Εχουν πάθει… ηλεκτροσόκ εκεί στη ΔΕΗ, απ’ ό,τι μου λένε, εξαιτίας της μελέτης της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία αναφέρει ότι η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε κατά 150% την περίοδο 2005-2016.
Οχι τόσο για τα στοιχεία, τα οποία η Επιχείρηση προσπάθησε να αποκρούσει με ανακοίνωσή της, αλλά για τον συντάκτη της έκθεσης. Στη ΔΕΗ εμφανίζονται να είναι εξοργισμένοι διότι τη μελέτη υπογράφει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Σιδέρης. Πρόκειται, όπως μου λένε οι πηγές μου στην ΤτΕ, για άνθρωπο επιλογής του υποδιοικητή Θ. Μητράκου και είναι αυτός που αντικατέστησε πρόσφατα τον Ηλία Πλασκοβίτη στο Γενικό Συμβούλιο. Θεωρείται, όπως αναφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, στέλεχος επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και προξένησε εντύπωση στη ΔΕΗ πώς υπέγραψε μια τέτοια μελέτη. Το ακόμα πιο ωραίο όμως είναι άλλο. Επικεφαλής του Τμήματος Μελετών της ΤτΕ είναι η Χέδερ Γκίμπσον, η σκωτσέζα σύζυγος του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Γι’ αυτό μου λένε ότι τους χτύπησε άσχημα το ρεύμα…
Οι λογογράφοι του Πρωθυπουργού
Δεν ξέρω τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με τους λογογράφους του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία). Λάθη επί λαθών. Εκτός εάν αυτοί (οι λογογράφοι, γιατί ξέρω ποιοι είναι) του τα γράφουν σωστά και ο κ. Τσίπρας πάνω στη βιασύνη του ή για να φανεί ότι τα λέει απ’ έξω και χωρίς χειρόγραφα κάνει λάθη. Να, πάρτε για παράδειγμα την ομιλία του στο Λαύριο που είπε: «Ο,τι εκπροσωπεί (sic) κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί». Εάν, για παράδειγμα, τον άκουγε ο κ. Μπαμπινιώτης, θα του έλεγε πως το ορθό είναι «ό,τι αντιπροσωπεύει κίνδυνο» και όχι «ό,τι εκπροσωπεί κίνδυνο». Αλλά, θα πείτε, αυτά είναι ψιλοπράγματα μπροστά στο γεγονός ότι στην περιβόητη σύσκεψη στο Λαύριο οι ευθύνες της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης υποβαθμίστηκαν από τον Πρωθυπουργό σε βαθμό… εξαφάνισης. Εξήγγειλε βέβαια μια δέσμη μέτρων, αλλά δεν έχασε την ευκαιρία να κουνήσει το δάχτυλο στην αντιπολίτευση για την ανεξέλεγκτη δόμηση και τα αυθαίρετα. Προκαλώντας βεβαίως την οργή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τον χαρακτήρισε «θλιβερό πρωθυπουργό».
Οταν η γκάφα γίνεται πρόκληση
Επαναλαμβανόμενη γκάφα παύει να είναι γκάφα και γίνεται πρόκληση. Πώς αλλιώς να χαρακτηριστεί ο… αχαρακτήριστος συμψηφισμός του Φώτη Κουβέλη που βάζει στη μια πλευρά της ζυγαριάς την τραγωδία με τους νεκρούς στο Μάτι και στην άλλη την έξοδο από τα μνημόνια; «Επαθε… Πολάκη» μου είπε κάποιος, θυμίζοντας ότι πρώτος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας το είχε πει αυτό. Εν μέσω εθνικής τραγωδίας είχε γράψει στο αγαπημένο του Facebook: «Η 21η Αυγούστου είναι κοντά όση τυμβωρυχία και να κάνετε…».
Μπακογιάννης για δήμαρχος, Πατούλης για περιφερειάρχης
Αυτή τη φορά η ΝΔ, με εντολή του προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να δώσει σε κανέναν το χρίσμα του υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη. Απλώς, όπως μου είπε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Νικήτας Κακλαμάνης, η ΝΔ αντί να δίνει χρίσματα θα δίνει μόνο τη στήριξή της στην υποψηφιότητα. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, αποφεύγονται οι ανταρσίες και, δεύτερον. θα μπορεί ο υποψήφιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης να καταρτίζει το ψηφοδέλτιό του και με πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους. Διότι το σύστημα της απλής αναλογικής που ισχύει πλέον για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απαιτεί συνεργασίες. Τώρα όσον αφορά τις εργασίες της Επιτροπής έως τώρα, όπως με διαβεβαιώνει ο κ. Κακλαμάνης δεν δόθηκε καμία στήριξη σε κανέναν, πλην μιας-δυο περιπτώσεων τις οποίες χειρίζεται προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης. Ποιες είναι αυτές;
***
Πρώτα απ’ όλα η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη στον πρώτο δήμο της χώρας, δηλαδή στον δήμο της Αθήνας. Η υποψηφιότητά του «κλείδωσε», παρ’ ότι δεν ανακοινώνεται. Τώρα, θα πείτε, εάν κλείδωσε η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη για τον δήμο της Αθήνας, τι θα γίνει με την υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, ο οποίος την εξήγγειλε και πραγματοποίησε μάλιστα και την πρώτη του προεκλογική συγκέντρωση; Σας πληροφορώ ότι ο κ. Πατούλης οδεύει προς την Περιφέρεια Αττικής με τις ευλογίες της ΝΔ. Μπορεί ο ίδιος να λέει ότι «προχωράμε για τον δήμο της Αθήνας» και ότι «ο αγώνας συνεχίζεται», αλλά όλα αυτά γίνονται για την τιμή των όπλων, για να δείξει ότι προσπάθησε για την Αθήνα αλλά στην πορεία τού έτυχε η Περιφέρεια Αττικής: «Αρχισαν οι πιέσεις για να είμαι υποψήφιος περιφερειάρχης, αντίπαλος της Ρένας Δούρου» μου είπε λίγο προτού αναχωρήσει με τη σύζυγό του Μαρίνα για την Πάρο. Δεν ξέρω εάν δέχθηκε ή όχι πιέσεις για την Περιφέρεια, αλλά εκείνο που γνωρίζω είναι ότι τελευταίως ο κ. Πατούλης αναγνωρίζει μόνο μία πολιτική αντίπαλο: τη Ρένα Δούρου. Κάνει δηλώσεις εναντίον της, έως και μηνύσεις έχει απειλήσει πως θα καταθέσει για τις πρόσφατες πλημμύρες στο Μαρούσι, αλλά και για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Ο Αυγενάκης μοιράζει… χρίσματα

Και ενώ οι εργασίες της εκλογικής επιτροπής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της ΝΔ, στην οποία είναι επικεφαλής ο Νικήτας Κακλαμάνης, έχουν διακοπεί λόγω Δεκαπενταύγουστου (και θα επανέλθουν στις 20 Αυγούστου), ένας άλλος της Επιτροπής, ο Γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, οργώνει αυγουστιάτικα την Ελλάδα και αναζητεί υποψηφίους δίνοντας και χρίσματα, ανεπισήμως βεβαίως. Οπως συνέβη προχθές στη Ρόδο, όπου εμφανίστηκε ο κ. Αυγενάκης και έδωσε απλόχερα τη στήριξή του στον νυν περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκου, αλλά (εδώ είναι η έκπληξη) και τη στήριξή του για τον δήμο της Ρόδου στον πρόεδρο των ξενοδόχων του Νησιού των Ιπποτών Αντώνη Καμπουράκη. Στο ξενοδοχείο του κ. Καμπουράκη (που είναι κουμπάρος του Γιάννη Βαληνάκη) έχουν κατά καιρούς φιλοξενηθεί πολλοί βουλευτές της ΝΔ, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

***

Ο πολιτικός με τα ακριβά γούστα

Μια και έγινε αναφορά στη Ρόδο, σας πληροφορώ ότι στα στενά σοκάκια της παλαιάς μεσαιωνικής πόλης έκανε χαμογελαστόις την εμφάνισή του μαζί με τη σύζυγό του γνωστότατος πρώην πολιτικός ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει συνεχώς πάρε-δώσε με τη Δικαιοσύνη, χωρίς οι δικαστικές περιπέτειές του να έχουν τελειωμό. Δείπνησε σε ένα από τα πιο ακριβά εστιατόρια του νησιού, απέφυγε την όποια επαφή με τον κόσμο και επέστρεψε στο πεντάστερο ξενοδοχείο του στην Καλλιθέα λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

HeliosPlus