όμως κοπάσουν οι σχετικές χημικές αντιδράσεις στον φλοιό του εγκεφάλου, επιστρέφει η λογική, ενίοτε μάλιστα η κοινή λογική. Αυτή που οδήγησε την εφημερίδα «Φιγκαρό», τη ναυαρχίδα του δεξιού Τύπου της Γαλλίας, να σχολιάσει πικρόχολα: «Το μεγάλο στοίχημα του 2008 δεν είναι πού θα περάσει τις διακοπές του Πάσχα ο κ. Σαρκοζί αλλά προς τα πού θα οδηγήσει τη χώρα».

Δύο ατέλειωτες ώρες (την πρώτη μιλούσε ο ίδιος) κράτησε η πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ενώπιον 600 δημοσιογράφων στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου ο Σαρκό υποτίθεται ότι θα εξηγούσε λεπτομερώς τα σχέδιά του για το νέο έτος.

Μόνο δύο καινούργια πράγματα ακούστηκαν. Πρώτον, ότι ο κύριος πρόεδρος διαψεύδει τις φήμες περί ανασχηματισμού. Δεύτερον, ότι με την Κάρλα το σκέφτονται για γάμο, αλλά πιθανότατα πρώτα θα παντρευτούν στα κρυφά και ύστερα θα το ανακοινώσουν.

Τι έμεινε λοιπόν; Εμεινε η εικόνα ενός ευαίσθητου αλαφιασμένου πιτσιρικά που πολύ λογικά κλείνει τα ματάκια του, έμεινε και η προεδρική διαβεβαίωση προς πάσα κατεύθυνση: «Το καταλάβατε.Με την Κάρλα το θέμα είναι σοβαρό…».

Το καταλάβαμε. Αυτά είναι, προφανώς, τα σοβαρά…

galaman@dolnet.gr